ПРОДУКТИ
За тестото
за закваската
40мл.хладко прясно мляко
1ч.л.мед
15/20гр.мая за хляб
7,8с.л.брашно
640гр.брашно
2,5чаени лъжици сол
3ч.л.захар
3яйца
250мл.хладко прясно мляко
около20гр.брашно за доомесване
1жълтък за намазване
орехови ядки
Направете закваската,като в купичка разтворите маята в 40мл.прясно мляко.Добавете 1ч.л.мед и брашно/около 7,8с.л./,колкото да се получи гъста кашичка без бучки.
Завийте купичката с чиста кърпа и я приберете на топло за около 15/20минути докато удвои обема си.
В купа пресейте брашното,направете кладенче и в него сипете солта,захарта,закваската,яйцата и една чаена чаша хладко прясно мляко.
Замесете меко и гладко тесто,ако е нужно добавете още малко брашно.
Направете тестото на топка и го намажете с 1/2ч.л.олио.
Завийте тестото с чиста кърпа и го приберете на топло за около 40/50минути.
Премесете тестото и го разделете на малки равни части с големина,колкото малка ябълка.
Оформете всяка част на топчета,подредете ги на работният си плот и завийте с стреч фолио или кърпа за да не хващат коричка.
Оформяне на питка тиква
Вземете в ръце едно топче и с ножица направете 5 малки разреза.Оформете листенцата,като 5лиснo цвете.При втасването на питките разрезите се разливат и не са толкова изразени,както първоначално ,оформените листенца се отпускат и се получават питки във форма на тиква.Как се оформят,може да видите стъпка по стъпка на снимката по-долу.
.
По същият начин оформете и останалите топчета тесто.
Подредете питките в тави на разстояние една от друга.По средата на всяка питка набучете по половинка орехова ядка.Оставете питките да удвоят обема си за около 40/50минути.
Намажете питките с разбит с 1ч.л.прясно мляко жълтък.
Изпечете питките в нагряна фурна на 190градуса,при мен за около 20мнути.
От същото тесто може да си приготвите и по голяма пита във формата на тиква.
Да ви е сладко!
За тестото
за закваската
40мл.хладко прясно мляко
1ч.л.мед
15/20гр.мая за хляб
7,8с.л.брашно
640гр.брашно
2,5чаени лъжици сол
3ч.л.захар
3яйца
250мл.хладко прясно мляко
около20гр.брашно за доомесване
1жълтък за намазване
орехови ядки
Направете закваската,като в купичка разтворите маята в 40мл.прясно мляко.Добавете 1ч.л.мед и брашно/около 7,8с.л./,колкото да се получи гъста кашичка без бучки.
Завийте купичката с чиста кърпа и я приберете на топло за около 15/20минути докато удвои обема си.
В купа пресейте брашното,направете кладенче и в него сипете солта,захарта,закваската,яйцата и една чаена чаша хладко прясно мляко.
Замесете меко и гладко тесто,ако е нужно добавете още малко брашно.
Направете тестото на топка и го намажете с 1/2ч.л.олио.
Завийте тестото с чиста кърпа и го приберете на топло за около 40/50минути.
Премесете тестото и го разделете на малки равни части с големина,колкото малка ябълка.
Оформете всяка част на топчета,подредете ги на работният си плот и завийте с стреч фолио или кърпа за да не хващат коричка.
Оформяне на питка тиква
Вземете в ръце едно топче и с ножица направете 5 малки разреза.Оформете листенцата,като 5лиснo цвете.При втасването на питките разрезите се разливат и не са толкова изразени,както първоначално ,оформените листенца се отпускат и се получават питки във форма на тиква.Как се оформят,може да видите стъпка по стъпка на снимката по-долу.
.
По същият начин оформете и останалите топчета тесто.
Подредете питките в тави на разстояние една от друга.По средата на всяка питка набучете по половинка орехова ядка.Оставете питките да удвоят обема си за около 40/50минути.
Намажете питките с разбит с 1ч.л.прясно мляко жълтък.
Изпечете питките в нагряна фурна на 190градуса,при мен за около 20мнути.
От същото тесто може да си приготвите и по голяма пита във формата на тиква.
Да ви е сладко!