КОНФИТЮР ОТ ДЮЛИ
2кг.дюли
2кг.захар
4чаени чаши вода
2ванилии
по избор 3,4бр.карамфил или канела
Сварете полугъст сироп от 2гр.захар,4чаени чаши вода и 2ванилии.Измийте, обелете и настържете на едро ренде дюлите.
Прибавете настърганите дюли,към захарният сироп и варете конфитюра на силен огън.По желание прибавете 3,4карамфилчета или канела на вкус.
Варете конфитюра,докато сиропът започне леко да се сгъстява.
Добавете 1кафена лъжичка лимонена киселина,варете още 2,3минути и отстранете конфитюра от огъня.
Насипете топлият конфитюр в чисти и сухи бурканчета.
След насипването на конфитюра,обърнете бурканчетата с капачката надолу,за да се запечатат.
За приготвянето на конфитюра се доверих на рецепта на Пенка Чолчева.
МЛЕЧНО РЕВАНЕ С ЯБЪЛКИ И ГРИС
125гр.меко масло
230гр.захар
4яйца
120гр.грис
3с.л.с калпаче какао
100мл.прясно мляко
кората на 1/2портокал
230гр.ябълки/1голяма ябълка/
240гр.брашно
1бакпулвер
1ванилия
За напояване
200/300мл.прясно мляко/или вода
1ванилия
200/300гр.захар
конфитюр от дюли
В купа разбийте белтъците с половината количество захар.
В друга купа разбийте с миксер мекото масло с останалото количество захар.Прибавете един по един жълтъците.
Към сместа прибавете гриса,размесен с какаото.Добавете прясното мляко.
Към кексовата смес прибавете настърганата кора на половин портокал и обелената и настъргана на едро ренде ябълка.
Пресейте брашното и го размесете с бакпулвера и ванилията.
Към тестото прибавете на 2,3пъти брашното/сухата смес/,като го редувате с разбитите на сняг белтъци.Започвате с брашно и завършвате с белтъци.Разбърквайте с дървена лъжица,за да остане пухкава сместа.
Разстелете тестото в обла или правоъгълна тава.Загладете тестото.
Изпечете сладкиша в нагряна фурна на 180градуса за около 40минути.
Оставете сладкиша да се охлади и го сиропирайте с горещ сироп от 300мл. прясно мляко ароматизирано с една ванилия и 300мл.захар./1:1/
По ваш избор може да намалите количеството захар за сиропиране.
Прясното мляко може да го замените с вода.
Охладете реването,намажете го с конфитюр от дюли и го нарежете го на квадрати или форма по ваш избор.С дюли или без дюли,реването е страхотно.По ваш избор може да замените конфитюра с бита сметана или разтопен шоколад.Да ви е сладко!
2кг.дюли
2кг.захар
4чаени чаши вода
2ванилии
по избор 3,4бр.карамфил или канела
Сварете полугъст сироп от 2гр.захар,4чаени чаши вода и 2ванилии.Измийте, обелете и настържете на едро ренде дюлите.
Прибавете настърганите дюли,към захарният сироп и варете конфитюра на силен огън.По желание прибавете 3,4карамфилчета или канела на вкус.
Варете конфитюра,докато сиропът започне леко да се сгъстява.
Добавете 1кафена лъжичка лимонена киселина,варете още 2,3минути и отстранете конфитюра от огъня.
Насипете топлият конфитюр в чисти и сухи бурканчета.
След насипването на конфитюра,обърнете бурканчетата с капачката надолу,за да се запечатат.
За приготвянето на конфитюра се доверих на рецепта на Пенка Чолчева.
МЛЕЧНО РЕВАНЕ С ЯБЪЛКИ И ГРИС
125гр.меко масло
230гр.захар
4яйца
120гр.грис
3с.л.с калпаче какао
100мл.прясно мляко
кората на 1/2портокал
230гр.ябълки/1голяма ябълка/
240гр.брашно
1бакпулвер
1ванилия
За напояване
200/300мл.прясно мляко/или вода
1ванилия
200/300гр.захар
конфитюр от дюли
В купа разбийте белтъците с половината количество захар.
В друга купа разбийте с миксер мекото масло с останалото количество захар.Прибавете един по един жълтъците.
Към сместа прибавете гриса,размесен с какаото.Добавете прясното мляко.
Към кексовата смес прибавете настърганата кора на половин портокал и обелената и настъргана на едро ренде ябълка.
Пресейте брашното и го размесете с бакпулвера и ванилията.
Към тестото прибавете на 2,3пъти брашното/сухата смес/,като го редувате с разбитите на сняг белтъци.Започвате с брашно и завършвате с белтъци.Разбърквайте с дървена лъжица,за да остане пухкава сместа.
Разстелете тестото в обла или правоъгълна тава.Загладете тестото.
Изпечете сладкиша в нагряна фурна на 180градуса за около 40минути.
Оставете сладкиша да се охлади и го сиропирайте с горещ сироп от 300мл. прясно мляко ароматизирано с една ванилия и 300мл.захар./1:1/
По ваш избор може да намалите количеството захар за сиропиране.
Прясното мляко може да го замените с вода.
Охладете реването,намажете го с конфитюр от дюли и го нарежете го на квадрати или форма по ваш избор.С дюли или без дюли,реването е страхотно.По ваш избор може да замените конфитюра с бита сметана или разтопен шоколад.Да ви е сладко!