.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

петък, 16 януари 2015 г.

Сладкиш Tres leches(Трилече)

 Трилече е неустоим,нежен и топящ се в устата, сиропиран млечен сладкиш с карамелена заливка.Смята се,че Трилече е албански национален сладкиш,но според кулинари,корените на сладкиша са от Латинска Америка.Както при повечето популярни рецепти и тук има спор за произхода на десерта,за това минавам директно,към представянето на рецептата,а вие,ще си решите,как да го представите на дегустаторите си у дома,като Турски,Албански,Карибски или Латиноамерикански сладкиш.

ПРОДУКТИ
За блата
4яйца/размерXL/
160гр.краве масло
200гр.брашно
200гр.захар
1бакпулвер/10гр./
1ванилия
За сиропа
600мл.прясно мляко
200мл.течна сладкарска сметана
1 и 1/3ч.ч.захар
1ванилия
За карамелена заливка
1ч.ч.захар
100мл.течна сладкарска сметана
1.Разбийте с миксер 4яйца с 200гр.захар.
2.Разтопете маслото и го прибавете на тънка струйка,към яйцата,като продължавате да разбивате.
3.Пресейте брашното,размесете го с бакпулвера и ванилията и го добавете,към тестото.Отново разбийте с миксер до хомогенна маса.
4.Постелете с хартия за печене правоъгълна тава/стандартна тава за фурна/.Сипете тестото в тавата и го разпределете равномерно.Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 12минути или до леко зачервяване.
5.След изпичане,оставете блата напълно да се охлади на стаена температура и го нарежете на квадратни парчета.
6.Кипнете на котлон 400мл.прясно мляко,300мл.течна сладкарска сметана,ванилия и 1 и 1/3ч.ч. захар.Разбърквайте от време на време,за да се разтвори захарта.
7.Залейте охладеният блат с горещ млечен сироп.Оставете блата да се охлади и напои за около час.
8.Направете карамелената заливка,като в малка тенджерка изсипете една чаена чаша захар.Карамелизирайте захарта до кехлибарен цвят.Разбърквайте от време на време за да не останат бучки захар.След като захарта се е карамелизирала,сипете 100мл.течна сладкарска сметана,разбъркайте енергично за около минута и отстранете от котлона.Внимавайте да не се изгорите с глазурата.
9.Залейте сладкиша с гореща карамелена глазура и бързичко разпределете равномерно глазурата,за да не се стегне.
 10.Охладете сладкиша първо на стаена температура за около час а след това може да го приберете в хладилник.
Рецептата е адаптирана от тук
П.П. Сладкишът го полях със по-голямо количество сироп 600мл.мляко и 200мл.сметана,но при дегустация ми се стори,че е прекалено сиропиран и затова  по ваш избор,може да намалите  количеството на млякото -400мл.мляко и 200сметана.

8 коментара:

  1. Бих го представила като страхотен! Поне така изглежда и звучи, не съм опитвала все още. :) Твоят се е получил чуден!
    Усмивки от мен, Танче. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Мерси Гери,радвам се,че ти допада.На мен ми хареса много,като реване е само,че с карамелена заливка.Малко повече го сиропирах,но здраве да е и така е вкусен.Хубава вечер ти желая,слънчице :)

    ОтговорИзтриване
  3. Привет, Танче чудесен сладкиш,време е да запретна ръкави и да го приготвя,за да може да му се насладим със семейството.Благодаря за чудесната рецепта !Хубава вечер ти желая,Танче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Сузи.Сладкишът е страхотен,ако обичате у дома сиропирани сладкиши,ще ви допадне много.Хубав уикенд ти желая,Сузи!

      Изтриване
  4. Много вкусно изглежда. Обожавам точно такива сладкиши- сиропирани и сочни.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси,Габи.Радвам се,че ти допада сладкиша.Хубав уикенд ти желая!

      Изтриване
  5. Оооо, Таничка останах със зяпнала уста! Фантастичен сладкиш, неустоим! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

Follow by Email

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...