.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

четвъртък, 24 май 2012 г.

ЧЕРЕШОВ ЧИЙЗКЕЙК БЕЗ ПЕЧЕНЕ



ПРОДУКТИ
1пакет маслени бисквити
125гр.разтопено масло
50гр.смлени печени бадеми
1ч.л.бренди

За крема
200мл.сладкарска сметана
1ч.ч.захар
350гр.Филаделфия
120гр.маскарпоне
настъргана кора от половин лимон
1пакетче желатин

200гр.пресни череши
50 гр.бял шоколад

В блендер или в хаванче натрошете бисквитите.Прехвърлете ги в купа и към тях прибавете разтопеното масло,смлените бадеми и 1ч.л.бренди.
Смесете продуктите добре и разстелете бисквитеното тесто по дъното на обла форма за печене с махащо дъно с постлана хартия за печене.Оформете с лъжица бисквитената платка без да натискате прекалено много,не е необходимо платката ще престои в хладилник и ще се стегне достатъчно.
Приберете бисквитената платка в фризер докато си приготвите крема.
В купа разбийте сметаната със захарта.
В друга купа разбийте маскарпонето и Филаделфията до пухкав крем.Прибавете кората на половин лимон и предварително разтвореният в малко вода желатин.
Смесете двата крема и добавете 2капки червена сладкарска боя или малко черешово сладко,колкото леко да боядиса крема.Приберете крема за 10/15минути в хладилник.
Сипете крема върху платката и загладете.Приберете в фризер за около час.Наредете върху сладкиша пресни череши на които предварително сте им махнали костилките.
Полейте чийзкейка с сладко от черепи и полейте много леко с разтопен бял шоколад.
Потопете няколко череши в бял шоколад и с тях украсете допълнително чийзкейка.
Приберете готовият чийзкейк в хладилник за 2/3часа за да се стегне. Сервирайте сладкиш охладен и допълнително гарниран с черешово сладко.

ПРАЗНИЧНА ПИТА ЗА СПАСОВДЕН

На 24май 2012г. честваме два светли празника.Празник на Славянската писменост и българската просвета и култура и Възнесение Господне/Спасовден/-денят на спасителя. Спасовден се отбелязва всяка година на различен ден, тъй като се мести в зависимост от Великден, но винаги е в четвъртък. Чества се точно 40 дни след Великден е и последният, седми Велики четвъртък. Нарича се Възнесение Господне, тъй като отбелязва момента, в който Христос се възкача на небето.
Спасовден е свързан с култа към мъртвите, тъй като се смята, че на този ден Господ прибира душите на покойниците, които са на свобода от първия Велики четвъртък.
На този светъл ден без празничен хляб не може. Спасовден е и празник на хляба и хлебарите. Честит празник!

ПРОДУКТИ
За закваската
40гр.мая
100мл.хладко прясно мляко
1с.л.захар
3/4с.л.брашно

За тестото
600гр.брашно
250мл.прясно мляко
100мл.кисело мляко
3яйца
2ч.л.сол
брашно за доомесване

За намазване
1жълтък разбит с 1ч.л.
прясно мляко
разтопено масло

В малка купа  направете закваската от изброените по-горе продукти.Консистенцията на закваската,трябва да бъде с гъстота на гъста каша. Покрийте я с чиста кърпа и я оставете на топло за около 10/15минути,докато си удвои обема.
В купа пресейте брашното и солта,направете в средата кладенче и в него сипете закваската,,1ч.ч.топло мляко,киселото мляко и яйцата.
Замесете гладко и меко тесто.Завийте го с чиста кърпа и го оставете на топло да удвои обема си за около час.Премесете тестото.
1.Отрежете от тестото 3еднакви части с големина, колкото голямо яйце.
Направете ги на фитили и ги сплетете на плитка.Съединете двата края на плитката и поставете в средата на обла тава постлана с готварска хартия.
2.Отрежете 6/7еднакви части големи колкото голямо яйце и го подредете на разстояние едно от друго.
3.Отрежете част от тестото оформете го на фитил.С ножица изрежете малки листенца.Прехвърлете фитила в тавата, между 1 та и 2 част.Разрязаните листенца оформете да са върху топчетата.
4.Останалата част от тестото разточете на правоъгълна кора намажете я с разтопено масло и навийте двата края към средата.Нарежете на части с дебелина 1.5см/2см.Запълнете празните пространства между топчетата.Ако ви останат парченца ги наредете върху питата.Полейте питата с2/3с.л. разтопено масло.
5.Оставете питата да почине и да удвои обема си за около час.Намажете я с разбит с 1ч.л.прясно мляко жълтък и 2,3 капки олио.Поръсете с едра сол.
Изпечете питата в нагряна фурна на 180градуса до зачервяване за около 40минути,като 10минути преди да я извадите от фурната я покриете с алуминиево фолио за да не изгори.



сряда, 23 май 2012 г.

ШОКОЛАДОВО РУЛО С ЧЕРЕШОВ КРЕМ И ШОКОЛАДОВ МУС


ПРОДУКТИ
За платката
3яйца
1и1/2ч.ч.захар
1/2ч.ч.олио
3с.л.течна сладкарска сметана
50гр.разтопен шоколад
4с.л.какао
1ч.л.сода бикарбонат
2ч.ч.брашно

За шоколадовият мус
200мл.бита сметана
1/2ч.ч.захар
1/2желатин
60гр.меко масло
4с.л.пудра захар
50гр.разтопен шоколад
2с.л.дулсе де лече
/карамелизирано кондензирано мляко/
3с.л.какао

За черешовият крем
100гр.бита сметана
2с.л.подсладено кондензирано мляко
3с.л.маскарпоне
2с.л.сладко от череши
100гр.пресни череши

В купа разбийте 200мл. сметана с захарта.
Разтворете 1/2желатин в по описаният начин на опаковката и го прибавете леко към разбитата сметана.Отделете половината количество за направата на черешовият крем.
Разбийте меко масло с 4с.л.захар.Прибавете разтопеният шоколад,какаото и 2с.л.дулсе де лече.Смесете шоколадовата смес със половината сметана,разбъркайте добре и приберете муса в хладилник за да се стегне.
Направете си черешовият крем,като останалото количество сметана прибавите при непрекъснато разбъркване 3с.л.маскарпоне,2с.л.кондензирано мляко и 2с.л.сладко от череши.приберете крема в хладилник за да се охлади.
Направете платката,като в купа разбиете яйцата с захарта.На тънка струйка прибавете олио и сметаната.Добавете 50гр.разтопен и охладен шоколад.
Пресейте 2ч.ч.брашно размесени с 4с.л.какао,ванилия и 1ч.л.сода бикарбонат.
Прибавете сухата смес,към течната и разбъркайте добре.

Постелете върху правоъгълна тава готварска хартия.Разстелете с помощa на лъжица част от сместа.
От тази смес могат да се направят 2/3 платки.Аз си направих1 руло и от останалата смес хубав шоколадов блат за торта.Може да си направите 2рула защото е толкова вкусно,че със сигурност едно руло няма да ви стигне.
Изпечете платката в нагряна фурна на 180 градуса до много леко порозовяване.При мен за 7 минути.Извадете платката и я обърнете върху леко навлажнена чиста кърпа.Завийте на руло и оставете платката за минута две завита.
Отвийте платката и първо сложете от черешовият крем по дължина на рулото.
Подредете върху крема измити и почистени от костилките череши.
След плодовият крем сипете по същият начин от шоколадовият мус.Редувайте двата крема до 3/4см.преди края на платката.Навийте с помоща на кърпата на руло.Прехвърлете рулото върху алуминиево фолио и го завийте .Приберете го в фризер за около час.
Извадете рулото от фризера махнете внимателно фолиото.Прехвърлете рулото в подходяща чиния и го полейте леко с разтопен шоколад.Декорирайте рулото с пресни череши потопени в шоколад,като не им махате дръжките,нека да има и нещо зелено за разкош.:)

вторник, 22 май 2012 г.

ПИЛЕ ЯХНИЯ С ГЪБИ И МАСЛИНИ

ПРОДУКТИ
1пиле
1ч.ч.брашно
сол,черен пипер млян
1глава лук
3скилидки чесън
2дафинови листа
10зърна черен пипер
1червена пиперка
1жълта или зелена пиперка
2моркова
1/2ч.л.сладък червен пипер
100гр. белени домати от консерва
150гр.пресни гъби
1ч.ч.бяло вино
15черни маслини
сол,черен пипер млян
магданоз
пилешки бульон
ЗА КАНАПЕ
1тиквичка нарязана на лентички.
Почистете и нарежете пилето на порции.Посолете парчетата месо с сол и смлян черен пипер и ги оваляйте леко в брашно.
В тенджера с 3/4с.л.олио запечатайте месото от всички страни,извадете го в чиния и в същата мазнина запържете нарязаният на ситно лук,цели скилидки чесън,чушките нарязани на лентички ,моркова на ситно и гъбите на четвъртини.Прибавете 1/2ч.л.червен пипер и полейте зеленчуците с бяло вино.Върнете месото в тенджерата прибавете дафинов лист няколко зърна черен пипер, доматите от консерва и маслините.Добавете пилешки бульон,колкото да покрие месото изцяло.Захлупете ястието и го оставете да се задушава на слаб огън до сваряването на месото и сгъстяването на соса.
Нарежете 1тиквичка на тънки ленти.Изпържете лентите в тефлонов тиган с наколко капки олио.

В чиния подредете по 3ленти от тиквичките и поставете порция от пилешкото месо.Полейте леко със соса и зеленчуците и сервирайте ястието топло.

ТАРТА С КРЕМ И КОНФИ ОТ ПРЕСНИ ПЛОДОВЕ


ПРОДУКТИ
Първите череши са вече на пазара и аз реших да направя първият ми десерт за тази година с пресни череши.
Тарта с крем от маскарпоне и крема сирене и конфи от пресни плодове нежно поръсени с пудра захар.
За платката
 2ч.ч.брашно
125гр.меко масло
1/2ч.ч.захар
2жълтъка
1бакплувер
1ч.л.бренди

За крема
80гр.меко масло
120гр.пудра захар
3с.л.маскарпоне
3с.л.крема сирене
1яйце
50мл.прясно мляко
30гр.брашно
настъргана кора на 1/3портокал

За конфи от пресни плодове
100гр.ягоди
100гр.череши
3/4с.л.захар
настъргана портокалова кора
За декорация
пресни череши

 В купа пресейте брашното заедно с бакпулвера.Направете кладенче и в него сипете меко масло,захарта,жълтъците и алкохола.Омесете меко и гладко тесто.Завийте тестото в стреч фолио и го приберете в хладилник за около 5/10 минути.
Разточете тестото на кръг и много леко го прехвърлете във форма за пай или в кексова форма с махащо дъно.Притеснете леко с пръсти и оформете кората със лек борд за да не се разтече плънката.Набучете с вилица блата ,за да не се надуе прекалено.
Изпечете го в нагряна фурна на 200градуса за около 20минути до леко зачервяване.Оставете блата да се охлади.
 Пригответе крама,като разбиете маслото с пудрата захар.Прибавете двата вида сирена,яйцето,брашното и млякото.Настържете портокалова кора.Крема е рядък но това не трябва да ви притеснява.При печенето ще се сгъсти.
 Върху блата, сипете внимателно крема,като го разтелите с лъжица.
Изпечете тартата на 180градуса за около 15/20минути.
След изпичане оставете тартата напълно да се охлади преди да я сервирате.
Пригответе се конфи от пресни плодове.Аз избрах ягоди и череши.Измийте и почистете плодовете.Нарежете ги на половинки или четвъртинки и ги сложете в малка касеролка.Посипете ги с 2/3с.л.захар и ги оставете за 30минути.Настържете кората от 1/3портокал.Сложете плодовете за минутки на слаб огън до леко сгъстяване на сипопа.Оставете плодовата заливка да се охлади и с нея полейте тартата.Поръсете нежно с пудра захар.


понеделник, 21 май 2012 г.

СЛАДКИШ - ОРЕХОВИ КВАДРАТИ

 Един много изискан и вкусен десерт с леко портокалов аромат, орехово-бисквитена плънка,нежен блат и  карамелено- сметанов крем.

ПРОДУКТИ
За блата
4яйца
1и1/2ч.ч.захар
1/2ч.ч.олио
1бакпувер
1ванилия
4с.л.какао
2ч.ч.брашно
  *За сиропиране
разтворено нес кафе
1ч.л.бренди
  *За ореховия пълнеж
100/150гр.орехи
1/2пакет маслени бисквити
60/80гр.разтопен шоколад
80мл.кондензирано мляко
  *За сметановият крем
200мл.сладкарска сметана
1/2ч.ч. захар
4с.л.кондензирано мляко-дулсе де лече
кората на 1/2портокал
1/2разтворен желатин
  *За заливка
50гр.шоколад

В купа разбийте яйцата с захарта.Прибавете на тънка струйка олио.Смесете брашното,какаото ,бакпувера ,ванилията и прибавете сухата смес на два три пъти,към яйчената.Разбъркайте добре и разстелете тестото върху постлана с готварска хартия правоъгълна тава.
Разстелете внимателно с лъжица.Изпечете блата в нагряна фурна на 180 градуса до много леко порозовяване за около 15минути.Оставете блата да се охлади и леко го сиропирайте с разтворено с захар нес кафе и 1ч.л.бренди.
Пригответе си ореховия слой,като смелите половин пакет маслени бисквити и 80 грама орехи.Другата част от орехите нарежете по на едро.Прибавете разтопения охладен шоколад и кондензираното мляко.Разбъркайте добре и разтелете ореховата плънка върху блата.Приберете сладкиша в хладилник за да се стяга.
В купа разбийте сметаната с захарта.Прибавете настъргана кора от половин портокал.Като продължавате да разбивате добавете 4с.л.дулсе де лече и 1/2 пакетче разтворен желатин  леко желирал се.Разстелете сметановият крем върху орехо-бисквитеният слой и загладете крема.Приберете в хладилник да се стегне за час.

Разтопете 50гр.шоколад с 2с.л.прясно мляко.Оставете да се охлади и полейте сладкиша лек с шоколад.Оставете десерта за още 2часа в хладилник за да се стегне.Нарежете сладкиша  на квадрати и  сервиране.
Да ви сладко!























събота, 19 май 2012 г.

СЛАДКИШ С МЕД,ОРЕХИ И БАДЕМИ

ПРОДУКТИ



200гр.маргарин
120гр.захар
120гр.мед
2жълтъка
1с.л.бренди
1ванилия
300гр.брашно
1ч.л.сода бикарбонат
80гр.смлени орехи
100гр.бадеми

За заливка
40гр.шоколад
пудра захар

В купа разбийте маргарина с захарта до пухкав крем.
Прибавете меда и 1с.л.бренди.Разбийте добре и прибавете един по един жълтъците.Прибавяйте част от орехите и част от брашното размесено с ванилия и 1ч.л.сода,като ги редувате до изчерпване на количеството.
Сместа трябва да стане гъста.
Намажете с мазнина и поръсете леко с брашно обла кексова форма с махащо дъно.
Поръсете по дъното на формата половината цели бадеми разстелете кексовата смес,като си помагате с лъжица за изравняването на тестото.
Поръсете с останалите бадеми,като леко ги натиснете за да потънат много малко в тестото.




Изпечете сладкиша в нагряна фурна на 180градуса до зачервяване.При мен за 25минути.Оставете сладкиша да се охлади и го извадете от формата.Направете си хартиени фигурки и ги поставете върху сладкиша.Поръсете обилно с пудра захар и внимателно махнете хартиените формички.
Разтопете 40грама шоколад и много леко полейте сладкиша отстрани.

петък, 18 май 2012 г.

ПИРОЖКИ СЪС СИРЕНЕ

ПРОДУКТИ
За закваската
80мл.топло прясно мляко
30гр.мая
4,5с.л.брашно
1с.л.захар
За основното тесто
300гр.брашно
1ч.л.сол
1/2ч.ч.прясно мляко
4с.л.кисело мляко
1яйце
2с.л.олио
Брашно за доомесване

За плънката
150гр.сирене
1разбит белтък за намазване
олио за пържене


В купа направете закваска,като разтворите маята в хладко прясно мляко.Прибавете 1с.л.захар и4с.л.брашно.Покрийте купата с чиста кърпа и я оставете за 10/15минути да удвои обема си.
В купа пресейте брашното направете кладенче и в него сипете закваската,солта,прясното и кисело мляко,1яйце и 2с.л.олио.Замесете меко и гладко тесто.Намажете тестото с 1с.л.олио.Покрийте купата с чиста кърпа или стреч фолио и приберете тестото на топло да втаса за около час.


Разделете тестото на две части за да ви е по лесно да работите с него.Разточете на правоъгълна кора.Намажете кората с олио.Нарежете тестото на правоъгълници.В всяко правоъгълниче натрошете по малко сирене и навийте на руло,като подвиете краищата навътре.Намажете края на рулцето с разбит белтък.По същият начин си направете останалите рулца и другата част от тестото.Оставете ги върху набрашнен плот за около 15 минути да починат и ги изпържете в обилно количество олио до златисто.Извадете пирожките върху чиния с постлана попивателна хартия.Сервирайте пирожките топлички с каничка айрян или плодов сок.

РАЗЯДКА С ЯЙЦА,СИРЕНЕ И ЧЕСЪН


 Много обикновена но много вкусна разядка.Е сега не и е сезона за консумация  при този избор на зелена салата, но защо пък не.Може да се сервира,като допълнение на зелена салата  с препечени филийки хляб.

ПРОДУКТИ
150гр.сирене
50гр.кашкавал
2сварени яйца
100гр.майонеза
2скилидки чесън
смлян черен пипер
магданоз
В купа намачкайте яйцата с вилица. Натрошете сиренето и го прибавете към яйцата.Настържете кашкавала на едро ренде.Добавете счуканият чесън и майонезата.Накълцайте магданоз на ситно,поръсете с черен пипер и разбъркайте добре.
Сервирайте разядката леко охладена с филийки хляб.

ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТЕ СЪС СМЕТАНА,ГЪБИ И ТОПЕНО СИРЕНЕ

ПРОДУКТИ
200гр.пилешки дробчета
200гр.свинско контра филе
зеленчуков бульон
1глава лук
1скилидка чесън
1/2жълта или червена чушка
1/2ч.ч.брашно
1ч.ч.бяло вино
80гр.гъби
сол,черен пипер
чубрица
40гр.топено сирене
2с.л.сметана за готвене
сока на половин лимон

Нарежете месото на малки хапки.Изпържете леко месото в тиган с 1/2с.л.мазнина.Залейте месото с зеленчуков бульон и го доварете.Нарежете лука и чесъна на ситно.Чушката на лентички,гъбите на филийки.Почистете и измийте дробчетата.Оваляйте ги в брашното.В тиган 2/3лъжици мазнина запържете за секунди лука и чушката.Прибавете дробчетата,да се запечатат от всички страни.Полейте ястието с бялото вино.Добавете нарязаният на ситно чесън , гъбите и свареното свинско месо.Леко посолете със сол,черен пипер и чубрица.Оставете ястието да покъкри на слаб огън за минутки.Щом започне леко да се сгъстява прибавете топеното сирене и леко го намачкайте с дървена лъжица.Полейте ястието със сметана и сока на половин лимон.Поръсете с ситно накълцан магданоз.


Поднесете мезето топло с чаша изстудена бира или хубаво вино.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...