.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

четвъртък, 26 юли 2012 г.

ИСТОРИЯ...СЪС СВИНСКО ЗАДУШЕНО

Историята със свинско :) :) :) е има си предистория.Преди 2или3години по същото лятно,цветно и горещо време стегнахме багажа и се приготвихме за плануваната лятна почивка на море.Избрахме си дестинация след хиляди основателни претенции - Коста брава крайбрежен район  провинция Жирона в Североизточна Каталуния.
И така ден преди заминаване ..ни се развали хладилника.И макар,че бях намалила покупките до минимум във фризера останаха две прекрасни парчета свинско филе.
Не ми мина през акъла да помоля някоя приятелка да ми го съхрани а започнах да се чудя как да приготвя  месото.Направих свинско задушено.Шпиковах месото със чесън,морков и зърна черен пипер.Посолих го със сол и прясно смлян бял пипер.Накълцах моркови,лук,чесън и зелени подправки и оставих месото да се задушава на слаб огън,като от време на време го поглеждах.Това крехко месце без да го опитам го метнах в една голяма кутия и...тръгна с нас на почивка.Пристигнахме в Коста брава,настанихме се  и вечерта се сетих за месото.Нарязах го да го опитаме и с голяма изненада установихме,че това крехко студено месо е божествено на вкус.Не знам дали ви се е случвало,понякога когато приготвям нещо ей така на бързо и без много много да се старая..то става чудесно.Много често,когато приготвям свинско месо се сещам за прекрасният вкус на както му казвам аз зорлен приготвено задушено свинско.Каня се от тогава да го приготвя и най- накрая ...се наканих.Е днес ще го хапнем топло, леко полято със сос  и ако случайно остане от месото ще приготвя сандвичи със студено свинско,зелена салата и малко майонеза.

ПРОДУКТИ
1кг.свинско филе
5с.л.олио
1,2глави лук
2моркова
целина
4,5скилидки чесън
2дафинови листа
10/15зърна черен пипер
1с.л.доматено пюре
сол,смлян пипер
магданоз
Измийте,подсушете и почистете свинското филе.Направете малки разрези и шпиковайте месото със чесън,парченца морков и зърна черен пипер.Направете леки не много дълбоки разрези  върху месото,като мрежа. Посолете със сол и прясно смлян бял пипер.
Загрейте олио и поставете месото.Запечатайте го от всички страни до леко зачервяване.Извадете месото и го оставете настрана.
Задушете лука нарязан на ситно,3,4скилидки чесън,морковите нарязани на кубчета,листата и корена на целина нарязани на ситно и магданоз.Посолете и върнете месото в тенджерата.Залейте с гореща вода или зеленчуков бульон.Добавете и 1,2 дафинови листа.Оставете месото да къкри под капак на слаб огън за около 2,3часа.Ако е нужно добавете още вода или бульон.Когато месото поомекне добавете 1,2с.л.доматено пюре.
Доварете месото на слаб огън докато напълно омекне.

Преди да го сервирате извадете месото в голяма подходяща чиния,нарежете го на тънки филиики.Прецедете соса и претрийте зеленчуците през гевгир.Така полученият сос от приготвянето на месото го кипнете на котлон и към него прибавете малко сос около 1с.л. Уорчестър, сока на половин лимон и накълцан магданоз.Поръсете с 1ч.л.брашно.Оставете соса да се сгъсти и с него полейте месото.
Полейте месото със соса и го сервирайте топло с гарнитура от варен ориз,задушен грах,картофени крокети или задушени картофи с масло и зелени подправки.Е задължително и салата- мешена салата или зелена.
За месото може да си приготвите и други сосове по избор.
Е това е моето свинско задушено,надявам се да си го приготвите и вие у дома.
Да ви е сладко!!!



10 коментара:

  1. Мадре мияяяя Таничкеее каква е тази вкусотия.Как ми се прияде не е истина.Снимките са много хубави особено първата.Крехко крехко ще го сънувам довечера.Айде поздрави и целувки мила ми бузанке:) :) :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ванюша.Да ме видиш как се смея на бузанката:) :) :)Амиии бузанка съм,какво да направя.Поздрави и от мен Ванюша.

      Изтриване
  2. Чудесно месце Таничка много крехко и вкусно изглежда.А историйката...и на мен ми се е случвало и с хладилника и когато готвя нещо без много да му притрисам то пък става бонбон.Поздрави от мен Таничка и лека вечер.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрастииии миличка не сам те мяркала скоро,къде обикаляш.Благодаря ти за картичката,много ми хареса и много и се зарадвах.:) :) :)Сърдечни поздрави и от мен миличка и аз ти желая прекрасна вечер.

      Изтриване
  3. Разкошно е! Толкова крехко! Историята на ястието също е интересна!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за комплиментите Кате.Поздрави за прекрасният ти блог.Желая ти лека вечер и прекрасен уикенд.:) :) :)

      Изтриване
  4. Страхотно изглежда! Непременно ще го пробвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Траяна.Пробвай го много е вкусно.А студено е още по хубаво.Желая ти лека петъчна вечер,прекрасен уикенд и много усмивки.:) :) :)

      Изтриване
  5. Приятелски поздрав от Коста брава и да кажа че зная вкуса на това задушено и шпековано месце.Ако пак имате път на сам, ще ми е приятно да се запознаем!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Коста брава райско кътче.Прекрасни спомени имам от там.И аз ще се радвам да се запознаем Дани.Живот и здраве пак ще дойдем на семейна почивка.Сърдечни поздрави и прекрасен уикенд.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...