.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

петък, 30 декември 2016 г.

Еклерова торта

ПРОДУКТИ
     *За блата
3 яйца
120г захар
140г шоколад+40г масло
100г лешници
60г брашно
1 бакпулвер
3 белтъка
   **За еклерите за около 40бр
125гр.прясно мляко
125г вода
100г масло
щипка сол
160г брашно
4 бр.яйца
   *** За сладкарски крем
500мл.прясно мляко
150г пудра захар
1,2 бр.ванилия
3 жълтъка
50г брашно
70г студено масло
150г бадемова паста/бадемово пюре/
 ****За крем кафе
200г от сладкарският крем
1 малка консерва кондензирано мляко/или дулсе де лече
80г меко масло+1 суп.лъжица с калпаче подсладено какао
8г желатин
20мл вода+1ч.л.нес кафе + 1ч.л.бейлиз
200мл.течна сладкарска сметана
 *За глазура
50мл вода
100мл прясно мляко
4 суп.лъж.захар
1,2 суп.лъж. мед
100г масло
5суп.лъж. с калпаче подсладено какао


     ПРИГОТВЯНЕ НА БЛАТ
1.Разбийте с миксер белтъците с половината от захарта и ги заделете на страна.
Разтопете на водна баня 140г черен шоколад и 40г масло.Разбийте с миксер 3 яйца със останалото количество захар,към сместа прибавете на 2,3 пъти разтопеният шоколад,като продължавате да разбивате с миксера.Прибавете ситно смляни лешници/може и част едро натрошени/ и разбъркайте с лъжица.Пресейте брашното с бакпулвера и на 2,3 пъти го прибавете,към сместа за блата.Разбитите белтъци добавете на 2,3 пъти,към тестото,като разбърквате с лъжица.
2.Намажете с масло и постелете с хартия за печене обла форма с отделящо се дъно 26см.Пресипете тестото и загладете.Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 30минути.След изпичане,оставете блата да се охлади на стаена температура.
     ПРИГОТВЯНЕ НА ЕКЛЕРИ
 1.В подходяща тенджера поставете 125мл.прясно мляко,125мл.вода,100гр.масло и щипка сол.Сложете тенджерата на котлон и оставете сместа да къкри,докато се разтопи маслото.
2.В купа пресейте брашното и към него прибавете горещата млечна смес.Разбъркайте енергично,докато се смесят всички съставки.Върнете тестото в тенджерата,намалете котлона и разбърквайте енергично тестото за около 2,3 минути.Отстранете тестото от котлона и го оставете да се охлади на стаена температура.Към тестото,прибавете яйцата ,едно по едно .Разбърквайте с шпатула,лъжица или с миксер до гладко тесто.
3.Постелете тава с хартия за печене.Напълнете сладкарски пош и шприцовайте на разстояние един от друг малки еклери с диаметър около 2см.Изпечете еклерите в нагряна фурна на 170градуса, за около 25/30минути или до леко зачервяване.
  ПРИГОТВЯНЕ НА СЛАДКАРСКИ КРЕМ
1.В тенджера поставете жълтъците,захарта,ванилията и ги разбийте.Прибавете малка част от млякото за да се разбият по лесно.Добавете  брашното и останалото количество мляко.Поставете сместа на котлон и загрейте на слаб огън,като разбърквате енергично.Щом сместа започне да се сгъстява,дръпнете тенджерата от котлона,като разбърквате енергично за да не се получат бучки.Щом се получи гладка смес отново върнете за кратко тенджерата на котлона,колкото да клокне крема.
Оставете крема леко да се охлади и към него прибавете  маслото.Разбъркайте до гладък крем.Пресипете крема в купа или в тава,покрийте го с стреч фолио и го приберете в хладилник за да се охлади.Разбийте с миксер охладеният крем с бадемовата паста.
****Заделете 200г от сладкаркият крем на страна а с остатъка от крема сипете в сладкарски пош и напълнете еклерите.
    ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМ-КАФЕ
1.Накиснете желатина в студена вода.В купа разбийте меко масло с лъжица какао.Към маслото прибавете на 2,3 пъти една малка консерва кондензирано мляко/може да се замени с дулсе де лече/.Разбийте до пухкав крем.
Разбийте с миксер сладкарския еклеров крем и към него на 2,3 пъти прибавете масленият крем с кондензираното мляко.
2.Загрейте на котлон около 20/30мл.вода.Отстранете от котлона и към водата прибавете 1 чаена лъжица нес кафе и накиснатият желатин.Разбъркайте докато се разтвори желатина,ако е нужно загрейте сместа.Прибавете и чаена или супена лъжица бейлис,количеството е по ваш вкус.Прибавете на тънка струйка желатиновата смес,към крема .
Приберете крема в хладилник за кратко.
     СГЛОБЯВАМНЕ
1.Сиропирайте леко блата със захарен сироп с разтворена лъжичка нес кафе.
2.Върху блата поставете част от крема и загладете.
3.Подредете еклерите плътно един до друг.Разпределете и останалата част от крема и загладете.Стегнете тортата със стягащ ринг.Декорирайте тортата с еклери.
****Аз декорирах цялата торта с еклери,но нарязването на парчета е по-трудно.Затова препоръчвам тортата да се декорира само по края с еклери.
Приберете тортата в хладилник за няколко часа а най-добре за една нощ.
   ГЛАЗУРА
Кипнете на котлон водата,прясното мляко,захарта,меда и маслото.Щом маслото се разтопи прибавете 5 пълни суп.лъжици пресято какао.
Оставете сместа да ври на слаб огън за около 5минути или до леко сгъстяване.Разбърквайте за да не загори глазурата.
Оставете глазурата да се охлади на стаена температура.Отстранете стягащият ринг от тортата и я полейте с глазурата.
***За по-лесно а и да не цапате с глазура,поставете на плота обла тава,по средата някаква чиния тип супник и върху нея поставете тортата и я полейте с глазура.Така глазурата,ще  се отича в тавата.
Тортата е най-вкусна,ако престои няколко часа в хладилник,а най-добре за една нощ!

2 коментара:

  1. Чудесна торта Танче, прекрасно изглежда.Да ти е честита Новата 2017 година ! Здраве и мирни и благодатни дни !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита нова година и на теб, Ленче.Здраве,много любов и благоденствие ти желая!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...