.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

вторник, 15 май 2012 г.

ДРЕБНИ СЛАДКИ - ОХЛЮВЧЕТА

Хрупкави дребни сладки навити на малки рула.Тестото е направено с мая и без яйца.С пълнеж от орехи,локум и какао.Поръсени нежно с пудра захар.

Продукти
20гр.мая
1/2чаена чаша размекната мас
1ванилия
1и 1/2чаена чаша брашно
1/2чаена чаша прясно мляко
5супени лъжици пудра захар
брашно за доомесване и разточване

ЗА ПЛЪНКАТА
4броя локум
2супени лъжици какао/
или парченца шоколад/
50гр.орехи
пудра захар за поръсване

Разтворете маята в 1/2чаена чаша хладко прясно мляко.
В купа от изброените продукти замесете средно твърдо тесто.Покрийте го с чиста кърпа и го оставете да почине за около 15/20минути.Разделете тестото на 2части и всяка част разточете върху набрашнен плот на правоъгълна кора.Посипете върху едната кора равномерно с орехите и нарязани парченца локум.Навийте кората на стегнато руло и малко преди да навиете рулото,намажете с 2/3капки мляко края на кората за да залепне.А на другата кора сложете същата плънка и поръсете с какао или парченца шоколад.
Нарежете рулото на малки рулца не по дебели от 1сантиметър.Наредете ги в тавичка с постлана готварска хартия или тавичка леко намазана с мазнина и набрашнена на разстояние едно от друго.Може да ги наредите с разрезите на страни,ще станат като пурички или с разреза нагоре.
Оставете сладките да починат за около 15 минути.Изпечете ги на 200градуса до леко зачервяване,около 10/12минути.Оставете ги леко да се охладят и ги поръсете с пудра захар.



понеделник, 14 май 2012 г.

СЛАДКИШ С КРЕМ КАРАМЕЛ И КЕКС

За любителите на крем карамела,една рецепта в съчетание на крем, карамел и кекс.Представям умишлено сладкиша, като Сладкиш с крем карамел и кекс,защото някой  вероятно ще си каже,че това е  торта Кодрит Кадир от Турската кухня,но подобни рецепти има и в Испанската кухня,Сирийската и Мароканската и за да няма сърдити съм представила рецептата под това наименование.

ЗА КАРАМЕЛА
5с.л.захар
1с.л.вода

ЗА КРЕМА
4яйца
1ванилия
500мл.прясно мляко
1ч.ч.захар

ЗА КЕКСА
3яйца
1ч.ч.захар
1/2ч.ч.кисело мляко
1бакпувер
1/2ч.ч.олио
2ч.ч.брашно
2капки червена сладкарска боя


Карамелизирайте 5с.л.захар и 1с.л.вода.Полейте карамела в обла кексова форма.Разбийте 4яйца,1ч.ч.захар,ванилия и 500мл.мляко.
В друга купа разбийте яйцата с захарта.Добавете на тънка струйка олиото.Разбъркайте бакпулвера с киселото мляко и добавете към кексовата смес.Пресейте брашното и го добавете,към сместа.Прибавете и ванилията и разбийте кексовата смес.Капнете 2капки червена сладкарска боя и много леко разбъркайте 2/3 пъти за да остане на червени ивички.
Към формата с карамела сипете сместа за крема.Сипете върху сместа за крема по средата кексовото тесто.Малко е странно,но при печенето двете смеси тежката и леката ще се разграничат  една от друга.
Поставете кексовата форма в тавичка до половината пълна с хладка вода.
Изпечете сладкиша на 170градуса за около 1/1 и 10 минути.Извадете го от фурната и го оставете да се охлади постепенно,така както си е във водата.Охладете го за 2часа заедно с формата.Обърнете го внимателно в чиния.По желание може да го полеете с още карамел или го поръсете с пудра захар,непосредствено преди да го сервирате.
Да ви е сладко!

ГРАХ С КАРТОФИ И ЗЕЛЕН АСПАРАГУС

ПРОДУКТИ

1голяма консерва грах
1глава лук
1морков
5средни картофа
6/7бр.сварен зелен аспарагус
олио
1с.л.брашно
1к.л.червен пипер
2домати
зеленчуков бульон или
вода около 1/1,5


В тенджерка с 1/2с.л.олио запържете за минута нарязаният на ситно лук и настърган на едро ренде морков.Добавете лъжица брашно и червеният пипер.Разбъркайте и прибавете зеленчуков бульон около литър.Изцедете свареният грах и го добавете към ястието.
Прибавете към ястието 2домата конкасе предварително приготвени по следният начин.
Направете си кръстовиден разрез с остър нож на доматите и ги пуснете във вряща вода за около 20секунди.Извадете ги обелете ги от люспите,нарежете ги на две махнете семките и нарежете доматите на малки кубчета.
Обелете и нарежете 5средни картофа на кубчете и ги добавете към ястието.Нарежете зелените сварени аспарагос на половина и ги добавете към ястието.
Посолете на вкус оставете ястието да покъкри до сваряването на картофите.
Поръсете с ситно накълцан пресен лук или магданоз.


неделя, 13 май 2012 г.

Хляб с плънка от синьо сирене, сметана и бекон

 Много вкусно,пухкаво и ароматно хлебче,което ми хрумна да приготвя докато месих обикновен хляб за вечеря.Е опитът е много сполучлив и вкусен.Не се плашете от синьото сирене уверявам ви,че ще ви хареса.В съчетание на масълце,бекона, сметаната и синьото сирене вкусът и аромата на хлебчето са невероятни.
ПРОДУКТИ

ЗА ТЕСТОТО
1кг.брашно
30гр.мая
3ч.ч.хладка вода
3ч.л.сол
брашно за доомесване и разточване

ЗА ПЛЪНКАТА
50гр.разтопено масло
50гр.бекон
100гр.синьо сирене
1яйце
2с.л.готварска сметана
2с.л.брашно
2с.л.свинска мас
 1яйце за намазване

Разтворете маята в 1ч.ч.хладка вода.В купа пресейте брашното,направете кладенче и в него сипете  разтворената мая,2ч.ч.вода и солта.Замесете меко и гладко тесто.Покрийте го с чиста кърпа и го оставете да втаса за около 40минути.
Премесете тестото,разделете го на две равни части и го оставете да почине за 5/10минути.
Направете си плънката,като в купа разбиете 1яйце,натрошено синьо сирене,брашното,2с.л.размекната мас,нарязан на малки лентички бекон и 2с.л.готварска сметана.Разбъркайте добре и ако е нужно добавете още малко брашно.
Върху набрашнена повърхност разточете едно по едно двете теста на тънки кори,колкото е възможно по големи.Намажете обилно с разтопено масло и разстелете плънката равномерно.
Навийте всяка кора на руло.С остър нож срежете първото руло на 3/4см.след началото на рулото и срежете до края на рулото.Получава се като >  Сплетете леко на плитка,като се стараете разрезите да са отгоре.По същият начин направете и другият хляб.
Намажете с масло две правоъгълни форми.Збийте леко с ръце хлябовете и ги прехвърлете в формите.
Намажете с разбит жълтък.Оставете хлябовете да починат за около 20 минути.
Изпечете ги в студена фурна на 210градуса за около35/40минути.


След като са се изпекли оставете ги за 10/15 минути да се охладят и ги извадете от формите,за да не се запарят.Оставете хлябовете да изстинат напълно и са готови за консумация.



събота, 12 май 2012 г.

ПИНЧО С ПАНИРАН КАЛМАР И СКАРИДА

ПИНЧО С ПАНИРАН КАЛМАР И СКАРИДА

ПРОДУКТИ
3големи калмара
3/6 скариди/гамби
брашно
галета
1яйце
олио за пържене
маслини
лимон

Почистете и измийте калмарите.Нарежете ги на големи шайби.Според големината на калмара по 2или 1 шайби на калмар.Аз използвам малки калмари,изрязвам връхчето и се получава една шайба.Ако вашите калмари са големи ги нарежете на 2 или повече шайбички.
Сварете гамбите/бройката им трябва да е колкото шайби калмари имате/ обелете ги от люспите,като се стараете да не махате опашката.
Пъхнете по една скарида във всяка шайба.Оваляйте ги в брашно,яйце и галета.Подредете калмарите в чиния и ги приберете във фризер за 15/20минути.


Изпържете ги в нагрят тиган с олио до зачервяване,като леко ги обръщате.Извадете ги върху попивателна хартия набучете на клечка маслинка,кисела краставичка,резенчете лимон ,доматче и накрая един паниран калмар или ги декорирайте по ваш избор.
Останалите парчета от калмара,просто ги оваляйте леко в брашно и ги изпържете до златисто.
Поднесете пинчосите топли.

ПЛАТО ОТ РИБА БОНИТО СЪС СОС ОТ ГОРЧИЦА И ПЪРЖЕНИ ГАМБИ

ПЛАТО ОТ РИБА БОНИТО СЪС СОС ОТ ГОРЧИЦА И ПЪРЖЕНИ ГАМБИ

ПРОДУКТИ
350гр.риба бонито
3/4бр.гамби
1ч.ч.бяло вино
зехтин
1с.л.горчица
сол,черен пипер
2ск.чесън
2стръка пресен лук
1/2сока на лимон
1/3червена капия

Измийте и почистете едно хубаво голямо парче прясна риба бонито.Нарежете рибата на по-големи хапки,почистете я ако има костици.,посолете я с сол и черен пипер и я оваляйте леко в брашно.
Запържете я в зехтин и я извадете върху готварска хартия.
В друг тиган с няколко капки зехтин запържете 2скилидки чесън цели,червена чушка нарязана на ситно,1стрък пресен лук.Добавете 1с.л.горчица и полейте сос с 1ч.ч.бяло вино.
След като соса заври прибавете внимателно рибата.
Оставете да покъкри до сгъстяването на соса.Сервирайте рибата в подходяща чиния,полейте леко със соса поръсете със ситно накълцан пресен лук.
Почистета скаридите и ги запържете в малко зехтин за минутка две.Не е необходимо да слагате никакви подправки,зехтинът ще ги овкуси достатъчно. Посолете леко.Извадете скаридите върху попивателна хартия оставете ги леко да се охладят и ги набучете на шишче.Прибавете шишчето към платото и сервирайте ястието топло с чаша хубаво червено вино.Е може и биричка :)))
Да ви е сладко!!!

НАЛОЖЕНА БАНИЦА С ДВЕ КОРИ

НАЛОЖЕНА БАНИЦА С ДВЕ КОРИ
Вкусна и ароматна баница със яйца и сирене.С две кори....ама не точно.:)От 20малки кори намазани с мазнина се разточват две големи по средата плънка от яйца и сирене.Бройката на корите малко плашат,но всъщност приготвянето на тази баница не е трудно.А ето и продуктите и начина на приготвянето на баницата.

ПРОДУКТИ
4ч.ч.брашно
2с.л.олио
1с.л.оцет
1ч.л.сол
1яйце
1 и 1/2ч.ч.вода
брашно за доомесване и
за разточване

масло за намазване на корите
1яйце за намазване

ЗА ПЛЪНКАТА
3яйца
120мл.кисело мляко
250/300гр.сирене

В купа замесете меко и гладко тесто от горе изброените продукти.Омесете тестото добре и го разделете на две равни части.Намажете топчетата леко с мазнина и ги оставете да починат за около 10/15минути.
Разделете всяка част на 10малки топчета.Разточете всяко топче на питка с диаметър,колкото малка чаена чинийка  .Намажете всяка коричка обилно с мазнина и така кора+мазнина се нареждат една върху друга, докато свършат корите.
Пригответе си плънката,като разбиете 3яйца,кисело мляко и натрошено сирене.

Разточете наредените питки на голяма кора с диаметър колкото ви е тавичката.В случая тавата е с диаметър 26см,но може да бъде и по-голяма.Полейте с масло тавата и прехвърлете едната от корите.
Изсипете равномерно плънката върху кората и похлупете с другата кора направена по същият начин.
Подвийте много леко краищата на корите за да не изтече плънката.Намажете баницата обилно с мазнина , полейте с разбито яйце и набучете тук там с вилица.Оставете баницата да почине за 15минути и я изпечете в нагряна фурна на 190градуса до зачервяване.При мен за 40минути.
След като баницата ви се е изпекла я поръсете с прясно мляко и я завийте с чиста кърпа.
Да ви е сладко!

четвъртък, 10 май 2012 г.

ПЛАТО ОТ МАРИНОВАНО БОН ФИЛЕ С КАНАПЕ ОТ САЛАТА И ГЪБИ

ПЛАТО ОТ МАРИНОВАНО БОН ФИЛЕ С КАНАПЕ ОТ САЛАТА И ГЪБИ

ПРОДУКТИ
1бр.свинско бон филе
80 гр.нарязан бекон на тънки ивици
1/3зелена пиперка
1/3червена пиперка
20гр.кашкавал
3домата чери
1резен шунка
1кисела краставичка
1франзела
150гр.руска салата
3бр.гъби

ЗА МАРИНАТА
сол
черен пипер
щипка къри
щипка индийско орехче
щипка чубрица
2с.л.майонеза
1малка глава лук
Почистете месото от ципите.Нарежете бон филето на шайби широки около 1см.Нарежете бекона на ивички,колкото са широки месцата.Овийте бекон около едно месо и го набучете на шиш.Към него прибавете резен от чушка и пак месо обвито в бекон.Месата трябва да са по 4 на шишче.
Направете си марината от 2/3с.л.майонеза и нарязан на едро стар лук и щипка чубрица.
Посолете месото със сол,черен пипер,щипка къри,настъргано индийско орехче.Оваляйте шишчетата в маринатата и ги оставете на хладно за 2часа.
Запечатайте леко шишчетата в тиган и ги подредете в тавичка върху постлана готварска хартия.Изпечете шишчетата в нагряна фурна за на 230градуса за около 15минути.Извадете ги върху попивателна хартия.Гъбите изпечете в фурна за около 15 леко посолени с сол и черен пипер с парченца кашкавал.



В подходяща чиния поставете 3 малки половинки от франзела.Върху всяко хлебче направете купол от руска салата и върху него поставете готовите шишчета.Набучете на клечка парче шунка+парче краставичка и другата част на шунката,да стане като платно на лодка.Най-отгоре набучете доматка чери.Набучете малките шишчета върху гъбите и ги поставете между шишчетата.Декорирайте с зелена салата,домати или ги полейте със сос.




сряда, 9 май 2012 г.

КЕЙК С ОРЕХИ,КАНЕЛА И МОРКОВИ

КЕЙК С ОРЕХИ,КАНЕЛА И МОРКОВИ

ПРОДУКТИ
250гр.моркови
кората на 1лимон
180гр.смлени орехи
3с.л.олио
щипка сол
щипка канела
100гр.брашно
5яйца

1бакпувер
1 и 1/2ч.ч.захар

ЗА ГЛАЗУРИТЕ
2с.л.кондензирано мляко
2с.л.пудра захар
1/2капки червена сладкарска боя
3/4капки жълта сладкарска боя
ГЛАЗУРА Шоколадова
100гр.масло
100мл.мляко
3/4с.л.какао
Настържете морковите и кората на един лимон. Добавете 1ч.л.лимонов сок за да не почернеят морковите.Разбийте белтъците с половината захар на сняг.
В купа смесете смлените орехи,брашното размесено с бакпулвер и щипка канела.
Разбийте жълтъците с останалата захар,добавете и олиото на тънка струйка.Прибавете и сместа със смлените орехи, разбъркайте с дървена лъжица  и добавете морковите.
Прибавете на порции разбитите белтъци и разбъркайте с дървена лъжица или шпатула.
Намажете кексова форма с масло и поръсете с брашно.
Изпечете кейка в нагряна фурна на 180градуса за около 40минути,като не отваряте фурната.
След като кейка е готов оставете го да се охлади.Извадете го от формата и го полейте с две глазури.Шоколадова и цветна.
Шоколадовата глазура пригответе,като в тенджерка смесите продуктите за нея.Сложете тенджерката на котлона и оставете сместа да поври за около 5 минути,като разбърквате.
А цветната глазура пригответе,като разбиете кондензираното мляко със пудра захар и сладкарска боя.
Полейте с глазурите кейка.Оставете го да се стегне на хладно за 30минути и е готов за консумация.

вторник, 8 май 2012 г.

САЛАТА С ЧЕРВЕН БОБ,СКУМРИЯ И КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ

САЛАТА С ЧЕРВЕН БОБ,СКУМРИЯ И КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ

ПРОДУКТИ
1консерва скумрия в доматен сос
1/2малка глава лук
2кисели краставички
1с.л.доматено пюре
3мариновани капии
150гр.сварен червен боб
10маслини без костилки
сол
1/2ч.л.балсамов оцет

Нарежете краставичките на ситно,капиите на лентички,лука на тънки ленти,маслините на половинки,добавете 1с.л.доматено пюре и 1/2ч.л.балсамов оцет,добавете сварения и изцеден от водата червен боб и консервата скумрия с доматения сос..Разбъркаите леко и посолете.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...