.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

петък, 26 септември 2014 г.

Шоколадова тарта с карамелизирани круши и карамел

ПРОДУКТИ
За блата
80 мл.течна сладкарска сметана
100 гр.тъмен шоколад
220 гр.брашно
1 ч.л.бакпулвер
щипка сол
40 гр.кафява захар
100 гр.меко масло
    За плънката
300 гр.круши/1 голяма круша/
2,3 с.л.бяла захар
1 ч.л.мед
 За крема
200 гр.бяла захар
300мл.течна сладкарска сметана
1 желатин/по желание/10гр.
шоколадови стърготини за декорация
форма за печене 18/20см.с отделящо се дъно
    1.Пригответе си блата,като кипнете на котлон 100мл.течна сладкарска сметана.Отстранете сметаната от огъня и към нея прибавете,начупеният на парченца тъмен шоколад/черният шоколад не е подходящ,защото количеството захар.за направата на платката е малко ,съобразено е и се компенсира със сладката плънка и крема а черният шоколад не е толкова сладък.
Оставете шоколада да се отпусне за кратко и го разбъркайте до пълното му разтапяне.
  2.В купа пресейте брашното,размесете го със солта и бакпулвера,направете кладенче и в него сипете охладената шоколадова смес,захарта и размекнатото масло.Замесете меко тесто да не залепва по ръцете.
 3.Намажете с масло форма с отделящо се дъно.Разточете върху набрашнен плот тестото и го прехвърлете във формата за печене.Оформете борд по стените на формата.Тестото е ронливо и ако ви е трудно да го разточите,оформете блата,като късате части от тестото и така запълните дъното на формата за печене и оформите борд.
Набучете с вилица тук там дъното и борда на вече оформеният блат,за да не се надуе прекалено при изпичане.Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 8,9минути.След изпичане оставете платката да се охлади.
 4.Измийте,обелете и почистете крушата.Нарежете я на продълговати не много дебели лентички.В тефлонов тигана сипете 2,3 с.л захар,оставете да се карамелизира за кратко и като разбърквате отвреме на време с дървена лъжица,прибавете лентичките круши и 1 ч.л.мед/не повече защото плънката ще се разводни/Оставете захарта да придобие леко кехлибарен цвят и отстранете сместа от котлона.Оставете плънката да се охлади и я разпределете по дъното на блата.
 5.Сипете в тенджерка 200гр.захар и я карамелизирайте до кехлибарен цвят.Разбърквайте захарта за да се разтопи напълно.Към карамела изсипете сметаната и разбърквайте,като внимавате да не се изгорите.Щом сместа стане еднородна отстранете от котлона и я оставете да се поохлади,като разбърквате за да не хване коричка.
 6.В купа разбийте с миксер 200 мл.течна сладкарска сметана./Не е необходимо да я разбивате със захар,защото ще се смесва с карамела.
 7.Тук е момента да решите дали,ще добавите и желатин,към крема.В случая аз не съм сложила,но тортата си я хапнахме след,като се охлади и стегна в хладилника за 24 часа.За това препоръчвам да използвате желатин или агар-агар за да се стегне по бързо и лесно.
Ако,ще използвате желатин го разтворете в в,3с.л. студена вода,загрейте го на котлон без да кипва.Вземете 2с.л.от топлият карамел,към него прибавете 1 с.л. от сметаната и към сместа прибавете желатина.
 8.Смесете леко охладеният карамел със битата сметана/добавете я на 2,3 пъти.Ако ви в трудно смесването първоначално разбийте с миксер а след това продължете с дървена лъжица.Прибавете и сместа с желатина.
 9.Приготвеният крем разпределете върху крушите,загладете и приберете сладкиша в хладилник за да се стегне.
Преди да сервирате сладкиша го поръсете със стърготини от шоколад.
П.С.Сладкишът може да се приготви и в по -голяма форма за печене,като удвоите продуктите за плънката.Тестото е достатъчно,крема също.Сладкишът ще се получи по нисък отколкото ако се използва по малка форма за печене.
Да ви е сладко!

8 коментара:

  1. Карамееееееееееел!
    Круууууууууша!
    :))Напомних ли ти за една реклама,Танче:))))?!И двете неща са ми любими като аромат и вкус.Така както си ми го сервирала си го придърпвам парченцето:)
    Лек ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да,да много я харесвам тази реклама :) Радвам се,че ти допада сладкиша.Черпя те с парченце :)
      Хубав ден ти желая,Миленка!

      Изтриване
  2. Таничка, ама какъв сладък ефир е при теб... Магия! Много ми харесва десертът ти, много! Скоро и аз ще покажа нещо сладичко с карамелизирани круши. Да кажем, че е сестрата на твоята тарта. ;)
    Прегръдки и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даааа май все сладичко публикувам от известно време.С мимка сме самички,бате замина за Мексико,тате и той обикаля света а ние двечките хапваме нещо бързичко,но сладичко не отказваме никога. :) Ще чакам да покажеш твоето сладичко изкушенийце.Прегръдки ,Гери и весел уикенд ти желая!

      Изтриване
    2. Значи е женско царство у вас, Танче. :) Вкъщи пък сме две сестр. Питай баща ми как е с три жени вкъщи, хах. ;)
      А баткото какви ги върши в Мексико? Пак любопитствам, ще ми простиш. ;)

      Изтриване
    3. Да женско царство е у нас.Ние сме двечки и ни е весело,представям си баща ти с три у дома олее..:) Бати Наси произвежда части за самолети по точно крилата на самолетите,изпратиха го в командировка за няколко месеца в Мексико.Мъчно ни е много,но пък се радваме за него а и му е време да се поотдели от нас.Хубави,слънчеви почивни дни ти желая Гери!

      Изтриване
  3. Звучи и изглежда страхотно, Таня,
    чудесна есенна рецепта в аромат, цвят и вкус.
    Поздрави за теб, красива, вдъхновена и усмихната есен!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...