.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

понеделник, 19 декември 2016 г.

Долче вита

ПРОДУКТИ
За блата
обла форма с отделящо се дъно 18см
3 яйца
120г захар
70 г масло
120г шоколад с натрошени бадеми или лешници
100г брашно
8г бакпулвер
  За крема
1 малка консерва Дулсе де лече/сгущенка/
100 мл. портокалов сок
4г желатин
50г черен шоколад
настъргана кора на 1/2 портокал
80г масло
200мл сладкарска сметана
  За шоколадови фигурки
50г. шоколад
пудра захар за поръсване



1.Отделете белтъците от жълтъците.Разбийте белтъците с половината количество захар и ги заделете на страна.Разбийте жълтъците с останалото количество захар.
С помощта на шпатула или дървена лъжица,прибавете на 2,3 пъти белтъците,към разбитите жълтъци.
2.Разтопете на водна баня 70г масло и 120г шоколад с натрошени ядки.Разбъркайте сместа и я оставете да се охлади.
3.Към яйчената смес прибавете на 2,3 пъти пресятото с бакпулвера брашно.Разбърквайте с шпатула до хомогенна смес.Прибавете на 2,3 пъти разтопеният шоколад,като разбърквате внимателно със шпатула,за да остане пухкаво тестото.
4.Намажете формата с масло и поставете хартия за печене.Пресипете половината от тестото и загладете.Изпечете блата в нагряна фурна на 180гр. за около 15 минути.
По същият начин изпечете и вторият блат.Преди да разрежете блатовете на две ги оставете да се охладят на стаена температура.
   Приготвяне на крема
1.В тенджерка сипете една малка консерва Дулсе де лече,прибавете 100мл прясно изцеден сок на един портокал 100мл. и загрейте сместа на котлон,без да кипва.Към крема прибавете предварително накиснатият в студена вода желатин.Разбъркайте за да се разтвори желатина и отстранете от котлона.Към крема прибавете начупеният на парченца черен шоколад.Оставете за минута,две да се отпусне шоколада и разбъркайте.Към крема добавете настъргана кора на 1/2 портокал и нарязано на кубчета масло.Разбъркайте до хомогенна смес.
 Оставете крема да се охлади и стегне.
2.Разбийте с миксер течната сладкарска сметана и я прибавете на порции,към крема.
     Сглобяване
Нарежете блатовете хоризонтално.В подходяща чиния поставете първия блат,разпределете част от крема и загладете.По същият начин оформете и останалите три блата.
Стегнете с метален ринг тортата и намажете повърхността с крем.Отделете си малка част от крема за оформянето на тортата след,като се стегне и се отстрани стягащият ринг.
3.Приберете тортата в хладилник за няколко часа а най-добре за една нощ.
Отстранете стягащият ринг,загладете страните с останалото количество крем/ако се е стегнал прекалено,леко го затоплете./
4. Декорирайте тортата с шоколадови фигурки,като разтопите на водна баня 50г шоколад.Напълнете сладкарски пълнител или си направете малка фунийка от хартия за печене.Върху парче хартия си направете фигурки.Оставете ги да се стегнат и с тях декорирайте тортата.

1 коментар:

  1. Чудесни сладкиши за празниците Танче.Много красиви карамелени сладки.Все още не съм правила нищо, но твоите сладки ме изкушават да пробвам.
    Поздрави и приятна предпразнична подготовка !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...