.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

сряда, 10 февруари 2016 г.

SOintoFOOD - с аромат на вино и с вкус на шоколад

Днес излезе втория брой на първото електронно кулинарно списание на български език SOintoFOOD
 създадено с голям ентусиазъм,за всички които обичат и споделят вкусна храна,позитивни емоции и мечти,едно уютно местенце с разнообразни идеи,елегантно и красиво оформление с прекрасни рецепти,полезни идеи ,тематично и интересно съдържание.
Вита шоколадова торта с рози  е една от рецептите,която споделих с читателите на SOintoFOOD ,вдъхновена от тематиката на февруарския брой на списанието -Февруари обича виното,Февруари обича шоколад,Февруари е любов!
Гери и Мария,сърдечно ви благодаря за поканата!Поздравления за креативността и положения труд момичета.За мен е истинско удоволствие да съм част от вторият брой с аромат на вино и с вкус на шоколад!
                                ВИТА ШОКОЛАДОВА ТОРТА С РОЗИ
ПРОДУКТИ
*За блата
80гр.черен шоколад
100гр.меко масло
110гр.захар
3 яйца
50гр.печени лешници
60гр.брашно
1чаена лъжичка бакпулвер

*За шоколадов ганаш
200гр.течна сладкарска сметана
250гр.тъмен шоколад
100гр.бита сладкарска сметана

 *За малинов мус
150гр.бял шоколад
50мл.течна сладкарска сметана
120гр.малини
1супена лъж.мед
100мл.вода
2 лентички желатин
100 гр.бита сметана

 *За глазура
180гр.млечен шоколад
80мл.течна сметана
100гр.бита сметана
1 белтък +1суп. лъжица захар

 *За шоколадови рози
150гр.млечен шоколад
30мл.глюкоза







Приготвяне на блата
1.Разтопете шоколада на водна баня и го оставете да се охлади.
2.Отделете жълтъците от белтъците.Разбийте с миксер белтъците с 30гр. захар и ги заделете на страна.
3.Разбийте с миксер 100гр.меко масло и 110гр. захар.Към сместа прибавете един по един жълтъците,като продължавате да разбивате с миксер.Към сместа за блата прибавете разтопеният и охладен шоколад и разбийте до хомогенна маса.
4.Пресейте брашното и го размесете с бакпулвера и смлените лешници.
5.Към тестото добавете част от брашното,разбъркайте с шпатула и прибавете част от разбитите белтъци.Редувайте до изчерпване на количествата брашно+белтък+брашно
6.Намажете с олио правоъгълна тава с размери около 35см./24см.Постелете тавата с хартия за печене,пресипете тестото и загладете равномерно с шпатула.Изпечете блата в нагряна фурна на 180гр.за 15минути.Оставете блата да се охлади напълно,отрежете краищата на блата и го обърнете върху парче хартия за печене.
               ***Приготвяне на малиновият мус
1.Разтопете на водна баня 150гр.бял шоколад и 50мл.течна сладкарска сметана.
2.В тенджерка сложете малините,100мл.вода и супена лъжица мед.Оставете малините да покъкрят за около 5 минути.Отстранете ги от котлона и ги притрийте през цедка.Към още топлата малинова смес прибавете 2 лентички желатин. Смесете белият шоколад с малиновата смес,разбъркайте до гладък крем и приберете в хладилник за кратко леко да се стегне.
Към крема прибавете на порции 100 гр.бита сметана.
  Приготвяне на шоколадов ганаш
1.Кипнете на котлон 200мл.течна сладкарска сметана и я сипете към 250гр.черен шоколад.Разбъркайте сместа до гладък крем.Оставете шоколадовият крем да се охлади напълно и към него прибавете на порции 100гр.бита сметана.Приберете крема в хладилник за да се стегне.
     *** Сглобяване на тортата
1.Нарежете блата на 5 равни части/ленти/.
С помощта на шприц разпределете върху блата кремовете,като ги редувате.
2.Вземете първата част от блата/лента/ и навийте бързо на руло.Втората лента навийте около първата.По същият начин оформете и останалите парчета блат.Стегнете оформената вита торта с метален ринг и я приберете в хладилник.

  За глазура1
1.Кипнете на котлон 100мл.течна сладкарска сметана и я сипете към 180гр.натрошен млечен шоколад.Разбъркайте до гладък крем.Приберете шоколада в хладилник за да се охлади.
Към охладеният шоколад на порции прибавете 100гр.бита сметана.Отново приберете крема за около 30минути в хладилник за да се стегне.Разбийте с миксер 1 белтък с 1 супена лъжица захар.Кум крема добавете на порции разбитият белтък.Приберете крема в хладилник за да се стегне.
Намажете тортата  с половината количество от шоколадовият крем и загладете с шпатула.С останалото количество шоколадов крем,ще се декорира тортата.
   Глазура2
2.Кипнете на котлон 50мл.сметана и я сипете върху 100гр.млечен шоколад.Разбъркайте до гладък крем и полейте тортата.Приберете тортата в хладилник за да се стегне.
  Шоколадови рози
1.Загрейте на водна баня 30гр. глюкоза.
2.Разтопете на водна баня 150гр.шоколад.Оставете шоколада да се охлади за 2,3 минути,като го разбърквате за да не хване коричка.Към шоколада прибавете топлата глюкоза и разбъркайте енергично.Сместа леко започва да се сгъстява,пресипете я върху парче стреч фолио и започнете да месите шоколадовата смес,като си помагате със стреч фолиото.Шоколадовата смес постепенно се стяга и е с консистенция на маслено тесто за тарта.Отстранете фолиото и оформете с ръце шоколадовото тесто на топка.Завийте тестото в чисто парче стреч фолио.С шоколадовото тесто се работи бързо защото се втвърдява бързо,но при допир с ръцете омеква и е податливо за оформяне.Наподобява пластелин.Късайте малки топчета с големина на малина.Оформете с ръце топче, с длани сплескайте топчето и с пръсти оформете листо на роза.Навийте бързичко листенцето и го оставете върху дъска за да си приготвите по същият начин следващото листо на розата.Тестото е за направата на 3 рози и 3-5бр.листа.
Готовите рози разпределете върху тортата.Шприцовайте останалото количество шоколадов крем.Декорирайте с няколко малини за цвят и шоколадови кабърчета или шоколадови стърготини.Поръсете леко шоколадовите рози с пудра захар.
Приберете тортата в хладилник за да се стегне и охлади за няколко часа а най-добре за една нощ.


2 коментара:

  1. Танче, благодаря ти за участието! Удоволствието е наше, нямаше да е същото, ако ви нямаше всички вас. ;) А рецептите ти са страхотни!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Удоволствието е изцяло мое Гери.Много ми хареса и втория брой.Прегръдки слънчице.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...