.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

петък, 6 февруари 2015 г.

Бургаски нервозни кексчета

Трудно ми е да представям рецептите си,особено ако са много вкусни,ама толкова,че се излапват за минутки.Все ми се върти в главата думата страхотни.Днешното сладичко предложение е страхотно :) Кексчета с неповторим вкус,меки, пръхкави и ароматни.Кексчетата са без брашно от зърнени култури и без захар,приготвени са от брашно от чуфа,на което определено съм фен,мляко от чуфа/е това мляко определено на мен не ми допадна на вкус за директна консумация,но добавено  в сладкиши и в комбинация с брашното се получават много вкусни десерти.
Кексчетата са ми втори опит с брашно от чуфа и двата десерта,които приготвих,имат някаква вкусова нотка на халва и се харесаха на всички дегустатори.
 Вероятно брашното от Чуфа може да се замени със смлени лешници или орехи,но със сигурност,ще се промени и вкуса на сладкишите.Захарта е заменена със подсладител Стевия и сироп от Агаве а брашното е заменено със смлени овесени ядки и чуфа.Добавила съм и мъничко настърган шоколад,щипка канела и сух джинджифил.Прибавила съм и 1яйце за спойка/чела съм,че яйцето може да се замени с 2 с.л.накиснати семена Чиа,но не съм опитвала,така,че за сега не мога да препоръчам никакъв продукт с който,може да се замени яйцето,ако някой има опит или идея,може да сподели.А заглавието си е странно,бургаски,защото ми липсва дома,а нервозни
щото умирам за сладичко днес :)

ПРОДУКТИ за 6бр.
За тестото
* сухи съставки
40гр.сурови бадеми
60гр.овесени ядки
50гр.шоколад
2,3 зърна какао
1с.л.неподсладено какао
щипка канела
щипка сух джинджифил
4 пълни с.л.брашно от Чуфа
2гр.подсладител Стевия
1ч.л.бакпулвер
* течни съставки
2с.л.слънчогледово олио
1с.л.олио от ленено семе
100мл.мляко от Чуфа
2с.л.сироп от Агаве
1яйце
За глазура
50гр.шоколад
1ч.л.олио
1.В блендер смелета овесените ядки,бадемите и шоколада.Пресипете сместа в купа и прибавете,натрошените/стрити/зърна какао,бакпулвера,Стевията ,канелата, щипка сух джинджифил и брашното от чуфа.
2.Размесете с лъжица сухите съставките и към тях прибавете  2 с.л.слънчогледово олио ,1с.л. олио от ленено семе и разбъркайте.
3.Към сместа прибавете 100мл.мляко от чуфа и сиропа от агаве.Отново разбъркайте с лъжица до хомогенна маса.Прибавете 1 яйце и разбъркайте за да се смеси с останалите продукти.
4.Пригответе си силиконови формички за мъфини,постелете ги с хартиени капсулки ако не разполагате с такива,намажете силиконовите формички с олио.Разпределете сместа във формичките по 2пълни супени лъжици във формичка.
Изпечете кексчетата в нагряна фурна за около 12/14минути.След изпичане оставете кексчетата да се охладят и ги глазирайте с разтопен на водна баня 50гр.шоколад+1ч.л.олио.

4 коментара:

  1. Мисля, че може да ги наречем "Постоянно нервозни кексчета". Аз май винаги ще си умирам за сладко... Дано само да не се случи замяна на "за" с"от". ;) Шегувам се. Но кексчетата са чудни, Танче!
    Да ви е сладко, прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха ха ха да тази замяна,ще е кофти. :) Аз определено вече доста се въздържам от сладко,но се случва и да ми се яде много,като вчера, споко изядох само едно :) Прегръдки слънчице!

      Изтриване
  2. :))) Какво име само, дали защото ме карат да нервнича, че не са пред мен:))) Таничка, какво е това брашно, за пръв път го чувам? Чудесни са кексчетата. Прекрасна нова седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да страшно си е името :) Брашното Кате е страхотно придава много хубава вкусова нотка на десертите.За сега съм го изпробвала в комбинация с мляко от чуфа и съм много доволна от резултата,предстои да го използвам и в съчетание на стандартни продукти за сладкиши и тогава,ще видя дали,ще си променя мнението за вкуса.Кате в по-предният ми пост - Чуфа руло с шоколадов крем и малини съм написала няколко реда за чуфа и най-отдолу на публикацията има и интересно клипче за растението.Хубава седмица миличка!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...