.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

неделя, 26 април 2015 г.

Тематично меню -Тай кухня

Днешната публикация си е тематична -Тай кухня.Идеята си дойде сама с отварянето на една консерва Кокосова сметана за направата на една супер вкусна сурова веган тортичка за която,ще разкажа в следваща публикация.За по нетърпеливите,само,ще загатна основните продукти ечемичени ядки,орехи,какао,кокосова сметана,страхотни сушени череши,кашу и пресни ягоди,разкош.
Да не се отплесвам и да се върна,към главната виновница за днешната публикация а именно Кокосовата сметана.
Не съм специалист по тайландската кухня,но определено всички у дома харесваме пикантна и екстравагантна храна.Допада ни съчетанието на пикантно,сладко,солено и кисело.Основното,което знам за тази екзотична кухня е,че залага на много ароматни подправки и билки,като сладък босилек,лимонова трева,джинджифил,чили,галангал,къри и куркума,листа от лайм,канела,тамаринд,листа кориандър и мента,чесън,кокосовото мляко е неразделен компонент на Тай кухнята.Правилното съчетание и равновесие на подправките се счита за истинско изкуство.Макар,че информацията ми за Тай кухнята ми е доста оскъдна се опитах поне мъничко да се докосна до екзотичната тайландска кухня с продуктите и подправките с които разполагам у дома/тъй да се каже побългарено/А и най важното е,че всички у дома харесаха и двете ястия.
Приготвих пилешко месо от бут мариновано в сол,черен пипер,индийско орехче и кокосова сметана,задушено с лук шалот,чесън,три вида чушки-жълта,зелена,червена с парченца ананас,накълцана люта чушка,сок от лайм,пресен босилек,джинджифил ,къри и кокосова сметана.
Второто ястие или по-скоро предястие е Панирано тай свинско бон филе,мариновано с канела,кокосова сметана,сок от лайм,сол,пипер,сусамово олио,джинджифил.Панирано със смес от царевично брашно,кокосово брашно и кокосови стърготини бял и черен сусам.А за месцето приготвих кокосов сос с лук шалот,чесън,люта чушка,ананас,лайм,индийско орехче,къри и кокосова сметана.
   ТАЙ ПИЛЕШКО С КЪРИ,АНАНАС И КОКОСОВА СМЕТАНА
ПРОДУКТИ
300гр.нарязано на хапки пилешко месо от бут
за марината
сол,черен пипер,щипка настъргано индийско орехче
50мл.кокосова сметана
**За ястието
3 глави лук шалот
2,3 скилидки чесън
1люта чушка
3бр.зелена,червена и жълта пиперки
щипка джинджифил
3,4 бр.нарязани на ситно листа босилек
1чаена лъж.къри
сока на 1/3 лайм
2,3 суп.лъж.ананас от консерва нарязан на ситно
200мл.кокосова сметана
ситно нарязани листа от пресен лук за декорация
или пресни листа мента
1.Обезкостете пилешкото месо,отстранете кожата и го нарежете на хапки.Поставете го в купа,посолете го със сол,прясно смлян черен пипер,щипка индийско орехче.Полейте месото с кокосова сметана,завийте купата в стреч фолио и я приберете в хладилник за около 2,3 часа.
2.Загрейте на котлон тиган с няколко капки олио.Прибавете маринованото месо и го оставете да се задуши, за няколко минути,като го разбърквате с дървена лъжица.Задушете месото,колкото да побеле от всички страни и го извадете в чиния и го заделете на страна.
3.В същият тиган прибавете 2,3 суп.лъж.олио и запържете един по един зеленчуците,като започнете от нарязаният на лентички лук шалот,нарязаните на лентички цветни пиперки и нарязаната на ситно люта чушка.Прибавете и накълцаният на ситно чесън.Върнете месото в тигана и прибавете джинджифила,накълцаните листа босилек,парченцата ананас поръсете с лъжичка къри.
4.Прибавете към ястието сока на 1/3 лайм и полейте ястието с 200мл.кокосова сметана.Оставете ястието да покъкри до згъстяване на соса.Посолете на вкус.
Сервирайте ястието топло поръсено с ситно накълцани пера от пресен лук или цели листенца мента.

ПАНИРАНО ТАЙ СВИНСКО БОН ФИЛЕ С КОКОС И КЪРИ СОС С КОКОСОВА СМЕТАНА
ПРОДУКТИ
1бр.свинско бон филе/350,400гр./
за марината-сол,черен пипер,щипка канела,щипка сух джинджифил,лъжичка сусамово олио
сока на 1/2 лайм,50мл.кокосова сметана
За панировката
1ч.ч.царевично брашно
3суп.лъж.кокосово брашно
2,3 суп.лъж.кокосови стърготини
1/2 ч.ч.бял,сусам
1/3 ч.ч.черен сусам
олио за изпържване
ЗА СОСА
2глави лук шалот
2 скил.чесън
1люта чушка нарязана на ситно
1суп.лъж нарязан на ситно ананас
1/3 сок от лайм
щипчица индийско орехче
щипка пресен настърган джинджифил или сух
200мл.кокосова сметана
сол на вкус
1.С остър нож нарежете филето по диагонал на много тънки флейки.Поставете месото в дълбока чиния посолете го със  сол,черен пипер,малка щипка канела,щипка сух джинджифил,лъжичка сусамово олио,сока на 1/3 лайм и кокосова сметана колкото да покрие месото около 50мл.Оставете месото да се маринова за около 2,3 часа.
2.В купа направете панировката.Царевично брашно,кокосово брашно,кокосови стърготини,бял и черен сусам.
3.Оваляйте всяко парче месо в панировка и ги поставяйте с чиния да засъхнат.Изпържете месата в сгорещен с мазнина тиган,колкото много леко да се зачервят,бон филето е много крехко,тънко нарязано и е необходимо леко да се зачерви.Извадете месата в чиния,постлана с хартия за печене.
Приготвяне на сос
 1.Загрейте на котлон тенджерка с 1,2 суп.лъж олио.Запържете за кратко ситно нарязаният лик шалот,чесъна накълцан на ситно,лютата чушка накълцана на ситно,прибавете парченцата ананас,сока от лайм,джинджифила,къри,щипка индийско орехче.Полейте с 200мл кокосова сметана.Оставете соса да покъкри до сгъстяване,посолете и отстранете от котлона.Пасирайте соса или го прецедете през цедка.
Сервирайте бон филенцата топли с кокосовият сос.
Ето я и тортичката.

3 коментара:

  1. Екзотични и много вкусни предложения!
    Хубав ден, Танче!

    ОтговорИзтриване
  2. :) Така е, нужно е толкова малко вдъхновение, за да сътворим чудеса в кухнята! Прекрасно меню, обичам екзотичните ястия! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Инче,Кате благодаря ви за комплиментите,радвам се,че ви допада екзотичните ми ястия.Поздрави!:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

Follow by Email

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...