.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

неделя, 26 април 2015 г.

Сурова веган торта Бижу

След едно прекрасно, не планувано романтично пътешествие Аз,Той,Тя и Кучето с няколко дестинации,водещи до крайна точка у дома  се завръщам с нова рецепта за вкусна веган тортичка.Да не ви разказвам,колко беше РоМаНтИчНооо пътешествието със зло куче пазач Пинчер,едното от децата ни с болно гърло и почти минало пубертета а и на всичкото отгоре, замъкнах и буркана с Квас,чудна романтика :) По празниците нямах възможност да приготвям домашни сладкиши и празнични печива и това много ми липсваше и да не се изненадате ако по никое време замеся козунаци. Доверих се на малки уютни пастелерийки,ухаещи на ванилия,шоколад и ароматно кафе.У дома в Бургас  се доверих безрезервно на една сладкарничка,към която си имах сантимент.Моята любима малка,квартална сладкарничка се превърнала в голяма,за съжаление много от технологиите на любимите ми сладки изкушения са били тотално променени,обслужват клиентите като на конвейер а от последната  торта,която си купих на всички ми гости им остана горчивият вкус на разочерование от горчивите бадеми в тортата.За сметка на това пък съм впечатлена от богатият асортимент на био магазините и нямах търпение да опитам всички нови известни и не известни за мен екзотични продукти.В днешният пост представям, едно много вкусно, сладичко предложение,за любителите на веган сладкишите.Сурова веган торта с глазура от черен шоколад, блат,приготвен от орехови и овесени ядки,сурово какао и какаово масло,сушени сини сливи,семена Чиа,сусамов тахан,сироп от Агаве,Стевия и прясно изцеден портокалов сок.Кремът е приготвен от кашу,ябълка,овесена сметана и какаово масло.

ПРОДУКТИ
За блата
130гр.орехови ядки
90гр.овесени ядки
4гр.подсладител Стевия
2 пълни суп.лъж.сурово какао
50гр.сушени сини сливи
2суп.лъж.накиснати във вода семена Чиа
2суп.лъж.сироп от Агаве
100мл.портокалов сок
1суп.лъж.сусамов тахан
3суп.лъж. настъргано не разтопено какаово масло
**За крема
150гр.сурово Кашу
100мл.вода
1/3 чаена лъж.лимонов сок
100гр.ябълка
5гр.Стевия
1суп.лъж.сироп от Агаве
4суп.лъж.настъргано неразтопено какаово масло
80мл.овесена сметана
**За шоколадова глазура
80/100гр.черен шоколад
150мл.овесена сметана
          !!! Кашуто за приготвянето на крема се накисва предварително в студена вода 2,3 часа  са достатъчни.
 ПРИГОТВЯНЕ НА БЛАТА
1.В блендер смелете ореховите ядки и овесените ядки.Пресипете смлените ядки в купа и към тях прибавете подсладител Стевия,суровото какао/може да се замени с брашно от Рошков/,нарязаните на ситно сушени сини сливи/ако са много твърди ги накиснете във вода за около 30минути/.Към сместа добавете и накиснатите в студена вода семена Чиа,две супени лъжици сироп от Агаве,една лъжица сусамов тахан и 100мл.прясно изцеден портокалов сок.
2.Разбъркайте с лъжица сместа.Настържете с остър нож около 3 пълни супени лъжици какаово масло,разтопете го за секунди на водна баня и го прибавете към сместа.Разбъркайте до хомогенна маса.Какаовото масло може да се замени с кокосово.
3.Пригответе си обла форма 18см. с отделящо се дъно.Изрежете си от хартия за печене кръг с диаметър равен на формата ви за печене.Намажете формата с какаова масло/намазва се за да залепне хартията за печене/ и я постелете с хартията за печене.Изрежете си и хартиена лента и я залепете по стените на формата.
4.С ръце разпределете част от блата по дъното на формата,отделете си около 1/3 от тестото за оформяне на топчета. С навлажнена лъжица леко загладете/без да притискате прекалено/.От останалата смес оформете малки топчета с големина на череша,подредете ги върху оформеният блат на разстояние едно от друго.Приберете формата в хладилник за да се стегне докато приготвяте крема.
ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА
1.Изцедете водата от кашуто и го пасирайте,като към него наливате на 2,3 пъти  100мл.студена вода.Прибавете  100гр. нарязана на парченца ябълка и лимонов сок/за да не почернеят ядките/.Отново пасирайте до гладък крем.
2.Прибавете лъжица сироп от Агаве , 5гр.Стевия и 80мл.Овесена сметана.Разбъркайте до гладък крем.
3.Настържете с нож 4 пълни суп.лъж.какаово масло,разтопете го за секунди на водна баня и го прибавете,към крема.Приберете крема в хладилник за да се стегне за около час.
4. Разпределете крема върху блата с оформените топчета и загладете с лъжица.Приберете тортата в хладилник за да се стегне за около час.
ГЛАЗУРА
Кипнете на котлон 150мл.Овесена сметана,отстранете я от котлона и към нея прибавете 80/100гр. черен шоколад.За повече сладост прибавете 1,2 гр.Стевия.Оставете шоколада да се отпусне за около 30секунди и разбъркайте до гладък крем.Намажете тортата с шоколадовата глазура.
Декорирайте тортата с шоколадови стърготини.Приберете я в хладилник за да се стегне за няколко часа а най-добре за една вечер,така вкусовете и ароматите се смесват и вкусът е още по-хубав.

4 коментара:

  1. Като чета за тази торта, напълно съм съгласна с името, което си сложила - Бижу! То и за предната би било подходящо, а като разбирам и за следващата :) И толкова непознати и за мен съставки. Истински експериментатор и откривател си, Танче! Бижута си и сервизите, в които си поднесла - много ми харесват :) Поздравления! И пожелания за здраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче,изненада ме тази тортичка.Една такава семпла я направих а е и диетична и си помислих,че ще си я ям сама,тя пък се оказа много вкусна,домочадието се усети и трябваше да я споделя :) А сервизите,не мога да им се нарадвам,толкова са красиви,домъкнах си и един стар син сервиз,подарък от свадбата ми,уникален е,честичко,ще го снимам и него.Имам ли свободно време,експериментите с тортички продължават :) Поздрави и хубава седмица ти пожелавам,Албенче!

      Изтриване
  2. Не се отказа от десертите и се вихриш с пълна сила! Чудесна торта, наистина едно малко бижу!
    Поздрави, Танче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не,не се отказвам,Инче :) Радвам се,че ти допада тортичката.Поздрави и хубава седмица ти желая!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...