.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

вторник, 28 октомври 2014 г.

Слоести хлебчета

ПРОДУКТИ
За закваска
20гр.прясна мая за хляб
1ч.л.захар
3с.л.хладко прясно мляко
2,3с.л.брашно
За тестото
370гр.бяло брашно
100гр.царевично брашно
1 и 1/2 ч.л.сол
2 и 1/2ч.л.захар
2 яйца
100мл.хладко прясно мляко
100мл.хладка вода
брашно за доомесване и разточване
20гр.олио за намазване
1жълтък за намазване
сусам


1.Направете закваската,като в купичка разтворите маята в 3с.л.хладко прясно мляко.Към сместа прибавете 1ч.л.захар и 2,3супени лъжици брашно,разбъркайте до хомегенна маса без бучки.Покрийте купичката с чиста кърпа и я оставете на топло за около 10/15минути,за да удвои обема си.
2.В купа поставете пресятото бяло брашно,размесете го с царевичното брашно,направете кладенче и в него сипете солта,захарта,закваската,яйцата,прясното мляко и водата.
3.Замесете твърдо тесто,ако е нужно добавете още малко брашно.
4.Оставете тестото да почине за около 10минути и го разделете на 4 равни части.Оформете на топчета.
5.Разточете всяко топче на малка питка с диаметър,колкото малка чинийка за десерт.
6.Намажете всяка питка с олио/или разтопено масло/,сложете ги една върху друга.Последната питка оставете не намазана с мазнина.
7.Върху набрашнен плот,разточете заедно питките до получаване на една правоъгълна кора с дебелина около 1 см/1,5см.
8.С помощта на квадратен резец си изрежете питки.По средата на всяко квадратче оформете с помощта на малък резец/ринг/ обло кръгче.
9.Внимателно подредете квадратните хлебчете върху тава с постлана хартия за печене.
10.Оставете на топло хлебчетата да удвоят обема си за около 40минути,намажете ги с разбит с няколко капки прясно мляко жълтък и ги поръсете със сусам или с други семена по ваш избор.
11.Изпечете хлебчетата в нагряна фурна първоначално на 220градуса за около 3 минути и след това намалете градусите на 180 и допечете до леко зачервяване за около 15минути.
Хлебчетата може да оформите и с друга форма по ваш избор.
Останалото тесто,леко премесете,оставете го да почине за 5 минути и го разточете на блат за пица.
Да ви е сладко!

6 коментара:

  1. Страхотни хлебчета, Танче! Опитах онези други твои слоести хлебчета, а сега и тези отиват в папката за приготвяне.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси,Светле.Радвам се,че ти допадат и тези.Тестото го приготвих за питка,ама...замисъла се прецака успешно :) :)

      Изтриване
  2. Определено е успешно "прецакване". Де да ми се прецакваше и на мен така тестото... Прекрасни са и хлебчетата, и пицата, Танче. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси Гери.Да да замисъла се прецака успешно :) де все така да ми върви :) Поздрави миличка!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...