Игнажден е познат още,като Идинак,Идинажден, Игнатьовден, Полаз, Полязов ден
или “Млада година.
Тъй като Игнажден означава „пламенен ден”, днес именици са и хората, носещи имената Игнат, Огнян, Огняна, Пламен и Пламена.
Според
поверието, на Игнажден започват и родилните мъки на Божията майка,
тогава са и сбирките на коледарите. Затова той е наречен Нов ден или
Млада година.
С Игнажден се поставя началото на коледните
празници. С него е свързан обичая полазване, предвещаващ каква ще бъде
новата година. Ако първият гост е добър и късметлия, семейството ще се
радва на благоденствие и успехи през цялата година.На Игнажден се приготвят колаци и се прави кръст от замесено тесто, с
който стопаните се предпазват от зло. Повечето обичаи са свързани с
вярването, че на Игнажден започват Мръсните дни, които траят до Нова
година.На Игнажден се приготвя празнична трапеза. Всичките ястия
трябва да бъдат постни : пита с мая, ошав, варена царевица,ошаф, варено жито, просо,
картофи с праз или булгур, боб, зеле, лук, чесън, туршия, кравайчета,
колачета орехи, мед.
Ето моето предложение за колачета.
ПРОДУКТИ
За закваската
10гр.мая
40мл.хладка вода
1ч.л.захар
3/4с.л.брашно
За тестото
320гр.брашно
200мл.хладка вода
1ч.л.оцет
1ч.л.сол
1ч.л.захар
3с.л.олио
Направете си закваската,като в купичка разтворете маята в 40мл.хладка вода.Към сместа прибавете една чаена лъжица захар и 3/4с.л.брашно.
Завийте закваската с чиста кърпа и приберете на топло за около 15/20минути или докато удвои обема си.
В купа пресейте брашното,направете кладенче и в него сипете закваската,една чаена лъжица сол,една чаена лъжица захар,една чаена лъжичка оцет,три супени лъжици олио и двеста милилитра хладка вода.
Замесете меко и гладко тесто,да не лепне по ръцете.Намажете тестото с една чаена лъжица олио и го поставете в купа.
Покрийте купата с тестото с чиста кърпа и я приберете на топло за около час.
Премесете тестото и го разделете на части.Премесете всяка част и я оставете да почине за около десет минути.
Върху набрашнен плот разточете всяка част от тестото една по една на тънки правоъгълни кори.
Намажете ги с олио,поръсете със смес от семена,мак,сусам,навийте на руло и оформете по ваш избор.
Ето няколко начина за оформянето на колачетата.
След оформянето на колачетата ги оставете да починат за около 20минути на топло.Намажете ги с олио и по желание поръсете с шарена сол или семена.Изпечете колачетата в нагряна фурна на 210градуса до леко зачервяване.
*Няколко любопитни факти за тестото.
*Защо се пресява брашното?
За да се отстранят попадналите в него частици и да се обогати с кислород. Така то втасва по-лесно.
*Каква е ролята на оцета?
Киселината/оцет,лимонов сок или кисело бяло вино/ прави молекулите на глутена по къси и по здрави,съответно тестото става по здраво.
*Каква е ролята на захарта?
Тя подобрява качеството на
тестото. Захарта е нужна за нормалната дейност на дрождите на маята. Ако
тестото ще се пече, най-добре е да се ползва пудра захар. Но не бива да се
прекалява с нея. Макар тя да придава на тестото повече въздушност,
голямото й количество би го направило плътно и тежко.
*Защо се слага мляко?
То подобрява пластичните свойства на тестото, усилва процеса на
разрохкване, тъй като осигурява и млечнокисела ферментация. Вместо
прясно мляко за тесто с мая може да използвате кисело мляко, айрян,
сметана, суроватка, както и други млечнокисели продукти.
*Каква е функцията на мазнината?
Тя осигурява неговата пластичност, придава на готовото изделие
хрупкавост. За да бъде по-дълго
време свежа баницата, в тестото й се слага олио. За мекиците и
пирожките, които се пълнят с риба или месо, може да се използва
животинска мазнина - кокоша, свинска и др. Но ако пълнежът е нежен -
малини, ягоди, ябълки, тези мазнини не са подходящи. Прекомерното
количество мазнини в тестото потиска дейността на дрождите и процесът на
бухване може да прекъсне.
*Защо се използват яйца?
Те повишават хранителната ценност и вкуса на изделието. От добре
разбитите белтъци тестото бухва повече а благодарение на жълтъците, които
образуват емулсия, всичките продукти се съединяват в гладка маса.
Благодарение на тях и на брашното се образува хрупкава коричка.