.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

сряда, 16 май 2012 г.

ТАЛИАТЕЛИ С БЕКОН,РИБА ТОН И СКАРИДИ

ПРОДУКТИ

300гр.талиатели
2с.л.зехтин
За соса
1с.л.зехтин
1с.л.масло
100гр.пушени гърди или
бекон
1малка глава лук
1/2червена чушка
сол,черен пипер
3скилидки чесън
3с.л.сметана
100гр.риба тон
100гр.белени скариди
1/2ч.ч.бяло вино
4цели сварени скариди
4/5броя сварен зелен аспарагус
пресен босилек
3с.л.сметана за готвене
200мл.доматен сок
4/5с.л.доматено пюре

100гр.кашкавал
настърган пармезан

Сварете пастата в подсолена вода.Изцедете бульона и разбъркайте талиателите с 2с.л.зехтин.
В тиган запържете нарязаните на лентички пушени гърди,прибавете лука нарязан на ситно,чушката също нарязана на ситно.Добавете чесъна накълцан на ситно.Залейте соса с бяло вино прибавете доматения сок,доматеното пюре,посолете и прибавете нарязаната на малки хапки риба или 1консерва риба тон и почистените и измити скариди.Прибавете аспарагуса нарязан на половинки.Оставете соса да покъкри на слаб огън до сгъстяване,като разбърквате от време на време.Поръсете с смлян черен пипер и ситно накълцан пресен босилек и полейте соса с 3с.л.готварска сметана.
Може да сервирате пастата,като разделите талиателите на порции и полеете соса от страни.Да поръсите с настърган пармезан и кашкавал.

Или да добавите соса към талиателите и да разбъркате добре и да сервирате с поръсен пармезан,кашкавал и босилек.В домашни условия аз лично предпочитам вторият вариант.Сервирайте пастата топла с хубаво червено вино.
Е днес ще хапнем "купешки"талиатели,а следващият път ще ви покажа как си приготвям домашна паста.:) :) :)

вторник, 15 май 2012 г.

ДРЕБНИ СЛАДКИ - ОХЛЮВЧЕТА

Хрупкави дребни сладки навити на малки рула.Тестото е направено с мая и без яйца.С пълнеж от орехи,локум и какао.Поръсени нежно с пудра захар.

Продукти
20гр.мая
1/2чаена чаша размекната мас
1ванилия
1и 1/2чаена чаша брашно
1/2чаена чаша прясно мляко
5супени лъжици пудра захар
брашно за доомесване и разточване

ЗА ПЛЪНКАТА
4броя локум
2супени лъжици какао/
или парченца шоколад/
50гр.орехи
пудра захар за поръсване

Разтворете маята в 1/2чаена чаша хладко прясно мляко.
В купа от изброените продукти замесете средно твърдо тесто.Покрийте го с чиста кърпа и го оставете да почине за около 15/20минути.Разделете тестото на 2части и всяка част разточете върху набрашнен плот на правоъгълна кора.Посипете върху едната кора равномерно с орехите и нарязани парченца локум.Навийте кората на стегнато руло и малко преди да навиете рулото,намажете с 2/3капки мляко края на кората за да залепне.А на другата кора сложете същата плънка и поръсете с какао или парченца шоколад.
Нарежете рулото на малки рулца не по дебели от 1сантиметър.Наредете ги в тавичка с постлана готварска хартия или тавичка леко намазана с мазнина и набрашнена на разстояние едно от друго.Може да ги наредите с разрезите на страни,ще станат като пурички или с разреза нагоре.
Оставете сладките да починат за около 15 минути.Изпечете ги на 200градуса до леко зачервяване,около 10/12минути.Оставете ги леко да се охладят и ги поръсете с пудра захар.



понеделник, 14 май 2012 г.

СЛАДКИШ С КРЕМ КАРАМЕЛ И КЕКС

За любителите на крем карамела,една рецепта в съчетание на крем, карамел и кекс.Представям умишлено сладкиша, като Сладкиш с крем карамел и кекс,защото някой  вероятно ще си каже,че това е  торта Кодрит Кадир от Турската кухня,но подобни рецепти има и в Испанската кухня,Сирийската и Мароканската и за да няма сърдити съм представила рецептата под това наименование.

ЗА КАРАМЕЛА
5с.л.захар
1с.л.вода

ЗА КРЕМА
4яйца
1ванилия
500мл.прясно мляко
1ч.ч.захар

ЗА КЕКСА
3яйца
1ч.ч.захар
1/2ч.ч.кисело мляко
1бакпувер
1/2ч.ч.олио
2ч.ч.брашно
2капки червена сладкарска боя


Карамелизирайте 5с.л.захар и 1с.л.вода.Полейте карамела в обла кексова форма.Разбийте 4яйца,1ч.ч.захар,ванилия и 500мл.мляко.
В друга купа разбийте яйцата с захарта.Добавете на тънка струйка олиото.Разбъркайте бакпулвера с киселото мляко и добавете към кексовата смес.Пресейте брашното и го добавете,към сместа.Прибавете и ванилията и разбийте кексовата смес.Капнете 2капки червена сладкарска боя и много леко разбъркайте 2/3 пъти за да остане на червени ивички.
Към формата с карамела сипете сместа за крема.Сипете върху сместа за крема по средата кексовото тесто.Малко е странно,но при печенето двете смеси тежката и леката ще се разграничат  една от друга.
Поставете кексовата форма в тавичка до половината пълна с хладка вода.
Изпечете сладкиша на 170градуса за около 1/1 и 10 минути.Извадете го от фурната и го оставете да се охлади постепенно,така както си е във водата.Охладете го за 2часа заедно с формата.Обърнете го внимателно в чиния.По желание може да го полеете с още карамел или го поръсете с пудра захар,непосредствено преди да го сервирате.
Да ви е сладко!

ГРАХ С КАРТОФИ И ЗЕЛЕН АСПАРАГУС

ПРОДУКТИ

1голяма консерва грах
1глава лук
1морков
5средни картофа
6/7бр.сварен зелен аспарагус
олио
1с.л.брашно
1к.л.червен пипер
2домати
зеленчуков бульон или
вода около 1/1,5


В тенджерка с 1/2с.л.олио запържете за минута нарязаният на ситно лук и настърган на едро ренде морков.Добавете лъжица брашно и червеният пипер.Разбъркайте и прибавете зеленчуков бульон около литър.Изцедете свареният грах и го добавете към ястието.
Прибавете към ястието 2домата конкасе предварително приготвени по следният начин.
Направете си кръстовиден разрез с остър нож на доматите и ги пуснете във вряща вода за около 20секунди.Извадете ги обелете ги от люспите,нарежете ги на две махнете семките и нарежете доматите на малки кубчета.
Обелете и нарежете 5средни картофа на кубчете и ги добавете към ястието.Нарежете зелените сварени аспарагос на половина и ги добавете към ястието.
Посолете на вкус оставете ястието да покъкри до сваряването на картофите.
Поръсете с ситно накълцан пресен лук или магданоз.


неделя, 13 май 2012 г.

Хляб с плънка от синьо сирене, сметана и бекон

 Много вкусно,пухкаво и ароматно хлебче,което ми хрумна да приготвя докато месих обикновен хляб за вечеря.Е опитът е много сполучлив и вкусен.Не се плашете от синьото сирене уверявам ви,че ще ви хареса.В съчетание на масълце,бекона, сметаната и синьото сирене вкусът и аромата на хлебчето са невероятни.
ПРОДУКТИ

ЗА ТЕСТОТО
1кг.брашно
30гр.мая
3ч.ч.хладка вода
3ч.л.сол
брашно за доомесване и разточване

ЗА ПЛЪНКАТА
50гр.разтопено масло
50гр.бекон
100гр.синьо сирене
1яйце
2с.л.готварска сметана
2с.л.брашно
2с.л.свинска мас
 1яйце за намазване

Разтворете маята в 1ч.ч.хладка вода.В купа пресейте брашното,направете кладенче и в него сипете  разтворената мая,2ч.ч.вода и солта.Замесете меко и гладко тесто.Покрийте го с чиста кърпа и го оставете да втаса за около 40минути.
Премесете тестото,разделете го на две равни части и го оставете да почине за 5/10минути.
Направете си плънката,като в купа разбиете 1яйце,натрошено синьо сирене,брашното,2с.л.размекната мас,нарязан на малки лентички бекон и 2с.л.готварска сметана.Разбъркайте добре и ако е нужно добавете още малко брашно.
Върху набрашнена повърхност разточете едно по едно двете теста на тънки кори,колкото е възможно по големи.Намажете обилно с разтопено масло и разстелете плънката равномерно.
Навийте всяка кора на руло.С остър нож срежете първото руло на 3/4см.след началото на рулото и срежете до края на рулото.Получава се като >  Сплетете леко на плитка,като се стараете разрезите да са отгоре.По същият начин направете и другият хляб.
Намажете с масло две правоъгълни форми.Збийте леко с ръце хлябовете и ги прехвърлете в формите.
Намажете с разбит жълтък.Оставете хлябовете да починат за около 20 минути.
Изпечете ги в студена фурна на 210градуса за около35/40минути.


След като са се изпекли оставете ги за 10/15 минути да се охладят и ги извадете от формите,за да не се запарят.Оставете хлябовете да изстинат напълно и са готови за консумация.



събота, 12 май 2012 г.

ПИНЧО С ПАНИРАН КАЛМАР И СКАРИДА

ПИНЧО С ПАНИРАН КАЛМАР И СКАРИДА

ПРОДУКТИ
3големи калмара
3/6 скариди/гамби
брашно
галета
1яйце
олио за пържене
маслини
лимон

Почистете и измийте калмарите.Нарежете ги на големи шайби.Според големината на калмара по 2или 1 шайби на калмар.Аз използвам малки калмари,изрязвам връхчето и се получава една шайба.Ако вашите калмари са големи ги нарежете на 2 или повече шайбички.
Сварете гамбите/бройката им трябва да е колкото шайби калмари имате/ обелете ги от люспите,като се стараете да не махате опашката.
Пъхнете по една скарида във всяка шайба.Оваляйте ги в брашно,яйце и галета.Подредете калмарите в чиния и ги приберете във фризер за 15/20минути.


Изпържете ги в нагрят тиган с олио до зачервяване,като леко ги обръщате.Извадете ги върху попивателна хартия набучете на клечка маслинка,кисела краставичка,резенчете лимон ,доматче и накрая един паниран калмар или ги декорирайте по ваш избор.
Останалите парчета от калмара,просто ги оваляйте леко в брашно и ги изпържете до златисто.
Поднесете пинчосите топли.

ПЛАТО ОТ РИБА БОНИТО СЪС СОС ОТ ГОРЧИЦА И ПЪРЖЕНИ ГАМБИ

ПЛАТО ОТ РИБА БОНИТО СЪС СОС ОТ ГОРЧИЦА И ПЪРЖЕНИ ГАМБИ

ПРОДУКТИ
350гр.риба бонито
3/4бр.гамби
1ч.ч.бяло вино
зехтин
1с.л.горчица
сол,черен пипер
2ск.чесън
2стръка пресен лук
1/2сока на лимон
1/3червена капия

Измийте и почистете едно хубаво голямо парче прясна риба бонито.Нарежете рибата на по-големи хапки,почистете я ако има костици.,посолете я с сол и черен пипер и я оваляйте леко в брашно.
Запържете я в зехтин и я извадете върху готварска хартия.
В друг тиган с няколко капки зехтин запържете 2скилидки чесън цели,червена чушка нарязана на ситно,1стрък пресен лук.Добавете 1с.л.горчица и полейте сос с 1ч.ч.бяло вино.
След като соса заври прибавете внимателно рибата.
Оставете да покъкри до сгъстяването на соса.Сервирайте рибата в подходяща чиния,полейте леко със соса поръсете със ситно накълцан пресен лук.
Почистета скаридите и ги запържете в малко зехтин за минутка две.Не е необходимо да слагате никакви подправки,зехтинът ще ги овкуси достатъчно. Посолете леко.Извадете скаридите върху попивателна хартия оставете ги леко да се охладят и ги набучете на шишче.Прибавете шишчето към платото и сервирайте ястието топло с чаша хубаво червено вино.Е може и биричка :)))
Да ви е сладко!!!

НАЛОЖЕНА БАНИЦА С ДВЕ КОРИ

НАЛОЖЕНА БАНИЦА С ДВЕ КОРИ
Вкусна и ароматна баница със яйца и сирене.С две кори....ама не точно.:)От 20малки кори намазани с мазнина се разточват две големи по средата плънка от яйца и сирене.Бройката на корите малко плашат,но всъщност приготвянето на тази баница не е трудно.А ето и продуктите и начина на приготвянето на баницата.

ПРОДУКТИ
4ч.ч.брашно
2с.л.олио
1с.л.оцет
1ч.л.сол
1яйце
1 и 1/2ч.ч.вода
брашно за доомесване и
за разточване

масло за намазване на корите
1яйце за намазване

ЗА ПЛЪНКАТА
3яйца
120мл.кисело мляко
250/300гр.сирене

В купа замесете меко и гладко тесто от горе изброените продукти.Омесете тестото добре и го разделете на две равни части.Намажете топчетата леко с мазнина и ги оставете да починат за около 10/15минути.
Разделете всяка част на 10малки топчета.Разточете всяко топче на питка с диаметър,колкото малка чаена чинийка  .Намажете всяка коричка обилно с мазнина и така кора+мазнина се нареждат една върху друга, докато свършат корите.
Пригответе си плънката,като разбиете 3яйца,кисело мляко и натрошено сирене.

Разточете наредените питки на голяма кора с диаметър колкото ви е тавичката.В случая тавата е с диаметър 26см,но може да бъде и по-голяма.Полейте с масло тавата и прехвърлете едната от корите.
Изсипете равномерно плънката върху кората и похлупете с другата кора направена по същият начин.
Подвийте много леко краищата на корите за да не изтече плънката.Намажете баницата обилно с мазнина , полейте с разбито яйце и набучете тук там с вилица.Оставете баницата да почине за 15минути и я изпечете в нагряна фурна на 190градуса до зачервяване.При мен за 40минути.
След като баницата ви се е изпекла я поръсете с прясно мляко и я завийте с чиста кърпа.
Да ви е сладко!

четвъртък, 10 май 2012 г.

ПЛАТО ОТ МАРИНОВАНО БОН ФИЛЕ С КАНАПЕ ОТ САЛАТА И ГЪБИ

ПЛАТО ОТ МАРИНОВАНО БОН ФИЛЕ С КАНАПЕ ОТ САЛАТА И ГЪБИ

ПРОДУКТИ
1бр.свинско бон филе
80 гр.нарязан бекон на тънки ивици
1/3зелена пиперка
1/3червена пиперка
20гр.кашкавал
3домата чери
1резен шунка
1кисела краставичка
1франзела
150гр.руска салата
3бр.гъби

ЗА МАРИНАТА
сол
черен пипер
щипка къри
щипка индийско орехче
щипка чубрица
2с.л.майонеза
1малка глава лук
Почистете месото от ципите.Нарежете бон филето на шайби широки около 1см.Нарежете бекона на ивички,колкото са широки месцата.Овийте бекон около едно месо и го набучете на шиш.Към него прибавете резен от чушка и пак месо обвито в бекон.Месата трябва да са по 4 на шишче.
Направете си марината от 2/3с.л.майонеза и нарязан на едро стар лук и щипка чубрица.
Посолете месото със сол,черен пипер,щипка къри,настъргано индийско орехче.Оваляйте шишчетата в маринатата и ги оставете на хладно за 2часа.
Запечатайте леко шишчетата в тиган и ги подредете в тавичка върху постлана готварска хартия.Изпечете шишчетата в нагряна фурна за на 230градуса за около 15минути.Извадете ги върху попивателна хартия.Гъбите изпечете в фурна за около 15 леко посолени с сол и черен пипер с парченца кашкавал.



В подходяща чиния поставете 3 малки половинки от франзела.Върху всяко хлебче направете купол от руска салата и върху него поставете готовите шишчета.Набучете на клечка парче шунка+парче краставичка и другата част на шунката,да стане като платно на лодка.Най-отгоре набучете доматка чери.Набучете малките шишчета върху гъбите и ги поставете между шишчетата.Декорирайте с зелена салата,домати или ги полейте със сос.




сряда, 9 май 2012 г.

КЕЙК С ОРЕХИ,КАНЕЛА И МОРКОВИ

КЕЙК С ОРЕХИ,КАНЕЛА И МОРКОВИ

ПРОДУКТИ
250гр.моркови
кората на 1лимон
180гр.смлени орехи
3с.л.олио
щипка сол
щипка канела
100гр.брашно
5яйца

1бакпувер
1 и 1/2ч.ч.захар

ЗА ГЛАЗУРИТЕ
2с.л.кондензирано мляко
2с.л.пудра захар
1/2капки червена сладкарска боя
3/4капки жълта сладкарска боя
ГЛАЗУРА Шоколадова
100гр.масло
100мл.мляко
3/4с.л.какао
Настържете морковите и кората на един лимон. Добавете 1ч.л.лимонов сок за да не почернеят морковите.Разбийте белтъците с половината захар на сняг.
В купа смесете смлените орехи,брашното размесено с бакпулвер и щипка канела.
Разбийте жълтъците с останалата захар,добавете и олиото на тънка струйка.Прибавете и сместа със смлените орехи, разбъркайте с дървена лъжица  и добавете морковите.
Прибавете на порции разбитите белтъци и разбъркайте с дървена лъжица или шпатула.
Намажете кексова форма с масло и поръсете с брашно.
Изпечете кейка в нагряна фурна на 180градуса за около 40минути,като не отваряте фурната.
След като кейка е готов оставете го да се охлади.Извадете го от формата и го полейте с две глазури.Шоколадова и цветна.
Шоколадовата глазура пригответе,като в тенджерка смесите продуктите за нея.Сложете тенджерката на котлона и оставете сместа да поври за около 5 минути,като разбърквате.
А цветната глазура пригответе,като разбиете кондензираното мляко със пудра захар и сладкарска боя.
Полейте с глазурите кейка.Оставете го да се стегне на хладно за 30минути и е готов за консумация.

вторник, 8 май 2012 г.

САЛАТА С ЧЕРВЕН БОБ,СКУМРИЯ И КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ

САЛАТА С ЧЕРВЕН БОБ,СКУМРИЯ И КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ

ПРОДУКТИ
1консерва скумрия в доматен сос
1/2малка глава лук
2кисели краставички
1с.л.доматено пюре
3мариновани капии
150гр.сварен червен боб
10маслини без костилки
сол
1/2ч.л.балсамов оцет

Нарежете краставичките на ситно,капиите на лентички,лука на тънки ленти,маслините на половинки,добавете 1с.л.доматено пюре и 1/2ч.л.балсамов оцет,добавете сварения и изцеден от водата червен боб и консервата скумрия с доматения сос..Разбъркаите леко и посолете.

ОХЛЮВЧЕТА С ВАНИЛОВ КРЕМ И ЯБЪЛКИ

ПРОДУКТИ

600гр.брашно
150мл.прясно мляко
30гр.мая
1ванилия
50мл.олио
125мл.кисело мляко
1ч.л.сол
4с.л.захар
2яйца

ЗА КРЕМА
2жълтъка
6с.л.брашно
500мл.прясно мляко
1ч.ч.захар
ванилия
1ябълка

В 150мл.хладко мляко разтворете маята.В купа пресейте брашното,направете кладенче и в него сипете солта,захарта, млякото с разтворената мая,киселото мляко,олио и 2яйца.Замесете меко и гладко тесто,покрийте го с чиста кърпа и го оставете на топло да удвои обема си за около час/час и половина.

Пригответе крема,като смесите  необходими за крема продукти и ги разбийте  добре .Сипете сместа в тенджерка и загрейте на слаб огън на ръба на котлона.Разбърквайте енергично,докато сместа се сгъсти.
След като крема много леко се охлади добавете кубче масло и разбърквайте докато маслото се поеме от крема.Настържете на едро ренде ябълката и разбърквайте от време на време крема за да не хване коричка.
Разделете тестото на две части за да ви е по удобно да го разточвате.Разточете на тънка кора и намажете с олио или масло.Сипете част от крема и го разстелете по кората.


Навийте леко кората на руло леко го издърпайте в двата края за да се удължи.Нарежете рулото на 2/3части.Навивайте всяка част на охлювче.Прехвърлете внимателно охлювчетата в постлана с готварска хартия тавичка на разстояние едно от друго. Оставете ги да удвоят обема си за около 30минути.Намажете ги с разбит жълтък.Изпечете ги в нагряна фурна на 180 градуса до зачервяване.Намажете ги с захарна вода 2с.л.захар и 1с.л.вода и ги поръсете с пудра захар.

ПУХКАВИ ХЛЕБЧЕТА

ПУХКАВИ ХЛЕБЧЕТА

ПРОДУКТИ
600гр.брашно
150мл.прясно мляко
125мл.кисело мляко
30гр.мая
2ч.л.сол
2с.л.захар
2яйца
50мл.олио
брашно за доомесване

1жълтък за намазване
олио за намазване
едра сол за поръсване

В 150мл.хладко мляко разтворете маята.В купа пресейте брашното,направете кладенче и в него сипете солта,захарта, млякото с разстворената мая,киселото мляко,олио и 2яйца.Замесете меко и гладко тесто,покрийте го с чиста кърпа и го оставете на топло да удвои обема си за около час/час и половина.
Премесете леко тестото разделете го на две части и ги разточете на правоъгълни кори
Намажете кората с олио и я нарежете на ленти.Оформете си хлебчетата в форми които желаете.В правоъгълна,триъгълна и други.Правоъгълните   направите,като навиете на руло.Може да направите разрез от горе на хлебчето и да поставите парченце шунка.
Наредете хлебчетата в постлана с готварска хартия тавичка на разстояние едно от друго.Оставете ги да починат за 20/30 минути намажете ги с разбит жълтък и ги поръсете с едра сол или сусам.



Изпечете ги в нагряна фурна до зачервяване.При мен за 25 минути.Последните 5 минути ги покрийте с алуминиево фолио за да не изгорят.

понеделник, 7 май 2012 г.

ШОКОЛАДОВИ БИСКВИТКИ С КРЕМ И ШОКОЛАДОВА ГЛАЗУРА

ШОКОЛАДОВИ БИСКВИТКИ С КРЕМ И ШОКОЛАДОВА ГЛАЗУРА
Слепени бисквитки с вкусен крем от дулсе де лече,течен шоколад,малко бренди, пухкаво прясно масло и шоколадова глазура.

ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО
60гр.меко масло
60гр.разтопен шоколад
1/2ч.ч.захар
1/2кафена лъжичка бренди
1яйце
2ч.ч.брашно
1бакплувер
брашно за доомесване
за меко и гладко тесто

ЗА КРЕМА
2с.л.течен шоколад
3с.л.кафяво кондензирано мляко
/дулсе де лече/
60гр.меко масло
2с.л.пудра захар
1/3кафена лъжичка бренди





по желание щипка канела

ЗА ГЛАЗУРА
50гр.шоколад
1с.л.прясно мляко

Пресейте брашното с бакплувера.Направете кладенче и в него сипете мекото масло,захарта,яйцето,бренди или някакъв друг алкохол и разтопеният шоколад.От изброените продукти замесете тесто,като добавяте по малко брашно за доомесване.Тестото трябва да меко и гладко,като внимавате да не стане твърдо.Върху леко набрашнен плот разточете  кора и ринг изрежете кръгчета.Ако при разточването карата ви се напука,проста я збийте леко с ръце и ще се оправи.Тестото е маслено и подлежи на оформяне. Подредете ги в тава с постлана готварска хартия и ги изпечете в нагряна фурна на 180градуса за 8/10 минути или до леко порозовяване.
Пригответе крема,като разбиете маслото със захарта.Добавете 3с.л. дулсе да лече,като продължавате да разбивате.Прибавете течният шоколад и няколко капки бренди.Приберете крема в хладилник за около час за да се стегне.
Намажете една бисквитка с крем и я слепете с друга.Наредете бисквитките върху скара и ги полейте с разтопен шоколад.
Приберете ги в хладилник за да се стегне шоклколада.
Може да си направите и бисвитки с натрошени ядки и сушени плодове и парченца шоколад.Късайте топчета и ги разстелете  на дланта си,като оформите плоски питки.Поръсете натрошени ядки и сушени плодове.Притиснете леко отгоре.
Изпечете сладките отново на същата температура до леко порозовяване.Времето за печене зависи от големината на сладките ви.

АГНЕШКО БУТЧЕ С ОРИЗ И ЧЕРВЕН ФАСУЛ

 Агнешко бутче с ориз и червен фасул

 Крехко, печено и сочно агнешко бутче,шпиковано с подправки, с златиста коричка и ориз със червен боб - невероятна комбинация!

ПРОДУКТИ
1агнешко бутче
/1 плешка/
1връзка пресен лук
1глава стар лук
10зърна черен пипер
пресен джоджен
3скилидки чесън
още 1глава лук за
шпиковане
сол
черен пипер
черевен пипер
1ч.ч.брашно за овалване
3/4с.л.олио
зеленчукова бульон

ЗА ОРИЗА
200гр.сварен червен фасул
250гр.ориз
1връзка пресен лук
1морков
1/2пиперка
пресен джоджен
сух джоджен
червен пипер
сол
черен пипер

Измийте и почистете агнешкото бутче.Подсушете го и го посолете с сол и черен пипер и щипка червен пипер.Шпиковайте месото,като направете няколко малки разрезчете и в тях поставете зърна черен пипер,нарязан на по едро лук и цели скилидки чесън и клончета пресен джоджен.
Оваляйте бутчето леко в брашно и го запечатайте в нагрята мазнина до леко зачервяване.Запържете 1връзка ситно нарязан пресен лук.Прехвърлете бутчето в тава,добавете лука,ситно нарязан джоджен  и полейте с зеленчуков бульон толкова,че да покрие бутчето до половина.Посолете и поръсете черен пипер.Покрийте тавата с алуниниево фолио и печете на 220градуса за около 1 и 15минути.Махнете фолиото и запечете месото до златисто.
В друг съд запържете с 2с.л.олио, нарязаната на ситно слава лук и стръковете пресен лук.Моркова и чушката на ситно.Добавете ориза и го запържете за минутка.Прибавете и 200гр.сварен червен фасул.Поръсете с щипка червен пипер.Разбъркайте добре и полейте с 3ч.ч.бульон сол.Посолете със сол,черен пипер и щипка сух джоджен.Накълцайте на ситно пресен джоджен и го добавете към ястието. Оставете ястието да покъкри за около 5минути.
Изпеченото бутче прехвърлете в подходящо плато.
Сипете ориза в тавата в която сте пекли месото.Ако ви се струва,че бульонът от печенето на месото е прекалено мазен,просто махнете част от него.Довършете готвенето на ориза във фурна.
Прехвърлете ориза при печеното крехко бутче.Поръсете със ситно нарязан пресен лук и декорирайте,както на вас ви харесва.



неделя, 6 май 2012 г.

МНОГОЛИСТНА ПИТА


МНОГОЛИСТНА ПИТА

Днес е Гергьовден ..и без питка за здраве не може.Тази питка е много ароматна,ухаеща на масло и мляко,с невероятен леко сладникав вкус,пухкава и мека с златиста коричка.Подходяща е за всякакви хубави поводи.Направила съм я с много обич, за здраве на моят брат Георги.

ПРОДУКТИ
За закваската
100мл.топло прясно мляко
1с.л.захар
3/4с.л.брашно
40гр.мая

 За тестото
1кг.брашно
2ч.ч.прясно мляко
1ч.ч.кисело мляко
3с.л.олио
2ч.л.сол
1с.л.захар
брашно за доомесване

100мл.разтопено масло
1яйце за намазване
мак

В купа си направете закваската от изброените по-горе продукти.Консистенцията на закваската,трябва да бъде с гъстота на гъста каша. Покрийте я с чиста кърпа и я оставете на топло за около 10/15минути,докато си удвои обема.
В купа пресейте брашното и солта,направете в средата кладенче и в него сипете закваската,1с.л.захар,2ч.ч.топло мляко,киселото мляко и 3с.л.олио.
Замесете гладко и меко тесто,да не залепва по ръцете.Покрийте го с чиста кърпа и го оставете на топло за около час час и тридесет,може и повече.
Премесете тестото,разделете го на две части,едната част разделете на пет еднакви части.
Направете на топчета и ги оставете да починат за около 10/15минути.
Разточете всяко топче на обла кора с големината на тавата ви.
Намажете първата кора с масло,сложете втората и така докато наредите и петте кори.
С остър нож нарежете от средата на корите към края триъгълници 6/7 като се стараете да не стигнат разрезите до края на кората.Прехвърлете всеки триъгълник от долу нагоре,като заострената част на триъгълниците трябва да останат отгоре.
Прехвърлете си много внимателно първата част от питката в постлана с готварска хартия обла тава и си я оформете.Отделете си малко тесто от това,което не сте разточили за средата.
Втората част от тестото направете по същият начин само ,че след като намажете с масло, поръсете с мак между всяка кора.
Внимателно си прехвърлете и втората част от питката,като навитите триъгълници поставете между триъгълниците от първата част.
За третата част разточете обла кора,намажете я с масло,навийте я на руло и с ножица режете ,както е показано на снимката,като прехвърляте едно разрезче на ляво следващото на дясно.
Прехвърлете в тавата и оформете.По средата сложете топче.
Оставете питата да почине за около 20 минути на топло,намажете я с разбито яйце и я изпечете в нагряна фурна на 180 градуса при мен за 40 минути,като 10минути преди да я извадите от фурната я покрийте с алуминиево фолио за да не изгори.
След ,като сте я извадили от фурната може да я напръскате леко със студена вода и да я завиете с чиста кърпа за 10 минути или да я намажете с медена вода/1ч.л. и 1ч.л.вода/
Е това е рецептата за моята Гергьовска пита.Много ще се радвам ако ви е харесала.:) :) :)
***Не намаляйте количеството кисело мляко. Тестото с кисело мляко се превръща в едно от любимите ми. Става много пухкаво и се работи изключително лесно с него.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...