.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

сряда, 29 октомври 2014 г.

Шоколадов сладкиш с малини

Ароматен и крехък блат с печени бадеми,пухкави белтъци и черен шоколад,нежен крем със сметана,шоколад и яйчен крем и за повече разкош малини.
ПРОДУКТИ
За блата
3 белтъка/яйца с размер L/
120гр.захар
щипка лимонена киселина
80 гр.черен шоколад/74%какао/
40гр.масло
60гр.печени смлени бадеми
40гр.брашно
1ч.л.бакпулвер
1/3ч.л.сода бикарбонат

За крема
3жълтъка
100гр.захар
2равни суп.лъжици брашно
300мл.прясно мляко
30гр.черен шоколад
5гр.желатин
200мл.течна сладкарска сметана
60гр.захар
100/150гр.замразени малини

1.Пригответе блата,като в купа,разбиете с миксер 3белтъка/на стаена температура/ с 120гр. захар.Щом белтъците се сгъстят,прибавете щипка лимонена киселина/лимонтозу/ и разбийте белтъците до твърд сняг.
2Разтопете на водна баня 80гр.черен шоколад с 40гр.масло.Разбърквайте,докато се разтопят продуктите до гладък шоколадов крем.
3.Пресейте брашното и го размесете с 1 чаена лъжичка бакпулвер,1/3 чаена лъжичка сода бикарбонат и смлените бадеми.
4.Към белтъците прибавете охладения шоколад,като разбърквате с дървена лъжица или шпатула.
5.Към сместа прибавете сухата смес-брашното с бадемите и разбъркайте леко с помощта на лъжица до хомогенна маса.
6.Намажете с масло обла форма с диаметър 24см.с отделящо се дъно.Постелете хартия за печене по дъното и по стените на формата.
7.Пресипете тестото във формата за печене и загладете.
8.Изпечете платката в нагряна фурна на 170градуса за около 18/20минути.След изпичане оставете блата напълно да се охлади и отстранете хартията за печене.
ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА
1.В купичка разбийте 3 жълтъка с 100гр.захар.За да ви е по-лесно разбиването на жълтъците,сипете около 1,2с.л.прясно мляко.Добавете 2с.л.брашно/или нишесте/ ,разбийте до гладка кашичка и прибавете 300мл.прясно мляко.
2.Загрейте сместа на слаб огън,като разбърквате до леко сгъстяване.За да не загори крема,щом започне да се сгъстява,дръпнете тенджерката на ръба на котлона,като продължавате да разбивате до сгъстяване.
3.Отстранете крема от котлона и към него прибавете 30гр.черен шоколад.По ваш избор може да увеличите количеството шоколад.Към крема прибавете предварително накиснат в студена вода желатин.
4.Разбийте с миксер 200мл.течна,добре охладена, сладкарска сметана с 60гр.захар.
5.Към битата сметана прибавете охладеният шоколадов крем и разбъркайте с лъжица.Приберете крема за кратко в хладилник за да се стегне леко и да се охлади.
6.Поставете блата в подходяща чиния,стегнете го с метален ринг.Разпределете равномерно крема върху блата и го поръсете със замразени малини/или пресни/.Загладете крема за да потънат леко малините.
7.Приберете сладкиша в хладилник за да се стегне за няколко часа а най-добре за една нощ.
8.Преди сервиране декорирайте сладкиша със парченца шоколад ,шоколадови стърготини и малини.
 Да ви е сладко!

6 коментара:

  1. И пак ми кажи че е сладкиш, Таничка... Твоите сладкиши са цели прекрасни торти! Вкусен блат, че и крем, и то какъв крем... Бягам, защото тъкмо хапнах сладко, а пак ще ми се прияде. :) Страхотен десерт!
    Усмивки!

    ОтговорИзтриване
  2. Даааа пак сладкиш :) :) Думичката сладкиш ми звучи някак по-вкусно а торта трябва да я украсявам,че да разделям блатове....дълга и широка.А и да си кажа правичката,много ми се свидят продуктите за украса от тях мога да приготвя почти,още едно сладкишче :) Хубав следобед,миличка!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесен е, Таничка :)
    Лек, шоколадов, с нежна текстура и аромат
    на малини!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси Дани.Радвам се,че ти харесва сладкиша.Много го харесаха дегустаторите а аз де :) Прегръдки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...