.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

сряда, 18 януари 2017 г.

Дърпана баница с картофена плънка


ПРОДУКТИ
За корите
690г брашно
+ 20г за доомесване
500мл хладка вода
1,5 чаена лъжица сол
1чаена лъжица оцет
олио за намазване на корите
За плънката
около 1килограм картофи
200г сирене
100кашкавал
2яйца
2супени лъжици кисело мляко
1супена лъжица сода бикарбонат
чубрица,млян черен пипер
3супени лъжици брашно
щипка сол
лук по желание
1.Пресейте брашното,направете кладенче и в него сипете солта,оцета и водата.Замесете меко и гладко тесто,ако е нужно добавете още малко брашно.
2.Разделете тестото на 8равни части,оформете ги на топчета.
3.Разточете едно топче на малка питка с големина малко по-голяма от чаена чинийка,намажете с олио питката и върху нея поставете втора питка,намажете и нея с мазнина.Получават се 4 слепени две по две питки.Оставете питките да починат за около 30минути.
4.Пригответе плънката,като сварите картофите в подсолена вода.След сваряване на картофите отстранете бульона и полейте картофите със студена вода за да се охладят.Отстранете водата и пасирайте картофите.Прибавете яйцата,натрошеното сирене,настърганият кашкавал,брашното,киселото мляко с разтворена в него сода бикарбонат и подправките.По желание добавете и нарязан на ситно лук.
5.Направете корите,като постелите на кухненска маса памучна покривка.Желателно е да използвате по-стара покривка, защото при дърпането,ще се изцапа с мазнина.
С ръце раздърпайте двойната питка и я поставете на покривката.Започнете леко да дърпате с пръсти/ръце/ до получаване на тънка прозрачна кора.**Ако се прокъса тук там не е фатално.
6.Напръскайте/полейте кората с олио и разпределете част от плънката.
С помощта на покривката навийте кората на руло и внимателно я прехвърлете,върху намаслена тава.По същият начин оформете и останалите кори.
***В тавата която използвам ми се събират 3 вити кори с четири ми се получава прекалено сбита,затова  четвъртата кора си я правя отделно в малка тавичка с тиква ако имам или пък със яйца и сирене.
7.Изпечете баницата в нагряна фурна първоначално на 200 градуса след 5 минути намалете на 180 градуса и печете за около 45,50минути или до зачервяване.
8.След изпичане на баницата я напръскайте с вода и я завийте с чиста кърпа за около 10минути.Преди да разрежете баницата я оставете леко да се охлади.

1 коментар:

  1. Танче,
    чудна баница се е получила.Правила съм дърпана, но с различна плънка.Става много вкусна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...