.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

петък, 3 октомври 2014 г.

Кексчета със сини сливи,шоколад и сусам

ПРОДУКТИ
За 6бр.
2яйца
120гр.кафява захар
100мл.течна сладкарска сметана
160гр.брашно
1ч.л.бакпулвер
60мл.разтопено/течно/масло
1 или 2бр.сливи
30гр.шоколад
6бр.бадеми
сусам за поръсване
пудра захар за поръсване





1.В купа разбийте яйцата със захарта.Към сместа,прибавете 100мл.течна сладкарска сметана.Пресейте брашното,размесете го с бакпулвера и го добавете,към сместа за кексчета.


2.Разтопете маслото и на 2,3 пъти го прибавете,към тестото,като разбърквате до хомогенна маса.

3.Намажете с масло и поръсете с брашно формички за мъфини.Във всяка формичка изсипете по 1и 1/2 супена лъжица от тестото.

4.Измитите, изчистени и подсушени сини сливи нарежете на малки парченца и ги разпределете върху сместа във формичките.Във всяка формичка поставете по парченце шоколад.

5.Запълнете формичките с тесто/около 2с.л.за формичка/,поръсете със сусам и поставете по бадем/без да го натискате,защото ще потъне при изпичането/ по средата на всяко кексче.

6.Изпечете кексчетата в нагряна фурна на 180градуса до изпичане за 18/20минути.За да сте сигурни си направете проверка по познатият начин с клечка за зъби.

7.След изпичане,оставете кексчетата напълно да се охладят,извадете ги от формичките и ги поръсете с пудра захар.От същото тесто,може да си приготвите и вкусни гофрети,поръсени с шоколад.
Да ви е сладко!

четвъртък, 2 октомври 2014 г.

Супичка с патешко филе,шафран,зеленчуци и ориз

ПРОДУКТИ
200гр.Патешко филе
1малка глава лук
1морков
1малка зелена пиперка
40гр.гъби Шийтаке
100гр.грах от консерва
60/80гр.ориз
щипка къри
щипка кимион
резенчета лимон
2л. зеленчуков бульон или вода
сол,прясно смлян черен пипер,щипка шафран
100мл./150мл.прясно мляко
магданоз
олио или зехтин
1.Нарежете на ситно патешкото филе.
2.Накълцайте на ситно лука,чушката,гъбите,морковите на лентички.
3.Загрейте на котлон тенджерка с 2,3с.л.олио или зехтин и в него поставете накълцаното крехко патешко филе.Запържете за кратко,колкото да си промени цвета месото/да побелее/ и към него прибавете едно по едно лука,след няколко секунди прибавете настърганият на едро ренде морков,накълцаната на ситно чушка и гъбите.
4.Оставете за няколко секунди сместа да се задуши и прибавете половин консерва грах от консерва.
5.Ако е нужно добавете още мазнина.Поръсете ястието с 1/2каф.лъжичка къри и полейте с 2л.зеленчуков бульон или вода.Оставете супата да заври и към нея прибавете ориза и щипка кимион.Посолете супата.
6.Оставете супата да къкри до готовност на ориза.
7.Застройте супата,като в купичка сипете около 100/150мл.прясно мляко.Към млякото добавете 1 черпак от бульона на супата.Сипете застройката при супата и разбъркайте.
8.Поръсете супата с прясно смлян пипер,щипка шафран и магданоз.
9.Поднесете супата топла с резенчета лимон.
Да ви е сладко!




сряда, 1 октомври 2014 г.

Кюфтета на фурна с пресни гъби Шийтаке и моцарела

ПРОДУКТИ
400гр.кайма смес
1глава лук
2 ск.чесън
2бр.печени червени пиперки
2бр.печени зелени пиперки
1 морков
150гр.пресни гъби Шийтаке
магданоз
125 гр.моцарела
80мл.доматено пюре
2с.л.сос Jugo-Maggi или соев сос по избор

1.Овкусете каймата с подправки,сол и прясно смлян черен пипер.Оформете малки кюфтенца и ги оваляйте в брашно.Загрейте на котлон тенджера или тиган с 2,3с.л.олио.Запържете кюфтетата за кратко,колкото да се запечатат и да променят цвета си.Извадете кюфтенцата от тенджерката и ги заделете на страна.
2.В същият съд задушете лука,нарязан на ситно,скилидките чесън/цели/,моркова нарязан на шайби,чушките нарязани на лентички и гъбите шийтаке на половинки или четвъртинки.
Към зеленчуците добавете и 150гр.сварен грах.Прибавете и 2с.л.сос Jugo на Maggi/или соев сос по ваш избор/Към ястието добавете и 80мл.доматено пюре.
Полейте зеленчуците с 100мл.вода.Оставете зеленчуците да покъкрят за около 1минути и ги отстранете от огъна.


3.Пресипете зеленчуците в глинен съд,към тях прибавете и кюфтета.Поръсете с магданоз,сол на вкус и прясно смлян черен пипер.Нарежете моцарелата на шайби и я разпределете,върху ястието.
4.Изпечете ястието в студена фурна на 200градуса/в случай,че замените глиненият съд с друг,изпечете ястието в нагряна фурна/  за около 20/30минути.


Поднесете ястието топло с подходяща сезонна салата.
Да ви е сладко!

понеделник, 29 септември 2014 г.

Пита на топчета с кашкавал и риган

ПРОДУКТИ
За тестото
600гр.брашно
1пак.суха мая
700мл.топла вода
2 и 1/3ч.л.сол
2с.л.захар
За овалване и плънка
30/40мл.олио
1яйце
100гр.галета
80гр.кашкавал/или сирене
риган




1.В купа пресейте брашното,размесете го с маята,солта и захарта,направете кладенче и в него сипете 700мл.топла вода.
Замесете рядко и лепкаво тесто, покрийте го с чиста кърпа и го приберете в хладилник за няколко часа,докато удвои обема си,най-добре да го замесите от вечерта и на сутринта,ще е удвоило обема си.
2.Сипете в купичка олио,потапяйте си ръцете и късайте топчета с големина на орех.Потопете всяко топче в разбито яйце и го оваляйте в галета.Оформете на топчетата,до колкото е възможно,поради факта,че тестото е доста меко.
3.В тавичка подредете топчетата едно до друго.
4.Поръсете питата с обилно количество кашкавал или сирене а най-добре и двете.Поръсете с щипка сух риган.
5.Загрейте фурната на 200 градуса и на дъното и поставете малка метална купичка с гореща вода,за овлажняване на въздуха във фурната.Печете питата първоначално на 200градуса за около 10минути а после намалете градусите на 180 и печете още около 20минути или до зачервяване.
След изпичане оставете питата леко да се охлади на стаена температура и я сервирайте топла.
Да ви е сладко!

Кавърма с телешко,свинско месо и пилешки дробчета

ПРОДУКТИ
400 гр.телешко филе
250 гр.свинско филе
240 гр.пилешки дробчета
1 праз-лук бялата част/120гр./
130гр.пресни печурки
1,2 моркова
2 глави лук
1 глава чесън
1 зелена пиперка
150 мл.доматен сок/пюре/
1ч.л.червен пипер
прясна целина
магданоз
сол на вкус
прясно смлян черен пипер
олио
алуминиево фолио
1.Измийте, почистете от ципите пилешките дробчета, оваляйте ги в брашно и ги заделете на страна.
2.Измийте и подсушете телешкото и свинското месо.Нарежете месата на порцийки.Леко посолете със сол и прясно смлян черен пипер.
3.Измийте и нарежете праза,лука,пиперката,моркова на колелца.Почистете и измийте печурките,ако са по-големи ги нарежете на две ,ако са по-малки ги оставете цели.
4.Обелете чесъна без да отделяте скилидките и с остър нож отрежете само връхчетата.
5.Загрейте на котлон тенджерка с 2,3 с.л.олио.Поставете телешкото месо и го запържете,колкото да се запечата.Извадете месото и го поставете в глинена тавичка.
6.В същата мазнина запържете за кратко свинското месо,колкото да се запечата/леко да побелее/.
7.Извадете месото и го прибавете,към телешкото месо.
8.В същата тенджерка задушете за кратко зеленчуците.Ако е нужно добавете 2,3 с.л.олио.Задушете първо нарязаният лук,праза,нарязаната на колелца чушка,нарязаните на шайбички моркови,прибавете и главата чесън и измитите и почистени цели гъби.
9.Към зеленчуците прибавете около чаена лъжичка червен пипер и доматено пюре/сок/
10.Полейте зеленчуците с вода /около 250мл./ и ги оставете за кратко,колкото да кипне.
11.Посолете зеленчуците,поръсете с прясно смлян черен пипер.По желание може да добавите и 1,2 листа дафинов лист.
12.Изсипете зеленчуците при месата,прибавете целина и магданоз,разбъркайте ястието за да се размесят продуктите,покрийте съда с алуминиево фолио или капак и сложете тавата във студена фурната да се пече на температура около 200/220 градуса за около 1,40минути.
      Поднесете ястието топло с подходяща прясна ,сезонна салата или туршия.А които обича люто,мариновани пукани люти чушлета най-отиват на това вкусно ястие.

 ПУКАНИ ЛЮТИ ЧУШКИ/за свекърви и тъщи/
люти чушки/чорбаджийски,рибки,
шипка или др, зелени злодейки
марината за 1 буркана
1ч.ч.оцет винен
1/3ч.ч.олио
2ч.л.захар
1ч.л.мед
2ч.л.сол
1/2ч.ч.вода
2ск.чесън
1/2морков
магданоз
 Количеството марината е за приготвянето на 1 буркан/с вместимост 500гр./  пукани чушки/около 350гр. за 1 буркан/
Измийте и подсушете чушките.Отрежете дръжките.
Опукайте на котлон чушките и топли го подреждайте в буркан,като помежду им слагате скилидки чесън,морков нарязан на колелца и пресен магданоз.
 Направете маринатата,като кипнете на котлон оцета,олиото,захарта,солта,меда.
С горещата марината полейте чушките,затворете с капачка и обърнете буркана за да се запечата от топлината.

петък, 26 септември 2014 г.

Шоколадова тарта с карамелизирани круши и карамел

ПРОДУКТИ
За блата
80 мл.течна сладкарска сметана
100 гр.тъмен шоколад
220 гр.брашно
1 ч.л.бакпулвер
щипка сол
40 гр.кафява захар
100 гр.меко масло
    За плънката
300 гр.круши/1 голяма круша/
2,3 с.л.бяла захар
1 ч.л.мед
 За крема
200 гр.бяла захар
300мл.течна сладкарска сметана
1 желатин/по желание/10гр.
шоколадови стърготини за декорация
форма за печене 18/20см.с отделящо се дъно
    1.Пригответе си блата,като кипнете на котлон 100мл.течна сладкарска сметана.Отстранете сметаната от огъня и към нея прибавете,начупеният на парченца тъмен шоколад/черният шоколад не е подходящ,защото количеството захар.за направата на платката е малко ,съобразено е и се компенсира със сладката плънка и крема а черният шоколад не е толкова сладък.
Оставете шоколада да се отпусне за кратко и го разбъркайте до пълното му разтапяне.
  2.В купа пресейте брашното,размесете го със солта и бакпулвера,направете кладенче и в него сипете охладената шоколадова смес,захарта и размекнатото масло.Замесете меко тесто да не залепва по ръцете.
 3.Намажете с масло форма с отделящо се дъно.Разточете върху набрашнен плот тестото и го прехвърлете във формата за печене.Оформете борд по стените на формата.Тестото е ронливо и ако ви е трудно да го разточите,оформете блата,като късате части от тестото и така запълните дъното на формата за печене и оформите борд.
Набучете с вилица тук там дъното и борда на вече оформеният блат,за да не се надуе прекалено при изпичане.Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 8,9минути.След изпичане оставете платката да се охлади.
 4.Измийте,обелете и почистете крушата.Нарежете я на продълговати не много дебели лентички.В тефлонов тигана сипете 2,3 с.л захар,оставете да се карамелизира за кратко и като разбърквате отвреме на време с дървена лъжица,прибавете лентичките круши и 1 ч.л.мед/не повече защото плънката ще се разводни/Оставете захарта да придобие леко кехлибарен цвят и отстранете сместа от котлона.Оставете плънката да се охлади и я разпределете по дъното на блата.
 5.Сипете в тенджерка 200гр.захар и я карамелизирайте до кехлибарен цвят.Разбърквайте захарта за да се разтопи напълно.Към карамела изсипете сметаната и разбърквайте,като внимавате да не се изгорите.Щом сместа стане еднородна отстранете от котлона и я оставете да се поохлади,като разбърквате за да не хване коричка.
 6.В купа разбийте с миксер 200 мл.течна сладкарска сметана./Не е необходимо да я разбивате със захар,защото ще се смесва с карамела.
 7.Тук е момента да решите дали,ще добавите и желатин,към крема.В случая аз не съм сложила,но тортата си я хапнахме след,като се охлади и стегна в хладилника за 24 часа.За това препоръчвам да използвате желатин или агар-агар за да се стегне по бързо и лесно.
Ако,ще използвате желатин го разтворете в в,3с.л. студена вода,загрейте го на котлон без да кипва.Вземете 2с.л.от топлият карамел,към него прибавете 1 с.л. от сметаната и към сместа прибавете желатина.
 8.Смесете леко охладеният карамел със битата сметана/добавете я на 2,3 пъти.Ако ви в трудно смесването първоначално разбийте с миксер а след това продължете с дървена лъжица.Прибавете и сместа с желатина.
 9.Приготвеният крем разпределете върху крушите,загладете и приберете сладкиша в хладилник за да се стегне.
Преди да сервирате сладкиша го поръсете със стърготини от шоколад.
П.С.Сладкишът може да се приготви и в по -голяма форма за печене,като удвоите продуктите за плънката.Тестото е достатъчно,крема също.Сладкишът ще се получи по нисък отколкото ако се използва по малка форма за печене.
Да ви е сладко!

сряда, 24 септември 2014 г.

За добро утро - кифлички с овесени ядки,сирене и кашкавал

ПРОДУКТИ
За тестото
300 гр.бяло брашно
40 гр.фино царевично брашно
1 ч.л.сол
1с.л.мед
1ч.л.бакпулвер
1/3 ч.ч.разтопена мас/чаша с вместимост 300мл./
1/3 ч.л.ябълков оцет
125 гр.кисело мляко
100 мл.хладка вода
За плънката
50 гр.натрошени овесени ядки
1/3 ч.ч.прясно мляко
50/80гр.сирене
50гр.настърган кашкавал
В купа пресейте двете брашна.Прибавете бакпулвера и солта и размесете с брашното.Направете кладенче и в него сипете киселото мляко,меда,оцета,разтопената мас и водата.
Замесете меко и гладко тесто и го разточете върху леко набрашнен плот на кора с дебелина около 0,5см.


Направете си плънката,като в купичка накиснете за около 10 минути овесените ядки в прясното мляко.Към вече меките и накиснати овесени ядки прибавете натрошено сирене и настърган кашкавал.***Може да добавите и пресни подправки,аз не добавих,защото си имам едно капризно девойче и на тази бяла плънка,зеленийката ще се вижда.
С помощта на ринг нарежете кората на кръгчета.По средата на всяко кръгче,поставете част от плънката
.Върху всяко кръгче с плънка, поставете изрязано с помощта на декоративен валяк/нож/ второ кръгче,оформете с ръце и прещипете краищата с помощта на вилица.
Ако не разполагате с декоративен валяк набучете на няколко места с вилица второто къгче и го поставете върху плънката.Постелете с хартия за печене тава и поставете оформените кифлички.По желание за по-златист загар, може да намажете кифличките с разбит с няколко капки прясно мляко жълтък.Изпечете кифличките в нагряна фурна на 180гр. за около 15/18минути до зачервяване.
Да ви е сладко!


понеделник, 22 септември 2014 г.

Тиквеник с карамелена заливка

 Ако обичате десерти и сладкиши с тиква, по точно тиквеник  сочен,вкусен и сладък с обилно количество печени орехови ядки и кехлибарна карамелена заливка, то това в вашата рецепта.Опитайте!
ПРОДУКТИ
за обла тава с диаметър 24см.
200гр.кори за баница
1,200гр.тиква
150гр.едро натрошени запекъни орехи
100мл.слънчогледово олио
3с.л.кафява захар
1кафена лъжичка канела
   За захарният сироп
150мл.кафява захар
150мл.вода
  За карамела
200гр.бяла захар
100мл.течна сладкарска сметана

Измийте,подсушете и обелете тиквата.Настържете я на едро ренде.Към настърганата тиква,прибавете едро натрошените орехи,3с.л.кафява захар и канелата.С помощта на лъжица размесете продуктите за плънката.Постелете с хартия за печене обла тава с диаметър 24см.
Разстелете на плота корите за баница.Намажете първата кора с олио и поръсете с част от плънката.Навийте на руло ,като използвате 2 кори.Нарежете рулото на малки парчета/рулца/.
Подреждайте в тавичката едно до друго рулцата с разреза нагоре.По същият начин си оформете останалите кори до запълване на тавата и до изчерпване на количествата.
Изпечете тиквеника в нагряна фурна на 200гр.за около 30минути или до зачервяване.
Полейте топлият тиквеник с студен захарен сироп,приготвен от 150мл.кафява захар и 150мл.вода.За направата на карамеленият сос се доверих на Вили.
Пригответе си карамела,като изсипете в касеролка 200гр.захар.Карамелизирайте захарта на котлон до кехлибарен цвят.Внимателно изсипете 100 мл.течна сладкарска сметана, разбъркайте с дървена лъжица за кратко до получаване на карамелен сос,като внимавате да не се изгорите.
Оставете карамела леко да се охлади,като го разбърквате за да не хване коричка.
Полейте тиквеника с карамела.Оставете за няколко часа сладкиша да се охлади и да си поеме ароматите и е готов за сервиране.
Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...