.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

четвъртък, 16 октомври 2014 г.

Хляб с натурална плодово- ръжена закваска

 Пост 1 -плодово-ръжена закваска/стартер/
WORLD BREAD DAY/СВЕТОВЕН ДЕН НА ХЛЯБА/
 Не знам дали сте се замисляли,какво означава думата насъщен.!?Насъщният е надежда,вяра , дух и свобода.Не напразно с хляба почитаме раждането на нещо чисто и свято,умирането и възкресението.Приготвянето на хляб се свързва с най-съкровени и чисти послания и символи,свързани с  живот,плодородие и изобилие.Хлябът е една вечна неизменна истина,доста отричана в последно време,която докато свят светува,ще властва над света.За нуждаещите се хлябът е последна надежда,вяра и любов подарена от майката Земя,за имащия, стойността е друга,но не непременно по-малка.Едно от най-важните неща,на които съм научена от дете е да уважавам хляба,даже баба ми,наред с приказките и песните,които ми е пяла за хляба, ме е плесвала през ръцете,когато съм  мачкала с ръце хляба.Естествено, като дете не съм се замисляла защо не трябва да се мачка хляба,защо баба все му пееше,защо хляба трябва да "отиде на нивата",защо се подава хляб за бог да прости,починалите ни близките, защо никой не е по-голям от хляба.С течение на годините си отговарям,често и по-трудния начин на всички простички детски въпроси. А дали животът ни сам не наподобява така свещен и незаменим,месен хляб?
                                  Молитва -Радой Ралин
                            Свободата е както хляба.Всеки ден се замесва,изпича,изяжда.
                            Свободата трябва всеки ден да е прясна,топла,сладка,достатъчна,за да я                              споделиш с друг.
                           
  Доста време ми отне да напиша този пост,в смисъл,че по принцип няма нищо сложно в направата на хляб с домашна закваска,но си има доста за обяснение.Най важното е да спомена,че хлябът си има характер.Случвало ми се е да замеся хляб или нещо тестено ,и нещо я не се надуе както трябва,я се напука прекалено а не трябва,я е прекалено сбит и жилав , да се чуди човек,какво се е объркало, брашното ли,закваската ли,кваса ли,температурата ли,втасването ли...но както казах хляба си има характер.
Хлябът приготвен със натурални плодови закваски и с квас е много вкусен,не се троши и  рони,не е пухест и мек,като повечето купешки хлябове /с какви ли не познати и непознати добавки в тях/.Истинският хляб е с аромат на необятност,топлина, свежест и е нещо прекрасно.В поста,ще се опитам кратко и ясно да обясня,как приготвям у дома хляб със плодова закваска  от ръжено брашно и плодова вода.Ако има въпроси,винаги съм насреща :)
 Е да започвам,стъпка по стъпка :)
    Измийте около 10/15 зърна грозде,леко ги стиснете да се пукнат,поставете ги в купа и ги полейте с около 200мл.преварена вода.Покрийте с кърпа чашата и оставете накиснатото грозде да престои на стаена температура 2 дена.
    
   Ден 1  9.00часа - Пригответе си:Чиста кърпа,мерителна чаша с вместимост 1л./или обикновена купа/,1малка чашка с вместимост 100мл.,дървена или пластмасова лъжичка,ръжено брашно и накиснатото във вода грозде.
Ден 1
  Напълнете чашка/с вместимост100мл/ с ръжено брашно и я сипете в мерителната купичка.Желателно е да смесите продуктите в мерителна купичка,защото така по лесно,ще следите нивото на кваса.Напълнете чашката/с вместимост 100мл./ с леко затоплена гроздова вода/гроздето се изхвърля/.1:1 - 1малка чашка брашно+1малка чашка гроздова вода/
С помощта на дървена или пластмасова лъжица смесете продуктите,до гладка консистенция без бучки.
Завийте купичката с чиста кърпа и оставете на топло за 24часа.
Аз си прибирам купата във фурната,като от време на време я затоплям за кратко на ниски градуси/около 40градуса. 
Ако водата на гроздето е доста помътняла,тук е момента да си направите нова със същото количество вода и грозде.
              
    Ден 2  8:00 часа Квасът леко се е надигнал,има малки шуплички и приятен леко кисел  аромат.
Ден 2
Отвийте кваса и го захранете/подхранете/ с 1малка чашка ръжено брашно и 1 малка чашка леко затоплена гроздова вода.Разбъркайте с дървена лъжичка до хомогенна маса.Завийте купичката с кваса с чиста кърпа и оставете на топло за 24 часа.
           
     Ден 3 Квасът леко се е надигнал,покрит е с шупли и има леко кисел приятен аромат.
Ден 3

Захранете кваса с 2 малки чашки ръжено брашно и 2 малки чашки затоплена гроздова вода.Завийте закваската с чиста кърпа и оставете на топло за 12 часа.

    Ден 3 вечерта-22:00 часа - Закваската е удвоила обема си,вече е много шуплеста и е готова за приготвяне на домашен хляб.
Ден 3/ 22:00 часа
  
    ***Замесване на хляб
Направете хляб,като в купа изсипете закваската/живата мая/около 300мл./ и към нея се прибавя приблизително същото количество брашно и хладка преварена вода/1:1/ получава се леко течна кашичка.Тук вече може да добавяте каквото си искате брашно по ваш избор/ръжено,пшенично, многозърнесто,брашно от лимец,камут и др. Аз избрах бяло пшенично брашно тип 500

Купата със сместа/кашата/ се завива с чиста кърпа и се прибира на топло за около 12 часа.Най-добре да се приготви вечер и на сутринта да се замеси хляба.
Замесете тесто,като към кашичката прибавете брашно около 550 грама,1 и 1/3 ч.л.сол и 200 мл.леко топла вода.Замесете тесто,което не трябва да е твърдо,не трябва и да е прекалено меко,да не лепне по ръцете.От приготвеното тесто оформете хляб и го поставете върху набрашнена форма.

Може да оформите и питки или голям объл хляб.Приберете хляба на топло да се надигне,по желание направете разрези с остър нож.
     

Оставете хляба да втаса на топло за около 3 часа.Изпечете хляба в нагрята фурна,първоначално на 200гр.за около 10 минути и след това намалете температурата на 170 градуса за около 30/35 минути.Времето за печене зависи от оформянето и големината на вашият хляб.
След изпичане завийте хляба с чиста кърпа и го оставете леко да се охлади преди да го извадите от формата.
  Това е,не му  трябва нищо повече на човек ...филийка домашен истински хляб с неповторим вкус и аромат и домашна лютеничка със сирене.
Да ви е сладко!
      Към Пост 2 -   Мераклийски ръжен хляб - и как да си приготвим натурална ръжена  закваска/опара и квас/
     Към Пост 3 - Мераклийски ръжено-пшеничен хляб с квас



12 коментара:

  1. Е ... този подробен пост за кваса, просто ми дойде като по поръчка Танче!
    Ако знаеш, от няколко дни се ровя в подобни постове, и чета и сравнявам, и пак чета и направо се плаша да забъркам един хляб с квас ... голям мерак ми е :) и все нещо не съм разбрала, все ми липсва началния старт. Толкова добре си описала технологията, и толкова шуплест и хубав е станал твоят хляб, че май мисля че вече страхът ми , се уплаши от мен :)
    Много благодаря! Топла прегръдка и хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Дани.Радвам се,че съм обяснила правилно технологията,на практика ми е лесно но с обясненията понякога не ми се получава :) Запрятай ръкави,много ще ти хареса хляба.Хубав ден миличка!

      Изтриване
  2. Таничка, прекрасно ти е хлебчето! И наистина няма по-голям от хляба, колкото и да се опитват някои хора да го опровергаят...
    Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е Гери никой не е по голям от хляба.Прегръдки и хубав ден ти желая миличка!

      Изтриване
  3. Чудесно описано стъпка по стъпка, а дали би станал и в хлебопекарна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Теодора,за съжаление,нямам никаква идея дали ще се получи в хлебопекарна.

      Изтриване
  4. Няма по-подходящо предложение за този ден - точно хляб с квас! Поздравявам те, Таничка, страхотен избор! А хлябът е така майсторски направен, браво! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси Катенце,радвам се,че ти допада.Хубав уикенд ти желая бонбонче!

      Изтриване
  5. Здравейте, Интересува ме какво става с гроздовата вода , по -точно вадили се гроздето и къде се съхранява

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Използва се само водата от накиснатото грозде/гроздовата вода/ а гроздето се изхвърля.Водата се съхранява на стаена температура през пролетта и есента а през лятото в хладилник,като задължително леко се затопля преди употреба.

      Изтриване
  6. Благодаря ви,много точно и ясно сте обяснили етапите.Ще опитам да направя натурален хляб.Ако имам някакви въпроси ще питам.Лек ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Ей страшна си,страхотен хляб то си личи по филийките,много сполучлив е станал.Поздрави Танюшка!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...