.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

понеделник, 2 март 2015 г.

Мераклийски ръжено-пшеничен хляб с квас

Пост 3
 Днешният пост е продължение на Мераклийски ръжен хляб приготвен от закваска/опара/ от ръжено брашно.В предният пост описах стъпка по стъпка как да се приготвя 5 дневна ръжена закваска/опара/. Който следи темата знае,че отделих в бурканче квас за по нататъшна употреба и сега,ще споделя постъпково, какво се случва с кваса,как се събужда и захранва и процеса на направата на ръжено-пшенични хлябове.Опитайте,много е забавно и интересно и определено или ще запалите цялото си домочадие с отглеждането на закваската или ще ви подгонят заради бурканите,които разнасяте и леката миризма на кисело.Е мен не ме подгониха заради бурканите,нито заради миризмата а заради снимането.Голямо снимане падна то не бяха буркани,брашна,хладилници,купи и купички,теста и тем подобни :)Самият процес на направата на живата мая е неповторим а да не говоря за това с какъв прекрасен вкус са домашно приготвените хлябове със квас.
квас
1.Първото действие с което трябва да започнете е да извадите бурканчето с кваса от хладилника и да го оставите за около час-два на стаена температура.Така изглежда кваса след 4 дена престой в хладилник.
квас
Целият е на шупли,балончета и е с по-силно изразена кисела миризма.Следващата стъпка е да захраните кваса.
2.Разбъркайте кваса с пластмасова или дървена лъжичка и към него прибавете 1суп.лъжица ръжено брашно и хладка преварена вода около 60мл.
Разбъркайте за да се смесят продуктите и оставете кваса за около 2до 4 часа на топло.

След два часа кваса утроява обема си,почти е напълнил бурканчето и на всякъде се виждат се много малки балончета.Точно балончетата са знак,че всичко с кваса е наред.

След около 30минути се вижда,как кваса спада и е време да направим опара за хлаба.

В купа сипете около 300 гр.ръжено брашно и 600мл.хладка преварена вода.Разбъркайте с лъжичка/дървена или пластмасова/ кваса и го сипете при брашното и водата.Разбъркайте с дървена лъжица.
Получава се каша,но не не трябва да е прекалено гъста защото,ще се оставя да втасва и може да хване коричка,която след това задължително,трябва да се отстранява преди замесването на тесто.Трябва да е с консистенция на гъста боза.Ако е нужно добавете още малко хладка вода.
Завийте купата с чиста кърпа и я приберете на топло за 10-12 часа а както знаете кваса си има характер и може и повече време.
При мен опарата се наду и започна да спада след 10часа. Получи се опара цялата на шупли и балончета с вид на превтасало тесто и силен кисел аромат.Имаме си вече силна опара/стартер/ цялата на шупли точно такава,каквато трябва да бъде и може да се премине,към замесване на тесто.

Тук е момента да СЪХРАНИТЕ квас за по нататъшно използване.Отделянето и съхранението на квас става по същият начин,както съм описала в предният пост -Мераклийски ръжен хляб.

Вземете чисто бурканче ,загребете около 3 супени от вече разбърканата опара/стартер/ и ги поставете в бурканчето.Прибавете 2 суп.лъжици ръжено брашно и около 70мл.хладка вода.Разбъркайте,затворете с капачката и приберете бурканчето в хладилник,където може да съхранявате до 2 седмици за следваща употреба.
А от останалата опара която е около 700гр. замесете тесто за хляб. Прибавете към закваската 850гр.бяло пшенично брашно,3чаени лъжици сол и 450мл.хладка преварена вода.
Замесете меко тесто да не лепне по ръцете,ако е нужно добавяйте по малко брашно при замесването.Месете тестото толкова колкото да оформите тестото,не повече.

Разделете тестото на 2 равни части,омесете всяка част и я оформете на хляб.
Към тестото може да добавите ленено семе,слънчогледово,овесени ядки или семена по ваш избор.Оставете хлябовете да удвоят обема си за около 2-до 4 часа,като ги покриете задължително с чиста кърпа.

Изпечете хляба в нагряна фурна първоначално на 230градуса за около 8/10минути.
След това намалете градусите на 180градуса и допечете за около 35 минути.
По желание може да напръскате леко хляба за да омекне коричката и да го покриете с кърпа за около 30минути.
След изпичане оставете хляба да се охлади напълно преди да го разрежете.
Това са моите красиви,надути и много вкусни хлебчета.
 

 

 

Към Пост 2-  Мераклийски ръжен хляб - и как да си приготвим натурална ръжена закваска/опара и квас/

Към Пост 1- Хляб с натурална плодово- ръжена закваска


А какво приготвих от кваса,който съхраних в хладилника,ще разберете в следващият пост.
Очаквайте продължение.....:) :) :)

9 коментара:

  1. Направи си е наръчник за направата на квас и вкусен хляб с него! Благодарности!
    И честит празник, Танче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит празник,Инче! Ама знаех си че,ще оцениш труда ми Инче.Ако има интерес,ще продължа темата с хляб с царевично брашно и кифлички ако не,здраве да е,че не знам колко снимки направих на цели процес, но определено подразних домочадието с тия хлебни мераци :)

      Изтриване
  2. Не съм правила хляб с квас все още. Твоите хлебчета са наистина мераклийски! Много ми харесва декорацията! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце аз правя от време на време такива вкусни хлебчета само,че забравям закваската в хладилника и до там.По трудно е закваската в смисъл,че трябва да се храни 5 дена.Аз съм в отпуска е тя вече свършва де и затова успях да си отгледам закваска.А декорацията доста се разми,но така е както бързам.Поздрави бонбонче! :)

      Изтриване
  3. И това е мераклийско хлебче, Танче! Поздравления!
    Обаче виждам, че пишеш "пост 3", четох "пост 2", а къде съм пропуснала "пост 1"? Интересно ми е да го видя :)
    Поздрави и хубав мартенски ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да малко объркващо го написах,но сега пътувам и при първа възможност сядам на компютъра и ще сложа линк и към пост 1,който е пак закваска само,че плодова с грозде и тя също ми допада много а и времето за "отглеждане " е по-малко-Хляб с натурална плодово- ръжена закваска.За сега за по-лесно, можеш да намериш пост 1 в дясно под снимката на моята особа :) :) КАТЕГОРИИ - кликаш на снимката натурални закваски и квас/ снимка е на объл хляб/. Ох блога ми е пълна неразбория май,ще трябва да подреждам,че си намирам много трудно нещата. :) Поздрави Албенче,хубав ден ти желая!

      Изтриване
  4. Танче, макар и със закъснение - благодаря за обясненията. Нещо отново съм го закъсала с нестигащото време и чак сега виждам отговора. Въпреки, че видях линковете от последната публикация, отидох според инструкциите ти на мястото, където се усмихва "твоята особа" :) и да ти кажа не е объркано, просто посетителят трябва да гледаш по-внимателно, а не бързешката като мен :)
    А кога ще осъществя мерака да следвам стъпките ти за хляб с квас ... Хубавото е, че всичко е записано и винаги може да се стартира :)
    Желая ти много, много хубава седмица! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тук са си рецептите,когато имаш време винаги си добре дошла,Албенче :)Ние в къщи се пристрастихме,към тия хлебчета с квас,че и съпруга ми приготвя хляб ако ме няма.Месих и козунаци с квас,станаха страхотни,но първо,ще повторя и тогава,ще напиша рецептата.Много хубава и слънчева седмица ти желая и аз Албенче! :)

      Изтриване
    2. Това с козунака е много интригуващо! Ще чакам повторението му скоро, за да го споделиш - нали идват празници :)
      Поздрави и от мен, Танче!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...