.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

понеделник, 20 март 2017 г.

Медовик със сини сливи и орехи



ПРОДУКТИ
За блатовете
5 яйца
200гр захар
3 супени лъжици мед
350гр брашно
1ч.л. бакпулвер
1каф.лъж. сода бикарбонат
За крема
200гр течна сладкарска сметана
100гр захар
600гр заквасена сметана
1чаена чаша запечени орехови ядки
200гр сушени сини сливи
за декорация орехови ядки



1.Разбийте с миксер яйцата със захарта.Прибавете меда,като продължавате да разбивате.Пресейте брашното,размесете го с набухвателите и го прибавете на 2,3 пъти,към сместа за блат
.***Количеството захар за блатовете е голямо,но пък крема не е прекалено сладък и така се уравновесява сладостта. Но по желание,може да намалите захарта при приготвянето на блатовете.
2.Намаслете и облицовайте със сладкарска хартия форма с отделящо се дъно с диаметър 26см
Пресипете във формата половината тесто и загладете равномерно.Изпечете блата в нагряна фурна на 160градуса за около 20/25минути или до зачервяване.По същият начин,пригответе и вторият блат.
Оставете блатовете да се охладят на стаена температура,отстранете хартията за печене и нарежете блатовете на по две хоризонтални части.
3.Накиснете във вряла вода обезкостените сини сливи за около 15минути.Отцедете водата и нарежете сливите на малки парченца.
Запечена в сух тиган ореховите ядки.В блендер смелете орехите и ги заделете на страна.
4.Разбийте с миксер течната сладкарска сметана със захарта.В купа сложете заквасената сметана и леко я разбъркайте с лъжица,колкото да се хомогенизира.Към битата сметана прибавете на 2,3 пъти битата сметана,като разбърквате леко с лъжица,за да остане пухкав крема.Отделете малка част от крема за декориране а към останалият крем,прибавете нарязаните на парченца сливи.
5.Поставете единият блат,върху подходяща десертна чиния или картонена подложка.**Аз не съм сиропирала тортата,но вие по желание,може да сиропирате много леко блатовете с меден сироп.Върху блата разпределете част от крема ,загладете и поръсете със смлени орехови ядки.Поставете вторият блат, част от крема и поръсете с орехови ядки, така до изчерпване на блатовете.Стегнете тортата с ацетатна лента или стягащ метален ринг.
Намажете последният блат със заделеният крем,поръсете обилно със смлени орехи и декорирайте с цели орехови ядки.
Приберете тортата в хладилник за да се стегне и охлади за няколко часа а най-добре за една нощ.
 Рецептата е адаптирана от Азбука вкуса

понеделник, 6 март 2017 г.

Ананасова торта


 Свежа и сочна,ананасова тортичка,която се приготвя много лесно и бързо с нежен блат от моркови и ябълка,крем фреш,крем сирене и ананас.

  
ПРОДУКТИ

За блата
4 яйца
160г захар
ванилия
150мл олио
70г моркови
40г /1 средна по големина ябълка
240г брашно
1чаена лъжица бакпулвер
1кафена лъжица сода бикарбонат
щипка канела
 За крема
250г крем сирене/за мазане/
100г пудра захар
200г крем фреш/200г течна сладкарска сметана+1/2кафена лъжичка лимонтозу
300/350г ананас от консерва или пресен
сок от ананас за сиропиране
кокосови стърготини и кандирани череши за декорация

1.Разбийте с миксер яйцата със захарта.Прибавете на тънка струйка олиото,като продължавате да разбивате.
2.Настържете на едро ренде моркова и обелената от кората ябълка и ги прибавете,към тестото.
3.Пресейте брашното,размесете го с ванилията,набухвателите и канелата и го прибавете на 2,3 пъти,към тестото.
4.Намажете с мазнина форма с отделящо се дъно с диам.26см и постелете хартия за печене.Пресипете тестото за блата и загладете равномерно.Изпечете блата в нагряна фурна на 180гр за около 35минути.След изпичане оставете блата да се охлади напълно,отстранете ринга и хартията и разрежете блата на две хоризонтални части.
      **Приготвяне на крема
1.Пригответе крем фреш,като в подходяща малка купа сипете охладена течна сладкарска сметана.С помощта на лъжица бъркайте енергично сметаната,като прибавяте на 4,5 пъти лимонената киселина.След около 3,4 минути сметаната се сгъстява.Крем фреш се използва,като заместител на заквасена сметана.
2.Разбийте с бъркалка крем сиренето с пудрата захар до гладък крем.Прибавете на 2,3 пъти крем фреш,към крем сиренето.Разбъркайте,колкото да се смесят кремовете.Приберете крема в хладилник за кратко.
            ** Сглобяване

1.Поставете единият блат в подходяща десертна чиния или подложка.Сиропирайте блата,но не прекалено със сок от ананас или меден сироп.За повече сладост на ананасовият сок прибавете 2,3 супени лъжици захар,кипнете на котлон сместа и я оставете да се охлади преди да сиропирате.
2.Върху блата разпределете равномерно половината от крема.Поръсете обилно с нарязани парченца ананас.Поставете вторият блат и отново сиропирайте.
3.Намажете тортата от всички страни с останалият крем.Декорирайте с тънки шайби ананас и кандирани/захаросани/череши/.Декорирайте и борда на тортата,като полепите обилно с кокосови стърготини,крокан или филирани бадеми.
Приберете тортата в хладилник за няколко часа за да се стегне и охлади преди да я сервирате.

понеделник, 20 февруари 2017 г.

Малинова наслада

Малинова наслада с карамелено-орехов, маслен крем и крем от заквасена сметана,маскарпоне и малини.


ПРОДУКТИ
За блта
4 яйца
160гр захар
100гр брашно
8гр бакпулвер
ванилия
80гр масло
  *За карамелен крем
150гр захар
120мл течна сладкарска сметана
125гр меко масло
2суп. лъжици пудра захар
150гр смлени орехови ядки
  *За крем и глазура със заквасена сметана
400гр заквасена сметана
200/250гр Маскарпоне
6,7 суп.лъжици пудра захар
200гр замразени малини или пресни
За декорация
подсладено какао или смлени орехови ядки
малини

1.Пригответе блата,като разделите жълтъците от белтъците.Разбийте белтъците с половината количество от захарта и ги заделете на страна.
2.Разбийте жълтъците с останалото количество захар.Прибавете на 2,3 пъти белтъците,към жълтъците,като разбърквате с шпатула или лъжица.
3.Пресейте брашното и го размесете с бакпулвера и ванилията.Прибавете го на 2,3 пъти,към сместа за блата,като разбърквате с шпатула или лъжица.Прибавете на 2,3 пъти на тънка струйка разтопеното масло.Разбъркайте леко до хомогенна маса.
4.Намажете с масло и постелете с хартия за печене форма с отделящо се дъно с диаметър 26см.,може и 24см
Изпечете блата в нагряна фурна на 180гр за около 35минути.След изпичане оставете блата да се охлади напълно,преди да отстраните хартията за печене и да го разрежете хоризонтално на три части.
     **Приготвяне на карамелен маслен крем
1.В малка тенджерка поставете захарта и я карамелизирайте до кехлибарен цвят.Към карамела прибавете течната сладкарска сметана,като внимавате да не се изгорите.Оставете карамела да покъкри за 2,3 минути или докато се стопи захарта.Разбърквайте отвреме на време.Отстранете сместа от котлона и я оставете да се охлади на стаена температура.
2.В купа прибавете мекото масло и 2 лъжици пудра захар.Разбийте до пухкав крем и на 2,3 пъти прибавете карамела,като продължавате да разбивате с миксер. Към крема прибавете и смлените орехови ядки.Приберете за кратко крема в хладилник.
    **Приготвяне на крем със заквасена сметана
1.Разбийте с миксер маскарпонето.
2.Към заквасената сметана прибавете 6,7 лъжици пудра захар,разбъркайте с лъжица,колкото да се смеси със захарта.
3.Към маскарпонето прибавете заквасената сметана и разбъркайте,колкото да се смесят продуктите.
   Сглобяване
Поставете в подходяща чиния или подложка единият блат и разпределете карамеления крем.Загладете равномерно и поставете вторият блат.
Върху вторият блат поръсете около 200гр малини и върху тях поставете половината от крема със заквасена сметана.***Ако малините се наранят,не е фатално,така крема ще се получи още по цветен и вкусен
Поставете третият блат и леко притиснете.Разпределете и останалата част от крема със заквасената сметана.Стегнете тортата с  ацетатна лента и я стегнете с метален ринг.
Приберете тортата в хладилник за няколко часа.Отстранете ринга и ацетатната лента и декорирайте тортата,като я поръсите с какао или смлени орехови ядки , малини или с ядливи цветя.

четвъртък, 16 февруари 2017 г.

Курабийки с шипково сладко

ПРОДУКТИ
1 яйце
120гр захар
ванилия
130мл разтопена мас
3 суп.лъжици кисело мляко
1 амонячна сода/може да се замени със сода
бикарбонат/
3 суп. лъжици подсладено какао
370 гр брашно
+брашно за доомесване и разточване




1.Разбийте яйцето със захарта и ванилията.Прибавете на тънка струйка,разтопената мас,като продължавате да разбивате.
2.Към сместа прибавете киселото мляко и амонячната сода.
3.Смесете какаото с брашното и го прибавете,към сместа.Омесете меко тесто ,да не лепне по ръцете/ако е нужно прибавете 10/20гр брашно.Приберете тестото за кратко в хладилник.
4.Разточете тестото върху набрашнен плот на кора с дебелина около 4см.
5.С ринг изрежете кръгчета.
Оформяне
По средата на всяко кръгче поставете около чаена лъжица шипково сладко.Поставете второ кръгче и с набрашнена вилица прещипете тестото за да се запечатат курабийките.
6.Подредете курабийките в тава на разстояние една от друга.Намажете с разбит белтък и поръсете с кристална захар.
Изпечете в нагряна фурна на 180градуса за около 18 минути.
Ако обичате по-сладки бисквитки поръсете курабийките с пудра захар.

неделя, 12 февруари 2017 г.

Саралии с тахан халва,ябълки и орехи


ПРОДУКТИ
250гр финни кори за баница
250гр слънчогледова тахан халва
200гр орехови ядки
1 ябълка
100гр масло
За сиропа
1,5 чаени чаши захар
1,5 чаени чаши вода
сока на 1/3 лимон или лионтозу 1/3чаена лъжичка



1.Обелете ябълката и я настържете на едро ренде.Прибавете 200гр натрошени орехови ядки и 250гр натрошена халва.
2.Разстелете корите на кухненски пот.Намажете кората с разтопено масло и разпределете в началото на кората по дължина,част от плънката.Поставете метален шиш и навийте на руло/ по две кори/,като се стараете да не се накъсат корите.Хванете с длани ,краищата на рулото и наберете навътре ,като хармоника.
3.Намажете с масло подходяща правоъгълна, малка тавичка и в нея поставете саралиите,плътно една до друга.Изпечете в нагряна фурна на 180 градуса до зачервяване.
4.Пригответе захарният сироп,като в тенджера изсипете чаша и половина захар и чаша и половина вода.Кипнете на котлон сиропа и го оставете да покъкри за около 5минути.Прибавете лимонов сок или лимонена киселина и оставете да покъкри още за около минута и отстранете от котлона.
5.Полейте охладените саралии с горещият сироп и ги оставете да се сиропират за няколко часа.

четвъртък, 9 февруари 2017 г.

Бисквитената торта на Тереза Маринова

Тази рецепта успешно обикаля телевизионното и интернет пространство,че нямаше как да не я приготвя и у дома. Искаше ми се да я опитаме, още преди седмица,но поради липса на бисквити Закуска я приготвих днес.Снабдих по случайност със солидно количество бисквити от  един склад в Лерида и така им се зарадвах,че награбих цял кашон,без да обърна внимание за срока им на годност.Е имам месец за да оползотворя бисквитите,та затова тия дни,ще сме на бисквитени сладкиши.Тортата е страхотна,много вкусна и лека а и се приготвя много лесно и бързо.В оригиналната рецепта няма течен шоколад и затова и аз не добавих,но и с шоколад със сигурност тортата,ще е разкош.Сърдечно благодаря на Тереза Маринова за хубавата рецепта,която ми изпрати!



ПРОДУКТИ
2 пакета бисквити Закуска какао 
4 ябълки
2  кофички  заквасена сметана
100гр. орехи
2/3 супени лъжици кафява захар
канела
течен шоколад по желание






1.Измийте,обелете и настържете ябълките и към тях прибавете канела на вкус и половината количество смлени орехови ядки.
2.Към заквасената сметана прибавете 2,3 супени лъжици или повече,ако обичате по-сладко кафява захар
.***Използвала съм 400гр заквасена сметана,но с двойно количество сметана тортата,ще се получи по-сочна.
3.В подходяща тавичка или стягащ правоъгълен ринг подредете ред от бисквитите,разпределете част от ябълковата плънка и намажете със сметана.Поставете втори ред бисквити,ябълкова плънка, сметанов крем.Подредете трети пласт бисквити. Получава се трипластова торта.
4.Последният ред бисквити намажете със сметана и поръсете с смлени орехови ядки.По желание прибавете и течен шоколад.
5.Приберете тортата в хладилник за няколко часа а най-добре за една нощ за да се напои и стегне.
Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...