.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

сряда, 6 юни 2012 г.

МЪФИНИ С КОНДЕНЗИРАНО МЛЯКО И ШОКОЛАД

ПРОДУКТИ за 6броя
100гр.брашно
2яйца на стаена температура
3с.л.захар
3с.л.олио
3с.л.дулсе де лече
1бакпувер
1ванилия
кората на половин лимон
30/40гр.шоколад

Разбийте яйцата с захарта.Добавете на тънка струйка олиото,като разбърквате добавете и кондензираното мляко/дулсе де лече/Пресейте брашното и го размесете с ванилията и бакпувера.Прибавете брашнената смес ,към течната.Настържете кората на половин лимон.Разбъркайте добре до хомогенна маса.


Напълнете  хартиени формички до средата с кексовото тесто.Поставете хартиените формички в метални или силиконови форми за кексчета.Поръсете всяко кексче с настърган шоколад.
Изпечете кексчетата в нагряна фурна на 200градуса за около 12/15минути или до леко порозовяване.

СОЛЕНКИ

Много отдавна не бях приготвяла соленки.Много хрупкави,вкусни с малко продукти , много лесни за приготвяне и чудесни за "похрупкване"

Продукти
1яйце
2 и 1/2ч.ч.брашно
1ч.л.сол
1/4ч.ч.кисело мляко
1/4ч.ч.олио
3с.л.мека мас
1ч.л.сода бикарбонат
щипка сух джинджифил
брашно за доомесване и разточване

жълтък за намазване
сусам,мак,едра сол



В купа замесете меко и гладко тесто от 1яйце,олио,мас,кисело мляко с разтворена 1ч.л.сода,щипка сух джинджифил и брашно.Разточете тестото на тънка кора и си изрежете с помоща на формички кръгчета,звездички и др.Подредете ги в тава,намажете ги с разбит жълтък и ги поръсете със сусам,мак или едра сол.Може да ги напълните с плънка.
Може да си направите и солени пръчици,като изрежете ленти с широчина около сантиметър и половина.Намажете ги с разбит жълтък,оваляйте ги в сусам и ги поръсете леко с червен пипер.Усучете ги два ,три пъти и ги подредете в тава.
Изпечете соленките в нагряна фурна на 180градуса до леко зачервяване.

вторник, 5 юни 2012 г.

ШОКОЛАДОВА ТОРТА С ШОКОЛАДОВ МУС,БИШКОТИ И ЧЕРЕШИ


 Торта с нежен и пухкав шоколадов блат,с.черешов крем ,бишкоти напоени с нес кафе,мед и бренди и пухкав шоколадов мус.Нежно полята с шоколадова глазура и поръсена със смлени печени бадеми.Декорирана със сочни череши и черешово конфи.

ПРОДУКТИ
За блата
2яйца
180гр.брашно
/1ч.ч.с калпаче/
1 и 1/4ч.ч. захар
3с.л.какао с калпаче
щипка сол
1 пълна ч.л.бакпулвер
1пълна ч.л.сода бикарбонат
1ванилия
125гр.кисело мляко
1/4ч.ч.олио
1/4ч.ч.гореща вода

За шоколадовият мус
100мл.течна сладкарска сметана
200гр.черен шоколад
200гр.Филаделфия
кората на половин лимон

 За черешовият крем
500гр.почистени от костилките и
дръжките череши
1/2ч.ч.захар
4с.л.подсладено кондензирано мляко
3с.л.пудра захар
1ч.л.лешникова паста
или фъстъчено масло
3с.л.бита сметана
1/2разтворен желатин
в 2с.л.вода

8/10бишкоти
1ч.л.разтворено нес кафе
в 1/2ч.ч.вода
1ч.л.мед
1ч.л.захар
1ч.л.бренди

100гр.смлени печени лешници
или бадеми

За глазурата
100мл.сметана
100гр.черен шоколад

В купа смесете сухите съставки -пресятото брашно,какао,сода,бакплувер,сол,ванилия и захарта.
Разбийте яйцата и добавете едно по едно олио и киселото мляко. Смесете течната смес със сухата смес.Разбъркайте добре до хомогенна маса.Към сместа добавете 1/4ч.ч. гореща вода.Сместа трябва да ви е малко по-рядка от кексово тесто.Отново разбъркайте.
Намажете с масло тортена форма с махащо дъно 24/26см..Поставете на дъното готварска хартия.Изсипете внимателно сместа.
Изпечете блата в нагряна фурна за около 45минути.Проверете блата дали се е изпекъл по познатият начин с клечка за зъби.
Оставете блата да се охлади и го разделете на две половинки.

Измийте и почистете черешите.Поставете ги в тенджерка с 1/2ч.ч.захар.Кипнете черешите с захарта и ги оставете да покъкрят за няколко минути.Прибавете 1/2 пакетче разтворен желатин или 1ч.л.ратворен кантен/агар/-вид желатин,който има много по-голяма способност да желира отколкото обикновенният желатин или пектина.Оставете черешовото сладко да се охлади.Разбихте 4с.л.кондензирано мляко с пудра захар.Добавете охладеното черешово сладко.Прибавете и 3с.л.бита сметана и 1ч.л.лешникова паста.Разбъркайте добре и оставете крема да се охлади и стегне в хладилник.

Кипнете на котлона 100мл.готварска сметана.Начупете 150гр.черен шоколад.Прибавете горещата сметена към шоколада и разбърквайте докато се получи хомогенна смес.Ако е нужно загрейте за секунди в микровълнова шоколадовата смес.
Разбийте 200гр.сирене Филаделфия.Настържете лимонова кора.
Прибавете на малки порции шоколада към сиренето.Оставете шоколадовият мус да се охлади.
Върху едната част на блата сипете шоколадовият мус и загладете.
Потопете бишкоти в разтвореното нес кафе и ги подредете върху шоколадовият мус.
Поръсете със смлени лешници или бадеми.
Прибавете черешовият крем и загладете.Завършете сглобяването на тортата, като поставите втората половина на блата.Стегнете тортата със обръч и я оставете да се охлади и стегне.
След като тортата се е стегнала я полейте със шоколадова глазура направена по следният начин.
Загрейте до кипване 100мл.сладкарска сметана.В купа начупете черен шоколад.Сипете сметаната при шоколада и разбърквайте до хомогенна маса.Ако ви се струва,че глазурата не е много течна ,загрейте още малко сметана и я добавете към шоколада.Полейте тортата с шоколадовата глазура.От страни полепете смлени ядки,бисквити или гриляж.Декорирайте тортата с цели череши.Оставете тортата за няколко часа да се стегне преди да я разрежете.







събота, 2 юни 2012 г.

ГАЛЕТ СЪС СИРЕНА, ДОМАТЕНО ПЮРЕ И ГРАХ

ПРОДУКТИ
За тестото
125гр.меко масло
 1/2ч.л.сол
1ч.ч.соево брашно
1ч.ч.бяло брашно
1/2ч.л.сода за хляб
2жилтъка
щипка къри
брашно за доомесване и разточване

За плънката
2с.л.доматено пюре за намазване
1жълтък
2с.л.готварска сметана
1с.л.брашно
4топени триъгълни сирена
 4с.л.настъргана моцарела
4с.л.настърган кашкавал
4с.л.крема сирене
зелената част на пресен лук
щипчка ригън
щипка червен пипер
3,4с.л. сварен грах
 В купа смесете настърганите сирена жълтъка,брашното,сметаната,лука и ригъна.
От изброените продукти замесете меко тесто.Разделето го на две част.Разточете всяка част върху набрашнен плот на тънкаправоъгълна кора.Леко прехвърлете кората върху постлана с готварска хартия тавичка.Подвийте леко краищата на кората за да не се разтече плънката.
Намажете с доматено пюре и разтелете плънката.Поръсете с грах.Настържете върху плънката кашкавал и поръсете леко червен пипер.По същият начин си направете и вторият галет.
Изпечете галетите в нагряна фурна на 190градуса до зачервяване.


СОЕВИ КОШНИЧКИ С ПЪЛНЕЖ ОТ СИРЕНА

Малки кошнички от маслено тесто и соево брашно.С плънка от моцарела,кашкавал,топено
сирене,крема сирене и пресен лук.



ПРОДУКТИ
За тестото
125гр.меко масло




1/2ч.л.сол
1ч.ч.соево брашно
1ч.ч.бяло брашно
1/2ч.л.сода за хляб
2жилтъка
щипка къри
брашно за доомесване и разточване

За плънката
4топени триъгълни сиренца
4с.л.настъргана моцарела
4с.л.настърган кашкавал
4с.л.крема сирене
зелената част на пресен лук
щипчица ригън
щипка червен пипер

От изброените продукти замесете меко тесто.Разточете го върху набрашнен плот на тънка кора.С малка кръгла формичка за сладки изрежете кръгчета.Поставeте кръгчетата във формички за кексчета или тарталети,като ги застъпвате,както е показано на снимката.
Загрейте фурната на 190 градуса и печете кошничките за около 10 минути.Извадете ги и ги напълнете с плънката от сирена.Поръсете ги леко с червен пипер и ги допечете до леко зачервяване.
Оставете ги да се охладят и ги извадете от формичките.




БАНАНОВ ШЕЙК

Имах останали в хладилника4 банана и всеки ги подбутва/наблягат на черешите/ и се чудех, какъв десерт да приготвя с тях.защо пък не да направя по един разхладителен шейк.
 Много приятен разхладителен безалкохолен коктейл с банани,мляко,мед и с много лед.


 ПРОДУКТИ за 2коктейла
2банана
500/600мл.прясно мляко
1/2ч.л.лимонов сок
1/2ч.л.мед
2топки ванилов сладолед

няколко ягоди
Обелете бананите и ги сложете в блендер или в кана за разбиване на коктейли.Прибавете млякото меда,лимоновият сок,разбъркайте и най-накрая добавете и сладоледа.
Сипете банановият шейк в красиви коктейлни чаши с няколко бучки лед и украсете с  плодове.
Бърз и лесен за приготвяне разхладителен коктейл.
Можете да добавите и няколко ягодки и ще се насладите на ягодов-бананов шейк.

КРЕМ С КАЙСИИ,ПЕЧЕНИ БАДЕМИ И ЯГОДОВА ЗАЛИВКА

С настъпването на летният сезон,идват и жегите и горещините.Всеки любител на сладките изкушения и десерти се оглежда за нещо сладичко,разхладително,плодово,нещо сладичко подходящо за сезона.
Усещате ли на къде вървят нещата?!Към разтопяване!
Какви десерти приготвяме през лятото?!Измиваме си набързо купа с ягоди ,череши и си ги похапваме.Но плодовете могат да се превърнат в изкусителни летни десерти.Сорбета,коктейли,мусове,плодови сладоледи и кремове,шейкове с ягоди,череши,с пъпеши,с кайсии,с праскови,с диня.....Какъв избор на плодове ни очакват само.Представям ви  КРЕМ С КАЙСИИ,ПЕЧЕНИ БАДЕМИ И ЯГОДОВА ЗАЛИВКА първият десерт в новата Рубрика - летни сладки изкушения! Невероятно вкусен и лек десерт :) :) :) и ако си го приготвите ще останете очаровани.А ето и рецептата и начина по който ще си го приготвите у дома.


Продукти
500мл.ванилов крем
500гр.кайсии
200мл.сладкарска сметана
100гр.заквасена сметана
1/2ч.ч.захар
1с.л.лимонов сок
2с.л.бренди
1желатин
200гр.ягоди
50гр.печени белени бадеми
1/2с.л.разтворено нес кафе
3/4бишкоти
Направете си ванилов крем и в него добавете разтвореният желатин.Оставете крема да се охлади.
Бланширайте кайсиите във вряща вода.Обелете ги и половината ги направете на пюре а другата половина нарежете на четвъртинки.Разбийте сметаната с 1/2ч.ч.захар и я прибавете към ваниловият крем. Добавете пюрето от кайсии към половината  ванилов крем.Прибавете и лимоновият сок, алкохола и 100гр.заквасена сметана или цедено кисело мляко.А в другата половина сипете нарязаните бадеми и 2/3 нарязани бишкоти и 1с.л.разтворено нес кафе.
Приберете двата крема да се охладят.
Пасирайте ягодите през цедка и добавете около 25 гр.захар.Разделете пасираните ягоди на две.В едната част прибавете 2с.л.сметана и 2с.л.разтворен желатин.
В подходящи чаши или прозрачни купички сипете от ягодите.След ягодите добавете крема с бадемите и бишкотите,добавете и третият крем с кайсиите.
Полейте с ягодите.Украсете с бишкоти и парченца кайсии.Оставете крамовете да се охладят добре за няколко часа..Броят на кремовете 2,3 или 4 зависи от големината на чашите ви в които ще бъдат сервирани.




петък, 1 юни 2012 г.

КОШНИЧКИ С КРЕМ,ГРИЛЯЖ И ФУНИЙКИ С ОРЕХОВ КРЕМ

Чудих се с какво да почерпя моите малки,големи и още по големи сладури за 1юни-денят на детето и ми хрумна,да ги почерпя с нещо ретро и много вкусно -Фунийки с крем само, че с моя интерпретация.Кошнички с ванилов крем,сметана и дулсе де лече, поръсени с орехов гриляж и малки фунийки нежно поляти с малини и бял шоколад и пълни с крем от ванилия и орехи.

ПРОДУКТИ
За тестото
1/2ч.ч.мас
1ч.ч.захар
1/2ч.ч.кисело мляко
1амонячна сода разтворена в
киселото мляко
3яйца
щипка сол
 3ч.ч.брашно
2ванилии
брашно за доомесване

За крема
2жълтъка
4с.л.брашно
1/2ч.ч.захар
300мл.прясно мляко
2ванилии
 50гр.масло
50гр.смлени орехи

2с.л.дулсе де лече
2с.л.бита сметана
орехов гриляж

За заливка
50гр.бял шоколад
1/2ч.л.малиново сладко
1с.л.сметана

От изброените продукти замесете меко и гладко тесто/да не лепне по ръцете/.Разточете тестото върху набрашнен плот  на тънка кора.Режете тънки ленти и ги обвийте около метални формички за фунийки или си направете формички от алуминиево фолио.
Изпечете фунийките заедно с формичките в нагряна фурна на 180градуса до леко зачервяване.
За кошничките ще ви трябват формички за тарталети.Ако пък нямате такива, ще импровизирате с някакви метални малки купички примерно формички за крем карамел.
Разточете тестото на тънка кора изрежете кръгчета и ги поставете в формичките,като леко ги оформите.
Изпечете кошничките по съшият начин както и фунийките до много леко зачервяване.
Пригответе ваниловият крем,като разбиете жълтъците с захарта прибавете брашното,ванилията и прясното мляко.Загрейте крема на слаб котлон.Щом крема се загрее дръпнете тенджерката на ръба на котлона и разбърквайте енергично.
Оставете крема леко да се охлади,като продължавате да разбърквате и добавете кубче масло.Разделете ваниловият крем на две.В едната част добавете смлени орехи.
В другата част добавете сметана и дулсе де лече.
Оставете кремовете да се охладят и ги приберете в хладилник за да се стегнат за няколко часа.
Напълнете кошничките с крема от дулсе де лече и ги поръсете с гриляж.
Напълнете фунийките с ореховият крем и запечатайте отвора им с смлени орехи,гриляж или със смлени бисквитки.
Полейте фунийките с 50 грама разтопен бял шоколад,смесен с 1ч.л.сладко от малини и 1с.л.сметана и украсете с парченца бял шоколад.
Да ви е сладко!

четвъртък, 31 май 2012 г.

ДЪРПАНА БАНИЦА С КАРТОФЕНА ПЛЪНКА

Продукти

За тестото
1кг.брашно
30гр.мая
3ч.ч.вода
3с.л.сол





 олио за намазване

За плънката
1кг.картофи
20гр.масло
150гр.сирене
щипка индийско орехче
щипка чубрица
настъргана моцарела или
настърган кашкавал
 Обелете и измийте картофите.Сварете ги в подсолена вода.Прецедете картофите и ги пасирайте.Оставете ги леко да се охладят и прибавете кубче масло, натрошеното сирене и подправките.
Разтворете маята в леко топла вода.В купа смесете всички продукти за тестото без олиото.Замесете средно твърдо тесто,като за хляб.Намажете тестото с 1с.л.олио и както е в купата го покрийте с чиста кърпа и приберете на топло да втаса за около 40минути.

След като тестото е удвоило обема си,скъсайте една част,голяма колкото голяма ябълка оформете леко на топче.Разточете първото топче на обла кора.Полейте плота си и кората с няколко супени лъжички олио и започнете да издърпвате краищата и да приглаждате с длани от средата на кората към краищата на кората.Като със всяко дърпане и приглаждане кората става все по голяма и по голяма.Не забравяйте мазнината е много важна.Ако е нужно добавяйте още.От нея кората става мека и податлива на разтягане.
Ако случайно ви се прокъса на места,не се притеснявайте не е фатално.Наръсете в единият край на кората  от предварително направената картофена плънка.Завийте кората на руло и го усучете леко.В намаслена и набрашнена тавичка прехвърлете готовото фитилче.Пригответе и останалото тесто по същия начин до запълването на тавата.Поръсете баницата с  настъргана моцарела или кашкавал.
Ако искате да бъде по надута баницата оставете я да почине за около 15минути.Времето е горещо и 15 минути са достатъчни за втасване.А ако искате да е по тънка и хрупкава я изпечете веднага след като сте я направили.Загрейте фурната на 250градуса.Печете баницата първоначално на 250градуса за около 5 минути.Намалете градусите на 210 и допечете баницата до зачервяване.

сряда, 30 май 2012 г.

СЛАДКИ С ОРЕХИ И КАЙСИЕВО СЛАДКО

 Малки сладки дребни изкушения.Подходящи за всякакъв повод и без повод.Лесни за направа и ..бързи за изяждане.
Продукти
За тестото
3с.л.с калпаче маргарин
1/2ч.ч.пудра захар
1ванилия
30гр.царевично нишесте
1ч.ч.брашно непълна
1жълтък
кора на 1/4кора на портокал
брашно за доомесване ако
е нужно
За овалване
50гр.смлени орехи
1белтък
За глазура
2с.л.кайсиево сладко
2с.л.захар


От гореизброените продукти замесете с ръце меко и гладко тесто.Оформете малки топчета с големина,колкото малък орех.Потопете топчетата  в разбит белтък  и ги оваляйте в смлени орехи.С пръст направете по средата на всяко топче вдлъбнатина.Наредете топчетата в тава постлана с готварска хартия.Приберете тавата в хладилник за около 15 минути.
Изпечете сладките в нагряна фурна на 160градуса за около 12/15минути.Оставете сладките да се охладят.
В малка касеролка сипете 2с.л.сладко от кайсии/или някакво друго / и 2 с.л.захар.Загрейте на котлон и оставете да кипне за около минута.Оставете сладкото леко да се охлади но не и да изстине.С малка лъжичка поставете малко от сладкото в центъра на всяка сладка.Подредете ги в подходяща плоска чиния и може да се почерпите с тях.
Аз си направих половината тесто по описаният начин а другата половина направих с цели бадеми и пудра захар.В всяко топче се поставя по един бадем изпичат се като гореописаният начин и се овалват още топли в пудра захар.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...