.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

неделя, 15 февруари 2015 г.

Цветна малинова наслада

Всеки сезон е прекрасен по свой си начин,но най-ми допада зимата.Общоприето е зимата да се опреличава със сива краска,въпрос на мироглед,през моите очи тя е цветна и прекрасна. .Сезонът е препълнен с пъстри празници,въздухът ми мирише на запалени дърва ,приятни детски спомени,семеен уют и топлина.Някак си и прането на простора ми мирише на по-чисто

 с аромат на зима и сняг.Ех зима,зима ама без сняг то сезона си е малко тъжен.
Е сняг си вали,но не и в селцето в което живеем.Снежинките някак си все ни прескачат ли прескачат и аз си оставам само с блянове за сняг.Малък Сечко почти преполови и със сигурност,ще ни предостави още изненади,предстоят и още много празници символизиращи благополучие, здраве, плодородие,любов и прошка.
А аз почти се отказах да чакам снега да затрупа двора ни и сякаш обръщам поглед,към другият ми любим сезон-пролетта.

Обичам кокичета,мечтая си за букетче белоснежни кокичета,но при нас напук на студеното време вече цъфтят виолетки.

Цветният и шарен Сладкиш ,които предлагам днес е отново разкошен.Защо си мисля така,ами много просто по мнението на дегустаторите.След броени дни блогчето ми,ще има Рожден ден цели 3 годинки и покрай повода се замислих,що десертииии са си хапнали моите обичайни дегустатори.След толкова много сладки изкушения,определено не се очароват току така от каквото и да е сладкиш.Та затова започнах представянето на сладкиша с думата разкош.Уш по парченце за проба,че по второ и от сладкиша не остана и трохица. Блатът се получи много мекичък,маслен с аромат на ванилия и лимони и с много приятна маслено-млечна нотка от сметаната.За кремът приготвих от крем Брюле с аромат на истинска ванилия ,малини,
заквасена сметана,натрошени какаови зърна,мъничко светло кафява захар и сироп Агаве.
ПРОДУКТИ
За блата
*6 белтъка
100гр.светло кафява захар
*90гр.меко масло
40гр.светло кафява захар
ванилия
*6 жълтъка
4с.л.олио
4с.л.сироп Агаве
80мл.прясно изцеден лимонов сок/половин лимон/
кората на 1/2 лимон
200мл.течна сладкарска сметана
240гр.брашно
9 гр. бакпулвер
За кафяв блат
2 пълни супени лъж. брашно от Рожков
или 3 с.л. какао/подсладено
ЗА КРЕМА
200мл.течна сладкарска сметана
3 жълтъка
80гр.светло кафява захар
1/2 шушулка ванилия
8/10гр.желатин
2,3бр.какаови зърна натрошени
200/300гр.замразени малини
1 или 2 суп.лъжици сироп Агаве
за декорация малини,филирани бадеми
или шоколад
1.В купа разбийте с миксер белтъците със 100гр.захар и ги заделете на страна.
2.В купа разбийте с миксер мекото масло с 40гр.захар.Прибавете един по един жълтъците.Прибавете и 4с.л.олио,4 с.л.сироп от Агаве и ванилия,като продължавате да разбивате с миксера.
3.Към тестото прибавете сока на половин лимон/80мл. и настърганата кора на половин лимон.
4.Към тестото прибавете 200мл.течна сладкарска сметана.Отново разбийте с миксер.
5.Претеглете 240гр.брашно,размесете го с бакпулвера и го прибавете към сместа,като го пресявате през сито.
****Тук е момента да отделите около 1/2 от тестото.Към едната част прибавете 2с.л.брашно от Рожков/може да го замените с 3с.л.подсладено какао.Разбъркайте сместа до хомогенна кафява  маса.
6.Към бялото тесто с помощта на шпатула прибавете на 2,3 пъти половината разбити белтъци.Разбъркайте бавно за да остане пухкаво тестото.
7.Към кафявото тесто прибавете на 2,3 пъти с помощта на лъжица останалото количество белтъци.
8.Намажете с мазнина правоъгълна тава и я постелете с хартия за печене/размери 45/35см./.Пресипете бялото тесто и го загладете равномерно.С помощта на чаена лъжичка загребвайте от кафявото тесто и поставяйте върху бялото тесто така,че да се получат шарки като точки.Както е показано на постъпковата снимка.След оформянето на блата тупнете леко 2,3 пъти тавата във плота,това се прави за да излезе въздуха от тестото и за да заглади тестото.
9.Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 16/18минути.След изпичане оставете блата напълно да се охлади.
     ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА
1.В купичка разбийте 3 жълтъка с 80гр.захар.
2.Остържете зрънцата на половин ванилова шушулка и ги прибавете към тенджерка със 200мл.сметана.Загрейте на котлон сметаната без да кипва.На тънка струйка,както разбърквате непрекъснато налейте сметаната при жълтъците,разбъркайте да се смесят хубаво жълтъците и сметаната и върнете сместа в тенджерката в която сте затоплили сметаната.
3.Сложете сместа на слаб котлон и разбърквайте енергично.Щом усетите,че крема започне леко да се сгъстява дръпнете тенджерката на ръба на котлона и разбърквайте до сгъстяване/за около 20/30секунди/ Отстранете от котлона крема и към него прибавете накиснат в студена вода желатин/не е необходимо да се затопля желатина от топлият крем той ще се разтвори/.От време на време разбърквайте крема за да не хване коричка.Охладете крема на стаена температура.
4.Към крема прибавете 1 или 2 с.л.сироп от Агаве.Натрошете 2,3бр./според големината на зърната/ какаови зърна и ги прибавете,към крема.
5.Сложете заквасената сметана в купичка и разбъркайте 2,3 пъти,колкото само да се разбърка до хомогенност,не прекалявайте с бъркането за да не я разводните.
6.Към крем Брюле прибавете замразените малини и заквасената сметана.Разбъркайте и приберете крема в хладилник за да се стегне.
ОФОРМЯНЕ
Нарежете блата,както ви е удобно на еднакви равни ленти или по-големи правоъгълни парчета/аз избрах да нарежа блата на ленти,за да не го натроша при сглобяването,защото блата е много мек и крехък.
Може да подредите сладкиша в малка правоъгълна тава или както съм избрала аз да подредите и стегна с правоъгълен метален/ринг сладкиша.
Подредете правоъгълен пласт от блата,стегнете с ринг.
Разпределете равномерно крема,като оставите и малка част за декорация.
Загладете крема и върху него поставете останалата част от шареният блат.
С останалата част от крема намажете равномерно сладкиша/само от горе,от страни не е нужно,защото няма да се виждат краските на блата// и го приберете в хладилник за да се охлади и стегне за няколко часа.
Декорирайте сладкиша с малини ,филирани бадеми или шоколад.
Нарежете сладкиша на малки квадратни или правоъгълни пастички или го нарежете с помощта на ринг на кръгчета.
 Да ви е сладко и не забравяйте,че не ви е нужен  повода за да се подсладите :)

четвъртък, 12 февруари 2015 г.

Картофени фокачини

ПРОДУКТИ за 10/12бр.
160гр. брашно
150гр.пшеничен грис
100гр.сварени картофи
180мл.хладка вода
1ч.л.сол
2с.л.зехтин
15гр.прясна мая за хляб
За пълнежа
1глава лук,маслини
или 1 домат
2с.л.зехтин
щипка сол
риган,босилек




1.Сварете картофите,оставете ги да се охладят и ги пасирайте.
2.В купа сипете брашното,грис,сол,сварените и пасирани картофи.Разтворете маята в 180мл.леко топла вода и я сипете в купата.Прибавете и 2с.л.зехтин.
3.Замесете меко и гладко тесто,завийте го с чиста кърпа и го приберете на топло за около час.
4.След като тестото е удвоило обема си,поръсете плота с брашно,поръсете брашно и върху тестото и го разточете на кора с дебелина около 1,5см.С помощта на ринг или чаша изрежете кръгчета и ги подредете в тава с постлана хартия за печене.Оставете питчиците да починат за около 30 минути.
5.За фокачини с лук.В тиган с 2с.л.зехтин задушете за около минута нарязаният на полумесеци лук,колкото леко да си промени цвета.Отстранете тигана от котлона и оставете лука да се охлади.С мека четка намажете питките със зехтин и разпределете лука.Поръсете със сол,риган и босилек.Може да прибавите и маслини.
За фокачини с домати.Обелете домата,отстранете семенната част.Нарежете домата на малки кубчета.Намажете фокачините със зехтин и разпределете кубчетата домати.Поръсете със сол,риган и босилек.
6.Изпечете фокачините в нагряна фурна на 180градуса за около 15минути.
Поднесете фокачините топли.
Да ви е сладко!
Прекрасната рецепта е адаптирана от Dolce e Salato de Miky

петък, 6 февруари 2015 г.

Бургаски нервозни кексчета

Трудно ми е да представям рецептите си,особено ако са много вкусни,ама толкова,че се излапват за минутки.Все ми се върти в главата думата страхотни.Днешното сладичко предложение е страхотно :) Кексчета с неповторим вкус,меки, пръхкави и ароматни.Кексчетата са без брашно от зърнени култури и без захар,приготвени са от брашно от чуфа,на което определено съм фен,мляко от чуфа/е това мляко определено на мен не ми допадна на вкус за директна консумация,но добавено  в сладкиши и в комбинация с брашното се получават много вкусни десерти.
Кексчетата са ми втори опит с брашно от чуфа и двата десерта,които приготвих,имат някаква вкусова нотка на халва и се харесаха на всички дегустатори.
 Вероятно брашното от Чуфа може да се замени със смлени лешници или орехи,но със сигурност,ще се промени и вкуса на сладкишите.Захарта е заменена със подсладител Стевия и сироп от Агаве а брашното е заменено със смлени овесени ядки и чуфа.Добавила съм и мъничко настърган шоколад,щипка канела и сух джинджифил.Прибавила съм и 1яйце за спойка/чела съм,че яйцето може да се замени с 2 с.л.накиснати семена Чиа,но не съм опитвала,така,че за сега не мога да препоръчам никакъв продукт с който,може да се замени яйцето,ако някой има опит или идея,може да сподели.А заглавието си е странно,бургаски,защото ми липсва дома,а нервозни
щото умирам за сладичко днес :)

ПРОДУКТИ за 6бр.
За тестото
* сухи съставки
40гр.сурови бадеми
60гр.овесени ядки
50гр.шоколад
2,3 зърна какао
1с.л.неподсладено какао
щипка канела
щипка сух джинджифил
4 пълни с.л.брашно от Чуфа
2гр.подсладител Стевия
1ч.л.бакпулвер
* течни съставки
2с.л.слънчогледово олио
1с.л.олио от ленено семе
100мл.мляко от Чуфа
2с.л.сироп от Агаве
1яйце
За глазура
50гр.шоколад
1ч.л.олио
1.В блендер смелета овесените ядки,бадемите и шоколада.Пресипете сместа в купа и прибавете,натрошените/стрити/зърна какао,бакпулвера,Стевията ,канелата, щипка сух джинджифил и брашното от чуфа.
2.Размесете с лъжица сухите съставките и към тях прибавете  2 с.л.слънчогледово олио ,1с.л. олио от ленено семе и разбъркайте.
3.Към сместа прибавете 100мл.мляко от чуфа и сиропа от агаве.Отново разбъркайте с лъжица до хомогенна маса.Прибавете 1 яйце и разбъркайте за да се смеси с останалите продукти.
4.Пригответе си силиконови формички за мъфини,постелете ги с хартиени капсулки ако не разполагате с такива,намажете силиконовите формички с олио.Разпределете сместа във формичките по 2пълни супени лъжици във формичка.
Изпечете кексчетата в нагряна фурна за около 12/14минути.След изпичане оставете кексчетата да се охладят и ги глазирайте с разтопен на водна баня 50гр.шоколад+1ч.л.олио.

четвъртък, 5 февруари 2015 г.

Торта Рочелле

ПРОДУКТИ
За блата
6яйца
125гр.меко масло
2с.л.мед
180гр.светло кафява захар
300гр.брашно
1бакпулвер/9гр./
кората на 1/2лимон
сок на 1/2лимон/70мл./
      За сиропиране
2ч.л.нес кафе
200мл.вода
2,3с.л.захар
          За крема
3жълтъка
2с.л.брашно
300мл.прясно мляко
ванилия
100гр.масло
550гр.подсладено кондензирано мляко
100гр.орехи
2с.л.подсладено какао
100гр.шоколад
кокос за декорация
1.Пригответе блата,като в купа разбиете с миксер маслото със захарта.Прибавете едно по едно яйцата.Към тестото добавете 2 с.л.мед.
2.Пресейте брашното,размесете го с бакпулвера и го прибавете,към тестото.Настържете кората на 1/2 лимон и я прибавете,към сместа.Изцедете сока на 1/2лимон/70мл./ и го прибавете,към сместа.Разбъркайте до хомогенна маса.
3.Намажете с мазнина стандартна тава за фурна и я постелете с хартия за печене.Пресипете тестото и го разстелете равномерно.Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 11минути.След изпичане,оставете блата напълно да се охлади и го нарежете на 3 вертикални,равни части.
   Приготвяне на крема
1.В тенджерка разбийте 3 жълтъка,2 с.л.брашно,като постепенно добавяте прясното мляко.Разбийте сместа за да няма бучки.Крема може да се ароматизира,като добавите ванилия на прах или натурална ванилова шушулка.
2.Пригответе крема на слаб котлон,като разбърквате за да не загори.Щом сместа започне леко да се сгъстява,дръпнете тенджерката на ръба на котлона,като продължавате да разбърквате.По този начин,крема ви ще се получи гладък,без бучки.Оставете крема леко да се охлади за 2,3минути и към него прибавете 100гр.масло.Разбърквайте до гладък крем или  разтопяването на маслото.Оставете крема да се охлади и към него прибавете 550гр.кондензирано мляко.
3.Отделете малко по-малко от половината крем и го заделете на страна,ще ви трябва за глазура.
4.Към останалото количество крем прибавете 100гр.ситно смлени орехови ядки.Приберете крема в хладилник за да се стегне за 2,3 часа.
  Сглобяване
Напоете с кафе първият блат.Върху блата разпределете част от крема.Поставете вторият блат и отново напоете с част от кафето.Разпределете останалото количество крем и завършете с третият блат.Отново напоете.Стегнете тортата с метална правоъгълна форма/ринг/ и я приберете в хладилник за няколко часа за да стегне.
Пригответе шоколадовата глазура,като разтопите на водна баня 100гр.шоколад.Оставете шоколада да се охлади и към него прибавете крема,който заделихте.Разбъркайте до гладкост.Ако крема се стегне прекалено го поставете на водна баня за да се отпусне.С шоколадовият крем намажете тортата и бързичко загладете докато не се е стегнала глазурата.Поръсете страните на тортата с кокосови стърготини или ядки.С кондензирано мляко направете бяла декорация върху тортата.Приберете тортата в хладилник за да се стегне за няколко часа а най-добре за една нощ.

сряда, 4 февруари 2015 г.

Чуфа руло с шоколадов крем и малини

Най-новата рецепта в кулинарната ми книга е руло с неповторим вкус,приготвено с брашно и мляко от Чуфа,овесени ядки,захар Панела,мед ,сурово какао с пълнеж от крем с шоколад и овесена сметана и пресни малини за контраст.

ПРОДУКТИ
За блата
3 яйца
60гр.захар Панела/може да се замени със
 смляна кафява захар/
2с.л.мед
100мл.+100мл.олио
100мл.прясно мляко от чуфа/земен бадем/
70гр.брашно от чуфа/може да се замени със бадемово,овесено или др.мляко/
80гр.смлени овесени ядки
40гр.сурови бадеми
9гр.бакпулвер
ванилия
2с.л.сурово какао
80гр.безглутеново бяло брашно/може да се замени с обикновено/
За плънка
100мл.растителна овесена сметана
120гр.черен шоколад
50гр.пресни малини

1.В купа разбийте с миксер яйцата със захарта.Захар Панела,може да се замени с кафява ситно смляна захар.Към яйчената смес добавете 2пълни суп.лъжици мед.
2.Към сместа добавете на струйка 100мл.олио,като продължавате да разбивате.Прибавете 100мл.мляко от чуфа.Млякото може да се смени със каквото и да е ядково мляко.
3.В купа смесете смлените овесените ядки+смлените бадеми+какаото+брашното от чуфа+бакпулвера+брашното+ванилия.Сипете сухата смес,към тестото и разбъркайте с лъжица.
4.Към сместа сипете на струйка и останалите 100мл.олио и разбъркайте до хомогенна маса.Получава се лепкаво тесто.
5.Намажете с олио правоъгълна стандартна тава за фурна. Постелете я с хартия за печене.Пресипете тестото и загладете със шпатула.Тестото е гъсто и е трудно да се растели за да си помогнете ,потопете /намажете/шпатулата с олио.
6.Изпечете блата в нагряна фурна  на 180градуса за около 9/10минути или до леко зачервяване.
7.Оставете блата да се охлади за около 10минути и го обърнете върху парче хартия за печене или навлажнена чиста кърпа.Отстанете внимателно хартията на блата,като внимавате да не го нараните,защото е много мек и пухкав.
8.Загрейте на водна баня 100мл.овесена сметана/може да се замени с друга растителна сметана/.Сипете при сметаната 120гр.шоколад,оставете шоколада да се отпусне и разбъркайте до хомогенна маса.Оставете шоколада да се охлади /но не прекалено/ и с него намажете блата.Оставете си 1,2лъж.шоколад за декорация.Върху шоколада поставете пресните малини.
9.Навийте внимателно блата на руло и го оставете за кратко завит в хартията за печене.
10.С останалият шоколад декорирайте рулото.По желание може да поръсите кокосови стърготини.

      ******  Какво е Чуфа -е растение,познат още като земен бадем.За родина на Чуфа се смятат Северна Африка и Средиземноморието. Чуфа се отглежда предимно в средиземноморските страни. Испанците са най-големите експерти по отношение на чуфа. Те извличат полезно растително масло от клубените му и го смятат за храната на бъдещето .Чуфа  се усвоява много добре от организма, което задължително му отрежда достойно място при здравословните храни. Испанците извличат от плодовете на чуфата МЛЯКО , което има лечебни свойства и се използва за лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт. Ястия, приготвени с БРАШНО от земен бадем, се усвояват добре от организма. Сушените клубени/грудки/ на земния бадем имат вкус подобен на ядки,добавя се към какао,шоколади,халва,марципан и др.сладкарски изделия.Как изглежда чуфа,може да видите тук

неделя, 1 февруари 2015 г.

Сладкиш с рожково брашно,моркови,ябълки, банани с шоколадов крем

Дилемата при мен е  една и съща,торта ли да си нарека десерта или сладкиш.Пак,ще да е сладкиш,звучи ми по-така. :)Днешното предложение за сладкиш,отново блат с брашно от рожков,пълнозърнесто брашно от шпелта/спелта/,канела,мъничко мед,ябълки и морков,пресни банани поляти с шоколадов крем с разтителна сметана.
ПРОДУКТИ
За блата
3яйца
40гр.кокосово масло
1с.л.мед
100гр.пълнозърнесто/интеграл/брашно от шпелта/спелта,динкел/
1бакпулвер
80гр.брашно от Рожков
1к.л.канела
100гр.морков/1бр./
140гр.ябълка/1малка ябълка/
5гр.подсладител Стевия
400/500гр.банани
за крема
150мл.овесена сметана
120гр.черен шоколад
1.В купа разбийте яйцата.Разтопете на водна баня кокосовото масло и го прибавете на тънка струйка ,към разбитите яйца.Към сместа прибавете 1с.л.мед.
2.Смесете брашната и ги размесете с бакпулвера и канелата.Прибавете брашната ,към сместа за блата и разбъркайте с помощта на лъжица.
3.Настържете на едро ренде моркова и почистената ябълка и ги прибавете ,към тестото.Поръсете с 5,6гр.стевия и разбъркайте с лъжица до хомогенна маса.
4.Намажете с мазнина форма за печене с отделящо се дъно/диаметър 22см./.Постелете и хартия за печене.Пресипете тестото във формата за печене и загладете.Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 12/13минути.
След изпичане на блата,го оставете да се охлади.
5.Обелете 400/500гр.банани и ги нарежете на колелца.Подредете бананите върху блата.
6.Загрейте на котлон 150мл.растителна овесена сметана/може да се замени с друга растителна сметана/.Към сметаната прибавете 120гр.черен шоколад.Оставете за минута шоколада да се отпусне и го разбъркайте.Оставете крема да се стегне за кратко и с него полейте бананите.

Приберете сладкиша за около час,два в хладилник за да се стегне.Нарежете сладкиша на триъгълни или правоъгълни парченца и сервирайте в подходящи десертни чинии.
      Какво е spelta/динкел/?
  ***Брашно от шпелта/спелта/ -Спелтата е древна пшенича,наричана още Динкел.Спелта е вид окултурена пшеница.Генетично възниква (първоначално) преди 9 500 години в Близкия изток, като предхожда с малко появата на хлебната пшеница. Някои допускат, че европейската спелта е със самостоятелен произход и е произлязла от хлебната пшеница няколко хилядолетия по-късно.През 20 век почти навсякъде спелтата е заменена с обикновеното (хлебно) жито, тъй като добивите от него могат да се увеличават с торене и генни модификации за разлика от спелтата, която не се поддава на такива интервенции.Напоследък е популярна в органичното земеделие, защото може да се отглежда в технология с по-малко добавени торове. Понася се по-добре от хора с хранителни алергии към пшеница, поради по малък на брой алергени.Продукти от спелта са: здравословно брашно от покълнали семена, едро зърнесто, смляно брашно,пълнозърнесто брашно/интеграл,производство на бира и водка.Спелтата се отличава с високата си чистота, тъй като се отглежда без изкуствено торене и генни модификации. Съдържа високо количество полезни хранителни вещества - 57,9 % въглехидрати, 17,0% протеини, 3% мазнини, 9,2% фибри, минерални соли и витамини. Спелтата съдържа балансирано количество глутен и е изключително подходяща за приготвяне на тестени изделия. Спелтата е много подходяща при здравословно хранене. Нейните съставки са водноразтворими и това улеснява възприемането им от организма. Подобно на течните храни те се усвояват бързо и така подпомагат формирането на клетъчната система на тялото: подобряват кръвообръщението, улесняват бъбречната дейност и пречистването на организма, действат съдоразширяващо и подобряват храносмилането.
 *Овесена сметана може да се закупи от диетични и био магазини,големи верига магазини или от Биомаг
*Брашно от спелта може да се закупи от всички био магазини и големи вериги магазини



Рошави питки с царевично брашно,рикота и маково семе

ПРОДУКТИ
4яйца
120гр.обезмаслено кисело мляко/или 2%масленост/
1ч.л.бакпулвер
1ч.л.сол
100мл.зехтин
125гр.Рикота 0%
масленост/или извара/
200гр.безглутеново пшенич.брашно/или обикновенно/
60гр.царевично брашно
шепа маково семе





1.В купа разбийте яйцата.Към тях прибавете едно по едно киселото мляко,бакпулвера,солта и зехтина.
2.Размесете двата вида брашна и ги прибавете,към тестото.Разбъркайте до хомогенна маса.
3.Прибавете изварата и шепа макови семена.Отново разбъркайте леко до хомогенна маса.Получава се меко и лепкаво тесто.
4.Постелете тава с хартия за печене.С помощта на супена лъжица гребвайте от сместа топчета/с големина,колкото малко яйце
и ги поставете в тавата на разстояние едно от друго.Оформете ги леко с помощта на лъжицата.

извара 0%масленост
5.Изпечете рошавите питчици в нагряна фурна първоначално на 200градуса -печете 5 минути и намалете градусите на 180градуса и допечете за около13минути или до зачервяване.
Поднесете питките топли.

Баница със спанак

ПРОДУКТИ
250гр.кори за баница
3яйца
1ч.л.бакпулвер
150гр.кисело мляко
4с.л.брашно
200гр./250гр.пресен спанак
200гр.сирене
100мл.слънчогледово олио
100гр.кисело мляко за намазване на баницата.




1.Направете плънката,като в купа разбиете 3 яйца.Към яйцата прибавете киселото мляко,солта,4с.л.брашно,размесено с бакпулвера.Разбийте продуктите до хомогенна маса.Накъсайте измития и почистен спанак и го прибавете,към плънката.Натрошете сиренето и го прибавете,към плънката.
2.Намажете с олио малка правоъгълна тава.Постелете 2 кора,така,че пoловината кори /краищата на корите/да останат извън тавичката,след нареждането на цялото количество кори и плънка с първите 2 ще се покрие баницата.
3.Намажете корите с олио.Поставете още една кора и отново я намажете с олио.Постелете кора и разпределете част от плънката.Върху плънката постелете кора и я намажете с олио/.3бр.кори намазани с мазнина+плънка +3 кори намазани с олио,така до изчерпване на количествата.Покрийте баницата с първите кори/корите извън тавичката/.Покрийте баницата с последна кора, намажете я с кисело мляко и нарежете на крадратчета.
4.Изпечете баницата на 200градуса до зачервяване около 30 минути.След изпичане,извадете баницата от фурната,напръскайте я с вода и я покрийте с чиста кърпа за около 10минути.
Оставете баницата леко да се охлади и я нарежете на порции.

петък, 30 януари 2015 г.

Черно кадифе с брашно от рожков и шоколадов крем

Че си ми е страст готвенето,така си е,но по-голяма слабост си имам,към сладкарството.Някак си се забавлявам,отмарям а и докато нещо сладичко се пече във фурната,имам време и да си събера мислите.Най-много се забавлявам,когато някак плахо,но не и неуверено експериментирам с нови непознати за мен продукти и се радвам по детски ,когато видя рецепта,която съм написала с нечетлив почерк, върху първото ми попаднало хвърчащо листче,да се превръща в желания добър резултат,че чак на моменти надхвърля очакванията ми.Продукта с който експериментирах в днешната рецепта е брашно от Рошков. За Рожков ми е разказвала мама,че е сладка шушулка,лакомство и си го е хапвала като дете.Нямах си и на идея,че дървото расте и в България.Та да се върна на брашното.Та това брашно в био магазинчета не можах да го намеря и си го закупих по много странен дълъг за разказване начин,но на кратко,закупих си го с помощта на един от любимите ми шеф готвачи и преподавател в кулинарният университет в Сан Себастиян Карлос Аргиняно от музей на шоколада и шоколадова фабрика.Нямам си на идея защо,но съвсем не очаквах да е с цвят,като какао.Брашното ме изненада и със сладкият си вкус и аромат,да се чуди човек с лъжица ли да го яде или да забърка някакво десертче.
Сладкишът който се получи да си призная ме изненада доста приятно.Получи се мек и сочен блат от типа Брауни.Е малко си е нетипичен и това си е нормално,няма как да е типичен,когато е приготвен с продукти,да кажем не толкова употребявани в ежедневието.Искаше ми се да няма яйца,но за съжаление не се сетих за по-добър вариант за спойка.
Вкуса ми допадна много а и на най-капризното ми дегустаторче,а  голямото, двуметрово дегустаторче ..хич не се радва на малки торти.Види ли такава малка торта,ми казва - това моето парченце ли е .Както можете да предположите малката тортата,вече е само спомен а на мен ми остава само да напиша рецептата. Блата е приготвен от брашно от рожков,смлени орехови ядки,оризово брашно,слънчогледово олио,мъничко захар Панела,семенца чиа,лимонова кора и сини сливи.За кремче се спрях на шоколадов крем с растителна соева сметана.И за да не е толкова семпла я поръсих с мъничко кокосови стърготини.

ПРОДУКТИ
За блата
100гр.смлени орехови ядки
90гр.брашно от Рошков
40гр.оризово брашно
1ч.л.бакпулвер
10гр.сурово какао
200мл.слънчогледово олио
40гр.захар Панела/azucar de caña granulada Panela
3гр.подсладител Стевия
2суп.лъж.семена Чиа накиснати в 4с.л.вода
100мл.топла вода
кората на 1/3 лимон
1яйце
5,6 бр. нарязани на ситно сушени сини сливи
За крема
100гр.черен шоколад
150мл. растителна Соева сметана
кокосови стърготини за поръсване
*форма за печене с отделящо се дъно диам.18см.
 
1.В купа поставете смлените орехови ядки.Прибавете брашното от рожков,оризовото брашно,какаото и бакпулвера.
2.Към сухата смес прибавете 200мл.олио и разбъркайте с помощта на лъжица.Бъркайте до хомогенна маса.
3.Към сместа прибавете подсладител Стевия и захар Панела/захарта е ситна почти,като ситен пясък и се разтваря по-лесно от нормалната/.Прибавете и предварително накиснатите семена Чиа.Отново разбъркайте с лъжицата до хомогенна маса.
4.Към сместа изсипете 100мл.топла вода и разбъркайте.Получава се тричава смес,като пресечена.
5.Към сместа прибавете и едно яйце за спойка,настърганата лимонова кора и нарязаните на ситно сушени сливи.Отново разбъркайте до хомогенна маса.
6.Намажете с мазнина и постелете с хартия за печене малка обла форма с отделящо се дъно с диаметър около 18см.Сипете тестото във формата за печене и загладете сместа.

7.Изпечете блата в нагряна фурна за около 20минути.След изпичане оставете блата напълно да се охлади и го разрежете на две хоризонтални равни части.Може да не разрязвате блата а да го оставите цял и да го намажете с шоколадов крем.

 8.Пригответе си крема,като загреете на котлон 150мл.соева сметана.Внимавайте да на загори,за по сигурно загрейте сметаната на водна баня.Отстранете от котлона сметаната и към нея прибавете начупеният на парченца шоколад.Оставете шоколада да се отпусне за кратко и разбъркайте до хомогенен крем.
9.С крема намажете едната половина на блата,разстелете го и поставете втората половина от блата.Отгоре намажете с останалото количество крем и поръсете с какаови стърготини или смлени орехи.


**Брашно от Рожков-Рожков е вечно зелено растение от семейство Бобови,характерно за средиземноморския регион.Отглежда се заради ядливите шушулки,които са източник на захари. Сушен плод се яде традиционно на еврейския празник Ту Бишват. Напитки от рожковен сок се пият традиционно на ислямския празник Рамадан. В наши дни семената /плодовете се използват в козметиката, за обработката на тютюн и производството на хартия. Рожков на прах или парченца се използват в сладкарството,както съставка, заместител на шоколада, за сладкиши и торти. Рожков съдържа около три пъти повече калций от какаото, а само 60% от калориите му. Освен това рожковът съдържа витамин B1 колкото ягодите, повече витамин A от аспержите. Също съдържа витамин B2, калций, магнезий, калий и микроелементите желязо, мед, никел, манган и хром.Рожковият плод е също така богат на иноситол, който влияе позитивно на хора с инсулинова резистентност.
Брашно от рожков може да си закупите от диетични и био магазини. Зоя.бг , biomag

 **Захар Панела -Сурова кафява захар, нерафиниранa, получена от  захарна тръстика. Получава се,като се смила захарна тръстика , извлича се сок , който след това се кристализира чрез изпаряване, измива се и се редуцира до прах или зърна. Подобна кафява тръстикова захар, която не се подлага на рафиниране, е "сурова захар.Ценителите на захарта могат да се насладят на автентичен вкус,естествен аромат и непокътнати витамини и минерали.Известна е също като кафява захар Панела с карамелен цвят и леко лепкава текстура. Освен като източник на въглехидрати/ тяхната основна съставка е захароза, съдържа витамини  от В-група,пантотенова киселина (В5), която, наред с други неща, помага за метаболизма на въглехидратите/преобразуването им  в енергия, и играе важна роля срещу стреса и отслабен имунитет.Както всяка захар и тази трябва да консумира с мярка от хора с Диабет и затлъстяване. **Захар Панела може да се закупи от диетични и био магазини или от Zoya.bg

 **Соева сметана-
Соевата сметана е универсална - може да се използва в рецепти на мястото на млечната сметана, за всякакви кремове и сладкиши. Соевата сметана е с богат вкус и гладка текстура - вкусен и здравословен заместител на обикновената сметана.
Соева сметана може да закупите от здравословни и био магазини,диетични щандове на по-големи вериги магазини или на Зоя.бг ,Бiomag


четвъртък, 29 януари 2015 г.

Натурален(черен ) шоколад


ПРОДУКТИ  за Натурален( черен) шоколад с бадеми и сушени сини сливи
80 гр. Какаово масло
50 гр.Кокосово масло
60 гр.сурово какао
5гр.подсладител Стевия
3,4 зърна какао
2 с.л.сироп от Агаве/може да
 се замени с мед или меласа
зрънца от шушулка ванилия
10 сурови бадеми
4,5бр.сушени сини сливи
*настъргана портокалова кора
*1/2ч.л.бренди,ром или
 друг алкохол
Формички за бонбони,шоколад






 1.Нарежете на парченца кокосовото и какаовото масло.Поставете в купа какаовото масло и кокосовото масло и ги разтопете на водна баня.Разрежете ванилова шушулка,остържете с нож зрънцата/количество около 1/3каф.лъж./ и ги прибавете,към разтопените масла.

2.Отстранете внимателно разтопените масла от котлона и към тях прибавете какаото,натрошените на ситно какаови зърна,стевия,сиропът от Агаве.Разбъркайте бързичко до хомогенна маса,опитайте на сладост и ако е нужно добавете 1,2 грама стевия.
3.Към шоколадовата маса прибавете натрошените предварително бадеми и накълцаните на ситно сини сливи.Може да добавите и настъргана кора от портокал и 1ч.л. бренди,ром или друг алкохол.
4.Разпределете шоколада във формички за шоколада или шоколадови бонбони.След напълването на формичките ги загладете с шпатула/за да загладите и за да отстраните излишният шоколад/.
5.Приберете формичките в хладилник за около часа за да се стегне шоколада.
6.Извадете шоколада от формите и се насладете на вкусен,домашно,ръчно приготвен  шоколад.

  **Какаово масло -Какаовото масло е светложълта, ядлива и натурална, растителна мазнина с неустоим шоколадов аромат.Извлича се от какаовите зърна и се  използва за производство на шоколад,основна съставка е и за направата на бял шоколад,популярна и полезна съставка е за направата на  козметични продукти, използва се за направата на десерти,сладкиши и ръчно приготвен,домашен шоколад.Преди употреба,трябва  да се разтопи на водна баня, тъй като е твърдо на стайна температура.

  **Кокосово масло - е растителна мазнина, извличана от ядката на кокосовият орех В тропиците това е основната мазнина, която ежедневно влиза в менюто на милиони хора. Най-често се получава чрез горещо пресоване на изсушената вътрешност на кокосовия орех, а по-рядко – по метода на студеното пресоване. Този метод е по-щадящ, което позволява да се запазят всички полезни свойства на маслото,при този метод може да се получат не повече от 10% от цялото съдържание на масло. Такова масло се нарича „върджин кокосово масло“  и е доста по-скъпо.Кокосовото масло се състои от повече от 90% сурови наситени мазнини  важен и ценен строителен материал за всяка клетка в човешкото тяло. Кокосовото масло може да се смесва с какаови продукти (сурови какаови парченца, какаово масло, какао на прах) ,използва се за приготвянето на сладкиши и сурови шоколадови десерти.Използва се като здравословна съставка за направата на козметични продукти. Консумацията на сурово кокосово масло/олио може да помогне за добро здраве,подобрява храносмилането и усвояването на мастно-разтворимите витамини (А, D, Е, К и бета каротин) и аминокиселини,подсилва имунната система,подобрява усвояването на калции и магнезий,помага на тялото да използва по-пълноценно омега-3, омега-6, омега-9.

  **сироп Агаве -Сиропът от агаве се добива от растение от рода на кактуса.Агавето расте в отдалечени тропически и пустинни райони на Мексико, където е цененo от древни времена като подсладител,извлича се от сърцевината на растението агаве и е  ценен заради високото си съдържание на фруктоза.Вкусна алтернатива на бялата захар,която трябва да се използва умервно в малки количества, тъй като е твърде сладък.Може да се добавя в кексове, сладки,  за подслаждане на десерти, напитки или плодове.**Сироп от Агаве може да си закупите от диетични и био магазини или от Zoya.bg или от Biomag.bg
  **неподсладено какао -Какаовият прах има тъмнокафяв цвят. Вкусът му е леко горчив, когато е суров, но придава много добър шоколадов вкус на десерти, кейкове и бисквити.Какаовият прах може да се използва в изработката на ръчен шоколад или в комбинация с парченца, за  по-плътен шоколадов вкус.Какаото се приготвя ,чрез извличане на какаовото масло от какаовото зърно,изсушава се остатъка и се смила до фина пудра.

  **зърна Какао -Зърната какао,имат специфичен, горчив вкус и неустоим аромат на топъл шоколад .Счукайте зърна Какао в хаванче, за да ги използвате като добавка ,към шейкове, мюсли с овесени ядки или за поръсване и овалване на сладки и сладкиши и за направата на шоколад.  Какаовите зърна не съдържат захар и са богати на протеини, мазнини, фибри, желязо, калций, магнезий, витамини от групите B, C, E, както и много други важни съставки.

Суровите какаови зърна са незаменима храна - не съдържат захар, но съдържат белтъчини, мазнини, въглехидрати, фибри, желязо, калций, магнезий, витамини В, витамин С и Е и много други полезни съставки. Какаовото зърно съдържа над 400 вкусови компонента. Това е храна – антидепресант, която подобрява настроението и повишава двигателната активност. Заради магнезия суровото какао действа детоксикиращо.

Прочети повече на: http://woman.hotnews.bg/n/surovi-kakaovi-zurna--dar-ot-bogovete.15058.html
Суровите какаови зърна са незаменима храна - не съдържат захар, но съдържат белтъчини, мазнини, въглехидрати, фибри, желязо, калций, магнезий, витамини В, витамин С и Е и много други полезни съставки. Какаовото зърно съдържа над 400 вкусови компонента. Това е храна – антидепресант, която подобрява настроението и повишава двигателната активност. Заради магнезия суровото какао действа детоксикиращо.

Прочети повече на: http://woman.hotnews.bg/n/surovi-kakaovi-zurna--dar-ot-bogovete.15058.html
Суровите какаови зърна са незаменима храна - не съдържат захар, но съдържат белтъчини, мазнини, въглехидрати, фибри, желязо, калций, магнезий, витамини В, витамин С и Е и много други полезни съставки. Какаовото зърно съдържа над 400 вкусови компонента. Това е храна – антидепресант, която подобрява настроението и повишава двигателната активност. Заради магнезия суровото какао действа детоксикиращо.

Прочети повече на: http://woman.hotnews.bg/n/surovi-kakaovi-zurna--dar-ot-bogovete.15058.html
  **подсладител от Стевия - 1 лъж. стевия = 2 лъж. захар  Стевия е билка със сладък вкус, която е възможно най-добрият заместител на захарта, близка по вкус до захарта, но е много по-сладка,не съдържа калории,здравословна е ,за разлика от изкуствените подсладители и някой естествени ,Стевия замества захарта без  никакъв риск за здравето.Стевията е богата на стевиозиди (сладки гликозиди), които участват в обмяната на веществата (но без съдържание на инсулин) ,нормализират нивото на захарта в кръвта,подобрява състоянието на сърдечносъдовата система,понижава нивото на лошият холестерол,укрепва имунната систена,подобрява храносмилането и обмяната на веществата.силен антиоксидант е.Традиционна употреба-при болни от Диабет,при хора със затлъстяване,при заболявания,свързани с обмяната на веществата.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...