.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

събота, 14 януари 2017 г.

Орехов сладкиш

 Орехов сладкиш с нежен, шоколадово-орехов блат и маслен крем с орехи, бял шоколад и заквасена сметана!
 

ПРОДУКТИ 
За блата
5 яйца
140 г захар
80г масло
120г шоколад
40г брашно
1бакпулвер
180г смлени орехови ядки







  За крема
120мл прясно мляко
150г орехови ядки
80г меко масло
+3,4 лъж.пудра захар
6г желатин
100мл течна сладкарска сметана
200г бял шоколад
100г заквасена сметана
смлени орехови ядки за декорация

1.Разделете белтъците от жълтъците.Разбийте с миксер белтъците с половината количество от захарта и ги заделете на страна.
2.Разтопете на водна баня маслото с шоколада.Разбъркайте за да се смесят продуктите до гладък крем.
3.Разбийте с миксер жълтъците с останалото количество захар до побеляване.Към сместа прибавете на 2,3 пъти разтопеният шоколад,като продължавате да разбивате до хомогенна смес.
Към сместа за блата с помощта на шпатула или лъжица добавете на 2,3 пъти сухите съставки/размесени брашно,бакпулвер и смлени орехи/,като редувате с разбитите белтъци до изчерпване на количествата.
4.Намажете с масло правоъгълна форма 35/45см и постелете хартия за печене.Пресипете тестото и загладете.Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за 18/20минути.След изпичане оставете блата да се охлади.

    ** Приготвяне на крема
1.Загрейте на котлон,без да кипва 100мл течна сладкарска сметана.Горещата сметана прибавете,към 200г натрошен бял шоколад.Оставете за около минута да се отпусне шоколада и разбъркайте до гладък крем.
2.Кипнете на котлон 120мл прясно мляко и към него прибавете 150гр смлени орехови ядки.Оставете сместа да покъкри за около минута,като разбърквате за да не загори.Накиснете лентичките желатина в студена вода за около 5 минути.Накиснатия желатин поставете в метална купичка с 2лъжици прясно мляко,загрейте на котлон без да кипва.Прибавете желатина,към топлата орехова смес.Оставете сместа на страни за да се охлади.
3.Разбийте с миксер 80гр меко масло с 3,4суп лъжици пудра захар.
4.Смесете разбитото масло с ореховата смес и белият шоколад.Разбийте с миксер за кратко,колкото да се смесят продуктите.
Към крема с лъжица прибавете на 2,3 пъти 100г заквасена сметана.
Прибавете крема в хладилник за кратко за да се стегне леко.
         Сглобяване
Отрежете блата на две еднакви вертикални части.Поставете едната част в правоъгълен стягащ ринг и разпределете половината количество от крема и загладете.Поставете вторият блат и разпределете останалият крем.Поръсете сладкиша с смлени орехови ядки.
Приберете сладкиша за няколко часа в хладилник за да се стегне и охлади.Преди поднасяне отстранете стягащият ринг и нарежете сладкиша на малки квадрати или правоъгълни пастички.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

Follow by Email

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...