.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

неделя, 3 март 2013 г.

ЯГОДОВ МУС

ПРОДУКТИ
2белтъка/на стаена температура/
3с.л.захар

20мл.вода
80гр.захар

200мл.течна сладкарска сметана
100гр.захар
250/300гр.ягоди
2ч.л.агар-агар или желатин

1.В малка касеролка кипнете на котлон за секунди 20мл.вода с 80гр.захар без да разбърквате.Ако разполагате с готварски термометър премерете ,като температурата на сиропа трябва да 120градуса.Получава се захарен сироп с не напълно разтворена захар.Оставете касеролката  на края на котлона за да не изстива сиропа докато приготвяте белтъците.
2.В купа започнете да разбивате белтъците,първоначално на ниска скорост,като добавите и 3с.л.захар.Щом белтъците се сгъстят добавете на тънка струйка захарният сироп,като продължават да разбивате.
3.В купа разбийте 200мл.течна сладкарска сметана с 100гр.захар.
4.Измийте и почистете около 250/300гр.пресни ягоди.Пасирайте ягодите.Необходима  е една чаена чаша пюре от ягоди за крема и 1/2чаена чаша за декорация,като към пюрето за декорация прибавете и една супена лъжица захар.По желание може да прецедите пюрето за да отстраните семчиците,но аз предпочитам да не прецеждам пюрето.
Загрейте на котлон ягодовото пюре без да кипва.Разтворете в студена вода 2ч.л.агар-агар,загрейте го без да кипва и го прибавете към ягодовото пюре.Разбъркайте и оставете пюрето напълно да се охлади.Вместо агар-агар може да използвате желатин.Количеството желатин зависи от това с каква консистенция искате да направите крема.
5.Смесете с дървена лъжица ягодовото пюре със сметаната,като я добавяте на порции.
6.Към крема прибавете на порции и разбитите белтъци.



7.В подходящи коктейлни чаши или десертни прозрачни купички сипете по една супена лъжица от заделеното пюре за декорация.Нарежете по дължина няколко ягоди и ги поставете по ръбовете на чашите.Напълнете чашите с крем,полейте с ягодово пюре,поръсете с гриляж или печени бадеми а и  шоколада,ще е чудесно допълнение.Приберете чашките в хладилник за да охладят и стегнат ииии да ви е сладко!


8 коментара:

  1. Чудесен десерт за празника!

    ОтговорИзтриване
  2. Ягодите са сред любимите ми плодове, обожавам ги и десертите с тях са винаги фини, цветни, много ароматни... Мусът изглежда страхотно, Танче! Аз ще си почакам търпеливо, докато им дойде сезона. :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О да ягодите и на мен са ми сред най-любимите плодове.Много цветни,ароматни и са чудесно допълнение към десерти.Малко ми стана тъжно,че съм такава невежа, но не е умишлено ...но някой път публикациите ми са със сезонни продукти,които се намират свободно и на нормална цена по магазините в Испания ,а за България си е още раничко за ягоди.Хубава вечер ти желая Светле!

      Изтриване
    2. В момента и в България има ягоди, но са вносни и вкусът ми е ужасен. Веднъж се прекарах да опитам, хем цената им бе по-висока, хем и не миришеха на ягоди, никакъв вкус нямаха. :( Като знам сезонните как ухаят... Затова предпочитам да си почакам. Пък дотогава ще набелязвам идейките, които ни показваш, Танче. :)
      Хубав ден и много усмивки! :)

      Изтриване
    3. Оххх Светле успокоих се с тия ягоди,щом все пак има :):):)А кремчето е много леко и приятно и си заслужава да се приготви с хубави,ухаещи и сладки ягодки.Поздрави и хубав ден Светле!:):):)

      Изтриване
  3. Със сигурност ще ни е сладко, но може би и малко трудно - звучи ми малко сложна процедурата по изпълнението на този чудесен десерт.
    Но твоят изглежда супер, Танче!
    Светъл празник и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Гери.Не е толкова трудно за изпълнение кремчето:)Муса всъщност го приготвих с идеята да го разделя и да приготвя една страхотна тортичка с шоколадов блат без брашно и каквото остане от кремчето да го декорирам в чашки ама...си имам едни дяволчета в къщи,които са "действали" с по една виличка посред нощите.Да се смее ли човек,да реве ли :):):)къде рязали,къде с виличките направо..е та не можах даже да снимам и едно читаво парченце от тортичката.Кремчетата оцеляха,защото не са ги видели в хладилника.Хубава вечер и на теб Гери!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...