.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

понеделник, 19 август 2013 г.

ТОРТА С ОРЕХОВО-МАСЛЕН КРЕМ И ШОКОЛАДОВА ГЛАЗУРА

ПРОДУКТИ
За блата
всички продукти да са на стаена
температура
125гр.меко масло
80гр.кафява захар
100гр.бяла захар
4яйца
3с.л.олио
160мл.подсладено кондензирано мляко
340гр.брашно
1бакпулвер
2ванилии
100мл.прясно мляко
За крема
3жълтъка
200гр.захар
125гр.масло
40мл.сок по избор
2лентички желатин
200гр.заквасена сметана
250гр.маскарпоне
150/200гр.орехи
200гр.шоколад за декорация
50гр.шоколад за поръсване
карамелен сироп за напояване

В купа разбийте 125гр. меко масло с двата вида захар.
Към разбитото масло прибавете едно по едно яйцата,като продължавате да разбивате.Добавете 3с.л.олио на тънка струйка.
Към сместа прибавете кондензираното мляко.
Към тестото,започнете да прибавяте на 3,4пъти пресятото брашно размесено с бакпулвера и ванилията,като го редувате с прясното мляко до изчерпване на количествата.Започвате с брашното и завършвате с брашното .Разбърквайте с дървена лъжица.
Намажете с масло или олио обла форма за печене с махащо се дъно с диаметър около 26см.
Постелете по дъното и по стените на формата хартия за печене.
Пресипете тестото във формата за печене и загладете.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 40минути.За да сте сигурни,че блата е изпечен си направете проверка с клечка за зъби.
Оставете блата да се охлади и го нарежете на три части.
    Приготвяне на крема
Разбийте на водна баня жълтъците с половината количество захар.
В купа разбийте меко масло с останалото количество захар.Към маслото прибавете охладените разбити жълтъци.Накиснете в студена вода 2лентички желатин.Кипнете на котлон 40мл.сок по ваш избор портокалов,лимонов или др.Прибавете желатина към топлия сок.След като се охлади приберете сока за кратко във фризер леко да се желира.
Към яйчено масленият крем прибавете леко желираният сок.Разбийте маскарпонето и го прибавете към крема.Смелете около 150гр.орехи и ги добавете към крема.
С вилица леко разбийте заквасената сметана и я добавете към крема,като разбърквате с дървена лъжица.
Приберете крема в хладилник за да се стегне и охлади.
На дъното на обла форма с отделящо се дъно постелте обло парче хартия за печене.Изрежете 2ленти и ги поставете по стените на формата. Поставете едната част от блата във форма.Напоете с карамелен сироп приготвен по следният начин.
    В касеролка карамелизирайте около 1/2ч.ч.захар.След като захарта придобие необходимия карамелен цвят добавете около 1/2ч.ч.гореща вода.Оставете сиропа да покъкри докато се разтвори захарта.
Върху напоеният блат разпределете половината количество от крема.Поръсете с настърган шоколад.
Поставете вторият блат, напоете с карамелен сироп и разпределете останалият крем.Отново поръсете с шоколад и поставете третата част на блата.
Напоете със карамелен сироп.
Приберете тортата в хладилник за няколко часа а най-добре за нощ за да се стегне и охлади.
Разтопете на водна баня 150/200гр.шоколад с 1ч.л.олио.Оставете шоколада леко да се охлади и полейте тортата.Захладете бързо защото шоколада се стяга много бързо.Рингът на тортата не се маха защото шоколада ще се разтече.
Приберете тортата в хладилник за да се стегне шоколада.
Преди сервиране отстранете ринга на тортата и отстранете лентите от страните.
Загладете отстрани ако е нужно.
Декорирайте тортата със ситно настърган или едро настърган шоколад и шоколадови фигури.
При разрязването на тортата използвайте остър нож задължително потопен в топла вода за да не се начупва шоколада при рязането.
Да ви е сладко!

5 коментара:

  1. Много вкусна ми стои, Танче! Имаме си гостенка, която ни гощава с торти всеки ден и сега обмислям варианта да и подшушна рецептата :))) Записвам си я. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Леле, Танче, прелестна торта! Изисква време и желание, но пък наистина е неустоима и на вид и вкус! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. С тези твои торти, Танче, милост нямаш... Голяма вкусотия ще е тази, ореховият крем звучи чудно!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

Follow by Email

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...