.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

петък, 1 юни 2012 г.

КОШНИЧКИ С КРЕМ,ГРИЛЯЖ И ФУНИЙКИ С ОРЕХОВ КРЕМ

Чудих се с какво да почерпя моите малки,големи и още по големи сладури за 1юни-денят на детето и ми хрумна,да ги почерпя с нещо ретро и много вкусно -Фунийки с крем само, че с моя интерпретация.Кошнички с ванилов крем,сметана и дулсе де лече, поръсени с орехов гриляж и малки фунийки нежно поляти с малини и бял шоколад и пълни с крем от ванилия и орехи.

ПРОДУКТИ
За тестото
1/2ч.ч.мас
1ч.ч.захар
1/2ч.ч.кисело мляко
1амонячна сода разтворена в
киселото мляко
3яйца
щипка сол
 3ч.ч.брашно
2ванилии
брашно за доомесване

За крема
2жълтъка
4с.л.брашно
1/2ч.ч.захар
300мл.прясно мляко
2ванилии
 50гр.масло
50гр.смлени орехи

2с.л.дулсе де лече
2с.л.бита сметана
орехов гриляж

За заливка
50гр.бял шоколад
1/2ч.л.малиново сладко
1с.л.сметана

От изброените продукти замесете меко и гладко тесто/да не лепне по ръцете/.Разточете тестото върху набрашнен плот  на тънка кора.Режете тънки ленти и ги обвийте около метални формички за фунийки или си направете формички от алуминиево фолио.
Изпечете фунийките заедно с формичките в нагряна фурна на 180градуса до леко зачервяване.
За кошничките ще ви трябват формички за тарталети.Ако пък нямате такива, ще импровизирате с някакви метални малки купички примерно формички за крем карамел.
Разточете тестото на тънка кора изрежете кръгчета и ги поставете в формичките,като леко ги оформите.
Изпечете кошничките по съшият начин както и фунийките до много леко зачервяване.
Пригответе ваниловият крем,като разбиете жълтъците с захарта прибавете брашното,ванилията и прясното мляко.Загрейте крема на слаб котлон.Щом крема се загрее дръпнете тенджерката на ръба на котлона и разбърквайте енергично.
Оставете крема леко да се охлади,като продължавате да разбърквате и добавете кубче масло.Разделете ваниловият крем на две.В едната част добавете смлени орехи.
В другата част добавете сметана и дулсе де лече.
Оставете кремовете да се охладят и ги приберете в хладилник за да се стегнат за няколко часа.
Напълнете кошничките с крема от дулсе де лече и ги поръсете с гриляж.
Напълнете фунийките с ореховият крем и запечатайте отвора им с смлени орехи,гриляж или със смлени бисквитки.
Полейте фунийките с 50 грама разтопен бял шоколад,смесен с 1ч.л.сладко от малини и 1с.л.сметана и украсете с парченца бял шоколад.
Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Ееее старите вкусни фунийки от дете не сам ги опитвала.Все гледам да направя нещо по така а тези позабравени фунийки са толкова вкусни.

    ОтговорИзтриване
  2. Да така си е.И аз не бях ги приготвяла с години.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...