.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

вторник, 2 април 2013 г.

ТОРТА -* БЯЛА ЗВЕЗДИЧКА *

Прекрасна тортичка с крем от заквасена сметана,крем ванилия,ягоди,нежен кафяв блат,филирани бадеми и още Ванилово кремче за декорация. Шприцованият крем,много прилича на звездички и затова си  кръстих тортичката  бяла Звездичка,защото със сигурност скоро ,ще има и кафява Звездичка.
ПРОДУКТИ
За блата
3белтъка
60гр.захар

125гр.меко масло
100гр.захар
2яйца
3жълтъка

50гр.шоколад
50мл.прясно мляко
2с.л.олио

200гр.брашно
1бакпулвер
2ванилии
2с.л.какао
ЗА КРЕМ 1
4жълтъка
4с.л.царевично нишесте
500мл.прясно мляко
1ч.ч.захар
2ванилии
ЗАКРЕМ 2
300гр.ягоди
3с.л.захар
1с.л.вода
2пак.желатин или агар-агар
200гр.заквасена сметана
2белъка
1/2ч.ч.захар
100мл.бита сладкарска сметана
100гр.филирани бадеми


В купа разбийте 3белтъка с 60гр.захар.
Разтопете на водна баня  50гр.шоколад,50мл.прясно мляко и 2с.л.олио.Разбъркайте шоколадовата смес до разтапяне на шоколада.
В купа разбийте 125гр.меко масло с 100гр.захар.Добавете едно по едно 2 яйца и 3жълтъка.
 Към маслено яйчената смес прибавете на порции сместа с шоколада и млякото,като редувате с брашното размесено с бакпулвера и ванилията до изчерпване на количествата.
Към тестото прибавете разбитите на сняг белтъци,като разбърквате с дървена лъжица.
Пресипете тестото  в обла форма с отделящо се дъно с диаметър около 26см.,намазана с мазнина и постлана с хартия за печене.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180гр.за около 40минути.
След изпичане оставете блата напълно да се охлади и го разрежете на три хоризонтални части.


    *1.Направете си яйчен крем/крем ванилия/ като в касеролка разбиете 4жълтъка,4с.л.с калпаче царевично нишесте,1ч.ч.захар,500мл.прясно мляко,2ванилии.
Загрейте сместа на котлон,като разбърквате енергично.Щом сместа започне леко да се сгъстява дръпнете касеролката на ръба на котлона за да се намали силата на огъня и да се избегне загаряне.По този начин,ще получите и гладък крем без бучки.
 Оставете крема да се охлади,като разбърквате,за да не се получи коричка.
    *2.Измийте и почистете 300гр.ягоди.Нарежете ги на парченца и към тях прибавете 1с.л.вода и 3,4с.л.захар.Кипнете ягодите на котлон за около 2,3минути.
Към топлите ягодите прибавете 2пакетчета желатин или агар- агар.
Пасирайте ягодите, оставете да се охладят на стаена температура и ги приберете в хладилник докато започнат леко да се желират.
  *3.В купа разбийте 200гр.заквасена сметана.Към сметаната прибавете 1/2от яйченият крем/крем ванилия/ и пасираните ягоди.Приберете крема в хладилник за кратко.
  *4.Разбийте на сняг 2белтъка с 1/2ч.ч.захар.Ако ви притесняват белтъците,може да си ги разбиете на водна баня.
Прибавете на порции белтъците към крема,като разбърквате с шпатула или дървена лъжица.

Сглобяване
 Поставете единият блат в отделящ се ринг и го напоете леко със захарен сироп.Разпределете върху блата половината от ягодовият крем.Загладете и поставете вторият блат.Леко притиснете,напоете леко блата със захарен сироп и разпределете останалият ягодов крем.
Поставете и третият блат,леко притиснете и  отново го напоете леко със захарен сироп.
Приберете тортата в хладилник за няколко часа за да се стегне и охлади.
  *5.Останалият яйчен крем/крем ванилия/ смесете с 100мл.бита сметана за да стане по пухкав.
Напълнете пош   с крем и с него украсете тортата.Махнете ринга,загладете тортата отстрани и декорирайте с филирани бадеми.
Е това беше рецептата за тортичката.След нея ...имам куп чинии,купички,тенджерки,лъжички за миене,но си заслужава.Да ви е сладко!

16 коментара:

  1. Ех, че грейнала звездичка! Много сладурска е станала!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Траянче.Наистина много сладурска се получи.Жалко,че не е излязла толкова красива на снимките.
      Хубав ден ти желая Траянче.

      Изтриване
  2. Привет, Танче! Вече си ми в блогрола, надявам се проблема да се е оправил:). Прекрасна торта, много нежна и вкусна! Поздрави и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Катенце :)Радвам се,че ти харесва тортичката.Да вече е отстранен проблема след хиляди перипетии.Останах разочарована от Blogger,които така и не благоволиха да отговоря на запитването ми,ама ..живи и здрави да смес.
      Поздрави и хубав ден Катенце!

      Изтриване
  3. Ех, тези домашни торти... Няма по-голяма вкусотия, това си е то. Направо си е за звездичка, Танче.
    Ама не мога да ти смогна днес, фурия си направо...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така си е Гери,няма по-голяма вкусотия от домашно приготвените тортички,сладкишчета и ястия.Като ми оправиха засукания проблем с блога и всичките ми нови постове наизкачаха :)
      Хубав ден ти желая Гери!

      Изтриване
  4. Танче, много си падам по такива неща, знаеш :)) Прекрасно изглежда и много вкусно звучи. Ягодите са ми едни безвкусни в този сезон, та ще изчакам сезона на нашенските. Записвам си я :) Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Снежи!Тортичка и то креместа,сочна...и аз си падам по такива:):):)
      Ягодките не знам какви сортове или мутации са,ама са ми много сладки и вкусни.Е не могат да се сравнят с откъснатите днебнички,ароматни и вкусни от някоя градинка ама като няма други и купешките стават.Поздрави и хубав ден ти желая Снежи!

      Изтриване
  5. Нежно грейнала звездичка ! Чудесна е тортичката ти ,Таня и си заслужава името :) !
    Хубава вечер , мила ! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Ванче.Радвам се,че ти хареса тортичката.Хубава вечер и на теб миличка.

      Изтриване
  6. Ах, тези вкусни торти с ягодови кремчета и ягоди! :) Чудесна торта, Танче, както и всички, които ни показваш! :) А за проблема с блога и аз имах такъв проблем, много неприятно...
    Хубава вечер и ще чакам кафявата звездичка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Светле.Радвам се,че ти хареса тортичката.Проблема с блога си е много много неприятен.Да се чуди човек от къде доиде.Не знам оказа се,че са ми променени доста настройки,някакво невалидни мета маркери,някакви грешки при обхождане и какво ли не още.Е та от къде доиде това нещо..остава си загадка за сега.
      Хубава вечер Светле.А кафява Звездичка,ще има задължително.:) :) :)

      Изтриване
  7. Танче, прекрасна и вкусна торта! Подходящо име си ѝ дала! Чудесна е с поднесеното кафенце!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Тили.Какво по хубаво от това парченце тортичка,следобедно ароматно кафенце в компанията на добра приятелка.:)
      Хубав следобед ти желая Тили!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

Follow by Email

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...