.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

петък, 24 април 2015 г.

Шоколадова торта с орехи и карамел


ПРОДУКТИ
За блата
5яйца/раз.М
180гр.захар
200мл.слънчогледово олио
2ванилии
1/3ч.л.ябълков оцет
310гр.брашно
50гр.сурово какао 
14гр.бакпулвер
1/3ч.л.сода бикарбонат
щипка сол
200мл.гореща вода
200гр.разтопен шоколад за сладкиши

**За ореховият крем
130гр.смлени орехови ядки
1ч.ч./с вместимост 200мл. течна сладкарска сметана/може да се замени с овесена сметана/
3суп.лъж.захар
5суп.лъж. неразтопено какаово масло/може да се замени с краве или кокосово масло
1суп.лъж. кокосово брашно брашно
**За шоколадовият крем
150мл.течна сладкарска сметана
300гр.шоколад за сладкиши
150гр.бита сладкарска сметана
**За карамела
200гр.захар
100мл.течна сладкарска сметана

ПРИГОТВЯНЕ НА БЛАТА

1.Разбийте с миксер 5яйца и 180гр.захар до побеляване.
2.Към разбитите яйца на тънка струйка прибавете 200мл.олио,като продължавате да разбивате.
3.Към сместа добавете 1,2 ванилии и 1/3 чаена лъжичка ябълков оцет.
4.В купа смесете сухите съставки-310гр.пресято брашно,50гр.пресято през сито какао,14гр.бакпулвер,1/3чаена лъж.сода бикарбонат и щипчица сол.
5.Разтопете на водна баня 200гр.шоколад за сладкиши и го оставете леко да се охлади.
6.Към разбитата яйчена смес на порции добавяйте сухите съставки,като ги редувате с гореща вода.Разбивайте с миксер непрекъснато.Започвате със сухите съставки/сместа с брашното и редувате с добавена на тънка струйка гореща вода до изчерпване на количествата.Завършвате със сухата смес.
7.Към тестото прибавете на 2,3 пъти разтопеният шоколад,като разбърквате непрекъснато с миксера до хомогенно тесто.
8.Намажете с олио правоъгълна тава и я постелете с хартия за печене.Пресипете в тавата половината количество тесто и загладете.Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 8 минути.По същият начин изпечете и вторият блат.Оставете блатовете да се охладят напълно и ги нарежете на четири или три еднакви части.**В случая аз отнех и от двата блата правоъгълни еднакви парчета и така ми се получиха 3 блата -2 цели блата и трети блат от двете отрязани съединени части.
                ПРИГОТВЯНЕ НА ОРЕХОВИЯТ КРЕМ
1.Кипнете на котлон 1ч.ч./200мл/ течна сметана добавете 3суп.лъж.захар и разбъркайте за крадко докато се разтопи захарта.Към горещата сметана добавете смлените орехи и оставете сместа на котлона,колкото да клокне за кратко.Отстранете сместа от котлона и към нея прибавете 5 суп.лъжици неразтопено какаово масло.Разбъркайте с лъжица и прибавете 1супена лъжица кокосово брашно/или смлени кокосови стърготини.**Какаовото масло може да се замени с кокосово масло или с краве масло.
                ПРИГОТВЯНЕ НА ШОКОЛАДОВИЯ КРЕМ
1.Кипнете на котлон 150мл.течна сладкарска сметана.
2.Към горещата сметана прибавете нарязан на парченца 300/320гр.шоколад за сладкиши.Оставете шоколада да се отпусне и го разбъркайте до гладък крем.
3.Разделете шоколадовият ганаш на 2 части.Едната част запазете за глазура а другата част приберете в хладилник за да се охлади и стегне за приготвянето на шоколадов крем.
4.Разбийте с миксер 150гр.течна сладкарска сметана и към нея на порции прибавете охладеният шоколадов гланаш.
                 СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА
1.Поставете единият блат в метален правоъгълен /ринг/ за стягане на торти.
2.Върху блата разпределете равномерно ореховият крем и върху него поставете вторият блат.
**Блатът е мек,сочен и крехък,но по ваш избор може леко да го напоите със захарен сироп.
3.Върху блата разпределете шоколадовият крем,загладете и поставете третият блат.
!!!Тък е момента да приготвите карамеленият пласт.Приготвя се накрая,защото се стяга много бързо.
4.ПРИГОТВЯНЕ НА КАРАМЕЛА Поставете на котлон тенджерка с 200гр.захар.Разтопете я до кехлибарен цвят.Към карамелизираната захар изсипете 100мл.течна сладкарска сметана и бързо и енергично започнете да разбърквате с дървена лъжица до получаване на гладък крем.
5.Още горещ разпределете карамела върху блата.
6.При приготвянето на шоколадовият крем заделихте половината шоколадов ганаш.Ганаша вече се е охладил и стегнал,затова е нужно да се затопли и разтопи на водна баня.
7.Полейте шоколадовият ганаш/шоколадова глазура/ върху карамела и бързичко загладете.
Декорирайте тортата с шоколадови стърготини,бели шоколадови натрошени парченца.
World Book and Copyright Day
**На мен ми остана малко от карамела и щом леко се охлади до степен да се пипа с ръце си оформих карамелени листенца с вкус и аромат на бонбони Лакта.
Приберете тортата в хладилник за да се стегне за няколко часа. 

4 коментара:

  1. Чудесна торта! Богата на кремове с различни вкусове, много стилна и изчистена! Поздравления, Таня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси,благодаря ти за комплиментите.Много се радвам,че ти допада.Хубав уикенд ти желая!

      Изтриване
  2. Вкусно! Много добре поднесено и декорирано - красиви снимки.
    На последната виждам книгата "Пържени зелени домати", която чака да я прочета, но нещо не ме грабна . Прочетох 20 - 30 страници и спрях, а толкова хубави коментари прочетох за нея. На теб харесва ли ти?
    Прегръдка и усмихнати почивни дни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси,Габи.Накупих си почти цял куфар с книги от последната дестинация от пътуването ни/у дома / и да се чуди човек от коя книга да започне,като има голям избор е трудно.В крайна сметка започнах от Прованс завинаги,може би защото все още съм на романтична вълна :)
      Прегръдки и хубав уикенд ти желая,Габи :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...