.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

четвъртък, 10 май 2012 г.

ПЛАТО ОТ МАРИНОВАНО БОН ФИЛЕ С КАНАПЕ ОТ САЛАТА И ГЪБИ

ПЛАТО ОТ МАРИНОВАНО БОН ФИЛЕ С КАНАПЕ ОТ САЛАТА И ГЪБИ

ПРОДУКТИ
1бр.свинско бон филе
80 гр.нарязан бекон на тънки ивици
1/3зелена пиперка
1/3червена пиперка
20гр.кашкавал
3домата чери
1резен шунка
1кисела краставичка
1франзела
150гр.руска салата
3бр.гъби

ЗА МАРИНАТА
сол
черен пипер
щипка къри
щипка индийско орехче
щипка чубрица
2с.л.майонеза
1малка глава лук
Почистете месото от ципите.Нарежете бон филето на шайби широки около 1см.Нарежете бекона на ивички,колкото са широки месцата.Овийте бекон около едно месо и го набучете на шиш.Към него прибавете резен от чушка и пак месо обвито в бекон.Месата трябва да са по 4 на шишче.
Направете си марината от 2/3с.л.майонеза и нарязан на едро стар лук и щипка чубрица.
Посолете месото със сол,черен пипер,щипка къри,настъргано индийско орехче.Оваляйте шишчетата в маринатата и ги оставете на хладно за 2часа.
Запечатайте леко шишчетата в тиган и ги подредете в тавичка върху постлана готварска хартия.Изпечете шишчетата в нагряна фурна за на 230градуса за около 15минути.Извадете ги върху попивателна хартия.Гъбите изпечете в фурна за около 15 леко посолени с сол и черен пипер с парченца кашкавал.



В подходяща чиния поставете 3 малки половинки от франзела.Върху всяко хлебче направете купол от руска салата и върху него поставете готовите шишчета.Набучете на клечка парче шунка+парче краставичка и другата част на шунката,да стане като платно на лодка.Най-отгоре набучете доматка чери.Набучете малките шишчета върху гъбите и ги поставете между шишчетата.Декорирайте с зелена салата,домати или ги полейте със сос.




сряда, 9 май 2012 г.

КЕЙК С ОРЕХИ,КАНЕЛА И МОРКОВИ

КЕЙК С ОРЕХИ,КАНЕЛА И МОРКОВИ

ПРОДУКТИ
250гр.моркови
кората на 1лимон
180гр.смлени орехи
3с.л.олио
щипка сол
щипка канела
100гр.брашно
5яйца

1бакпувер
1 и 1/2ч.ч.захар

ЗА ГЛАЗУРИТЕ
2с.л.кондензирано мляко
2с.л.пудра захар
1/2капки червена сладкарска боя
3/4капки жълта сладкарска боя
ГЛАЗУРА Шоколадова
100гр.масло
100мл.мляко
3/4с.л.какао
Настържете морковите и кората на един лимон. Добавете 1ч.л.лимонов сок за да не почернеят морковите.Разбийте белтъците с половината захар на сняг.
В купа смесете смлените орехи,брашното размесено с бакпулвер и щипка канела.
Разбийте жълтъците с останалата захар,добавете и олиото на тънка струйка.Прибавете и сместа със смлените орехи, разбъркайте с дървена лъжица  и добавете морковите.
Прибавете на порции разбитите белтъци и разбъркайте с дървена лъжица или шпатула.
Намажете кексова форма с масло и поръсете с брашно.
Изпечете кейка в нагряна фурна на 180градуса за около 40минути,като не отваряте фурната.
След като кейка е готов оставете го да се охлади.Извадете го от формата и го полейте с две глазури.Шоколадова и цветна.
Шоколадовата глазура пригответе,като в тенджерка смесите продуктите за нея.Сложете тенджерката на котлона и оставете сместа да поври за около 5 минути,като разбърквате.
А цветната глазура пригответе,като разбиете кондензираното мляко със пудра захар и сладкарска боя.
Полейте с глазурите кейка.Оставете го да се стегне на хладно за 30минути и е готов за консумация.

вторник, 8 май 2012 г.

САЛАТА С ЧЕРВЕН БОБ,СКУМРИЯ И КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ

САЛАТА С ЧЕРВЕН БОБ,СКУМРИЯ И КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ

ПРОДУКТИ
1консерва скумрия в доматен сос
1/2малка глава лук
2кисели краставички
1с.л.доматено пюре
3мариновани капии
150гр.сварен червен боб
10маслини без костилки
сол
1/2ч.л.балсамов оцет

Нарежете краставичките на ситно,капиите на лентички,лука на тънки ленти,маслините на половинки,добавете 1с.л.доматено пюре и 1/2ч.л.балсамов оцет,добавете сварения и изцеден от водата червен боб и консервата скумрия с доматения сос..Разбъркаите леко и посолете.

ОХЛЮВЧЕТА С ВАНИЛОВ КРЕМ И ЯБЪЛКИ

ПРОДУКТИ

600гр.брашно
150мл.прясно мляко
30гр.мая
1ванилия
50мл.олио
125мл.кисело мляко
1ч.л.сол
4с.л.захар
2яйца

ЗА КРЕМА
2жълтъка
6с.л.брашно
500мл.прясно мляко
1ч.ч.захар
ванилия
1ябълка

В 150мл.хладко мляко разтворете маята.В купа пресейте брашното,направете кладенче и в него сипете солта,захарта, млякото с разтворената мая,киселото мляко,олио и 2яйца.Замесете меко и гладко тесто,покрийте го с чиста кърпа и го оставете на топло да удвои обема си за около час/час и половина.

Пригответе крема,като смесите  необходими за крема продукти и ги разбийте  добре .Сипете сместа в тенджерка и загрейте на слаб огън на ръба на котлона.Разбърквайте енергично,докато сместа се сгъсти.
След като крема много леко се охлади добавете кубче масло и разбърквайте докато маслото се поеме от крема.Настържете на едро ренде ябълката и разбърквайте от време на време крема за да не хване коричка.
Разделете тестото на две части за да ви е по удобно да го разточвате.Разточете на тънка кора и намажете с олио или масло.Сипете част от крема и го разстелете по кората.


Навийте леко кората на руло леко го издърпайте в двата края за да се удължи.Нарежете рулото на 2/3части.Навивайте всяка част на охлювче.Прехвърлете внимателно охлювчетата в постлана с готварска хартия тавичка на разстояние едно от друго. Оставете ги да удвоят обема си за около 30минути.Намажете ги с разбит жълтък.Изпечете ги в нагряна фурна на 180 градуса до зачервяване.Намажете ги с захарна вода 2с.л.захар и 1с.л.вода и ги поръсете с пудра захар.

ПУХКАВИ ХЛЕБЧЕТА

ПУХКАВИ ХЛЕБЧЕТА

ПРОДУКТИ
600гр.брашно
150мл.прясно мляко
125мл.кисело мляко
30гр.мая
2ч.л.сол
2с.л.захар
2яйца
50мл.олио
брашно за доомесване

1жълтък за намазване
олио за намазване
едра сол за поръсване

В 150мл.хладко мляко разтворете маята.В купа пресейте брашното,направете кладенче и в него сипете солта,захарта, млякото с разстворената мая,киселото мляко,олио и 2яйца.Замесете меко и гладко тесто,покрийте го с чиста кърпа и го оставете на топло да удвои обема си за около час/час и половина.
Премесете леко тестото разделете го на две части и ги разточете на правоъгълни кори
Намажете кората с олио и я нарежете на ленти.Оформете си хлебчетата в форми които желаете.В правоъгълна,триъгълна и други.Правоъгълните   направите,като навиете на руло.Може да направите разрез от горе на хлебчето и да поставите парченце шунка.
Наредете хлебчетата в постлана с готварска хартия тавичка на разстояние едно от друго.Оставете ги да починат за 20/30 минути намажете ги с разбит жълтък и ги поръсете с едра сол или сусам.



Изпечете ги в нагряна фурна до зачервяване.При мен за 25 минути.Последните 5 минути ги покрийте с алуминиево фолио за да не изгорят.

понеделник, 7 май 2012 г.

ШОКОЛАДОВИ БИСКВИТКИ С КРЕМ И ШОКОЛАДОВА ГЛАЗУРА

ШОКОЛАДОВИ БИСКВИТКИ С КРЕМ И ШОКОЛАДОВА ГЛАЗУРА
Слепени бисквитки с вкусен крем от дулсе де лече,течен шоколад,малко бренди, пухкаво прясно масло и шоколадова глазура.

ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО
60гр.меко масло
60гр.разтопен шоколад
1/2ч.ч.захар
1/2кафена лъжичка бренди
1яйце
2ч.ч.брашно
1бакплувер
брашно за доомесване
за меко и гладко тесто

ЗА КРЕМА
2с.л.течен шоколад
3с.л.кафяво кондензирано мляко
/дулсе де лече/
60гр.меко масло
2с.л.пудра захар
1/3кафена лъжичка бренди





по желание щипка канела

ЗА ГЛАЗУРА
50гр.шоколад
1с.л.прясно мляко

Пресейте брашното с бакплувера.Направете кладенче и в него сипете мекото масло,захарта,яйцето,бренди или някакъв друг алкохол и разтопеният шоколад.От изброените продукти замесете тесто,като добавяте по малко брашно за доомесване.Тестото трябва да меко и гладко,като внимавате да не стане твърдо.Върху леко набрашнен плот разточете  кора и ринг изрежете кръгчета.Ако при разточването карата ви се напука,проста я збийте леко с ръце и ще се оправи.Тестото е маслено и подлежи на оформяне. Подредете ги в тава с постлана готварска хартия и ги изпечете в нагряна фурна на 180градуса за 8/10 минути или до леко порозовяване.
Пригответе крема,като разбиете маслото със захарта.Добавете 3с.л. дулсе да лече,като продължавате да разбивате.Прибавете течният шоколад и няколко капки бренди.Приберете крема в хладилник за около час за да се стегне.
Намажете една бисквитка с крем и я слепете с друга.Наредете бисквитките върху скара и ги полейте с разтопен шоколад.
Приберете ги в хладилник за да се стегне шоклколада.
Може да си направите и бисвитки с натрошени ядки и сушени плодове и парченца шоколад.Късайте топчета и ги разстелете  на дланта си,като оформите плоски питки.Поръсете натрошени ядки и сушени плодове.Притиснете леко отгоре.
Изпечете сладките отново на същата температура до леко порозовяване.Времето за печене зависи от големината на сладките ви.

АГНЕШКО БУТЧЕ С ОРИЗ И ЧЕРВЕН ФАСУЛ

 Агнешко бутче с ориз и червен фасул

 Крехко, печено и сочно агнешко бутче,шпиковано с подправки, с златиста коричка и ориз със червен боб - невероятна комбинация!

ПРОДУКТИ
1агнешко бутче
/1 плешка/
1връзка пресен лук
1глава стар лук
10зърна черен пипер
пресен джоджен
3скилидки чесън
още 1глава лук за
шпиковане
сол
черен пипер
черевен пипер
1ч.ч.брашно за овалване
3/4с.л.олио
зеленчукова бульон

ЗА ОРИЗА
200гр.сварен червен фасул
250гр.ориз
1връзка пресен лук
1морков
1/2пиперка
пресен джоджен
сух джоджен
червен пипер
сол
черен пипер

Измийте и почистете агнешкото бутче.Подсушете го и го посолете с сол и черен пипер и щипка червен пипер.Шпиковайте месото,като направете няколко малки разрезчете и в тях поставете зърна черен пипер,нарязан на по едро лук и цели скилидки чесън и клончета пресен джоджен.
Оваляйте бутчето леко в брашно и го запечатайте в нагрята мазнина до леко зачервяване.Запържете 1връзка ситно нарязан пресен лук.Прехвърлете бутчето в тава,добавете лука,ситно нарязан джоджен  и полейте с зеленчуков бульон толкова,че да покрие бутчето до половина.Посолете и поръсете черен пипер.Покрийте тавата с алуниниево фолио и печете на 220градуса за около 1 и 15минути.Махнете фолиото и запечете месото до златисто.
В друг съд запържете с 2с.л.олио, нарязаната на ситно слава лук и стръковете пресен лук.Моркова и чушката на ситно.Добавете ориза и го запържете за минутка.Прибавете и 200гр.сварен червен фасул.Поръсете с щипка червен пипер.Разбъркайте добре и полейте с 3ч.ч.бульон сол.Посолете със сол,черен пипер и щипка сух джоджен.Накълцайте на ситно пресен джоджен и го добавете към ястието. Оставете ястието да покъкри за около 5минути.
Изпеченото бутче прехвърлете в подходящо плато.
Сипете ориза в тавата в която сте пекли месото.Ако ви се струва,че бульонът от печенето на месото е прекалено мазен,просто махнете част от него.Довършете готвенето на ориза във фурна.
Прехвърлете ориза при печеното крехко бутче.Поръсете със ситно нарязан пресен лук и декорирайте,както на вас ви харесва.



неделя, 6 май 2012 г.

МНОГОЛИСТНА ПИТА


МНОГОЛИСТНА ПИТА

Днес е Гергьовден ..и без питка за здраве не може.Тази питка е много ароматна,ухаеща на масло и мляко,с невероятен леко сладникав вкус,пухкава и мека с златиста коричка.Подходяща е за всякакви хубави поводи.Направила съм я с много обич, за здраве на моят брат Георги.

ПРОДУКТИ
За закваската
100мл.топло прясно мляко
1с.л.захар
3/4с.л.брашно
40гр.мая

 За тестото
1кг.брашно
2ч.ч.прясно мляко
1ч.ч.кисело мляко
3с.л.олио
2ч.л.сол
1с.л.захар
брашно за доомесване

100мл.разтопено масло
1яйце за намазване
мак

В купа си направете закваската от изброените по-горе продукти.Консистенцията на закваската,трябва да бъде с гъстота на гъста каша. Покрийте я с чиста кърпа и я оставете на топло за около 10/15минути,докато си удвои обема.
В купа пресейте брашното и солта,направете в средата кладенче и в него сипете закваската,1с.л.захар,2ч.ч.топло мляко,киселото мляко и 3с.л.олио.
Замесете гладко и меко тесто,да не залепва по ръцете.Покрийте го с чиста кърпа и го оставете на топло за около час час и тридесет,може и повече.
Премесете тестото,разделете го на две части,едната част разделете на пет еднакви части.
Направете на топчета и ги оставете да починат за около 10/15минути.
Разточете всяко топче на обла кора с големината на тавата ви.
Намажете първата кора с масло,сложете втората и така докато наредите и петте кори.
С остър нож нарежете от средата на корите към края триъгълници 6/7 като се стараете да не стигнат разрезите до края на кората.Прехвърлете всеки триъгълник от долу нагоре,като заострената част на триъгълниците трябва да останат отгоре.
Прехвърлете си много внимателно първата част от питката в постлана с готварска хартия обла тава и си я оформете.Отделете си малко тесто от това,което не сте разточили за средата.
Втората част от тестото направете по същият начин само ,че след като намажете с масло, поръсете с мак между всяка кора.
Внимателно си прехвърлете и втората част от питката,като навитите триъгълници поставете между триъгълниците от първата част.
За третата част разточете обла кора,намажете я с масло,навийте я на руло и с ножица режете ,както е показано на снимката,като прехвърляте едно разрезче на ляво следващото на дясно.
Прехвърлете в тавата и оформете.По средата сложете топче.
Оставете питата да почине за около 20 минути на топло,намажете я с разбито яйце и я изпечете в нагряна фурна на 180 градуса при мен за 40 минути,като 10минути преди да я извадите от фурната я покрийте с алуминиево фолио за да не изгори.
След ,като сте я извадили от фурната може да я напръскате леко със студена вода и да я завиете с чиста кърпа за 10 минути или да я намажете с медена вода/1ч.л. и 1ч.л.вода/
Е това е рецептата за моята Гергьовска пита.Много ще се радвам ако ви е харесала.:) :) :)
***Не намаляйте количеството кисело мляко. Тестото с кисело мляко се превръща в едно от любимите ми. Става много пухкаво и се работи изключително лесно с него.



СОДЕНО ХЛЕБЧЕ С ПЛЪНКА

СОДЕНО ХЛЕБЧЕ С ПЛЪНКА
Много вкусно и приятно хлебче.С хрупкава основа и мека  и ароматна плънка.

ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО
60 гр.меко масло
3с.л.размекната мас
2 и 1/2ч.ч.брашно
1с.л.сол
1/2ч.ч.кисело мляко с
1ч.л.сода бикарбонат
брашно за доомесване

ЗА ПЛЪНКАТА
3с.л.доматено пюре
1с.л.зехтин
1стрък пресен лук
пресен босилек
щипка сух риган
 3с.л.крема сирене
1кисела краставичка
1/2звлена пиперка
3бр.пресни гъби
50/100гр.сварено пилешко месо
или шунка,салам
50гр.настърган кашкавал
1с.л.галета
настърган пармезан





От  горе изброените продукти замесете средно по твърдост тесто.Разточете го на кръг с дебелина около 0.5мм.Прехвърлете го в намазана с мазнина и поръсена с брашно обла тавичка.Подвийте и леко прищипете със застъпване краищата на кора.Трябва да се получи лек борд.
Намажете платката с крема сирене.Полейте от доматена смес - доматено пюре,зехтин,щипка сух риган и нарязани на ситно 3/4 листенца пресен босилек.
Прибавете нарязаната на ситно пиперка,нарязана киселата краставичка, гъбите на филийки,накъсайте пилешкото месо и го прибавете,към плънката,лука на ситно.Поръсете със настърган кашкавал размесен леко с галета.Полейте леко със зехтин и настържете пармезан около 1с.л.
Изпечете хлебчето на 200 градуса до леко зачервяване.При ме за 20минути.
Оставете хлебчето леко да се охлади и си го хапнете докато е още топличко.



петък, 4 май 2012 г.

ПОРТОКАЛОВ СЛАДКИШ С ОРЕХОВ КРЕМ И МАСКАРПОНЕ

ПОРТОКАЛОВ СЛАДКИШ С ОРЕХОВ КРЕМ И МАСКАРПОНЕ

Сладкиш с портокалов блат и пухкав крем от маскарпоне,смлени орехи,кондензирано мляко и лешникова паста.Ароматен, нежен и приятен на вкус.С заливка от шоколад,лешникова паста и маскарпоне.Гарниран със бадемов сладолед е невероятна комбинация от вкусове.
А ето и продуктите и начина на направата му.

Продукти
5яйца
1 и 1/2ч.ч.захар
1ванилия
2 и 1/2ч.ч.брашно
200мл.прясно мляко
125мл. масло
1бакплувер
кората на 1портокал

ЗА КРЕМА
250гр.сирене маскарпоне
5с.л.подсладено комдензирано мляко
3с.л.пудра захар
1ч.л.лешникова паста
50гр.смлени орехи

ЗА ЗАЛИВКАТА
50гр.шоколад
3с.л. от крема
1ч.л.лешникова паста



Отделете белтъците от жълтъците.В купа разбийте белтъците със 1/2ч.ч.захар и щипка лимонена киселина.
В друга купа разбийте жълтъците с останалата захар.Прибавете,към разбитите жълтъци течно масло на тънка струйка,като разбивате непрекъснато.Настържете на ситно ренде кората на 1портокал.Добавете и 200мл.прясно мляко.Прибавете 2 и 1/2ч.ч.пресято брашно,размесено с бакпулвера и  ванилия.Разбъркайте добре  до  хомогенна смес,която е със средна гъстота на кексово тесто.
Прехвърлете сместа в постлана с готварска хартия кръгла кексова форма,за предпочитане с махащо дъно.Може да си приготвите блата и в правоъгълна форма.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180 градуса за около 40/45минути или до зачервяване.За да сте сигурни,че блатът ви е изпечен направете проверка по стария изпитан начин с клечка за зъби.




Оставете блата да се охлади и го пригответе за пълнене с крем.С ринг изрежете кръгчета на разстояние едно от друго около 1/2см..Аз си направих разтоянието между дупките по голямо ама така има по малко крем.Нарежете   кръглите изрезки на тънки кръгчета и ги поставете в дупките направени с ринга.Върху кръгчетата с лъжичка сипете от крема и запълнете дупките до горе.Завършете запълването,като похлюпите с по още едно тънко кръгче.Така крема си остава вътре във блата.
А крема си пригответе,като в купа разбиете сиренето маскарпоне до пухкав крем.Прибавете 5с.л.кондензирано мляко и 3с.л.пудра захар,като продължавате да разбивате.Отделете 4с.л.от сместа,ще ви трябва за заливката.Прибавете и 1ч.л.лешникова паста.Добавете и 50 гр.смлени орехи, разбъркайте и ...крема ви е готов.
Пригответе си заливката,като към сместа,която отделихте прибавите50грама разтопен шоколад и 1ч.л.лешникова паста.Ако ви се получи по гъста заливка,добавете няколко капки прясно мляко.
Полейте небрежно сладкиша с заливката .Декорирайте със филирани бадеми и разтопен черен шоколад.Поднесете сладкиша леко охладен с пресни плодове или  сладолед поръсен със ядки и шоколад.
Ако са ви останали изрезки и крем,направете си тези малки весели пастички - три малки кръгчета от изрезките слепени с крем и поляти с шоколад.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...