.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

понеделник, 21 май 2012 г.

СЛАДКИШ - ОРЕХОВИ КВАДРАТИ

 Един много изискан и вкусен десерт с леко портокалов аромат, орехово-бисквитена плънка,нежен блат и  карамелено- сметанов крем.

ПРОДУКТИ
За блата
4яйца
1и1/2ч.ч.захар
1/2ч.ч.олио
1бакпувер
1ванилия
4с.л.какао
2ч.ч.брашно
  *За сиропиране
разтворено нес кафе
1ч.л.бренди
  *За ореховия пълнеж
100/150гр.орехи
1/2пакет маслени бисквити
60/80гр.разтопен шоколад
80мл.кондензирано мляко
  *За сметановият крем
200мл.сладкарска сметана
1/2ч.ч. захар
4с.л.кондензирано мляко-дулсе де лече
кората на 1/2портокал
1/2разтворен желатин
  *За заливка
50гр.шоколад

В купа разбийте яйцата с захарта.Прибавете на тънка струйка олио.Смесете брашното,какаото ,бакпувера ,ванилията и прибавете сухата смес на два три пъти,към яйчената.Разбъркайте добре и разстелете тестото върху постлана с готварска хартия правоъгълна тава.
Разстелете внимателно с лъжица.Изпечете блата в нагряна фурна на 180 градуса до много леко порозовяване за около 15минути.Оставете блата да се охлади и леко го сиропирайте с разтворено с захар нес кафе и 1ч.л.бренди.
Пригответе си ореховия слой,като смелите половин пакет маслени бисквити и 80 грама орехи.Другата част от орехите нарежете по на едро.Прибавете разтопения охладен шоколад и кондензираното мляко.Разбъркайте добре и разтелете ореховата плънка върху блата.Приберете сладкиша в хладилник за да се стяга.
В купа разбийте сметаната с захарта.Прибавете настъргана кора от половин портокал.Като продължавате да разбивате добавете 4с.л.дулсе де лече и 1/2 пакетче разтворен желатин  леко желирал се.Разстелете сметановият крем върху орехо-бисквитеният слой и загладете крема.Приберете в хладилник да се стегне за час.

Разтопете 50гр.шоколад с 2с.л.прясно мляко.Оставете да се охлади и полейте сладкиша лек с шоколад.Оставете десерта за още 2часа в хладилник за да се стегне.Нарежете сладкиша  на квадрати и  сервиране.
Да ви сладко!























събота, 19 май 2012 г.

СЛАДКИШ С МЕД,ОРЕХИ И БАДЕМИ

ПРОДУКТИ



200гр.маргарин
120гр.захар
120гр.мед
2жълтъка
1с.л.бренди
1ванилия
300гр.брашно
1ч.л.сода бикарбонат
80гр.смлени орехи
100гр.бадеми

За заливка
40гр.шоколад
пудра захар

В купа разбийте маргарина с захарта до пухкав крем.
Прибавете меда и 1с.л.бренди.Разбийте добре и прибавете един по един жълтъците.Прибавяйте част от орехите и част от брашното размесено с ванилия и 1ч.л.сода,като ги редувате до изчерпване на количеството.
Сместа трябва да стане гъста.
Намажете с мазнина и поръсете леко с брашно обла кексова форма с махащо дъно.
Поръсете по дъното на формата половината цели бадеми разстелете кексовата смес,като си помагате с лъжица за изравняването на тестото.
Поръсете с останалите бадеми,като леко ги натиснете за да потънат много малко в тестото.




Изпечете сладкиша в нагряна фурна на 180градуса до зачервяване.При мен за 25минути.Оставете сладкиша да се охлади и го извадете от формата.Направете си хартиени фигурки и ги поставете върху сладкиша.Поръсете обилно с пудра захар и внимателно махнете хартиените формички.
Разтопете 40грама шоколад и много леко полейте сладкиша отстрани.

петък, 18 май 2012 г.

ПИРОЖКИ СЪС СИРЕНЕ

ПРОДУКТИ
За закваската
80мл.топло прясно мляко
30гр.мая
4,5с.л.брашно
1с.л.захар
За основното тесто
300гр.брашно
1ч.л.сол
1/2ч.ч.прясно мляко
4с.л.кисело мляко
1яйце
2с.л.олио
Брашно за доомесване

За плънката
150гр.сирене
1разбит белтък за намазване
олио за пържене


В купа направете закваска,като разтворите маята в хладко прясно мляко.Прибавете 1с.л.захар и4с.л.брашно.Покрийте купата с чиста кърпа и я оставете за 10/15минути да удвои обема си.
В купа пресейте брашното направете кладенче и в него сипете закваската,солта,прясното и кисело мляко,1яйце и 2с.л.олио.Замесете меко и гладко тесто.Намажете тестото с 1с.л.олио.Покрийте купата с чиста кърпа или стреч фолио и приберете тестото на топло да втаса за около час.


Разделете тестото на две части за да ви е по лесно да работите с него.Разточете на правоъгълна кора.Намажете кората с олио.Нарежете тестото на правоъгълници.В всяко правоъгълниче натрошете по малко сирене и навийте на руло,като подвиете краищата навътре.Намажете края на рулцето с разбит белтък.По същият начин си направете останалите рулца и другата част от тестото.Оставете ги върху набрашнен плот за около 15 минути да починат и ги изпържете в обилно количество олио до златисто.Извадете пирожките върху чиния с постлана попивателна хартия.Сервирайте пирожките топлички с каничка айрян или плодов сок.

РАЗЯДКА С ЯЙЦА,СИРЕНЕ И ЧЕСЪН


 Много обикновена но много вкусна разядка.Е сега не и е сезона за консумация  при този избор на зелена салата, но защо пък не.Може да се сервира,като допълнение на зелена салата  с препечени филийки хляб.

ПРОДУКТИ
150гр.сирене
50гр.кашкавал
2сварени яйца
100гр.майонеза
2скилидки чесън
смлян черен пипер
магданоз
В купа намачкайте яйцата с вилица. Натрошете сиренето и го прибавете към яйцата.Настържете кашкавала на едро ренде.Добавете счуканият чесън и майонезата.Накълцайте магданоз на ситно,поръсете с черен пипер и разбъркайте добре.
Сервирайте разядката леко охладена с филийки хляб.

ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТЕ СЪС СМЕТАНА,ГЪБИ И ТОПЕНО СИРЕНЕ

ПРОДУКТИ
200гр.пилешки дробчета
200гр.свинско контра филе
зеленчуков бульон
1глава лук
1скилидка чесън
1/2жълта или червена чушка
1/2ч.ч.брашно
1ч.ч.бяло вино
80гр.гъби
сол,черен пипер
чубрица
40гр.топено сирене
2с.л.сметана за готвене
сока на половин лимон

Нарежете месото на малки хапки.Изпържете леко месото в тиган с 1/2с.л.мазнина.Залейте месото с зеленчуков бульон и го доварете.Нарежете лука и чесъна на ситно.Чушката на лентички,гъбите на филийки.Почистете и измийте дробчетата.Оваляйте ги в брашното.В тиган 2/3лъжици мазнина запържете за секунди лука и чушката.Прибавете дробчетата,да се запечатат от всички страни.Полейте ястието с бялото вино.Добавете нарязаният на ситно чесън , гъбите и свареното свинско месо.Леко посолете със сол,черен пипер и чубрица.Оставете ястието да покъкри на слаб огън за минутки.Щом започне леко да се сгъстява прибавете топеното сирене и леко го намачкайте с дървена лъжица.Полейте ястието със сметана и сока на половин лимон.Поръсете с ситно накълцан магданоз.


Поднесете мезето топло с чаша изстудена бира или хубаво вино.

четвъртък, 17 май 2012 г.

ТОРТА БЛAНКА

 Вкусна торта с прясно изпечен  блат,крем ванилия с шоколад,дулсе де лече,фъстъчена паста.Напоена с меден сироп и с парченца киви.Обвита с бяло- кафява платка и белтъчна глазура/ тази глазура ми е много любима,свързана е с детството ми  наричам я крем от цирка/.А ето и рецептата как да си я приготвите.

ПРОДУКТИ
ЗА БЛАТА
4яйца
1ч.ч.захар
1ванилия
1бакплувер
2ч.ч.брашно
ЗА СИРОПИРАНЕ
3с.л.мед
50с.л.вода

Продукти за платката
в описанието на приготвянето

ПРОДУКТИ ЗА КРЕМА
2жълтъка
4с.л.брашно
400мл.прясно мляко
7с.л.захар
ванилия
50гр.масло
1ч.л.фъстъчена паста
или фъстъчено масло
2с.л.шоколад
2с.л.дулсе де лече

ПРОДУКТИ ЗА ГЛАЗУРАТА
2белтъка
щипка лимонтозу
1ч.ч.пудра захар

Пригответе блата,като в купа разбиете яйцата с захарта.Добавете пресятото брашно размесено с ванилия и бакпувер.Отделете част от сместа,която ще ви трябва за направата на платката.
Прехвърлете блата в форма с отделящо се дъно,намазана с масло.Аз си направих малка торта в малка форма, но затова пък блатът стана много дебел.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса до зачервяване.При мен за 35 минути.Не отваряйте фурната!!!Оставете блата да се охлади,извадете го от формата и го разрежете на две хоризонтални части.
Направете платката,като разделите сместа която оставихте на страна.Едната част оцветете с 1с.л.какао.А другата част сипете внимателно в тавичка и разстелите с лъжица за да се получи лента с която по късно ще обвиете тортата.Сместа с какаото прехвърлете в шприц и шприцовайте вълнички върху бялото тесто.Изпечете платката в нагряна фурна на 180градуса до много леко порозовяване.Времето се определя от това,колко тънка сте направили правоъгълната лента.При мен платката се изпече за 8минути.Оставете платката да се охлади изрежете разкривените краища и я пригответе с нея да обвиете тортата.
Пригответе крема,като в малка тенджерка разбиете яйцата с захарта.Добавете съвсем малко прясно мляко и количеството брашно.Разбъркайте добре и прибавете останалото мляко.Пригответе крема на слаб огън.След като усетите,че крема много леко започва да се сгъстява,дръпнете тенджерката на края на котлона,като продължавате да разбърквате.Оставете ваниловият крем леко да се охлади и добавете кубче масло.Прибавете към крема 2с.л.дулсе де лече,1ч.л.фъстъчена паста,2с.л.разтопен шоколад.Разбъркайте крема добре и го оставете да се стегне за час,два.
Напоете леко с меден сироп долната част на блата.Сипвайте крема по средата и обвийте платката около тортата.Загладете леко крема и наредете малки резенчета киви,да има нещо плодово за разкош.Похлупете с другата половина от блата и леко притиснете отгоре.Напоете тортата с меден сироп.Стегнете тортата с обръч или с готварско канапче и я приберете в хладилник за около час.
Разбийте белтъците на твърд сняг,като добавяте захарта на порции.Добавете и щипка лимонтозу.Ако ви се вижда,че белтъка на е толкова твърд,просто добавете още захар.Количеството захар се определя от грамажа на белтъка.
Украсете тортата,като шприцовате разбитият на сняг белтък.Желателно е да оставите тортата да се охлади поне 2/3 часа за да се стегне и да поеме всички аромати.Е не,че моите сладури чакаха 3 часа -излапаха я веднага.Надявам се рецептата да ви е харесала и да си я приготвите у дома.Да ви е сладко!!!

сряда, 16 май 2012 г.

ОРИЗОВИ РУЛЦА

ПРОДУКТИ за 4броя

4бр.оризови кори
За плънката

2с.л.зехтин
1морков
2пресни печурки
1/3зелена чушка
1скилидка чесън
щипка къри
сол,черен пипер
30гр.оризови спагети
1ч.л.сусам
40гр.шунка
олио за пържене

ЗА СОСА
4с.л.соев сос
1с.л.доматено пюре
сока на 1/2лимон
1ч.л.балсамов оцет
1ч.л.мед
щипка къри
щипка сух джинджифил
черен пипер
Накиснете в студена вода оризовите спагети за около 30 минути.
Пригответе си плънката,като в тиган с малко мазнина поставете една цяла скилидка чесън.Прибавете моркова нарязан с белачка за зеленчуци на тънки лентички.Прибавете нарязаните гъби,зелената чушка нарязана на ситно и шунката.Прецедете оризовите спагети нарежете ги да са с дължина 2/3см.и ги прибавете към плънката.Посипете 1ч.л.сусам и щипка къри.Посолете със сол и смлян черен пипер.
Вземете си първият оризов лист и го потопете за секунди/ около 15/ в студена вода за да омекне много леко.Извадете листа от водата поставете 1/2с.л.от плънката и бързичко навийте на рулце,като подвиете краищата на рулцето навътре.Направете и другите рулца по същият начин.
В уок тиган или малка дълбока тенджерка загрейте олио.Изпържете рулцата до зачервяване.След като пуснете рулце в олиото,има вероятност леко да се издуят.Веднага набучете издутото балонче и продължете с пърженето на рулцето.Извадете приготвените рулца върху попивателна хартия.
Пригответе си соса,като в тиган сипете 4с.л.соев сос.Добавете доматеното пюре,сока на половин лимон,балсамовият оцет,меда и  подправките.Оставете соса да покъкри за минута две докато леко се сгъсти.Сервирайте рулцата топли със соса към тях.



ТАЛИАТЕЛИ С БЕКОН,РИБА ТОН И СКАРИДИ

ПРОДУКТИ

300гр.талиатели
2с.л.зехтин
За соса
1с.л.зехтин
1с.л.масло
100гр.пушени гърди или
бекон
1малка глава лук
1/2червена чушка
сол,черен пипер
3скилидки чесън
3с.л.сметана
100гр.риба тон
100гр.белени скариди
1/2ч.ч.бяло вино
4цели сварени скариди
4/5броя сварен зелен аспарагус
пресен босилек
3с.л.сметана за готвене
200мл.доматен сок
4/5с.л.доматено пюре

100гр.кашкавал
настърган пармезан

Сварете пастата в подсолена вода.Изцедете бульона и разбъркайте талиателите с 2с.л.зехтин.
В тиган запържете нарязаните на лентички пушени гърди,прибавете лука нарязан на ситно,чушката също нарязана на ситно.Добавете чесъна накълцан на ситно.Залейте соса с бяло вино прибавете доматения сок,доматеното пюре,посолете и прибавете нарязаната на малки хапки риба или 1консерва риба тон и почистените и измити скариди.Прибавете аспарагуса нарязан на половинки.Оставете соса да покъкри на слаб огън до сгъстяване,като разбърквате от време на време.Поръсете с смлян черен пипер и ситно накълцан пресен босилек и полейте соса с 3с.л.готварска сметана.
Може да сервирате пастата,като разделите талиателите на порции и полеете соса от страни.Да поръсите с настърган пармезан и кашкавал.

Или да добавите соса към талиателите и да разбъркате добре и да сервирате с поръсен пармезан,кашкавал и босилек.В домашни условия аз лично предпочитам вторият вариант.Сервирайте пастата топла с хубаво червено вино.
Е днес ще хапнем "купешки"талиатели,а следващият път ще ви покажа как си приготвям домашна паста.:) :) :)

вторник, 15 май 2012 г.

ДРЕБНИ СЛАДКИ - ОХЛЮВЧЕТА

Хрупкави дребни сладки навити на малки рула.Тестото е направено с мая и без яйца.С пълнеж от орехи,локум и какао.Поръсени нежно с пудра захар.

Продукти
20гр.мая
1/2чаена чаша размекната мас
1ванилия
1и 1/2чаена чаша брашно
1/2чаена чаша прясно мляко
5супени лъжици пудра захар
брашно за доомесване и разточване

ЗА ПЛЪНКАТА
4броя локум
2супени лъжици какао/
или парченца шоколад/
50гр.орехи
пудра захар за поръсване

Разтворете маята в 1/2чаена чаша хладко прясно мляко.
В купа от изброените продукти замесете средно твърдо тесто.Покрийте го с чиста кърпа и го оставете да почине за около 15/20минути.Разделете тестото на 2части и всяка част разточете върху набрашнен плот на правоъгълна кора.Посипете върху едната кора равномерно с орехите и нарязани парченца локум.Навийте кората на стегнато руло и малко преди да навиете рулото,намажете с 2/3капки мляко края на кората за да залепне.А на другата кора сложете същата плънка и поръсете с какао или парченца шоколад.
Нарежете рулото на малки рулца не по дебели от 1сантиметър.Наредете ги в тавичка с постлана готварска хартия или тавичка леко намазана с мазнина и набрашнена на разстояние едно от друго.Може да ги наредите с разрезите на страни,ще станат като пурички или с разреза нагоре.
Оставете сладките да починат за около 15 минути.Изпечете ги на 200градуса до леко зачервяване,около 10/12минути.Оставете ги леко да се охладят и ги поръсете с пудра захар.



понеделник, 14 май 2012 г.

СЛАДКИШ С КРЕМ КАРАМЕЛ И КЕКС

За любителите на крем карамела,една рецепта в съчетание на крем, карамел и кекс.Представям умишлено сладкиша, като Сладкиш с крем карамел и кекс,защото някой  вероятно ще си каже,че това е  торта Кодрит Кадир от Турската кухня,но подобни рецепти има и в Испанската кухня,Сирийската и Мароканската и за да няма сърдити съм представила рецептата под това наименование.

ЗА КАРАМЕЛА
5с.л.захар
1с.л.вода

ЗА КРЕМА
4яйца
1ванилия
500мл.прясно мляко
1ч.ч.захар

ЗА КЕКСА
3яйца
1ч.ч.захар
1/2ч.ч.кисело мляко
1бакпувер
1/2ч.ч.олио
2ч.ч.брашно
2капки червена сладкарска боя


Карамелизирайте 5с.л.захар и 1с.л.вода.Полейте карамела в обла кексова форма.Разбийте 4яйца,1ч.ч.захар,ванилия и 500мл.мляко.
В друга купа разбийте яйцата с захарта.Добавете на тънка струйка олиото.Разбъркайте бакпулвера с киселото мляко и добавете към кексовата смес.Пресейте брашното и го добавете,към сместа.Прибавете и ванилията и разбийте кексовата смес.Капнете 2капки червена сладкарска боя и много леко разбъркайте 2/3 пъти за да остане на червени ивички.
Към формата с карамела сипете сместа за крема.Сипете върху сместа за крема по средата кексовото тесто.Малко е странно,но при печенето двете смеси тежката и леката ще се разграничат  една от друга.
Поставете кексовата форма в тавичка до половината пълна с хладка вода.
Изпечете сладкиша на 170градуса за около 1/1 и 10 минути.Извадете го от фурната и го оставете да се охлади постепенно,така както си е във водата.Охладете го за 2часа заедно с формата.Обърнете го внимателно в чиния.По желание може да го полеете с още карамел или го поръсете с пудра захар,непосредствено преди да го сервирате.
Да ви е сладко!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...