.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

сряда, 21 декември 2016 г.

Бадемови маслени сладки


 ПРОДУКТИ
160г масло
100г пудра захар
1 яйце
1,2 ванилии
100г смлени бадеми
250г брашно
За пълнеж
сушени/дехидрат. череши
натрошени бадеми за овалване
пудра захар за поръсване






1.В купа разбийте 160г. меко масло с 100г пудра захар.Прибавете яйцето и отново разбийте.
2.Към сместа добавете смлените бадеми,ванилията и брашното.В рецептата няма набухвател,но по желание,може да добавите 1каф.лъжичка бакпулвер. Замесете меко и гладко тесто.Ако е нужно прибавете,още малко брашно.
   .                   От тестото съм оформила три вида сладки.

1.Бисквитки-От тестото късайте части с големина на малък орех.С длани оформете топче,сплескайте го леко и го потопете в натрошени бадеми.Подредете бисквитките в тава,постлана с хартия за печене и ги изпечете в нагрята фурна на 180гр за около 12/15минути или до леко порозовяване.

2.Сладки с пълнеж череша-Късайте от тестото части с големина,колкото малък орех.Оформете го с длани на топче,сплескайте го леко с длани и по-средата поставете сушена череша.Отново оформете на топче,оваляйте в смлени бадеми.Подредете сладките в тава,постлана с хартия и ги изпечете в нагряна фурна на 180гр за около 15/17минути.

3.Сладки с череша -Оформете с длани топчета,леко ги сплескайте и забучете по-средата сушена череша.Потопете сладките в смлени или натрошени бадеми.Изпечете сладките в нагряна фурма за около 15минути.
След изпичането на сладките,още топли ги поръсете с пудра захар.
**И при трите варианта на оформяне се получават,много вкусни,топящи се в устата сладки изкушения,но все пак има разлика във вкуса и консистенцията на сладките след изпичане.При първият вариант бисквитките са хрупкави и не толкова плътни, вариант две и три са меки и топящи се маслени сладки.

понеделник, 19 декември 2016 г.

Долче вита

ПРОДУКТИ
За блата
обла форма с отделящо се дъно 18см
3 яйца
120г захар
70 г масло
120г шоколад с натрошени бадеми или лешници
100г брашно
8г бакпулвер
  За крема
1 малка консерва Дулсе де лече/сгущенка/
100 мл. портокалов сок
4г желатин
50г черен шоколад
настъргана кора на 1/2 портокал
80г масло
200мл сладкарска сметана
  За шоколадови фигурки
50г. шоколад
пудра захар за поръсване



1.Отделете белтъците от жълтъците.Разбийте белтъците с половината количество захар и ги заделете на страна.Разбийте жълтъците с останалото количество захар.
С помощта на шпатула или дървена лъжица,прибавете на 2,3 пъти белтъците,към разбитите жълтъци.
2.Разтопете на водна баня 70г масло и 120г шоколад с натрошени ядки.Разбъркайте сместа и я оставете да се охлади.
3.Към яйчената смес прибавете на 2,3 пъти пресятото с бакпулвера брашно.Разбърквайте с шпатула до хомогенна смес.Прибавете на 2,3 пъти разтопеният шоколад,като разбърквате внимателно със шпатула,за да остане пухкаво тестото.
4.Намажете формата с масло и поставете хартия за печене.Пресипете половината от тестото и загладете.Изпечете блата в нагряна фурна на 180гр. за около 15 минути.
По същият начин изпечете и вторият блат.Преди да разрежете блатовете на две ги оставете да се охладят на стаена температура.
   Приготвяне на крема
1.В тенджерка сипете една малка консерва Дулсе де лече,прибавете 100мл прясно изцеден сок на един портокал 100мл. и загрейте сместа на котлон,без да кипва.Към крема прибавете предварително накиснатият в студена вода желатин.Разбъркайте за да се разтвори желатина и отстранете от котлона.Към крема прибавете начупеният на парченца черен шоколад.Оставете за минута,две да се отпусне шоколада и разбъркайте.Към крема добавете настъргана кора на 1/2 портокал и нарязано на кубчета масло.Разбъркайте до хомогенна смес.
 Оставете крема да се охлади и стегне.
2.Разбийте с миксер течната сладкарска сметана и я прибавете на порции,към крема.
     Сглобяване
Нарежете блатовете хоризонтално.В подходяща чиния поставете първия блат,разпределете част от крема и загладете.По същият начин оформете и останалите три блата.
Стегнете с метален ринг тортата и намажете повърхността с крем.Отделете си малка част от крема за оформянето на тортата след,като се стегне и се отстрани стягащият ринг.
3.Приберете тортата в хладилник за няколко часа а най-добре за една нощ.
Отстранете стягащият ринг,загладете страните с останалото количество крем/ако се е стегнал прекалено,леко го затоплете./
4. Декорирайте тортата с шоколадови фигурки,като разтопите на водна баня 50г шоколад.Напълнете сладкарски пълнител или си направете малка фунийка от хартия за печене.Върху парче хартия си направете фигурки.Оставете ги да се стегнат и с тях декорирайте тортата.

неделя, 4 декември 2016 г.

Фъстъчени сладки с карамелена заливка




ПРОДУКТИ
125гр. меко масло
50гр. кафява захар/Панела/
5 суп.лъжици с калпаче мед
100гр.фъстъчено масло
1 яйце
3 суп.лъжици прясно мляко
450гр. брашно
1чаена лъжица сода бикарбонат
     За карамелена заливка
150гр. захар
100мл.течна сладкарска сметана
натрошени бадеми за овалване
    За слепване
шипков мармалад или
крем с фъстъчено масло






1.Разбийте с миксер 125гр.меко масло и 50гр.кафява захар.Прибавете 5суп.лъжици мед с калпаче и 100гр.фъстъчено масло.Разбийте с миксера до хомогенна маса и добавете яйцето.
 Към сместа прибавете 3 лъжици прясно мляко и отново разбийте с миксера.
2.Пресейте брашното,размесете го с содата и го прибавете на 2,3 пъти,към тестото.
Омесете меко и гладко тесто.С набрашнени ръце,късайте части от тестото с големина,колкото малък орех,овалвайте ги в ръце и ги сплескайте леко,като питки.Подредете сладките в тава,постлана с хартия за печене на разстояние една от друга за да не залепнат при печене.
С дъното на чаша притиснете леко всяка сладка за да се изравнят и да не се надуят прекалено при печене.
3.Изпечете сладките в нагряна фурна на 180градуса за около 13 минути.На пипане сладките трябва да са меки.Оставете сладките да се охладят на стаена температура преди да ги слепите.
***За слепване аз съм използвала за половината сладки шипков мармалад а  другата половина съм слепила с крем от фъстъчено масло,пудра захар,крем сирене за мазане и шипков мармалад.
 Продукти за крема
100гр.фъстъчено масло
100гр.крем сирене за мазане
3,4 супени лъжици пудра захар
3,4 супени лъжици мармалад от шипки
4.Слепете сладките,подредете ги в чиния и ги приберете в хладилник за кратко,докато си приготвите глазурата.
        Карамелена глазура
 1.В касеролка сипете 150гр.захар и я карамелизирайте.Сипете 100мл.течна сладкарска сметана.
Оставете заливката да къкри за около 2,3 минути или докато се разтопи карамелизирана захар,като разбърквате с лъжица.
2.Отстранете от котлона глазурата и с нея глазирайте,подредените върху метална скара сладки.
Оваляйте сладките в натрошени бадеми,подредете ги в подходяща чиния и ги приберете за кратко в хладилник.
****Може да оформите сладките и като рогчета,като времето за печене се увеличава с 2,3 минути.Оформяте,като потопите половината рогче в карамел и овалвате в натрошени ядки.

четвъртък, 1 декември 2016 г.

Шоколадови бисквити



 ПРОДУКТИ
50гр. свинска мас
100гр.кафява захар Панела
5 супен лъжици прясно мляко
10гр. неподсладено какао
1,2 ванилии
щипка кардамон
200гр. брашно
1/2 ч.л.бакпулвер
     За глазура
 200гр.бял шоколад
1суп.лъжица олио








1.В купа сипете 100гр.кафява захар.Разтопете маста и я прибавете,към захарта.Разбъркайте с лъжица,за около две,три минути или докато се стопи захарта.Прибавете 5 супени лъжици прясно мляко.Добавете какаото и разбъркайте.Пресейте брашното със бакпулвера,размесете го с ванилията и щипка кардамон и го прибавете на 2,3 пъти към сместа за тестото.
2.Омесете гладко тесто,да не лепне по ръцете,сложете тестото в хладилник за около 15 минути. Разточете тестото,върху набрашнен плот,на кора с дебелина около 3,4 милиметра.
3.С остър нож изрежете ромбоиди,квадратчета или във форма по-ваш избор.Подредете нарязаните бисквитки в тава,постлана с хартия за печене и ги набучете с вилица за да не се надуят прекалено.Изпечете в нагряна фурна на 180 градуса за около 10минути.
4.След изпичане,оставете бисквитките да се охладят.
5.Разтопете на водна баня 200гр.бял шоколад и една супена лъжица олио.
Потопете бисквитка в шоколад и задръжте над съда,за около 10 секунди за да се отцеди шоколада.Подредете глазираните бисквитки върху метална скара.
6.Приберете бисквитките за кратко в хладилник за да се стегне глазурата.

От тестото може да приготвите и друг вид бисквитки с пълнеж от локум.
Късайте равни части с големина,колкото малък орех.Оваляйте в ръце и сплескайте като питка.Поставете парченце локум и оформете на топче.Изпечете топчетата в нагрята фурна на 180градуса за около 10/12 минути.След като се охладят ги потопете в глазура от бял шоколад.
 Приберете бисквитките в хладилник за кратко за да се стегне глазурата.

неделя, 13 ноември 2016 г.

Мегрелски хапачури

Мегрелски хапачури са тестени изделия от грузинската кухня.Традиционно се приготвят с сирене Сулугуни Suluguni-грузинско сирене от района Самегрело ,което се приготвя от пастьоризирано краве или биволско мляко или смес от млека.Приготвя се ръчно с естествен квас /сирище/,с умерено солен вкус,плътно и на пластове с еластична консистенция и цвят от бял до светло жълт.Сиренето се консумира  сурово,печено,пушено или пържено.
Поради липса на сирене Сулугуни за приготвянето на хапачурите със използвала кашкавал.

ПРОДУКТИ за 3 бр.
За закваска
20гр.прясна мая
150мл.топла вода
1суп.лъж захар
5,6 суп.лъж. брашно
  За тестото
400гр.брашно
30гр.разтопено масло
1суп.лъж.сол
1/2 суп.лъж.захар
1 яйце
100мл.прясно мляко
За пълнеж
500гр.кашкавал
1 жълтък за намазване
брашно за разточване и доомесване
1.В купа натрошете маята,прибавете хладка вода и лъжица захар.разбъркайте сместа и прибавете около 5 супени лъжици брашно.Разбъркайте сместа,завийте купата с чиста кърпа и я приберете на топло във фурната за около 10минути или докато закваската удвои обема си.
2.В купа пресейте брашното,размесете го със солта и захарта,направете кладенче и в него сипете леко затопленото мляко,яйцето,разтопеното масло и закваската.Замесете меко и гладко тесто,ако е нужно добавете още малко брашно.***В рецептата на сайта Гастроном,количеството брашно е дадено 500гр. ,но това количество е много.
***Рецептата е адаптирана от сайта Гастрономъ 
3.Покрийте тестото с чиста кърпа и го приберете на топло за час.След изтичане на времето отново премесете тестото и го оставете да втасва за оше 30,40 минути.
4.Разделете тестото на 3 равни части.Всяка част разточете върху набрашнен плот на обла кора.Поръсете корите с настърган кашкавал/ около 120гр.на всяка питка/,прегънете ги/като плик/ и ги обърнете или ги оформете,като оформите поръсените кори с кашкавал ,като бохчи,прещипете на върха и обърнете за повторно разточване.
Отново разточете на питки с диаметър около 15/20см.В средата на всяка питка направете малка дупка ,за да излиза парата,набучете с вилица на няколко места.
5.Намажете хапачурите с разбит жълтък и ги поръсете с настърган кашкавал.По желание може да поръсите хапачурите и със сусам.
6.Изпечете хапачурите в нагряна фурна на 200гр.за около 15/20минути или до зачервяване.
 Поднесете хапачурите топли.

сряда, 9 ноември 2016 г.

Халва с кашу

ПРОДУКТИ
250 гр.сурово кашу
200 мл.прясно мляко
150 гр.захар
50 мл.вода
2 суп.лъж. масло
1/3 кафена лъжичка олио за
намазване на формата
пудра захар за поръсване






1.Накиснете кашуто в прясното мляко за 4 часа,като разбърквате от време на време .Пасирайте кашуто заедно с прясното мляко.
2.В малка тенджерка кипнете на котлон захарта с водата и оставете сиропа да се вари на слаб огън за около 2,3 минути.Към сиропа прибавете пасираното кашу и с помощта на дървена лъжица, разбърквайте докато се смесят.
3.Прибавете разтопеното масло и разбърквайте,докато сместа започне да се отделя от стените и дъното на тенджерата.
4.Отстранете сместа от котлона и я пресипете в подходяща малка форма,намазана с олио,на слой с дебелина около 3 см.Загладете равномерно халвата и я приберете в хладилник за няколко часа.
5.С остър навлажнен нож,нарежете халвата на малки хапки и я поръсете с пудра захар.
 Рецептата е адаптирана от Bon Apeti.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...