.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

вторник, 14 октомври 2014 г.

Бисквитена торта с круши,яйчен крем и печени лешници

ПРОДУКТИ
форма за печене 24см. с отделящо се дъно
250гр.маслени бисквити
6 круши
канела
30гр.печени едро натрошени лешници
подсладено какао за поръсване
За сладкарския крем
3 жълтъка
1/2 ч.ч.захар/чаша с вместимост 300мл./
1 ванилия
3 с.л. с калпаче брашно/или нишесте/
2 ч.ч. прясно мляко
40 гр.масло

1.Направете си сладкарския крем,като в купа разбиете жълтъците със захарта.
2.Към сместа прибавете 2,3 с.л.от млякото,за да разредите сместа.
3.Прибавете ванилията и брашното/може да го замените с нишесте/,разбийте го до гладка смес без бучки и прибавете прясното мляко.
4.Загрейте сместа за крема на слаб огън,като разбърквате постоянно с дървена лъжица.Щом крема започне леко да се сгъстява,дръпнете тенджерката от котлона,като продължавате да разбърквате до сгъстяване.Върнете крема на котлона за няколко секунди,колкото да "клокне веднъж  ".
5.Отстранете крема от огъня,оставете го леко да се охлади и към него прибавете кубче масло.Разбърквайте до стопяването на маслото или до хомогенна маса.
6.Постелете хартия за печене по стените и дъното на форма за печене.За да се залепи по-лесно хартията си намажете формата с масло.
7.Подредете по дъното на формата маслени бисквити.Там където остава празно,незапълнено място,начупете бисквитки и го запълнете.
8.Върху бисквитите разпределете равномерно 1/2 от крема.
9.Върху крема подредете измити,почистени от кората и семенната част круши,нарязани на лентички.
10.Върху крушите подредете втори пласт бисквити.
11.Върху бисквитите разпределете следващият пласт нарязани круши и поръсете с канела.
12.Върху крушите разстелете равномерно,до колкото е възможно крема,като си помагате с лъжица.
13.Поръсете с едро натрошени лешници.
14.Изпечете тортата в нагряна фурна на 180градуса за около 30 минути.След изпичане оставете тортата да се охлади на стаена температура и я приберете в хладилник за няколко часа за да се стегне и охлади.
15.Преди сервиране отстранете ринга на формата за печене и поръсете тортата с пресято какао и я нарежете на триъгълни парченца.

понеделник, 13 октомври 2014 г.

Конфитюр от круши с портокалови корички и Нектар от круши

Днес определено крушите властват в моята кухня.Вкусни и сладки,сочна наслада в есенни цветове.Съпруга ми ми донесе пълна,огромна касетка с добре узрели и сочни круши,ядохме,ядохме пресни плодове,ама колко да  изяде човек.По принцип не си падам много  по конфитюра и мармалада от круши,но при наличието на огромно количество плодове,които няма как да съхраня,трябва да се консервират.Приготвих стахотен конфитюр от круши,карамфилчета и портокалови корички,сетих се,че Инчето приготвя нектар от круши и много бързичко с нейна помощ се ориентирах и към направата на страхотен нектар от круши.
Нектарът се приготвя много лесно ,единствено претриването през цедка,мъничко ме поизнерви,но резултата си заслужава :)
Конфитюра и той се приготвя много бързо и лесно,малко повече време отнема почистването,обелването и отстраняването на семенната част на плодовете,но крушите бяха толкова меки,че и с това се справих доста бързичко.Изкуших се да приготвя и десертче,но за него,ще напиша в следващият пост.

   КОНФИТЮР ОТ КРУШИ, ПОРТОКАЛОВИ КОРИЧКИ И КАРАМФИЛ
ПРОДУКТИ
1,5кг.обелени и почистени круши
600гр./700гр.захар
2бр.карамфил
кората на 1 портокал
1ч.л.лимонена киселина
Измийте,обелете и почистете семенната част на добре узрели,сладки круши.Нарежете крушите на четвъртинки или на резенчета и ги поръсете с 600/700гр.захар.Покрийте крушите със стреч фолио и ги оставете да престоят една нощ.На другият ден крушите са покрити до половината със сок и не е необходимо да се долива вода,но ако крушите не са много сочни може да се долее вода.За килограм и половина круши 1 ч.ч. вода е достатъчно.Към крушите прибавете 2 или повече карамфилчета,настържете на едро ренде кората на един портокал и я прибавете,към крушите.
Сложете крушите да врат на умерен огън,като отвреме на време отпенвайте,ако е нужно.
Варете конфитюра до сгъстяване на сиропа/при мен сиропа се сгъсти 25 минути след завирането на конфитюра./
2,3 минути преди да отстраните конфитюра от котлона,прибавете 1ч.л.лимонена киселина.
Насипете конфитюра горещ в добре измити и подсушени бурканчета и обърнете бурканчетата с капачката надолу за да се запечатат.


      НЕКТАРЪТ ОТ КРУШИ
   рецептата е адаптирана от   В кулинарния свят на tillia

3кг.круши
100гр.захар
вода
Подберете добре узрели,сладки и сочни круши.Измийте,обелете и отстранете семенната част на плодовете.Нарежете крушите на парченца,поставете ги в тенджерка и налейте толкова вода,колкото почти да покрие плодовете,прибавете по желание100гр.захар.


Варете на среден огън за около 15 минути или до омекване на плода.Оставете сварените круши да се охладят и ги пасирайте с пасатор.Прецедете през цедка или гевгир нектара и го налейте в шишенца с метална капачка/или бутканчета/ Стерилизирайте шишенцата за около 15 минути.



петък, 10 октомври 2014 г.

Супичка с крехко телешко,тиква и мащерка

В студен мрачен,че и дъждовен на всичкото отгоре,нямо нищо по хубаво от топла и вкусна, ароматна и омайна супичка с крехко телешко месце,тиква,настъргано морковче,картофи,тиквичка,ароматна мащерка и най-любимата зеленинка на телешкото месо - целина.У дома,телешкото месо не е от любимите мръвки на децата,а за тиквата да не говоря,за това все трябва да прибягвам до някакви хитринки за да "замаскирам" месото и не до там любими зеленчуци.Тиквата ,настъргана се "замаскира ",като морков а месото е накълцано на много ситно,че децата дори не си направиха труда да разпитват много,много какво е месото.Е с тиквичката ударих на камък,нарязана на кубчета няма как да не се забележи и в празните чинийки от набързо излапана вкусна супа останаха самотни кубчета тиквички.

ПРОДУКТИ
200гр.сварено телешко месо
1/2глава лук
1морков
1малка тиквичка
2 големи картофа
100/150гр.настъргана на едро ренде тиква
2литра телешки бульон
прясна целина
прясна мащерка
1жълтък,лимонов сок
сол,черен пипер млян,пресен магданоз



1.Сварете телешкото месо по описаният начин тук.
2.Загрейте на котлон тенджера с 2,3 с.л.олио или зехтин.Запържете едно по едно нарязаният на ситно лук,настърганите на едро ренде морков и тиква,тиквичката нарязана на малки кубчета.
3.Полейте зеленчуците с около 2 литра телешки бульон.Оставете супата да заври и към нея прибавете накълцаното телешко месо.
4.Към ястието прибавете обелени,измити и нарязани на кубчета картофи.
5.Към супата прибавете накълцана на ситно целина.Оставете супата да къкри на среден огън до готовност на картофите.
6.Прибавете мащерка на вкус,още накълцана целина,посолете със сол и прясно смлян черен пипер.
7.Застройте супата,като в купичка разбиете 1 жълтък с сока на половин лимон.С черпак загребете част от бульона и го сипете при разбития жълтък за да се изравни температурата.
8.Сипете застройката в супата,разбъркайте и поръсете с накълцан магданоз.
Сервирайте супата топла с резенчета лимон, препечени филийки хляб и люти чушки за ценители.
Да ви е сладко!


Гювечета с крехко телешко месо и зеленчуци

 Една импровизация на гювечета с ароматно крехко телешко месо,картофи,пресни гъбки, патладжан и обилно количество пресни ,зелени подправки.
ПРОДУКТИ за 4бр.
За приготвяне на месото
300гр.телешко филе/или джолан/
1/2 глава лук
1морков
прясна целина
вода

За гювечетата
олио
сол,черен пипер
зелени подправки/целина,магданоз
мащерка/
6,7 средни по големина картофа
50гр.пресни печурки
1глава лук
1/2 патладжан
1/2 ч.ч.бяло вино
1 ч.л.горчица
телешки бульон
4 яйца/или кашкавал/

1.Поставете в тенджерка измитото и почистено телешко месо,залейте го със студена вода и го оставете да кипне.С помощта на решетъчна лъжица,отпенвайте,докато бульона стане бистър.Към месото добавете нарязани на едро лук,морков,целина.Варете месото до приготвянето му за около 2 часа или до готовност на месото.Ако е нужно доливайте вода.
2.Накъсайте на парчета месото и го разпределете в гювечета.Посолете със сол и черен пипер и поръсете с ситно накълцана целина.
3.Нарежете картофите и ги разпределете в гювечетата.Отново леко посолете със сол и прясно смлян черен пипер.Отново поръсете с целина.
4.Загрейте на котлон тиган с 2,3с.л.олио или зехтин.Задушете едно по едно лука,нарязан на ситно,патладжана нарязан на малки кубчета,гъбите нарязани на филийки.
5.Полейте зеленчуците с 1/2ч.ч.бяло вино,добавете една чаена лъжица горчица и оставете ястието да се редуцира за около минута.
6.Разпределете зеленчуците в гювечетата,леко посолете със сол,пипер ,поръсете с целина и магданоз.
7.Към гювечетата прибавете по 1 яйце,стръкче прясна мащерка и полейте с няколко капки олио и 2,3 с.л.от телешкия бульон.Яйцето може да се замени с настърган кашкавал.
8.Похлюпете гювечетата и печете в студена фурна на 200градуса за около 30,40минути.
Поднесете ястието топло с подходяща сезонна салата.
Да ви е сладко!

сряда, 8 октомври 2014 г.

Крем карамел с тиква

Да пишеш по принцип се възприема,като най-просто умение,сравнимо било с дишането,тъй като се усвоява в ранна детска възраст и естествено ни служи цял един живот.Да ама не.Не всеки може да сподели писмено това което усеща като емоция,вкус или просто да напише добре аргументиран текст,които да остави приятно усещане,да събужда асоциации,усмивки или приятни емоции.Лично на мен някак си мисълта изпреварва писането и съответно писането куца. Да пиша интересно за храната на мен ми звучи,като химера,защото съм обикновен човек,който обича да готви.Да знам че,картинките не са по важни от думите,защото снимките грабват окото,носят първа  наслада на сетивата,то текстът ни кара да усетим вкуса на неустоима и сочна торта,неустоим любим десерт или било най-обикновено ястие.Е някак си на мен не ми се получава,просто защото не ми се получава.. много добре да си дрънкам писмено.
За да не досадя да напиша нещо за страхотното кремче в есенни краски.Всеки който обича крем карамел може да си представи прелестна картина на кремче с леко желирана консистенция,полято обилно с карамелизирана захар с прекрасен кехлибарен цвят.Е във варианта който предлагам днес,има и бонус тиква.На мен лично много ми допадна този бонус и определено,ще се приготвя често у дома и как да не при цяла количка с тикви,ще трябва да впрегна въображението си.Приемам и предложения,да знаете :)
 ПРОДУКТИ
300гр.тиква
4яйца
1 и 1/3ч.ч.захар/вмест.300мл./
1 и 1/3ч.ч.прясно мляко
1/2ч.ч. захар за карамел







Измийте,обелете и нарежете тиквата на кубчета.Сварете тиквата,оставете я да се охлади и я пасирайте с вилица.Разбийте яйцата със захарта/количеството захар може малко да се намали/.Към яйчената смес прибавете пасираната тиква.
Прибавете прясното мляко и разбивайте до хомогенна маса.Карамелизирайте 1/2 ч.ч.захар до цвят кехлибар.С помощта на лъжичка,разпределете карамела в 6,7 метални или порцеланови чашки.Разпределете в чашките и сместа за крема.

Поставете чашките в тава и налейте толкова вода,колкото да покрие до половината чашките.Печете крема на водна баня на температура 150градуса за около 1,5 /2 часа.Оставете кремчетата да се охладят на стаена температура,без да изваждате чашките от водата.Това е,класика в есенна краска.
Да ви е сладко!

неделя, 5 октомври 2014 г.

Орехово-меден сладкиш с мармалад от сини сливи и шоколадов крем

ПРОДУКТИ
За блата
форма с отделящо се дъно диам.24см.
3белтъка
30гр.захар
3жълтъка
60гр.пудра захар
180гр.мед
220гр.смлени орехи
80гр.брашно
1ч.л.бакпулвер
1/3ч.л.сода бикарбонат
100гр.масло
**мармалад от сини сливи
За крема
2 жълтъка
1/2 консерва Дулсе де лече
60мл.течна сладкарска сметана
100гр.черен шоколад с парченца какао/ над 70% какао/
50гр.масло
30гр.шоколад за поръсване
1.Пригответе си блата,като в купа разбийте с миксер 3белтъка с 30гр.захар на кристали.
2.В друга купа разбийте с миксер 3 жълтъка с 60гр.пудра захар.Към яйчената смес прибавете 180гр.мед.***Меда най-чисто и бързо се измерва,като първоначално си премерите грамажа на чашка,напълвате я с количеството мед,което ви е необходим и от общият грамаж изваждате грамажа на празната чашка.
3.Към тестото прибавете смлените орехи,размесени с пресятото брашно, бакпулвера и содата и разбъркайте с помощта на дървена лъжица до хомогенна маса.
4.Към сместа прибавете на 2,3 пъти разтопеното масло до пълното му поемане.
5.Към тестото прибавете на 2 пъти разбитите на сняг белтъци,като разбърквате с дървена лъжица.
6.Намажете с масло форма с отделящо се дъно.Постелете формата с хартия за печене и пресипете тестото.Загладете с помощта на лъжица или шпатула.
7.Изпечете блата в нагряна фурна на 170градуса за около 20 минути.След изпичане оставете блата напълно да се охлади на стаена температура и внимателно отстранете хартията и  го нарежете на две хоризонтални части.
  +++ Приготвяне на крема
1.В метална купичка кипнете на котлон 60мл.течна сладкарска.сметана.Към сметаната прибавете 100/120гр.черен шоколад по възможност с парченца печено какао.Не заменяйте черният шоколад с млечен,защото крема ще се получи много сладък а и ще се отрази и на гъстотата на крема.Оставете за около минута шоколада да се отпусне и разбъркайте до разтапяне на шоколада.Към шоколада прибавете бучка масло и отново бъркайте до хомогенна маса.
2.Разбийте на водна баня 2жълтъла с 1 с.л.пудра захар.
3.В купа пресипете половин консерва Дулсе де лече.Разбъркайте го за кратко и към него прибавете охладените жълтъци и охладеният на стаена температура шоколад.
4.Приберете крема в хладилник за около часа за да се стегне.
   +++ Сглобяване
1.Поставете в метален ринг едната част от блата.
2.Намажете блата с 2,3с.л.мармалад от сини сливи/може да се замени с конфитюр или сладко/
3.Върху мармалада разпределете половината от крема и внимателно загладете.
4.Поставете вторият блат и леко притиснете с пръсти.
5.Намажете с останалият крем и стегнете сладкиша с ринга.Приберете сладкиша в хладилник за няколко часа а най-добре за нощ.Ако искате сладкиша да се консумира почти веднага,към крема,ще трябва да добавите желатин.
6.След охлаждане на сладкиша,отстранете внимателно ринга,загладете отстрани ако е нужно и поръсете с настърган шоколад.Сервирайте сладкиша добре охладен.
Да ви е сладко!

петък, 3 октомври 2014 г.

Кексчета със сини сливи,шоколад и сусам

ПРОДУКТИ
За 6бр.
2яйца
120гр.кафява захар
100мл.течна сладкарска сметана
160гр.брашно
1ч.л.бакпулвер
60мл.разтопено/течно/масло
1 или 2бр.сливи
30гр.шоколад
6бр.бадеми
сусам за поръсване
пудра захар за поръсване





1.В купа разбийте яйцата със захарта.Към сместа,прибавете 100мл.течна сладкарска сметана.Пресейте брашното,размесете го с бакпулвера и го добавете,към сместа за кексчета.


2.Разтопете маслото и на 2,3 пъти го прибавете,към тестото,като разбърквате до хомогенна маса.

3.Намажете с масло и поръсете с брашно формички за мъфини.Във всяка формичка изсипете по 1и 1/2 супена лъжица от тестото.

4.Измитите, изчистени и подсушени сини сливи нарежете на малки парченца и ги разпределете върху сместа във формичките.Във всяка формичка поставете по парченце шоколад.

5.Запълнете формичките с тесто/около 2с.л.за формичка/,поръсете със сусам и поставете по бадем/без да го натискате,защото ще потъне при изпичането/ по средата на всяко кексче.

6.Изпечете кексчетата в нагряна фурна на 180градуса до изпичане за 18/20минути.За да сте сигурни си направете проверка по познатият начин с клечка за зъби.

7.След изпичане,оставете кексчетата напълно да се охладят,извадете ги от формичките и ги поръсете с пудра захар.От същото тесто,може да си приготвите и вкусни гофрети,поръсени с шоколад.
Да ви е сладко!

четвъртък, 2 октомври 2014 г.

Супичка с патешко филе,шафран,зеленчуци и ориз

ПРОДУКТИ
200гр.Патешко филе
1малка глава лук
1морков
1малка зелена пиперка
40гр.гъби Шийтаке
100гр.грах от консерва
60/80гр.ориз
щипка къри
щипка кимион
резенчета лимон
2л. зеленчуков бульон или вода
сол,прясно смлян черен пипер,щипка шафран
100мл./150мл.прясно мляко
магданоз
олио или зехтин
1.Нарежете на ситно патешкото филе.
2.Накълцайте на ситно лука,чушката,гъбите,морковите на лентички.
3.Загрейте на котлон тенджерка с 2,3с.л.олио или зехтин и в него поставете накълцаното крехко патешко филе.Запържете за кратко,колкото да си промени цвета месото/да побелее/ и към него прибавете едно по едно лука,след няколко секунди прибавете настърганият на едро ренде морков,накълцаната на ситно чушка и гъбите.
4.Оставете за няколко секунди сместа да се задуши и прибавете половин консерва грах от консерва.
5.Ако е нужно добавете още мазнина.Поръсете ястието с 1/2каф.лъжичка къри и полейте с 2л.зеленчуков бульон или вода.Оставете супата да заври и към нея прибавете ориза и щипка кимион.Посолете супата.
6.Оставете супата да къкри до готовност на ориза.
7.Застройте супата,като в купичка сипете около 100/150мл.прясно мляко.Към млякото добавете 1 черпак от бульона на супата.Сипете застройката при супата и разбъркайте.
8.Поръсете супата с прясно смлян пипер,щипка шафран и магданоз.
9.Поднесете супата топла с резенчета лимон.
Да ви е сладко!




сряда, 1 октомври 2014 г.

Кюфтета на фурна с пресни гъби Шийтаке и моцарела

ПРОДУКТИ
400гр.кайма смес
1глава лук
2 ск.чесън
2бр.печени червени пиперки
2бр.печени зелени пиперки
1 морков
150гр.пресни гъби Шийтаке
магданоз
125 гр.моцарела
80мл.доматено пюре
2с.л.сос Jugo-Maggi или соев сос по избор

1.Овкусете каймата с подправки,сол и прясно смлян черен пипер.Оформете малки кюфтенца и ги оваляйте в брашно.Загрейте на котлон тенджера или тиган с 2,3с.л.олио.Запържете кюфтетата за кратко,колкото да се запечатат и да променят цвета си.Извадете кюфтенцата от тенджерката и ги заделете на страна.
2.В същият съд задушете лука,нарязан на ситно,скилидките чесън/цели/,моркова нарязан на шайби,чушките нарязани на лентички и гъбите шийтаке на половинки или четвъртинки.
Към зеленчуците добавете и 150гр.сварен грах.Прибавете и 2с.л.сос Jugo на Maggi/или соев сос по ваш избор/Към ястието добавете и 80мл.доматено пюре.
Полейте зеленчуците с 100мл.вода.Оставете зеленчуците да покъкрят за около 1минути и ги отстранете от огъна.


3.Пресипете зеленчуците в глинен съд,към тях прибавете и кюфтета.Поръсете с магданоз,сол на вкус и прясно смлян черен пипер.Нарежете моцарелата на шайби и я разпределете,върху ястието.
4.Изпечете ястието в студена фурна на 200градуса/в случай,че замените глиненият съд с друг,изпечете ястието в нагряна фурна/  за около 20/30минути.


Поднесете ястието топло с подходяща сезонна салата.
Да ви е сладко!

понеделник, 29 септември 2014 г.

Пита на топчета с кашкавал и риган

ПРОДУКТИ
За тестото
600гр.брашно
1пак.суха мая
700мл.топла вода
2 и 1/3ч.л.сол
2с.л.захар
За овалване и плънка
30/40мл.олио
1яйце
100гр.галета
80гр.кашкавал/или сирене
риган




1.В купа пресейте брашното,размесете го с маята,солта и захарта,направете кладенче и в него сипете 700мл.топла вода.
Замесете рядко и лепкаво тесто, покрийте го с чиста кърпа и го приберете в хладилник за няколко часа,докато удвои обема си,най-добре да го замесите от вечерта и на сутринта,ще е удвоило обема си.
2.Сипете в купичка олио,потапяйте си ръцете и късайте топчета с големина на орех.Потопете всяко топче в разбито яйце и го оваляйте в галета.Оформете на топчетата,до колкото е възможно,поради факта,че тестото е доста меко.
3.В тавичка подредете топчетата едно до друго.
4.Поръсете питата с обилно количество кашкавал или сирене а най-добре и двете.Поръсете с щипка сух риган.
5.Загрейте фурната на 200 градуса и на дъното и поставете малка метална купичка с гореща вода,за овлажняване на въздуха във фурната.Печете питата първоначално на 200градуса за около 10минути а после намалете градусите на 180 и печете още около 20минути или до зачервяване.
След изпичане оставете питата леко да се охлади на стаена температура и я сервирайте топла.
Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...