.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

събота, 22 декември 2012 г.

С аромат на Коледа


 Коледа е невъзможна без аромат на ванилия,шоколад,мед,канела на току що опечени сладки
и хубаво ароматно капучино с щипка канела.
Подготвила съм ви няколко страхотни  любими на моето семейство рецепти за коледни сладки и бисквитки,с които да зарадвате цялото си семейство а защо не и да ги използвате като сладък коледен подарък.
Ако ги опаковате в пликче и им сложите красива панделка,ще се превърнат в чудесни сладки подаръци за колеги и приятели.

Коледни маслени бисквитки с мед и бадеми



Коледни маслени бисквитки с мед и бадеми

Маслени бисквитки с аромат на ванилия,какао и розова вода.

БИСКВИТКИ С КАКАО

 

Дребни сладки с бадемова плънка и шоколад

КОЛЕДНИ ОРЕХОВИ КУРАБИЙКИ С ЯБЪЛКА И КОНДЕНЗИРАНО МЛЯКО


СЛАДКИ ИЗКУШЕНИЯ - СЛАДКИ С ОРЕХИ,СТАФИДИ И ЛЕШНИЦИ

СЛАДКИ ИЗКУШЕНИЯ - МАСЛЕНИ СЛАДКИ С КОНДЕНЗИРАНО МЛЯКО И ШОКОЛАД с вкус на карамел,масло, ванилия и шоколад.

 СЛАДКИ ИЗКУШЕНИЯ-СЛАДКИ С ФЪСТЪЦИ И СУСАМ

 А ето и най-любимите ни малки сладки изкушения със маслено тесто,локум и орехи.Невероятна наслада за любителите на сладичкото:) :) :)

ЛОКУМЕНИ МЕСЕЧИНКИ

Пожелавам ви весели,топли,ароматни и уютни коледни празници!

 

 

четвъртък, 20 декември 2012 г.

КОЛАЧЕТА ЗА ИГНАЖДЕН

Игнажден е познат още,като Идинак,Идинажден, Игнатьовден, Полаз, Полязов ден или “Млада година.
Тъй като Игнажден означава „пламенен ден”, днес именици са и хората, носещи имената Игнат, Огнян, Огняна, Пламен и Пламена.
Според поверието, на Игнажден започват и родилните мъки на Божията майка, тогава са и сбирките на коледарите. Затова той е наречен Нов ден или Млада година.
С Игнажден се поставя началото на коледните празници. С него е свързан обичая полазване, предвещаващ каква ще бъде новата година. Ако първият гост е добър и късметлия, семейството ще се радва на благоденствие и успехи през цялата година.На Игнажден се приготвят колаци и се прави кръст от замесено тесто, с който стопаните се предпазват от зло. Повечето обичаи са свързани с вярването, че на Игнажден започват Мръсните дни, които траят до Нова година.На   Игнажден се приготвя празнична трапеза. Всичките ястия трябва да бъдат постни : пита с мая, ошав, варена царевица,ошаф, варено жито, просо, картофи с праз или булгур, боб, зеле, лук, чесън, туршия, кравайчета, колачета орехи, мед.




Ето моето предложение за колачета.

ПРОДУКТИ
За закваската
10гр.мая
40мл.хладка вода
1ч.л.захар
3/4с.л.брашно
За тестото
320гр.брашно
200мл.хладка вода
1ч.л.оцет
1ч.л.сол
1ч.л.захар
3с.л.олио

Направете си закваската,като в купичка разтворете маята в 40мл.хладка вода.Към сместа прибавете една чаена лъжица захар и 3/4с.л.брашно.
Завийте закваската с чиста кърпа и приберете на топло за около 15/20минути или докато удвои обема си.
В купа пресейте брашното,направете кладенче и в него сипете закваската,една чаена лъжица сол,една чаена лъжица захар,една чаена лъжичка оцет,три супени лъжици олио и двеста милилитра хладка вода.
Замесете меко и гладко тесто,да не лепне по ръцете.Намажете тестото с една чаена лъжица олио и го поставете в купа.
Покрийте купата с тестото с чиста кърпа и я приберете на топло за около час.
Премесете тестото и го разделете на части.Премесете всяка част и я оставете да почине за около десет минути.
Върху набрашнен плот разточете всяка част от тестото една по една  на тънки правоъгълни кори.
Намажете ги с олио,поръсете  със смес от семена,мак,сусам,навийте на руло и оформете по ваш избор.
Ето няколко начина за оформянето на колачетата.
 След оформянето на колачетата ги оставете да починат за около 20минути на топло.Намажете ги с олио и по желание поръсете с шарена сол или семена.Изпечете колачетата в нагряна фурна на 210градуса до леко зачервяване.

     *Няколко любопитни факти за тестото.

 *Защо се пресява брашното?
  За да се отстранят попадналите в него частици и да се обогати с кислород. Така то втасва по-лесно. 
 *Каква е ролята на оцета?
  Киселината/оцет,лимонов сок или кисело бяло вино/ прави молекулите на глутена по къси и по здрави,съответно тестото става по здраво.
 *Каква е ролята на захарта?
   Тя подобрява качеството на тестото. Захарта е нужна за нормалната дейност на дрождите на маята. Ако тестото ще се пече, най-добре е да се ползва пудра захар. Но не бива да се прекалява с нея. Макар тя да придава на тестото повече въздушност, голямото й количество би го направило плътно и тежко.

  *Защо се слага мляко?
  То подобрява пластичните свойства на тестото, усилва процеса на разрохкване, тъй като осигурява и млечнокисела ферментация. Вместо прясно мляко за тесто с мая може да използвате кисело мляко, айрян, сметана, суроватка, както и други млечнокисели продукти.

 *Каква е функцията на мазнината?
  Тя осигурява неговата пластичност, придава на готовото изделие хрупкавост. За да бъде по-дълго време свежа баницата, в тестото й се слага олио. За мекиците и пирожките, които се пълнят с риба или месо, може да се използва животинска мазнина - кокоша, свинска и др. Но ако пълнежът е нежен - малини, ягоди, ябълки, тези мазнини не са подходящи. Прекомерното количество мазнини в тестото потиска дейността на дрождите и процесът на бухване може да прекъсне.

*Защо се използват  яйца?
Те повишават хранителната ценност и вкуса на изделието. От добре разбитите белтъци тестото бухва повече а благодарение на жълтъците, които образуват емулсия, всичките продукти се съединяват в гладка маса. Благодарение на тях и на брашното се образува хрупкава коричка.







вторник, 11 декември 2012 г.

КЕЙК ЗВЕЗДИЧКА

ПРОДУКТИ
За кафяво тесто
3яйца
180гр.захар
1/2ч.ч.захар
60гр.кисело мляко
2с.л.какао
1бакпулвер
1ванилия
200гр.брашно
1с.л.какао
За бялото тесто
220гр.захар
100гр.меко масло
4яйца
150мл.прясно мляко
1ванилия
1бакпулвер
Идеята е адаптирана от Panelaterapia
360гр.брашно
кора на половин лимон
кора на половин портокал
В купа разбийте яйцата със захарта.Прибавете едно по едно яйцата,като продължавате да разбърквате.На тънка струйка прибавете олиото към сместа.
Разтворете 2с.л. какао в киселото мляко и го добавете към тестото.
Пресейте брашното размесете го с бакпулвера,ванилията и една супена лъжица какао.
Прибавете към тестото на части сухата брашнена смес.
Пресипете кексовата смес в правоъгълна форма за печене постлана с хартия за печене.
Изпечете кейка от който ще направите звездичките в нагряна фурна на 180 градуса.
Времето за приготвяне на кейка зависи от размера на формата ви.
Направете си проверка по познатият начин с клечица за зъби.
След като кейка се е изпекъл го оставете напълно да се охлади и го нарежете на филийки.
С формичка за сладки примерно звезда си нарежете всяка филийка от кейка.
Пригответе си бялото тесто,като в купа разбиете маслото със захарта.Прибавете едно по едно яйцата,като продължавате да разбивате.
настържете кората на половин лимон и кората на половин портокал и ги прибавете към сместа.
Пресейте брашното и го размесете с бакпулвера и ванилията.
Прибавяхте на порции брашното към яйчено маслената смес,като го редувате с прясно мляко.
Започвате с брашно,мляко..и завършвате с брашно.
В правоъгълна форма постлана с хартия за печене  поставете нарязаните звездички и върху тях пресипете бялото тесто.Загладете тестото.
Изпечете в нагряна фурна на 180 градуса.Да зачервяване при мен за 45минути.
Оставете кейка да се охлади и го полейте с разтопен бял шоколад.Декорирайте кейка със настърган бял шоколад или настъргани ядки.
А какво приготвих от изрезките,които ми останаха от кафевият блат  ще ви споделя в следваща публикация!







КЮФТЕНЦА С БРЮКСЕЛСКО ЗЕЛЕ И КАРТОФИ

ПРОДУКТИ
300гр.кайма смес
сол,чубрица
кимион
черен пипер
1кг.картофи
300гр.брюкселско зеле
1пиперка
1глава лук
2скилидки чесън
1ч.л.червен пипер
150мл.бяло вино
олио
1дафинов лист
по желание розмарин
Омесете каймата със сол,смлян черен пипер,чубрица и кимион.
Направете кюфтенца с големина колкото малък орех и ги оваляйте в брашно.
В 2,3с.л.олио задушете лука нарязан на ситно,пиперката за предпочитане червена нарязана на лентички и скилидките чесън нарязани на ситно.
Прибавете кюфтенцата към зеленчуците.Измийте и почистете брюкселкото зеле и го прибавете към ястието.

Поръсете с чаена лъжичка червен пипер.
Полейте ястието с 150 /200мл.бяло вино и долейте толкова зеленчуков буьон или вода колкото да се покрие ястието.Прибавете дафинов лист.

Посолете със вегета и оставете ястието да къкри на слаб огън за около 30/40 минути.Ако е нужно добавете допълнително бульон.По
Измитите ,почистете ,нарежете картофите и ги прибавете към ястието.


Оставете ястието да къкри до  сваряване на картофите.Поръсете ястието с прясно смлян черен пипер и сервирайте.



неделя, 9 декември 2012 г.

СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ,ОРЕХИ И СУШЕНИ СИНИ СЛИВИ

ПРОДУКТИ
За тестото
125гр.меко масло
100гр.кафява захар
2с.л.мед
100мл.прясно мляко
1яйце
1ванилия
1ч.л.бакпулвер
400/420гр.брашно

За плънката
2ябълки
2с.л.захар
100мл.мармалад от дюли
канела
80/100гр.орехи
2с.л.захар
10бр.сушени сини сливи
пудра захар
В купа пресейте брашното и го размесете с бакпулвера.
Направете кладенче и в него сипете меко масло,захарта,ванилия,две супени лъжици мед,100 мл.прясно мляко,едно яйце.
Замесете меко и гладко тесто.Завийте тестото във стреч фолио и го приберете за кратко в хладилник.
Пригответе плънката,както измиете,обелите и нарежете ябълките на тънки филийки.Поръсете ябълките с канела и две супени лъжици захар.Извадете костилките на сливите и ги нарежете на половинки.

Разточете тестото на правоъгълна тънка кора.За ваше улеснение най-добре разточете кората върху хартия за печене.
Намажете кората със мармалад от дюли.
Поръсете с едро смлени орехи и разпределете половината от ябълките по средата на кората.

Отново поръсете с орехи и разпределете останалата част от ябълките.
Разпределете и нарязаните сушени сливи.
Поръсете с две супени лъжици захар и по желание с допълнително канела.

Внимателно запечатайте, оформете като руло и набучете с вилица сладкиша.
Запечатайте и краищата,като  прищипете тестото.С ръце оформете рулото.Заедно с хартията преместете рулото в правоъгълна тава.
Изпечете в нагряна фурна на 200гр.за около 45/50минути.
Оставете сладкиша да се охлади и го поръсете с пудра захар.
Да ви е сладко!

четвъртък, 6 декември 2012 г.

КОЛЕДНИ ОРЕХОВИ КУРАБИЙКИ С ЯБЪЛКА И КОНДЕНЗИРАНО МЛЯКО

Коледната поредица от сладки изкушения продължава...
ПРОДУКТИ
100гр.маргарин
150гр.кафява захар
2яйца
1/2ябълка
120гр.смлени орехи
1ванилия
3с.л.кондензирано мляко
380/400гр.брашно
1ч.л.сода бикарбонат
2с.л.какао
В купа разбийте маргарина със захарта.Прибавете едно по едно яйцата,като продължавате да разбивате.Прибавете 3с.л.кондензирано мляко.
Към сместа прибавете 120гр.смлени орехи и една ванилия.
Настържете на едро ренде половин ябълка леко изстискайте сока и прибавете ябълката към тестото.

Пресейте брашното размесете с содата бикарбонат и две супени лъжици какао и на части го добавете към останалите продукти.
Замесете меко и гладко тесто.





**1.Късайте от тестото малки топчета с големина колкото орех.Направете топчето на питка и по
средата поставете парченце локум и завийте.Оформете и оваляйте топчетата в смлени орехи или бадеми.Ако смлените ядки на полепват,потопете курабийките в разбит белтък и след това ги оваляхте в смлени ядки.Подредете в тава на разстояние едно от друго.
Изпечете курабийките в нагряна фурна на 180гр.до леко зачервяване.
**2.Късайте от тестото малки топчета с големина колкото орех.Направете топчето на питка и по средата поставете парченце локум и завийте.Подредете ги в тавичка и ги изпечете по горе описаният начин.
След като се охладят ги декорирайте с разтопен шоколад.
**3. Късайте от тестото малки топчета с големина колкото малко орехче.Потопете напръстник в канела и леко притиснете по средата на всяка курабийка.Изпечете ги по горе описаният начин.
**4.Късайте от тестото малки топчета с големина колкото орех.Направете топчето на питка и по средата поставете парченце локум и завийте.С ръце оформете малки цилиндърчете.
След изпичане още топли ги оваляйте в пудра захар.
Да ви е сладко!!!



ПЕЧЕНА ДОРАДА С БЯЛО ВИНО, КАРТОФИ и ЛУК


 На 6 декември Българската православна църква отбелязва празника на Свети Никола.Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. Честит именният ден на всички които празнуват днес - бъдете живи и здрави! Честит празник на всички рибари, банкери, моряци с пожелание за много късмет и успехи! Честит празник и на бургазлии и на моя скъп роден град Бургас!


ПРОДУКТИ
2 бр.риба Дорада/Ципура/
1кг.картофи
1глава лук
100/150мл.бяло вино
1бр.лимон
сол,черен пипер
зехтин или олио
Почистете,измийте и подсушете рибата.
Направете напречни разрези и във всеки разрез пъхнете по резенче лимон.Посолете рибата със сол и прясно смлян черен пипе.
Обелете и нарежете картофите на шайби.Подредете ги в подходяща тавичка.
Нарежете лука на тънки шайби и го разпределете върху картофите.
Посолете със сол и смлян черен пипер.Полейте с 2,3с.л.зехтин или олио.
В нягряна фурна на 210/220градуса печете зеленчуците за около 15минути.
Извадете картофите от фурната и сложете рибата.Полейте с бяло вино и зехтин и допечете ястието за около 30минути. 

понеделник, 3 декември 2012 г.

Коледни маслени бисквитки с мед и бадеми

 Крехки,леко хрупкави маслени бисквитки с аромат на мед,ванилия и лимонова коричка.
ПРОДУКТИ
100гр.меко масло
100гр.пудра захар
2с.л.мед
1яйце
60гр.смлени бадеми
1ванилия
кората на 1/2лимон
около 300гр.брашно
1/2ч.л.сода бикарбонат
4с.л.подсладено какао
200гр.бял шоколад

В купа разбийте маслото със захарта.Към сместа прибавете две супени лъжици мед.
Добавете едно яйце,като продължавате да разбивате.
Към сместа прибавете смлените бадеми,ванилията и кората на половин лимон.
Пресейте брашното,размесете го със 1/2ч.л.сода бикарбонат.Прибавете на порции половината количество брашно.
Разделете тестото на две части. Към едната част, която ще бъде бяла добавете останалото количество брашно и замесете меко и гладко тесто.
Към втората част,която ще бъде кафява прибавете  4 с.л. какао.
Замесете меко и гладко тесто да не лепне по ръцете.
Завийте двете теста в стреч фолио и ги приберете за кратко в хладилник.
Разточете бялото тесто на тънка кора с диаметър 0,5см.
С обла формичка изрежете кръгчета и ги подредете в тава с постлана хартия за печене на разстояние едно от друго.
От останалите изрезки си оформете дълги бели пръчици.От кафявото тесто също оформете дълги пръчици.
Съединете бяла пръчица и кафява и леко ги усучете.
Внимателно поставете усуканото цветно тесто върху кръгчетата.
Приберете бисквитките  в хладилник за около 10/15минути.

Изпечете бисквитките в нагряна фурна на 180градуса за около 10/12минути или до леко зачервяване.
Оставете бисквитките да се охладят.На водна баня разтопете 150гр.бял шоколад за сладкиши.Аз използвам бял шоколад на Нестле за сладкиши.
Напълнете всяка бисквитка с бял шоколад и украсете с бели бонбони и захарни сърчица.

*Маслени сладки 2
Разточете бялото и кафявото тесто на кора с дебелина 0,5см.
Изрежете си с малка формичка
звездички,като ги редувате със застъпване бяла с кафява звездичка.
Изпечете сладките по горе описаният начин.


*Маслени сладки4
От бялото тесто с ринг изрежете кръгче. Изрежете второ кръгче със същият диаметър и с помощта на по-малък ринг изрежете средата на кръгчето/да се получи,като геврече/
маслени сладки 4
Подредете бисквитките в тава и ги изпечете по горе описаният начин.
Слепете бисквитките със черешово сладко или някакво друго по ваш избор.Декорирайте с разтопен шоколад.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...