.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

петък, 13 март 2015 г.

Царевично-пшеничен хляб с квас

 Пост 4
 В предният пост 3- Мераклийски ръжено-пшеничен хляб с квас 
описах,как се захранва квас от ръжено брашно и как се приготвя опара/стартер/ от която пък приготвих 2 ръжено-пшеничени хляба.Заделих квас в бурканче,както направих и  в пост 2 , като го прибрах в хладилник за по-нататъшна употреба.Днес,ще опиша стъпка по стъпка ,начина на приготвяне на царевично-пшеничен хляб с превъзходен аромат и вкус с леко хрупкава коричка и мека и леко влажна среда.

1.Като за начало първото нещо с което трябва да започнете е да извадите бурканчето с кваса от хладилника и да го оставите на стаена температура за около 2 часа.
Така изглежда кваса след изваждане на бурканчето от хладилника.
квас след изваждане от хладилник
ниво на кваса преди захранване
2.Следваща стъпка е захранване на кваса.Днес,ще захраним кваса с бяло брашно.
Разбъркайте кваса с пластмасова/дървена/ лъжичка и към него добавете 1пълна супена лъжица пшеничено брашно и 60мл.хладка преварена вода
квас
подготовка за захранване на квас
захранване на квас
 Разбъркайте отново до хомогенна маса.Завийте бурканчето с чиста кърпа и го оставете на топло за около от2-4 часа като времето е относителен фактор,квасът трябва да се изпълни с мехурчета и шупли,това може да се случи след 2 часа,може и след 4часа,зависи от температурата на въздуха/лятото времето се скъсява/,зависи от силата на кваса.
ниво на квас след захранване
3.При мен след 3 часа започнаха да се виждат многобройни шуплички и балончета а след още един часа кваса беше изпълнил и бурканчето и е с много приятна сладко-кисела миризма.
квас след 2 часа
захранен квас след 2 часа
захранен квас след 3 часа изпълнил е бурканчето
 4.Разбъркваме кваса с лъжица/винаги с дървена или пластмасова/.В голяма купа сипете 350гр. бяло пшеничено брашно тип 500 и 500мл.хладка преварена вода и кваса.
Разбъркайте с дървена лъжица до хомогенна маса.Получава се каша с консистенция на гъста боза.
Завийте купата с чиста кърпа и я приберете на топло за около 12 часа.
направа на опара/стартер/
опара/стартер/

 5.След 12 часа се вижда,че закваската се е надула и леко започва да спада.Цялата е в мехурчета и шупли и с по- изразен сладко-кисел аромат.Ако закваската е хванала твърда на пипане коричка, внимателно я отстранете.
опара след 12 часа
6.Разбъркайте закваската/опара/ и тук е момента да отделите 3 ,4 лъжици квас за по нататъшна употреба,както направихме в пост 2 и пост 3 .
Както казах кваса е вечен и ако го съхраните правилно,ще си имате винаги домашно приготвен квас.
запазване на квас
Отново вземете чисто бурканче и в него сипете 4 лъжици квас.Към кваса прибавете 2 пълни супени лъжици бяло пшеничено брашно/или ръжено брашно/ и около 50/60мл.хладка преварена вода.
Разбъркайте с дървена лъжичка,поставете капачката и приберете кваса в хладилник,където може да се съхранява до 2 седмици.
7. От останалата закваска/опара/ която е около 730гр. ще замесим тесто за хляб с пълнозърнесто брашно от спелта,царевично брашно и бяло брашно.
Към закваската прибавете 200гр.брашно от спелта/динкел/,3 чаени лъжици сол,1чаена лъж.захар,200гр.царевично брашно и около 330гр.бяло пшеничено брашно тип 500.Ако е нужно при замесването добавете още малко брашно.
замесване на тесто
***Закваската допуска да се добави по-голямо количество брашно и съответно и вода за направата на по-голямо количество тесто.
8.Замесете меко и гладко тесто да не лепне по ръцете,оформете го на питка и го поставете върху малка обла тава с диаметър около 26см.,постлана с хартия за печене/може и без да постилате тавата с хартия а да я намажете леко с мазнина и да я поръсите с царевично брашно/
тесто

Върху хляба направете прорези.Завийте задължително хляба с чиста кърпа и го оставете да се надуе за около от 2- до 4часа.
оформяне на хляб
След 2 ,3 часа хлебчето се надуло и е готов да бъде изпечено.
9.Загрейте фурната на 250градуса,сложете на дъното на фурната купичка с гореща вода.Купичката се слага за по-висока влажност във фурната при печене.А и така хлябът ще има хрупкава коричка и мека и влажна среда.Секунди преди да сложите хляба да се пече напръскайте леко с вода страните на фурната,изчакайте секунда да излезе парата и сложете хляба да се пече на 250 градуса за 15 минути след това намалете фурната на 180градуса и допечете за още около 35 минути/възможно е и повече зависи от големината на хляба/.
Царевично пшеничен хляб с квас
След изваждане на хляба направете проверка по следният начин.Почуквате от долната страна на хляба -трябва да звучи на кухо ,това значи,че хлябът е изпечен.Извадете хляба върху метална скара и го оставете да се охлади напълно преди да го разрежете.
Ето го и моето вкусно и сладко хлебче.Малко му се поразмиха шарките ,блейнах се и го забравих та затова се размиха,но пък се получи много вкусно хлебче.

 Към Пост 3-Мераклийски ръжено-пшеничен хляб с квас 
Към Пост 2-  Мераклийски ръжен хляб - и как да си приготвим натурална ръжена закваска/опара и квас/
Към Пост 1- Хляб с натурална плодово- ръжена закваска
 
Какво съм приготвила от запазеният квас в хладилника,как се държи съхранения кваса,има ли промяна във силата на кваса ,ще разберете в следващият  пост!
Доскоро! Очаквайте продължение.....

6 коментара:

  1. Таничка, много е красив този хляб, а и определено трябва да пробвам да си направя и аз. Обаче все някак се притеснявам, сложно ми се струва. Прекрасни почивни дни, мила! ツ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце,запрятай ръкави и действай,няма нищо сложно,само така изглежда.Заслужава си да се опита такъв хляб,много е вкусен. Хубав уикенд ти желая,миличка :)

      Изтриване
  2. Хлебчета е станало страхотно! Откакто меся хляб с квас, другите не са ми изобщо вкусни. Предпочитам го 100 пъти повече от обикновения.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси,Габи.И при мен е така,много ми допадат хлябовете с квас,особено с ръжено брашно,даже и сякаш имат вкус на шоколад.Хубав уикенд ти желая,Габи!

      Изтриване
  3. Много са ми интересни тези твои публикации, Танче! Никога не съм правила квас, нито пък хляб с квас. може би защото отнема повече време, а и не знам как се получава и като вкус. Чела съм публикации, че мирише неприятно... което не знам дали не се отразява и в хляба... Едва ли, щом толкова много рецепти ни предлагаш... Малко съм непросветена по този въпрос. :) Но имам желание да пробвам и тази технология.
    Поздрави и очаквам с интерес следващата идея. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле,първоначално наистина отнема доста време,след това като се съхрани квас е лесно,Хляба е страхотен на вкус е да кваса си има леко сладко-кисела миризма,която на мен лично много ми допада,миризмата не се отразява на вкусът хляба.Аз си съхранявам квас и от доста време само хляб с квас си хапваме у дома,стават и много вкусни банички и козунаци с квас :) Хубав уикенд ти желая,Светле!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...