.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

вторник, 29 май 2012 г.

ТРИ ИДЕИ ЗА ДОМАШНИ ХЛЕБЧЕТА


 По стечение на обстоятелства там където живея ми се налага всекидневно да си приготвям хляб и закуски на децата.Купих си машина за хляб,но нещо не ми хареса вкусът на тестените продукти,които приготвях с нея.Хлябът е най-важен на нашата трапеза и е на почит от моето малко слънчево семейство.Така,че съчетавам необходимото с приятното.Доставя ми голямо удоволствие да приготвям хляб,питки и разни други тестени вкусотии.А най-голямо удоволствие ми доставя,когато моите сладури оценят вкусовите качества на хляба и даже се опитват да разгадаят и то успешно как е направен ,на какво ухае и от какви продукти е приготвен,което може само да ме радва.Днес ви представям два вида хлебчета и франзела направени от едно и също тесто,което ми е едно от любимите.
Продукти
600гр.брашно
300мл.прясно мляко
1 с.л.сол
2с.л.захар
100мл.маргарин
 30гр.мая
3яйца
брашно за доомесване
и разточване

1жълтък за намазване
сусам
За плънката
маргарин
4сварени яйца
парченце моцарела

щипка шарена сол




От горе изброените продукти замесете меко и гладко тесто.Покрийте го с чиста кърпа и го оставете да втаса за около час.Разделете си втасалото тесто на три без да ги премесвате.
 Първата част разточете върху набрашнен плот на правоъгълна кора.Направете разрези с остър нож,както е показано на снимката.
Навийте на руло ,като започнете от неразрязаната широка част.Прехвърлете франзелата в правоъгълна тава и я оставете да почине за около 30минути.Намажете я с разбит с1с.л.прясно мляко жълтък.Поръсете леко с грис а може и без грис.
Изпечете франзелата в нагряна фурна на 180 градуса до зачервяване.
От второто тесто разточете правоъгълна кора.Намажете с маргарин и нарежете единият широк край по начина по който нарязахте тестото за франзелата.Поставете 4сварени яйца на разстояние едно от друго.Накъсайте парченца моцарела и я поставете до всяко яйце.Поръсете леко с шарена сол и внимателно навийте на руло.Нареже и оформете 4питки.Прехвърлете ги в тавичка и ги оставете да починат за около 30 минути.Намажете ги с разбитият жълтък и ги изпечете по същият начин.
Третата част от тестото отново разточете на правоъгълна кора,навийте на руло и нарежете на малки правоъгълни питки.
Подредете ги в тавичка на разстояние едно от друго оставете ги да починат за 30минути.Намажете ги с жълтък,поръсете ги със сусам и ги изпечете по познатия начин.
Е това е начина на приготвянето на тези невероятно вкусни питки.

ТАРТА С ШОКОЛАДОВ КРЕМ




 За тези които обожават шоколада със сигурност ще им хареса много този вкусен  шоколадов сладкиш със хрупкава платка,много пухкав шоколадов крем с лек плодов аромат.
ПРОДУКТИ
За платката
2ч.ч.брашно
125гр.меко масло
1/2ч.ч.захар
2жълтъка
1бакплувер
1ч.л.бренди
кората на 1/2лимон

За шоколадовият крем
150гр.разтопен черен шоколад
50гр.меко масло
3с.л.пудра захар
3с.л.подсладено кондензирано мляко
150гр.маскарпоне
кората на 1/2лимон
3с.л.нутела или лешникова паста
4с.л.бита сладкарска сметана
3с.л.мармалад от дюли

захарен сироп
3/4бисквитки
В купа пресейте брашното заедно с бакпулвера.Направете кладенче и в него сипете меко масло,захарта,жълтъците и алкохола.Омесете меко и гладко тесто.Завийте тестото в стреч фолио и го приберете в хладилник за около 5/10 минути.
Разточете тестото на кръг и внимателно го сложете във форма за пай или в кексова форма с отделящо се дъно.Притеснете леко с пръсти и оформете кората със лек борд.Надупчете кората тук там с вилица за да не се надуе прекалено много при печенето и да се обезформи.Изпечете платката в нагряна фурна на 200градуса за около 30/35 минути до зачервяване.Извадете платката от фурната и я оставете да се охлади.
В купа разбийте маслото със пудрата захар.Прибавете при непрекъснато разбъркване кондензираното мляко и нутелата. Прибавете и мармалада от дюли.Моят мармалад е с консистенция почти като пестил.Освен че има много приятен вкус и придава на шоколадовия крем лек плодов аромат а и допълнително стяга крема.Прибавете на части охладеният шоколад.Разбъркайте добре.
В купа разбийте маскарпонето и добавете кората на половин лимон.С лъжица прибавете сметаната към маскарпонето.С лъжица добавяйте на порции от шоколадовата смес към маскарпонето.Разбъркайте леко за да остане пухкав крема.
Приберете крема в хладилник за да се стегне и охлади.
Намажете платката с захарен сироп.Направен от 2части захар и 1част вода./50мл.вода +100гр.захар се кипват на котлон.
Начупете 3/4бисквити на четвъртинки и ги прибавете към крема.Напълнете платката с крем и загладете.
Украсете тартата със бита сметана или някакъв друг крем и печени бадеми.Оставете тартата да се охлади и стегне за няколко часа и най-нетърпеливите да я опитат може да си похапнат.

неделя, 27 май 2012 г.

СЛАДКА ПИТА- РОЗИ С КАЙСИЕВО СЛАДКО И СУШЕНИ ПЛОДОВЕ

Невероятно вкусна и пухкава сладка пита ,ухаеща на ванилия,мляко,канела и плодове.С хрупкава коричка и мека среда.С пълнеж от кайсиено сладко и сушени плодове потопени в бяло вино.Оформена на меки и пухкави рози..Пита е на конци и е нежно поръсена с пудра захар.Невероятно съчетание на вкусове и аромати.

ПРОДУКТИ
За закваската
30гр.мая
100мл.хладко прясно мляко
1с.л.захар
4/5с.л.брашно

За тестото
500гр.брашно
250мл.хладко прясно мляко
1яйце
5с.л.олио
1ч.л.канела
5с.л.захар
1/2ч.л.сол
брашно за доомесване и
разточване                                                

За плънката
30гр.разтопено масло
100гр.сушени плодове
/стафиди,боровинки или др.
50мл.бяло вино
4с.л.захар
  6,7 суп.лъж.кайсиено сладко
пудра захар за поръсване

В купичка направете закваската,завийте я с чиста кърпа и я приберете на топло за около 15минути докато удвои обема си.
В купа смесете течните съставки.Закваскара,1ч.ч.прясно мляко,1яйце,захарта,солта,5с.л.олио.Прибавяйте по малко от брашното,размесено с канела.
Замесете меко и гладко тесто.Накиснете сушените плодове в бяло вино.
Завийте го с чиста кърпа и го оставете на топло да почива за около 1,5-2часа.Разделете тестото на две равни части,без да го премесвате.Разточете двете части една по една на правоъгълни кори.
Намажете ги с разтопено масло и сладкото от кайсии.Поръсете леко с захар и изцедените от виното сушени плодове.Навийте на рула.Нарежете двете рула на еднакви равни части.Подредете малките рулца в обла кексова форма с махащо дъно на разстояние едно от друго.
Оставете питата да втаса  на топло за около час.
Изпечете розичките в нагряна фурна на 180градуса до зачервяване за около 35минути.Оставете питата леко да се охлади и я поръсете с пудра захар.



четвъртък, 24 май 2012 г.

ЧЕРЕШОВ ЧИЙЗКЕЙК БЕЗ ПЕЧЕНЕ



ПРОДУКТИ
1пакет маслени бисквити
125гр.разтопено масло
50гр.смлени печени бадеми
1ч.л.бренди

За крема
200мл.сладкарска сметана
1ч.ч.захар
350гр.Филаделфия
120гр.маскарпоне
настъргана кора от половин лимон
1пакетче желатин

200гр.пресни череши
50 гр.бял шоколад

В блендер или в хаванче натрошете бисквитите.Прехвърлете ги в купа и към тях прибавете разтопеното масло,смлените бадеми и 1ч.л.бренди.
Смесете продуктите добре и разстелете бисквитеното тесто по дъното на обла форма за печене с махащо дъно с постлана хартия за печене.Оформете с лъжица бисквитената платка без да натискате прекалено много,не е необходимо платката ще престои в хладилник и ще се стегне достатъчно.
Приберете бисквитената платка в фризер докато си приготвите крема.
В купа разбийте сметаната със захарта.
В друга купа разбийте маскарпонето и Филаделфията до пухкав крем.Прибавете кората на половин лимон и предварително разтвореният в малко вода желатин.
Смесете двата крема и добавете 2капки червена сладкарска боя или малко черешово сладко,колкото леко да боядиса крема.Приберете крема за 10/15минути в хладилник.
Сипете крема върху платката и загладете.Приберете в фризер за около час.Наредете върху сладкиша пресни череши на които предварително сте им махнали костилките.
Полейте чийзкейка с сладко от черепи и полейте много леко с разтопен бял шоколад.
Потопете няколко череши в бял шоколад и с тях украсете допълнително чийзкейка.
Приберете готовият чийзкейк в хладилник за 2/3часа за да се стегне. Сервирайте сладкиш охладен и допълнително гарниран с черешово сладко.

ПРАЗНИЧНА ПИТА ЗА СПАСОВДЕН

На 24май 2012г. честваме два светли празника.Празник на Славянската писменост и българската просвета и култура и Възнесение Господне/Спасовден/-денят на спасителя. Спасовден се отбелязва всяка година на различен ден, тъй като се мести в зависимост от Великден, но винаги е в четвъртък. Чества се точно 40 дни след Великден е и последният, седми Велики четвъртък. Нарича се Възнесение Господне, тъй като отбелязва момента, в който Христос се възкача на небето.
Спасовден е свързан с култа към мъртвите, тъй като се смята, че на този ден Господ прибира душите на покойниците, които са на свобода от първия Велики четвъртък.
На този светъл ден без празничен хляб не може. Спасовден е и празник на хляба и хлебарите. Честит празник!

ПРОДУКТИ
За закваската
40гр.мая
100мл.хладко прясно мляко
1с.л.захар
3/4с.л.брашно

За тестото
600гр.брашно
250мл.прясно мляко
100мл.кисело мляко
3яйца
2ч.л.сол
брашно за доомесване

За намазване
1жълтък разбит с 1ч.л.
прясно мляко
разтопено масло

В малка купа  направете закваската от изброените по-горе продукти.Консистенцията на закваската,трябва да бъде с гъстота на гъста каша. Покрийте я с чиста кърпа и я оставете на топло за около 10/15минути,докато си удвои обема.
В купа пресейте брашното и солта,направете в средата кладенче и в него сипете закваската,,1ч.ч.топло мляко,киселото мляко и яйцата.
Замесете гладко и меко тесто.Завийте го с чиста кърпа и го оставете на топло да удвои обема си за около час.Премесете тестото.
1.Отрежете от тестото 3еднакви части с големина, колкото голямо яйце.
Направете ги на фитили и ги сплетете на плитка.Съединете двата края на плитката и поставете в средата на обла тава постлана с готварска хартия.
2.Отрежете 6/7еднакви части големи колкото голямо яйце и го подредете на разстояние едно от друго.
3.Отрежете част от тестото оформете го на фитил.С ножица изрежете малки листенца.Прехвърлете фитила в тавата, между 1 та и 2 част.Разрязаните листенца оформете да са върху топчетата.
4.Останалата част от тестото разточете на правоъгълна кора намажете я с разтопено масло и навийте двата края към средата.Нарежете на части с дебелина 1.5см/2см.Запълнете празните пространства между топчетата.Ако ви останат парченца ги наредете върху питата.Полейте питата с2/3с.л. разтопено масло.
5.Оставете питата да почине и да удвои обема си за около час.Намажете я с разбит с 1ч.л.прясно мляко жълтък и 2,3 капки олио.Поръсете с едра сол.
Изпечете питата в нагряна фурна на 180градуса до зачервяване за около 40минути,като 10минути преди да я извадите от фурната я покриете с алуминиево фолио за да не изгори.



сряда, 23 май 2012 г.

ШОКОЛАДОВО РУЛО С ЧЕРЕШОВ КРЕМ И ШОКОЛАДОВ МУС


ПРОДУКТИ
За платката
3яйца
1и1/2ч.ч.захар
1/2ч.ч.олио
3с.л.течна сладкарска сметана
50гр.разтопен шоколад
4с.л.какао
1ч.л.сода бикарбонат
2ч.ч.брашно

За шоколадовият мус
200мл.бита сметана
1/2ч.ч.захар
1/2желатин
60гр.меко масло
4с.л.пудра захар
50гр.разтопен шоколад
2с.л.дулсе де лече
/карамелизирано кондензирано мляко/
3с.л.какао

За черешовият крем
100гр.бита сметана
2с.л.подсладено кондензирано мляко
3с.л.маскарпоне
2с.л.сладко от череши
100гр.пресни череши

В купа разбийте 200мл. сметана с захарта.
Разтворете 1/2желатин в по описаният начин на опаковката и го прибавете леко към разбитата сметана.Отделете половината количество за направата на черешовият крем.
Разбийте меко масло с 4с.л.захар.Прибавете разтопеният шоколад,какаото и 2с.л.дулсе де лече.Смесете шоколадовата смес със половината сметана,разбъркайте добре и приберете муса в хладилник за да се стегне.
Направете си черешовият крем,като останалото количество сметана прибавите при непрекъснато разбъркване 3с.л.маскарпоне,2с.л.кондензирано мляко и 2с.л.сладко от череши.приберете крема в хладилник за да се охлади.
Направете платката,като в купа разбиете яйцата с захарта.На тънка струйка прибавете олио и сметаната.Добавете 50гр.разтопен и охладен шоколад.
Пресейте 2ч.ч.брашно размесени с 4с.л.какао,ванилия и 1ч.л.сода бикарбонат.
Прибавете сухата смес,към течната и разбъркайте добре.

Постелете върху правоъгълна тава готварска хартия.Разстелете с помощa на лъжица част от сместа.
От тази смес могат да се направят 2/3 платки.Аз си направих1 руло и от останалата смес хубав шоколадов блат за торта.Може да си направите 2рула защото е толкова вкусно,че със сигурност едно руло няма да ви стигне.
Изпечете платката в нагряна фурна на 180 градуса до много леко порозовяване.При мен за 7 минути.Извадете платката и я обърнете върху леко навлажнена чиста кърпа.Завийте на руло и оставете платката за минута две завита.
Отвийте платката и първо сложете от черешовият крем по дължина на рулото.
Подредете върху крема измити и почистени от костилките череши.
След плодовият крем сипете по същият начин от шоколадовият мус.Редувайте двата крема до 3/4см.преди края на платката.Навийте с помоща на кърпата на руло.Прехвърлете рулото върху алуминиево фолио и го завийте .Приберете го в фризер за около час.
Извадете рулото от фризера махнете внимателно фолиото.Прехвърлете рулото в подходяща чиния и го полейте леко с разтопен шоколад.Декорирайте рулото с пресни череши потопени в шоколад,като не им махате дръжките,нека да има и нещо зелено за разкош.:)

вторник, 22 май 2012 г.

ПИЛЕ ЯХНИЯ С ГЪБИ И МАСЛИНИ

ПРОДУКТИ
1пиле
1ч.ч.брашно
сол,черен пипер млян
1глава лук
3скилидки чесън
2дафинови листа
10зърна черен пипер
1червена пиперка
1жълта или зелена пиперка
2моркова
1/2ч.л.сладък червен пипер
100гр. белени домати от консерва
150гр.пресни гъби
1ч.ч.бяло вино
15черни маслини
сол,черен пипер млян
магданоз
пилешки бульон
ЗА КАНАПЕ
1тиквичка нарязана на лентички.
Почистете и нарежете пилето на порции.Посолете парчетата месо с сол и смлян черен пипер и ги оваляйте леко в брашно.
В тенджера с 3/4с.л.олио запечатайте месото от всички страни,извадете го в чиния и в същата мазнина запържете нарязаният на ситно лук,цели скилидки чесън,чушките нарязани на лентички ,моркова на ситно и гъбите на четвъртини.Прибавете 1/2ч.л.червен пипер и полейте зеленчуците с бяло вино.Върнете месото в тенджерата прибавете дафинов лист няколко зърна черен пипер, доматите от консерва и маслините.Добавете пилешки бульон,колкото да покрие месото изцяло.Захлупете ястието и го оставете да се задушава на слаб огън до сваряването на месото и сгъстяването на соса.
Нарежете 1тиквичка на тънки ленти.Изпържете лентите в тефлонов тиган с наколко капки олио.

В чиния подредете по 3ленти от тиквичките и поставете порция от пилешкото месо.Полейте леко със соса и зеленчуците и сервирайте ястието топло.

ТАРТА С КРЕМ И КОНФИ ОТ ПРЕСНИ ПЛОДОВЕ


ПРОДУКТИ
Първите череши са вече на пазара и аз реших да направя първият ми десерт за тази година с пресни череши.
Тарта с крем от маскарпоне и крема сирене и конфи от пресни плодове нежно поръсени с пудра захар.
За платката
 2ч.ч.брашно
125гр.меко масло
1/2ч.ч.захар
2жълтъка
1бакплувер
1ч.л.бренди

За крема
80гр.меко масло
120гр.пудра захар
3с.л.маскарпоне
3с.л.крема сирене
1яйце
50мл.прясно мляко
30гр.брашно
настъргана кора на 1/3портокал

За конфи от пресни плодове
100гр.ягоди
100гр.череши
3/4с.л.захар
настъргана портокалова кора
За декорация
пресни череши

 В купа пресейте брашното заедно с бакпулвера.Направете кладенче и в него сипете меко масло,захарта,жълтъците и алкохола.Омесете меко и гладко тесто.Завийте тестото в стреч фолио и го приберете в хладилник за около 5/10 минути.
Разточете тестото на кръг и много леко го прехвърлете във форма за пай или в кексова форма с махащо дъно.Притеснете леко с пръсти и оформете кората със лек борд за да не се разтече плънката.Набучете с вилица блата ,за да не се надуе прекалено.
Изпечете го в нагряна фурна на 200градуса за около 20минути до леко зачервяване.Оставете блата да се охлади.
 Пригответе крама,като разбиете маслото с пудрата захар.Прибавете двата вида сирена,яйцето,брашното и млякото.Настържете портокалова кора.Крема е рядък но това не трябва да ви притеснява.При печенето ще се сгъсти.
 Върху блата, сипете внимателно крема,като го разтелите с лъжица.
Изпечете тартата на 180градуса за около 15/20минути.
След изпичане оставете тартата напълно да се охлади преди да я сервирате.
Пригответе се конфи от пресни плодове.Аз избрах ягоди и череши.Измийте и почистете плодовете.Нарежете ги на половинки или четвъртинки и ги сложете в малка касеролка.Посипете ги с 2/3с.л.захар и ги оставете за 30минути.Настържете кората от 1/3портокал.Сложете плодовете за минутки на слаб огън до леко сгъстяване на сипопа.Оставете плодовата заливка да се охлади и с нея полейте тартата.Поръсете нежно с пудра захар.


понеделник, 21 май 2012 г.

СЛАДКИШ - ОРЕХОВИ КВАДРАТИ

 Един много изискан и вкусен десерт с леко портокалов аромат, орехово-бисквитена плънка,нежен блат и  карамелено- сметанов крем.

ПРОДУКТИ
За блата
4яйца
1и1/2ч.ч.захар
1/2ч.ч.олио
1бакпувер
1ванилия
4с.л.какао
2ч.ч.брашно
  *За сиропиране
разтворено нес кафе
1ч.л.бренди
  *За ореховия пълнеж
100/150гр.орехи
1/2пакет маслени бисквити
60/80гр.разтопен шоколад
80мл.кондензирано мляко
  *За сметановият крем
200мл.сладкарска сметана
1/2ч.ч. захар
4с.л.кондензирано мляко-дулсе де лече
кората на 1/2портокал
1/2разтворен желатин
  *За заливка
50гр.шоколад

В купа разбийте яйцата с захарта.Прибавете на тънка струйка олио.Смесете брашното,какаото ,бакпувера ,ванилията и прибавете сухата смес на два три пъти,към яйчената.Разбъркайте добре и разстелете тестото върху постлана с готварска хартия правоъгълна тава.
Разстелете внимателно с лъжица.Изпечете блата в нагряна фурна на 180 градуса до много леко порозовяване за около 15минути.Оставете блата да се охлади и леко го сиропирайте с разтворено с захар нес кафе и 1ч.л.бренди.
Пригответе си ореховия слой,като смелите половин пакет маслени бисквити и 80 грама орехи.Другата част от орехите нарежете по на едро.Прибавете разтопения охладен шоколад и кондензираното мляко.Разбъркайте добре и разтелете ореховата плънка върху блата.Приберете сладкиша в хладилник за да се стяга.
В купа разбийте сметаната с захарта.Прибавете настъргана кора от половин портокал.Като продължавате да разбивате добавете 4с.л.дулсе де лече и 1/2 пакетче разтворен желатин  леко желирал се.Разстелете сметановият крем върху орехо-бисквитеният слой и загладете крема.Приберете в хладилник да се стегне за час.

Разтопете 50гр.шоколад с 2с.л.прясно мляко.Оставете да се охлади и полейте сладкиша лек с шоколад.Оставете десерта за още 2часа в хладилник за да се стегне.Нарежете сладкиша  на квадрати и  сервиране.
Да ви сладко!























събота, 19 май 2012 г.

СЛАДКИШ С МЕД,ОРЕХИ И БАДЕМИ

ПРОДУКТИ



200гр.маргарин
120гр.захар
120гр.мед
2жълтъка
1с.л.бренди
1ванилия
300гр.брашно
1ч.л.сода бикарбонат
80гр.смлени орехи
100гр.бадеми

За заливка
40гр.шоколад
пудра захар

В купа разбийте маргарина с захарта до пухкав крем.
Прибавете меда и 1с.л.бренди.Разбийте добре и прибавете един по един жълтъците.Прибавяйте част от орехите и част от брашното размесено с ванилия и 1ч.л.сода,като ги редувате до изчерпване на количеството.
Сместа трябва да стане гъста.
Намажете с мазнина и поръсете леко с брашно обла кексова форма с махащо дъно.
Поръсете по дъното на формата половината цели бадеми разстелете кексовата смес,като си помагате с лъжица за изравняването на тестото.
Поръсете с останалите бадеми,като леко ги натиснете за да потънат много малко в тестото.




Изпечете сладкиша в нагряна фурна на 180градуса до зачервяване.При мен за 25минути.Оставете сладкиша да се охлади и го извадете от формата.Направете си хартиени фигурки и ги поставете върху сладкиша.Поръсете обилно с пудра захар и внимателно махнете хартиените формички.
Разтопете 40грама шоколад и много леко полейте сладкиша отстрани.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...