.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

вторник, 8 януари 2013 г.

СИРОПИРАНИ ОХЛЮВЧЕТА С ОРЕХИ И КАНЕЛА

ПРОДУКТИ
100мл.прясно мляко
4с.л.олио
2с.л.захар
1яйце
1ч.ч.едро смлени орехи
10/15гр.мая
350гр.брашно
канела
За сиропа
250мл.вода
250гр.захар
2ванилии
щипка лимонена киселина
1белтък


В купичка разтворете маята в 100мл.хладко прясно мляко.
Пресейте брашното в купа,направете кладенче и в него сипете прясното мляко с разтворената мая,захарта,яйцето и олиото.
Замесете меко и гладко тесто.Покрийте тестото с чиста кърпа и го приберете на топло за около 30минути.

Премесете тестото и го разточете върху набрашнен плот на правоъгълна кора.
Намажете кората с разбит белтък.
Поръсете кората с едро смлени орехи и канела.

Навийте кората на руло и я нарежете на парченца с широчина 1/2см.
Подредете охлювчетата в тава с разреза нагоре и ги оформете.
Оставете охлювчетата да удвоят обема си за около 20/30минути и ги изпечете до леко зачервяване в предварително нагряна фурна на 240градуса.

Направете сиропа от 1ч.ч.захар,1ч.ч.вода,2ванилии.Оставете сиропа да покъкри за около 10минути и прибавете щипка лимонтозу.
Полейте  охладените охлювчета  с топъл сироп.Преди да ги сервирате, оставете охлювчетата за няколко часа да се сипопирата.







неделя, 6 януари 2013 г.

ФАСУЛ С ОРИЗ И ЗЕЛЕНЧУЦИ И ПИТА С МАК И ОРЕХИ ЗА БОГОЯВЛЕНИЕ

Фасул с ориз и зеленчуци

200гр.фасул
200гр.ориз
2глава лук
2моркова
1зелена пиперка
1червена пиперка
олио
пресен или сух
джоджен,
1к.л.червен пипер
черен пипер,сол







Сварете зрелият фасул с една глава ситно нарязан лук,морковите нарязани на колелца и 2с.л.олио.
Нарежете на лентички зелената и червена пиперка и прибавете половината количество към фасула.

В тиган с 2с.л.олио задушете една глава лук,нарязан на ситно,нарязаните на лентички пиперки.Прибавете червеният пипер,нарязаният на ситно пресен джоджен/или сух/,измитият ориз.
В подходяща тава за предпочитане глинена или гювечета смесете свареният фасул и задушеният ориз.Размесете ястието ,посолете със сол и смлян черен пипер,долейте  бульон от вареният фасул и запечете ястието във нагряна фурна на 200градуса до приготвянето на ориза.

ПИТА
700гр.брашно
20/30гр.мая за хляб
3с.л.олио
2ч.л.сол
4ч.л.захар,
2 ч.ч.хладка вода
брашно за доомесване и
разточване
олио за намазване
мак,орехи
Направете закваската за питата,като в купичка разтворете маята с около 50мл.хладка вода,щипка захар и 2,3с.л.брашно.
Покрийте купичката с чиста кърпа и я приберете на топло за да удвои обема си/за около 15минути/
В купа пресейте брашното,направете кладенче и в него сипете закваската,3с.л.олио,солта и захарта и водата.
От изброените продукти замесете меко и гладко тесто,намажете го с 1с.л.олио,покрийте купата с чиста кърпа и приберете тестото да удвои обема си за около 30/40минути.
Разделете тестото на 3части.
Разточете едната част на правоъгълна кора.
Намажете с олио/или разтопено масло/ и навийте на руло.
Нарежете рулото на малки парченца с големина около 1см. и ги подредете по краищата на  малка тавичка/форма за печене/ с отделящо се дъно,предварително намаслена и поръсена с брашно.
От втората част на тестото оформете едно голямо топче за среда на питката и четири по малки.
Третата част на тестото разточете върху набрашнен плот на правоъгълна кора.
Намажете с олио или разтопено масло по желание поръсете с смлени орехи и навийте на руло.
Намажете рулото с мазнина и оваляйте в мак.
С ножица нарежете рулото,както е показано на снимката.
Прехвърлете внимателно тестото в тавата за печене и оформете.
Оставете питата да втаса за около десет минути и я намажете с смес от 1с.л.вода,1ч.л.олио и 1/2ч.л.мед или с разбит с няколко капки прясно мляко жълтък.
Поръсете питата по средата с едро смлени орехи.
Оставете питата да почине за още 10/15минути и я изпечете в нагряна фурна на 200градуса до зачервяване.
По ваша преценка за да не почернее прекалено,5минутки преди да я извадите от фурната я покрийте с алуминиево фолио.
Оставете питата да се охлади преди да я извадите от формата.
Да ви е сладко!

вторник, 1 януари 2013 г.

ЧЕСТИТА НОВА 2013ГОДИНА!

Да е мирна,щастлива,весела и успешна във всяко едно начинание!Нека Новата година донесе много здраве,повече усмивки,нови истински приятели,много щастие и благоденствие!Нека се научим да прощаваме,нека бавно остаряваме,нека повече да се обичаме и на себе си да приличаме!
Да ни е честита Новата 2013година!

неделя, 23 декември 2012 г.

ТИКВЕНИК И ОХЛЮВЧЕТА С ТИКВА,ЯБЪЛКИ И СУШЕНИ СЛИВИ

ПРОДУКТИ ЗА ТИКВЕНИК
1кг.тиква
300гр.кори за баница
200/300гр.едро смлени орехи
канела
2с.л.захар
2с.л.грис
100мл.олио
1пакетче/8гр./ ванилова захар
За сиропа
500гр.вода
500/600гр.захар
щипка лимонена киселина
или лимонов сок

Пригответе си плънката,като почистите,обелите и настържете на едро ренде тиквата.
Към настърганата тиква прибавете едро смлени орехи около 200гр.,две супени лъжици грис,две супени лъжици захар и канела.
Размесете плънката.
Разстелете корите за баница.
Намажете първата кора с олио и разстелете равномерно част от плънката.Навийте кората на руло,леко съберете рулото,като хармоника и внимателно прехвърлете в намаслена тава.По същият начин си направете и останалите кори до запълване на тавата.
Полейте тиквеника с олио,поръсете го с ванилена захар и го изпечете в нагряна фурна на 180градуса до зачервяване около 50минути.
Оставете тиквеника напълно да се охлади.
Направете сироп за баклавата,като в тенджерка към 500гр.захар прибавите 500мл.вода.Ако обичате по сладък тиквеник прибавете допълнително захар.
Оставете сиропа да покъкри за около 5/10минути и прибавете щипка лимонена киселина или лимонов сок.
Полейте вече охладения тиквеник с половината количество от горещият сироп.
*Ако обичате по сочен тиквеник полейте тиквеника и с другата половина от сиропа.
Аз си полях тиквеника с половината количество сироп а останалото количество използвах за приготвянето на друг сладкиш,които на вкус е нещо прекрасно.Нямах търпение да изчакам до бъдни вечер и го опитах :) :) :) Много приятно съчетание на тиква,ябълки обилно количество орехчета,портокалови корички,сушени сливи,ванилия и канела.
 А ето как да си го приготвите у дома.


 ОХЛЮВЧЕТА С ТИКВА,ЯБЪЛКИ И СУШЕНИ СЛИВИ
300гр.кори за баница
400гр.тиква
200гр.орехи
1ябълка
10бр.сушени сини сливи
по желание стафиди
1/2кора на портокал
канела,ванилия
3с.л.захар
2с.л.галета
50мл.олио
1пакетче/8гр./ванилена/ захар
1/2червена ябълка за декорация
В купа смесете около 400гр.настъргана на едро ренде тиква,настъргана ябълка,едро смлени орехи,нарязани на едро сини сливи,настъргана кора на половин портокал,2,3с.л.галета,3с.л.захар.Разбъркайте плънката.
Разстелете корите,намажете първата кора с олио и разстелете част от плънката само по едната дължина на кората.
Навийте на руло и го направете на охлювче.Нарежете тънки резенчета от червена ябълка/с кората/ и декорирайте охлювчето.По средата поръсете орехи.
По същият начин си направете и останалите кори до изчерпване на количеството плънка.
Полейте приготвените охлювчете с олио и поръсете с ванилена захар.
Изпечете в нагряна фурна на 180градуса.
Оставете охлювчетата да се охладят.
Полейте много леко с около 2,3с.л.от горещият сироп всяко охлювче.Целта е много леко да се напоят.Не прекалявайте със сиропа.По желание при сервиране  поръсете охлювчетата с пудра захар.Да ви е сладко!
                         
                              Най-добрите Коледни пожелания са тези отправени от сърце!
                             Весели,щастливи топи и уютни Коледни празници ви пожелавам!










събота, 22 декември 2012 г.

С аромат на Коледа


 Коледа е невъзможна без аромат на ванилия,шоколад,мед,канела на току що опечени сладки
и хубаво ароматно капучино с щипка канела.
Подготвила съм ви няколко страхотни  любими на моето семейство рецепти за коледни сладки и бисквитки,с които да зарадвате цялото си семейство а защо не и да ги използвате като сладък коледен подарък.
Ако ги опаковате в пликче и им сложите красива панделка,ще се превърнат в чудесни сладки подаръци за колеги и приятели.

Коледни маслени бисквитки с мед и бадеми



Коледни маслени бисквитки с мед и бадеми

Маслени бисквитки с аромат на ванилия,какао и розова вода.

БИСКВИТКИ С КАКАО

 

Дребни сладки с бадемова плънка и шоколад

КОЛЕДНИ ОРЕХОВИ КУРАБИЙКИ С ЯБЪЛКА И КОНДЕНЗИРАНО МЛЯКО


СЛАДКИ ИЗКУШЕНИЯ - СЛАДКИ С ОРЕХИ,СТАФИДИ И ЛЕШНИЦИ

СЛАДКИ ИЗКУШЕНИЯ - МАСЛЕНИ СЛАДКИ С КОНДЕНЗИРАНО МЛЯКО И ШОКОЛАД с вкус на карамел,масло, ванилия и шоколад.

 СЛАДКИ ИЗКУШЕНИЯ-СЛАДКИ С ФЪСТЪЦИ И СУСАМ

 А ето и най-любимите ни малки сладки изкушения със маслено тесто,локум и орехи.Невероятна наслада за любителите на сладичкото:) :) :)

ЛОКУМЕНИ МЕСЕЧИНКИ

Пожелавам ви весели,топли,ароматни и уютни коледни празници!

 

 

четвъртък, 20 декември 2012 г.

КОЛАЧЕТА ЗА ИГНАЖДЕН

Игнажден е познат още,като Идинак,Идинажден, Игнатьовден, Полаз, Полязов ден или “Млада година.
Тъй като Игнажден означава „пламенен ден”, днес именици са и хората, носещи имената Игнат, Огнян, Огняна, Пламен и Пламена.
Според поверието, на Игнажден започват и родилните мъки на Божията майка, тогава са и сбирките на коледарите. Затова той е наречен Нов ден или Млада година.
С Игнажден се поставя началото на коледните празници. С него е свързан обичая полазване, предвещаващ каква ще бъде новата година. Ако първият гост е добър и късметлия, семейството ще се радва на благоденствие и успехи през цялата година.На Игнажден се приготвят колаци и се прави кръст от замесено тесто, с който стопаните се предпазват от зло. Повечето обичаи са свързани с вярването, че на Игнажден започват Мръсните дни, които траят до Нова година.На   Игнажден се приготвя празнична трапеза. Всичките ястия трябва да бъдат постни : пита с мая, ошав, варена царевица,ошаф, варено жито, просо, картофи с праз или булгур, боб, зеле, лук, чесън, туршия, кравайчета, колачета орехи, мед.




Ето моето предложение за колачета.

ПРОДУКТИ
За закваската
10гр.мая
40мл.хладка вода
1ч.л.захар
3/4с.л.брашно
За тестото
320гр.брашно
200мл.хладка вода
1ч.л.оцет
1ч.л.сол
1ч.л.захар
3с.л.олио

Направете си закваската,като в купичка разтворете маята в 40мл.хладка вода.Към сместа прибавете една чаена лъжица захар и 3/4с.л.брашно.
Завийте закваската с чиста кърпа и приберете на топло за около 15/20минути или докато удвои обема си.
В купа пресейте брашното,направете кладенче и в него сипете закваската,една чаена лъжица сол,една чаена лъжица захар,една чаена лъжичка оцет,три супени лъжици олио и двеста милилитра хладка вода.
Замесете меко и гладко тесто,да не лепне по ръцете.Намажете тестото с една чаена лъжица олио и го поставете в купа.
Покрийте купата с тестото с чиста кърпа и я приберете на топло за около час.
Премесете тестото и го разделете на части.Премесете всяка част и я оставете да почине за около десет минути.
Върху набрашнен плот разточете всяка част от тестото една по една  на тънки правоъгълни кори.
Намажете ги с олио,поръсете  със смес от семена,мак,сусам,навийте на руло и оформете по ваш избор.
Ето няколко начина за оформянето на колачетата.
 След оформянето на колачетата ги оставете да починат за около 20минути на топло.Намажете ги с олио и по желание поръсете с шарена сол или семена.Изпечете колачетата в нагряна фурна на 210градуса до леко зачервяване.

     *Няколко любопитни факти за тестото.

 *Защо се пресява брашното?
  За да се отстранят попадналите в него частици и да се обогати с кислород. Така то втасва по-лесно. 
 *Каква е ролята на оцета?
  Киселината/оцет,лимонов сок или кисело бяло вино/ прави молекулите на глутена по къси и по здрави,съответно тестото става по здраво.
 *Каква е ролята на захарта?
   Тя подобрява качеството на тестото. Захарта е нужна за нормалната дейност на дрождите на маята. Ако тестото ще се пече, най-добре е да се ползва пудра захар. Но не бива да се прекалява с нея. Макар тя да придава на тестото повече въздушност, голямото й количество би го направило плътно и тежко.

  *Защо се слага мляко?
  То подобрява пластичните свойства на тестото, усилва процеса на разрохкване, тъй като осигурява и млечнокисела ферментация. Вместо прясно мляко за тесто с мая може да използвате кисело мляко, айрян, сметана, суроватка, както и други млечнокисели продукти.

 *Каква е функцията на мазнината?
  Тя осигурява неговата пластичност, придава на готовото изделие хрупкавост. За да бъде по-дълго време свежа баницата, в тестото й се слага олио. За мекиците и пирожките, които се пълнят с риба или месо, може да се използва животинска мазнина - кокоша, свинска и др. Но ако пълнежът е нежен - малини, ягоди, ябълки, тези мазнини не са подходящи. Прекомерното количество мазнини в тестото потиска дейността на дрождите и процесът на бухване може да прекъсне.

*Защо се използват  яйца?
Те повишават хранителната ценност и вкуса на изделието. От добре разбитите белтъци тестото бухва повече а благодарение на жълтъците, които образуват емулсия, всичките продукти се съединяват в гладка маса. Благодарение на тях и на брашното се образува хрупкава коричка.







вторник, 11 декември 2012 г.

КЕЙК ЗВЕЗДИЧКА

ПРОДУКТИ
За кафяво тесто
3яйца
180гр.захар
1/2ч.ч.захар
60гр.кисело мляко
2с.л.какао
1бакпулвер
1ванилия
200гр.брашно
1с.л.какао
За бялото тесто
220гр.захар
100гр.меко масло
4яйца
150мл.прясно мляко
1ванилия
1бакпулвер
Идеята е адаптирана от Panelaterapia
360гр.брашно
кора на половин лимон
кора на половин портокал
В купа разбийте яйцата със захарта.Прибавете едно по едно яйцата,като продължавате да разбърквате.На тънка струйка прибавете олиото към сместа.
Разтворете 2с.л. какао в киселото мляко и го добавете към тестото.
Пресейте брашното размесете го с бакпулвера,ванилията и една супена лъжица какао.
Прибавете към тестото на части сухата брашнена смес.
Пресипете кексовата смес в правоъгълна форма за печене постлана с хартия за печене.
Изпечете кейка от който ще направите звездичките в нагряна фурна на 180 градуса.
Времето за приготвяне на кейка зависи от размера на формата ви.
Направете си проверка по познатият начин с клечица за зъби.
След като кейка се е изпекъл го оставете напълно да се охлади и го нарежете на филийки.
С формичка за сладки примерно звезда си нарежете всяка филийка от кейка.
Пригответе си бялото тесто,като в купа разбиете маслото със захарта.Прибавете едно по едно яйцата,като продължавате да разбивате.
настържете кората на половин лимон и кората на половин портокал и ги прибавете към сместа.
Пресейте брашното и го размесете с бакпулвера и ванилията.
Прибавяхте на порции брашното към яйчено маслената смес,като го редувате с прясно мляко.
Започвате с брашно,мляко..и завършвате с брашно.
В правоъгълна форма постлана с хартия за печене  поставете нарязаните звездички и върху тях пресипете бялото тесто.Загладете тестото.
Изпечете в нагряна фурна на 180 градуса.Да зачервяване при мен за 45минути.
Оставете кейка да се охлади и го полейте с разтопен бял шоколад.Декорирайте кейка със настърган бял шоколад или настъргани ядки.
А какво приготвих от изрезките,които ми останаха от кафевият блат  ще ви споделя в следваща публикация!







КЮФТЕНЦА С БРЮКСЕЛСКО ЗЕЛЕ И КАРТОФИ

ПРОДУКТИ
300гр.кайма смес
сол,чубрица
кимион
черен пипер
1кг.картофи
300гр.брюкселско зеле
1пиперка
1глава лук
2скилидки чесън
1ч.л.червен пипер
150мл.бяло вино
олио
1дафинов лист
по желание розмарин
Омесете каймата със сол,смлян черен пипер,чубрица и кимион.
Направете кюфтенца с големина колкото малък орех и ги оваляйте в брашно.
В 2,3с.л.олио задушете лука нарязан на ситно,пиперката за предпочитане червена нарязана на лентички и скилидките чесън нарязани на ситно.
Прибавете кюфтенцата към зеленчуците.Измийте и почистете брюкселкото зеле и го прибавете към ястието.

Поръсете с чаена лъжичка червен пипер.
Полейте ястието с 150 /200мл.бяло вино и долейте толкова зеленчуков буьон или вода колкото да се покрие ястието.Прибавете дафинов лист.

Посолете със вегета и оставете ястието да къкри на слаб огън за около 30/40 минути.Ако е нужно добавете допълнително бульон.По
Измитите ,почистете ,нарежете картофите и ги прибавете към ястието.


Оставете ястието да къкри до  сваряване на картофите.Поръсете ястието с прясно смлян черен пипер и сервирайте.



неделя, 9 декември 2012 г.

СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ,ОРЕХИ И СУШЕНИ СИНИ СЛИВИ

ПРОДУКТИ
За тестото
125гр.меко масло
100гр.кафява захар
2с.л.мед
100мл.прясно мляко
1яйце
1ванилия
1ч.л.бакпулвер
400/420гр.брашно

За плънката
2ябълки
2с.л.захар
100мл.мармалад от дюли
канела
80/100гр.орехи
2с.л.захар
10бр.сушени сини сливи
пудра захар
В купа пресейте брашното и го размесете с бакпулвера.
Направете кладенче и в него сипете меко масло,захарта,ванилия,две супени лъжици мед,100 мл.прясно мляко,едно яйце.
Замесете меко и гладко тесто.Завийте тестото във стреч фолио и го приберете за кратко в хладилник.
Пригответе плънката,както измиете,обелите и нарежете ябълките на тънки филийки.Поръсете ябълките с канела и две супени лъжици захар.Извадете костилките на сливите и ги нарежете на половинки.

Разточете тестото на правоъгълна тънка кора.За ваше улеснение най-добре разточете кората върху хартия за печене.
Намажете кората със мармалад от дюли.
Поръсете с едро смлени орехи и разпределете половината от ябълките по средата на кората.

Отново поръсете с орехи и разпределете останалата част от ябълките.
Разпределете и нарязаните сушени сливи.
Поръсете с две супени лъжици захар и по желание с допълнително канела.

Внимателно запечатайте, оформете като руло и набучете с вилица сладкиша.
Запечатайте и краищата,като  прищипете тестото.С ръце оформете рулото.Заедно с хартията преместете рулото в правоъгълна тава.
Изпечете в нагряна фурна на 200гр.за около 45/50минути.
Оставете сладкиша да се охлади и го поръсете с пудра захар.
Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...