.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

сряда, 21 януари 2015 г.

Диетичен сладкиш Шоколатина

С малки плахи стъпки навлизам в територия,непозната за мен -диетични,диабетични и здравословни  десерти.Интересно ми всичко свързано с храната,еволюция,съчетаване на вкусове,ползите от един или друг продукт.Полезна информация из интернет има даже и в излишък,човек може да се обърка тотално,кой продукт е вреден и кой здравословен.Определено измислянето на диетични сладкиши си е трудна работа,а да не говоря и какъв зор си е докато се уцели сладостта и добрият вкус/с две думи- да става за ядене/.И докато продължавам да се лутам между изкуствени и естествени заместители на бялата захар и непознати за мен продукти,записвам в кулинарното си тефтерче,една от успешните ми рецепти за сладкиш.
Диетичен сладкиш с блат от сурови бадеми,яйца,стевия,овесено брашно,неподсладено какао,канела,сироп от агаве и многозърнесто брашно и крем от банан,черен шоколад и овесена сметана.

ПРОДУКТИ
За блата
20гр./4пълни суп.лъжици/овесени ядки
50гр.сурови бадеми
30гр./2пълни суп.лъжици/многозърнесто брашно/интеграл/
3белтъка
3жълтъка
3суп.лъжици кокосово масло
50мл.топла вода
4 грама подсладител Стевия
1суп.лъжица сироп от Агаве
1ч.л.бакпулвер
1суп.лъж.неподсладено какао
щипка канела
2суп.лъж.семена Чиа
За крема
1банан/160гр./
2грама Стевия
100гр.черен шоколад над 70% какао
100мл.Овесена сметана

1.Накиснете семената Чиа в 4суп.лъжици вода и ги заделете на страна.
2.В блендер смелете овесените ядки и бадемите и ги смесете с брашното,какаото,щипка канела и бакпулвера./Суха смес/
3.С миксер разбийте белтъците и ги заделете на страна.
4.В купа поставете 3 жълтъка и ги разбийте с миксер.Към жълтъците прибавете разтопеното кокосово масло и 4гр.Стевия.Прибавете на струйка и топлата вода,като продължавате да разбивате.Прибавете и 1суп.лъжица сироп от Агаве и накиснатите във вода семена Чия.
5.Към тестото прибавете Сухата смес/брашното,смлените бадеми и овесени ядки,какаото,щипка канела и бакпулвера/.Разбъркайте до хомогенна маса.
6.Към тестото прибавете на 2,3 пъти с помощта на лъжица,разбитите на сняг белтъци.
7.Намажете с мазнина малка обла форма с диаметър около 20/22см.Постелете хартия за печене и пресипете тестото и загладете.Изпечете блата в нагряна фурна на 180гр. за около 12 минути.След изпичане оставете блата да се охлади на стаена температура.
  ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА
1.Намачкайте с вилица банана и към него прибавете 2 грама подсладител Стевия.
2.Разтопете на водна баня 100гр.черен шоколад.
3.Сипете разтопеният шоколад,към банана и разбийте с миксер за кратко.
4.Към крема прибавете 100мл. Овесена сметана.Ако е нужно отново разбийте за кратко с миксер.
Разпределете равномерно крема върху изстиналия блат.Приберете сладкиша в хладилник за да се стегне за няколко часа.Преди сервиране нарежете сладкиша на триъгълни или квадратни парченца и го поръсете с настърган шоколад.
П.П. Сладкишът е по-вкусен,ако го оставите да престои 3,4 часа.
        Информация за използваните продукти!
**Многозърнесто брашно- получава от смилане на целите зърна на различни култури. Има всички предимства на пълнозърнестото, а освен това внася в организма още полезни съставки от разнообразието на подбраните семена/овес,ръж,ечемик,пшеница.

Кокосово масло
 **Кокосово масло - е растителна мазнина, извличана от ядката на кокосовият орех В тропиците това е основната мазнина, която ежедневно влиза в менюто на милиони хора. Най-често се получава чрез горещо пресоване на изсушената вътрешност на кокосовия орех, а по-рядко – по метода на студеното пресоване. Този метод е по-щадящ, което позволява да се запазят всички полезни свойства на маслото,при този метод може да се получат не повече от 10% от цялото съдържание на масло. Такова масло се нарича „върджин кокосово масло“  и е доста по-скъпо.Кокосовото масло се състои от повече от 90% сурови наситени мазнини  важен и ценен строителен материал за всяка клетка в човешкото тяло. Кокосовото масло може да се смесва с какаови продукти (сурови какаови парченца, какаово масло, какао на прах) ,използва се за приготвянето на сладкиши и сурови шоколадови десерти.Използва се като здравословна съставка за направата на козметични продукти. Консумацията на сурово кокосово масло/олио може да помогне за добро здраве,подобрява храносмилането и усвояването на мастно-разтворимите витамини (А, D, Е, К и бета каротин) и аминокиселини,подсилва имунната система,подобрява усвояването на калции и магнезий,помага на тялото да използва по-пълноценно омега-3, омега-6, омега-9.



 **Овесена сметана-растителна овесена сметана, която не съдържа лактоза, животински мазнини и хидрирани мазнини.Специфичната формула на този продукт го прави деликатен, лек (със съдържание на мазнини под 10 %) и богат на фибри



Семена Чиа
**семена Чиа-Векове наред чиа семената са били използвани като основна храна от индианците, обитаващи югозапада и Мексико. Известни са като храната на боговете,употребяват се като високо енергийна храна  даваща издръжливост още от времето на древните ацтеки. Чията е и много добър източник на фибри, които са от особено значение за добрия метаболизъм, стабилизират на нивата на захарта в кръвта. Гелоподобната смес, която образуват в стомаха, дава чувство за ситост и се препоръчва за регулиране на апетита.Препоръчителната дневна доза е 2 с.л. За по-добър ефект,семената се накисват  във вода, което ще направи семената богати на ензими. Получава се лека консистенция, подобна на желе. Семената могат да се добавят ,към овесени ядки, шейкове, сурови десерти,салати, млека  и печива.
                                                   
                                    
  **подсладител Стевия- Стевия
Подсладител Стевия
1 л. стевия = 2 л. захар  Стевия е билка със сладък вкус, която е възможно най-добрият заместител на захарта, близка по вкус до захарта, но е много по-сладка,не съдържа калории,здравословна е ,за разлика от изкуствените подсладители и някой естествени ,Стевия замества захарта без абсолютно никакъв риск за здравето.Стевията е богата на стевиозиди (сладки гликозиди), които участват в обмяната на веществата (но без съдържание на инсулин) ,нормализират нивото на захарта в кръвта,подобрява състоянието на сърдечносъдовата система,понижава нивото на лошият холестерол,укрепва имунната систена,подобрява храносмилането и обмяната на веществата.силен антиоксидант е.Традиционна употреба-при болни от Диабет,при хора със затлъстяване,при заболявания,свързани с обмяната на веществата.

Сироп от Агаве

**сироп от Агаве-Сиропът от агаве се добива от растение от рода на кактуса.Агавето расте в отдалечени тропически и пустинни райони на Мексико, където е цененo от древни времена като подсладител.
 Сиропът от Агаве е извлечен от сърцевината на растението агаве и е особено ценен заради високото си съдържание на фруктоза.
 Вкусна алтернатива на бялата захар,която трябва да се използва умервно в малки количества, тъй като твърде сладък.
 Може да се прибавя в кексове, сладки,  за подслаждане на десерти, напитки или плодове.


8 коментара:

  1. Наистина си е малко "трудоемко" толкова информация да се осмисли... Пък и каквото и да си говорим, не е особено достъпно да се храним изцяло здравословно. Както и да е, важното е да има баланс. :) А десертът е чудесен, Танче!
    Прегръдки. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Да така си е Гери,важен е баланса.Не е достъпно да се се храним изцяло здравословно,поне на мен ми тежи финансово,а и децата много не си падат по здравословното хранене,но с тоя Предиабет/дето си докарах/, трябва да си изхвърля изцяло от менюто си всички мои любими храни/поне за сега/.А десерта се оказа доста сполучлив,децата го излапаха. :) Прегръдки и спокойна вечер,слънчице!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, защото имам две баби и един чичо с диабет, представи си... Винаги съм се тревожила дали мога да наследя, а и умирам за сладко, хапвам всеки ден (слава богу, засега всичко е в норма). Но съм говорила и с лекари и се оказва, че основната причина за тази гадна болест (гадна, защото пречи) е стресът и пак той. Аз знам, че не ти беше леко и премина през доста трудности покрай едното ти съкровище, но мисля, че ако опиташ да поработиш над нервите (и аз същото се опитвам да правя), тогава ще си спестим много главоболия. ;) Казвам го чисто приятелски. :) Иначе от Ивето (готвачката на "Меню") знам, че много полезен за диабета (по-скоро срещу него) е розмаринът, потърси повече информация, ако искаш. Стискам палци да се разминеш и ти пожелавам вкусно хапване на каквото и да е - винаги можем да разнообразим. :) Прегръдки от мен!

      Изтриване
    2. Да основната причина е стреса и аз каквато съм си кукуфелка и паника,всичко негативно го преживявам на 200%.Слава богу определено съм вече по-спокойна,детето се оправи е не напълно,но времето,ще покаже,но нервичките си оказват влияние.За розмарина,ще потърся информация,казаха ми и за канелата,че била полезна.Ами дано да ми се размине,ще се постарая да я карам по спокойно :) Прегръдки слънчице и хубава вечер ти желая!

      Изтриване
    3. Стискам палци! И аз като теб сега се моля да ми се размине с една досада, та затова опитвам да хапвам в повече някои определени храни. Давай, заедно ще се подкрепяме и всичко ще е наред. Няма право да е иначе, нали? ;)
      Спирам, защото ти напълних хубава рецепта с моите глупости...
      П. П. И аз съм същата... Страшно емоционална и всичко приемам доста лично. Опитвам да го превъзмогна, ама невинаги успявам. ;)

      Изтриване
    4. Да нямам право да е иначе,ще се подкрепяме и леко по лека всичко,ще се оправи :) Спокойна вечер ти желая,Гери!

      Изтриване
  3. За съжаление, се сещаме за здравословното хранене, когато вече стане късно. Явно се намират успешни заместители и предложеният сладкиш определено е много вкусен!
    Хубава вечер, Танче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да така си е,Инче.Сещаме се късно,все някакви оправдателни причини се намират.Радвам се,че ти допада сладкиша.Хубава вечер,Инче!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...