.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

петък, 27 февруари 2015 г.

Мераклийски ръжен хляб - и как да си приготвим натурална ръжена закваска/опара и квас/

Пост 2
В поста,ще опиша,как си приготвям у дома вкусен,питателен и полезен, домашен хляб с  вечна,натурална ръжена закваска/стартер/.Как се приготвя квас,какво е опара и как да съхраним кваса за по-нататъшна употреда.
5 дневна ръжена закваска.
ПРИГОТВЕТЕ СИ:
1.най-важното - желание,мерак и търпение :)
2.Пригответе си мерителна чаша/с вместимост около 1кг./ буркан или пластмасова купа.
3.дървена или пластмасова лъжица
4.ръжено брашно
5.преварена хладка вода
6.чиста кърпа
7.чашка с вместимост 100мл./чашката, ще бъде мерителната единица за брашното и водата/
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                                               ДЕН 1- 11:00часа
1.Напълнете чашката с ръжено брашно и го сипете в мерителната купичка./1чашка брашно/
2.Напълнете чашката с 100мл.хладка преварена вода и я сипете при брашното./1чашка вода/
3.Разбъркайте хубаво с дървена или пластмасова лъжица до хомогенна маса.
4.Покрийте с чиста кърпа купата и я приберете на топло./до радиатор или в леко затоплена
фурна/
Може да си приготвите по-голямо количество закваска,като увеличите продуктите.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                                               ДЕН 2-11:00часа
Минал е ден.Трябва да захраним закваската с ръжено брашно и вода.
Отвиваме закваската.На този етап няма някаква съществена промяна в структурата на  закваската не се е изменила много,но има леко сладко кисел аромат,кой подсказва,че процеса е започнал.
1.Разбъркайте закваската с пластмасова лъжица.
2.Захранете закваската,като измерите 1 чашка/вместимост 100мл./ ръжено брашно.Сипете брашното при закваската.
3.Напълнете и 1чашка/вместимост 100мл/ с хладка вода.Температура около 25/27 градуса.Прибавете  водата при брашното и разбъркайте с пластмасова или дървена лъжичка.
4.Завийте купата с кърпа и приберете на топло.
                                                                  ДЕН 2 -23:00часа
Минали са 12 часа след захранването,часът е 23:00 закваската удвои обема си и спадна.Закваската е мека и нежна консистенция,пълна е с малки балончета и изразена сладко-кисела миризма.Време е да се захрани.
1.Разбъркваме хубаво с пластмасова или дървена лъжица.
2.Отново пълните малката чашка с ръжено брашно и го изсипваме при закваската.
3.Пълните малката чашка с 100мл.хладка вода и я прибавяте към закваската.Разбърквате с лъжицата до хомогенна маса.
4.Покривате с кърпата и прибирате на топло без пряка слънчева светлина.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                                                ДЕН 3 11:00
След последното захранване са минали 12часа.Закваската е цялата в малки балончета и изразен сладко-кисел аромат. Време да захраним закваската.

  1.Разбъркваме добре с помощта на пластмасова лъжица.
2.Пълните малката чашка с ръжено брашно и го прибавяме към закваската.
3.Пълните малката чашка с хладка вода и я сипваме към закваската.Разбърквате много добре с помощта на пластмасова лъжичка.
4.Покривате с чиста кърпа и прибирате купата на топло.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                                              ДЕН 4-11:00
Закваската е с мека консистенция,като гъста боза,цялата е в балончета и шупли и изразена кисело-сладка миризма.Процеса продължава и е време да нахраните животинката с ръжено брашно и вода :)
1.Отново махате кърпата и разбърквате много добре.Ако отгоре има коричка лекичко я отстранете,преди да разбъркате.
2.Пълните чашката/100мл/ с ръжено брашно и го сипвате при закваската.
3.Пълните чашката/100мл./ с хладка вода и я сипвате при закваската.
4.Разбърквате с лъжица и покривате с кърпата.
Приберете закваската на топло в очакване на последният ден.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                                                        ДЕН 5
Настъпи и последният ден часът е 11:00 Закваската е със силно изразен сладко-кисел аромат,с консистенция на гъста боза,цялата е изпълнена с малки балончета.Разбъркайте с пластмасова или дървена лъжица.
 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ЗАПАЗВАНЕ НА КВАС
Тук е момента да отделим около3 супени лъжици за КВАС и да го запазим за по нататъшна употреба . А от закваската/опара/ ще се замеси тесто за вкусен и ароматен домашен хляб.
 1.Вземете си малко бурканче,загребете 3 суп.лъжици от закваската и ги сложете в бурканчето.
Прибавете 2суп.лъж. ръжено брашно и около 70мл.хладка вода.Разбъркайте с лъжица,затворете бурканчето с капачки и приберете бурканчето в хладилник за следваща употреба.
Отделеният квас може да се съхрани в хладилник до 2 седмици.
 Така изглежда кваса след 2 дни престой в хладилник.Увеличил почти двойно обема си и е целият в шупли и балончета.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Направа на тесто
Останалата закваска/опара/ е около 200 мл.Пресипете опарата в купа и към нея прибавете 150гр.ръжено брашно и около 200/220мл.хладка преварена вода.Разбъркайте с дървена лъжица до хомогенна маса.Получава се гъсто тесто.

 Завийте тестото с чиста кърпа и го приберете на топло за около 5 часа.
За съжаление пропуснах да направя снимка,но след 5 часа тестото леко беше се надигнало,цялото е в шупли и с консистенция на превтасало тесто.От това тесто ще се приготви ръжено пшеничен хляб с овесени ядки.
Към тестото прибавете 200гр.ръжено брашно,100гр. пълнозърнесто брашно от шпелта/динкел/,2ч.л.сол и 300мл.хладка вода.Замесете меко и лепкаво тесто.Ако е нужно добавете още малко брашно.Пресипете тестото във малка обла форма,постлана с хартия за печене.С помощта на лъжица потопена в топла вода оформете хляба.Може да си помогнете лесно и с ръце,като ги потопите в топла вода.Поръсете хляба с овесени ядки,леко го притиснете за да полепнат по-лесно.Завийте хляба с чиста кърпа и го приберете на топло за около 7часа.

 След 7часа хлябът се е надигнал много малко,виждат се шуплички на повърхноста и това е знак,че е готов за печене.

 Загрейте фурната на 240градуса и печете хляба за около 10минути.
Намалете фурната на 200градуса и печете за около 15 минути.Извадете хляба и го навлажнете с чиста кърпа намокрена с топла вода.Покрийте го за около минута,отстранете мократа кърпа и сложете хляба във фурната за да се допече на 180градуса за около 30минути.
След изпичане извадете хляба от фурната и го покрийте с кърпа за около час.
Махнете кърпата и оставете хляба да се охлади напълно за няколко часа преди да го разрежете.
Ето го и моето вече охладено истинско мераклийско ръжено хлебче със неповторим вкус и аромат.




В следващият пост,ще разберете,какво се случва с вечният квас,които прибрахме за следваща употреба.Как да го събудим,как да отделим квас за следващо ползване и какво е новото ми предложение за мераклийски хляб.Я то май,май,ще си стане цяла рубрика :)
Рецептата е адаптирана от  НАСТОЯЩИЙ ХЛЕБ
адреса на блога Настоящий хлеб от време на време не се отваря заредете страницата отново.
ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ/ръжено-пшеничен мераклийски хляб/........

към Пост 3 -Мераклийски ръжено-пшеничен хляб с квас
към Пост 1- Хляб с натурална плодово- ръжена закваска

10 коментара:

  1. Очаквам и то с нетърпение! Чудесен си направила хляба, Танче! Обичам такъв хляб и като го гледам на снимките, направо усещам вкуса :) Определено е мераклийски при толкова дни отглеждане :)
    Толкова достъпно си описала процеса, че ако започна в сряда, в неделя ще имаме и у нас такъв хляб. Само часовете ще изместя, защото работното време ...
    Поздравления, Танче! И до скоро!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси Бени,радвам се,че и на теб ти допадат такива домашно отглеждани мераклийски хлебчета.Закваската отнема доста време за приготвяне,но си заслужава,вкусът на хляба е неповторим.Часовете могат и да се променят според удобно време а и ако има кой да помага в захранването си е супер.Аз съм в отпуска,времето си е гадно,мрачно,дъжд и наводнения и си запълних част от времето с отглеждането на нещо хубаво,дано само да успея да го съхраня. :)

      Изтриване
  2. Сега пека един от лимец. А закваската ми стана за шест дни :)
    Твоят е станал много добре, предвид ръжта. Станал е плосък, но това е, защото не използваш бяло брашно. И аз досега ги правих или без, но този ми опит е първия със смес бяло: лимец.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еха днес ще си похапвате вкусно домашно хлебче.Да ръженото хлебчето ми се получи,плоско е заради брашното наистина със бяло брашно хлябовете ми стават огромни.С лимец не съм месила все още,ще поправя скоро пропуска.Хубав уикенд ти желая,Габи!

      Изтриване
  3. Трябва да потърся ръжено брашно, така ме запали! :) Благодаря за подробното обяснение, ще очаквам и аз продължението!
    Хубави празнични дни, Танче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Как да не се запали човек,много вкусно си е домашното ръжено хлебче. :)Децата ми се смеят,че разнасям из къщи буркани и си приказвам на закваската :) но пък нямаха търпение да разрежем хляба.Хубави празнични дни и на теб,Инче!

      Изтриване
  4. Здравейте
    Втори път пробвам да направя хлябът, вкусът му е превъзходен, но за нещастие, не успявам да го опека, вътре остава суров, та се налага да го разрежа на две и да го допека :))). Явно, някъде бъркам, какво бихте ме посъветвали? Другото, което е, не слагам пълнозърнесто брашно, а само ръжено.
    Поздрави
    Надя

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте Надя.Възможно е хлябът да се получава поради това,че използвате само ръжено брашно,или не е втасал достатъчно,или пък пък времето за изпичане му е било недостатъчно,но какво точно се е объркало мога само да предполагам.Опитайте да добавите и втори вид брашно,Весели празници ви желая,Надя!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте Таня.Направили сте чудесен пост, похвала за труда ви.Само един въпрос-в точка 7.казвате, че чашката трябва да е 50мл.При захранването на закваската, 2-ия ден, пишете, че се добавя 1чаша 100мл.вода и 1 чаша 100гр.брашно.Та въпросът ми е-дали в точка 7.не е трябвало да бъде чаша от 100, а не 50 мл.Моля да ме извините, ако нещо аз греша......Благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да така е Даниела,чаша с вместимост 100мл.а на 50мл. ще поправя т.7 Благодаря за посочената грешка.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

Follow by Email

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...