.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

неделя, 15 февруари 2015 г.

Цветна малинова наслада

Всеки сезон е прекрасен по свой си начин,но най-ми допада зимата.Общоприето е зимата да се опреличава със сива краска,въпрос на мироглед,през моите очи тя е цветна и прекрасна. .Сезонът е препълнен с пъстри празници,въздухът ми мирише на запалени дърва ,приятни детски спомени,семеен уют и топлина.Някак си и прането на простора ми мирише на по-чисто

 с аромат на зима и сняг.Ех зима,зима ама без сняг то сезона си е малко тъжен.
Е сняг си вали,но не и в селцето в което живеем.Снежинките някак си все ни прескачат ли прескачат и аз си оставам само с блянове за сняг.Малък Сечко почти преполови и със сигурност,ще ни предостави още изненади,предстоят и още много празници символизиращи благополучие, здраве, плодородие,любов и прошка.
А аз почти се отказах да чакам снега да затрупа двора ни и сякаш обръщам поглед,към другият ми любим сезон-пролетта.

Обичам кокичета,мечтая си за букетче белоснежни кокичета,но при нас напук на студеното време вече цъфтят виолетки.

Цветният и шарен Сладкиш ,които предлагам днес е отново разкошен.Защо си мисля така,ами много просто по мнението на дегустаторите.След броени дни блогчето ми,ще има Рожден ден цели 3 годинки и покрай повода се замислих,що десертииии са си хапнали моите обичайни дегустатори.След толкова много сладки изкушения,определено не се очароват току така от каквото и да е сладкиш.Та затова започнах представянето на сладкиша с думата разкош.Уш по парченце за проба,че по второ и от сладкиша не остана и трохица. Блатът се получи много мекичък,маслен с аромат на ванилия и лимони и с много приятна маслено-млечна нотка от сметаната.За кремът приготвих от крем Брюле с аромат на истинска ванилия ,малини,
заквасена сметана,натрошени какаови зърна,мъничко светло кафява захар и сироп Агаве.
ПРОДУКТИ
За блата
*6 белтъка
100гр.светло кафява захар
*90гр.меко масло
40гр.светло кафява захар
ванилия
*6 жълтъка
4с.л.олио
4с.л.сироп Агаве
80мл.прясно изцеден лимонов сок/половин лимон/
кората на 1/2 лимон
200мл.течна сладкарска сметана
240гр.брашно
9 гр. бакпулвер
За кафяв блат
2 пълни супени лъж. брашно от Рожков
или 3 с.л. какао/подсладено
ЗА КРЕМА
200мл.течна сладкарска сметана
3 жълтъка
80гр.светло кафява захар
1/2 шушулка ванилия
8/10гр.желатин
2,3бр.какаови зърна натрошени
200/300гр.замразени малини
1 или 2 суп.лъжици сироп Агаве
за декорация малини,филирани бадеми
или шоколад
1.В купа разбийте с миксер белтъците със 100гр.захар и ги заделете на страна.
2.В купа разбийте с миксер мекото масло с 40гр.захар.Прибавете един по един жълтъците.Прибавете и 4с.л.олио,4 с.л.сироп от Агаве и ванилия,като продължавате да разбивате с миксера.
3.Към тестото прибавете сока на половин лимон/80мл. и настърганата кора на половин лимон.
4.Към тестото прибавете 200мл.течна сладкарска сметана.Отново разбийте с миксер.
5.Претеглете 240гр.брашно,размесете го с бакпулвера и го прибавете към сместа,като го пресявате през сито.
****Тук е момента да отделите около 1/2 от тестото.Към едната част прибавете 2с.л.брашно от Рожков/може да го замените с 3с.л.подсладено какао.Разбъркайте сместа до хомогенна кафява  маса.
6.Към бялото тесто с помощта на шпатула прибавете на 2,3 пъти половината разбити белтъци.Разбъркайте бавно за да остане пухкаво тестото.
7.Към кафявото тесто прибавете на 2,3 пъти с помощта на лъжица останалото количество белтъци.
8.Намажете с мазнина правоъгълна тава и я постелете с хартия за печене/размери 45/35см./.Пресипете бялото тесто и го загладете равномерно.С помощта на чаена лъжичка загребвайте от кафявото тесто и поставяйте върху бялото тесто така,че да се получат шарки като точки.Както е показано на постъпковата снимка.След оформянето на блата тупнете леко 2,3 пъти тавата във плота,това се прави за да излезе въздуха от тестото и за да заглади тестото.
9.Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 16/18минути.След изпичане оставете блата напълно да се охлади.
     ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА
1.В купичка разбийте 3 жълтъка с 80гр.захар.
2.Остържете зрънцата на половин ванилова шушулка и ги прибавете към тенджерка със 200мл.сметана.Загрейте на котлон сметаната без да кипва.На тънка струйка,както разбърквате непрекъснато налейте сметаната при жълтъците,разбъркайте да се смесят хубаво жълтъците и сметаната и върнете сместа в тенджерката в която сте затоплили сметаната.
3.Сложете сместа на слаб котлон и разбърквайте енергично.Щом усетите,че крема започне леко да се сгъстява дръпнете тенджерката на ръба на котлона и разбърквайте до сгъстяване/за около 20/30секунди/ Отстранете от котлона крема и към него прибавете накиснат в студена вода желатин/не е необходимо да се затопля желатина от топлият крем той ще се разтвори/.От време на време разбърквайте крема за да не хване коричка.Охладете крема на стаена температура.
4.Към крема прибавете 1 или 2 с.л.сироп от Агаве.Натрошете 2,3бр./според големината на зърната/ какаови зърна и ги прибавете,към крема.
5.Сложете заквасената сметана в купичка и разбъркайте 2,3 пъти,колкото само да се разбърка до хомогенност,не прекалявайте с бъркането за да не я разводните.
6.Към крем Брюле прибавете замразените малини и заквасената сметана.Разбъркайте и приберете крема в хладилник за да се стегне.
ОФОРМЯНЕ
Нарежете блата,както ви е удобно на еднакви равни ленти или по-големи правоъгълни парчета/аз избрах да нарежа блата на ленти,за да не го натроша при сглобяването,защото блата е много мек и крехък.
Може да подредите сладкиша в малка правоъгълна тава или както съм избрала аз да подредите и стегна с правоъгълен метален/ринг сладкиша.
Подредете правоъгълен пласт от блата,стегнете с ринг.
Разпределете равномерно крема,като оставите и малка част за декорация.
Загладете крема и върху него поставете останалата част от шареният блат.
С останалата част от крема намажете равномерно сладкиша/само от горе,от страни не е нужно,защото няма да се виждат краските на блата// и го приберете в хладилник за да се охлади и стегне за няколко часа.
Декорирайте сладкиша с малини ,филирани бадеми или шоколад.
Нарежете сладкиша на малки квадратни или правоъгълни пастички или го нарежете с помощта на ринг на кръгчета.
 Да ви е сладко и не забравяйте,че не ви е нужен  повода за да се подсладите :)

8 коментара:

  1. Танче, наистина разкошен десерт! :)
    Цветен, вкусен, ароматен... От твоите ръце!
    Прегръдки и хубава вечер. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Танче, разбиваш ме с тези десерти! :) Показваш че и с диетични съставки може да се сътвори нещо толкова вкусно и красиво!
    Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Таничка, ама веднага имаш едно букетче с кокиченца от мен:)! Фантазия е този сладкиш, мила! Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Много е красив и пленителен!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. С какво мога да заменя сироп Агаве и в какви пропорции.Милена Николова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Милена,сиропът от Агаве,може да се замени с кленов сироп или меласа/кленовият сироп,като заместител е с подобна сладост,както сиропа от Агаве.Меласата според цвета си- свела на цвят е най-сладка,черната меласа е с по-нисък процент сладост.Няма да се получи същият резултат ако се замени със кокосова захар или натурална кафява,защото сиропа от Агаве е с течна консистенция.С мед също би трябвало да може да се замени,но сиропа от Агаве е с неутрален вкус а меда не е с неутрален вкус.Аз бих го заменила с кленов сироп/същото количество,както и сиропа от Агаве/.

      Изтриване
  6. Много благодаря, ще опитам.Милена Николова

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...