Историята със свинско :) :) :) е има си предистория.Преди 2или3години по същото лятно,цветно и горещо време стегнахме багажа и се приготвихме за плануваната лятна почивка на море.Избрахме си дестинация след хиляди основателни претенции - Коста брава крайбрежен район провинция Жирона в Североизточна Каталуния.
И така ден преди заминаване ..ни се развали хладилника.И макар,че бях намалила покупките до минимум във фризера останаха две прекрасни парчета свинско филе.
Не ми мина през акъла да помоля някоя приятелка да ми го съхрани а започнах да се чудя как да приготвя месото.Направих свинско задушено.Шпиковах месото със чесън,морков и зърна черен пипер.Посолих го със сол и прясно смлян бял пипер.Накълцах моркови,лук,чесън и зелени подправки и оставих месото да се задушава на слаб огън,като от време на време го поглеждах.Това крехко месце без да го опитам го метнах в една голяма кутия и...тръгна с нас на почивка.Пристигнахме в Коста брава,настанихме се и вечерта се сетих за месото.Нарязах го да го опитаме и с голяма изненада установихме,че това крехко студено месо е божествено на вкус.Не знам дали ви се е случвало,понякога когато приготвям нещо ей така на бързо и без много много да се старая..то става чудесно.Много често,когато приготвям свинско месо се сещам за прекрасният вкус на както му казвам аз зорлен приготвено задушено свинско.Каня се от тогава да го приготвя и най- накрая ...се наканих.Е днес ще го хапнем топло, леко полято със сос и ако случайно остане от месото ще приготвя сандвичи със студено свинско,зелена салата и малко майонеза.
ПРОДУКТИ
1кг.свинско филе
5с.л.олио
1,2глави лук
2моркова
целина
4,5скилидки чесън
2дафинови листа
10/15зърна черен пипер
1с.л.доматено пюре
сол,смлян пипер
магданоз
Измийте,подсушете и почистете свинското филе.Направете малки разрези и шпиковайте месото със чесън,парченца морков и зърна черен пипер.Направете леки не много дълбоки разрези върху месото,като мрежа. Посолете със сол и прясно смлян бял пипер.
Загрейте олио и поставете месото.Запечатайте го от всички страни до леко зачервяване.Извадете месото и го оставете настрана.
Задушете лука нарязан на ситно,3,4скилидки чесън,морковите нарязани на кубчета,листата и корена на целина нарязани на ситно и магданоз.Посолете и върнете месото в тенджерата.Залейте с гореща вода или зеленчуков бульон.Добавете и 1,2 дафинови листа.Оставете месото да къкри под капак на слаб огън за около 2,3часа.Ако е нужно добавете още вода или бульон.Когато месото поомекне добавете 1,2с.л.доматено пюре.
Доварете месото на слаб огън докато напълно омекне.
Преди да го сервирате извадете месото в голяма подходяща чиния,нарежете го на тънки филиики.Прецедете соса и претрийте зеленчуците през гевгир.Така полученият сос от приготвянето на месото го кипнете на котлон и към него прибавете малко сос около 1с.л. Уорчестър, сока на половин лимон и накълцан магданоз.Поръсете с 1ч.л.брашно.Оставете соса да се сгъсти и с него полейте месото.
Полейте месото със соса и го сервирайте топло с гарнитура от варен ориз,задушен грах,картофени крокети или задушени картофи с масло и зелени подправки.Е задължително и салата- мешена салата или зелена.
За месото може да си приготвите и други сосове по избор.
Е това е моето свинско задушено,надявам се да си го приготвите и вие у дома.
Да ви е сладко!!!
И така ден преди заминаване ..ни се развали хладилника.И макар,че бях намалила покупките до минимум във фризера останаха две прекрасни парчета свинско филе.
Не ми мина през акъла да помоля някоя приятелка да ми го съхрани а започнах да се чудя как да приготвя месото.Направих свинско задушено.Шпиковах месото със чесън,морков и зърна черен пипер.Посолих го със сол и прясно смлян бял пипер.Накълцах моркови,лук,чесън и зелени подправки и оставих месото да се задушава на слаб огън,като от време на време го поглеждах.Това крехко месце без да го опитам го метнах в една голяма кутия и...тръгна с нас на почивка.Пристигнахме в Коста брава,настанихме се и вечерта се сетих за месото.Нарязах го да го опитаме и с голяма изненада установихме,че това крехко студено месо е божествено на вкус.Не знам дали ви се е случвало,понякога когато приготвям нещо ей така на бързо и без много много да се старая..то става чудесно.Много често,когато приготвям свинско месо се сещам за прекрасният вкус на както му казвам аз зорлен приготвено задушено свинско.Каня се от тогава да го приготвя и най- накрая ...се наканих.Е днес ще го хапнем топло, леко полято със сос и ако случайно остане от месото ще приготвя сандвичи със студено свинско,зелена салата и малко майонеза.
ПРОДУКТИ
1кг.свинско филе
5с.л.олио
1,2глави лук
2моркова
целина
4,5скилидки чесън
2дафинови листа
10/15зърна черен пипер
1с.л.доматено пюре
сол,смлян пипер
магданоз
Измийте,подсушете и почистете свинското филе.Направете малки разрези и шпиковайте месото със чесън,парченца морков и зърна черен пипер.Направете леки не много дълбоки разрези върху месото,като мрежа. Посолете със сол и прясно смлян бял пипер.
Загрейте олио и поставете месото.Запечатайте го от всички страни до леко зачервяване.Извадете месото и го оставете настрана.
Задушете лука нарязан на ситно,3,4скилидки чесън,морковите нарязани на кубчета,листата и корена на целина нарязани на ситно и магданоз.Посолете и върнете месото в тенджерата.Залейте с гореща вода или зеленчуков бульон.Добавете и 1,2 дафинови листа.Оставете месото да къкри под капак на слаб огън за около 2,3часа.Ако е нужно добавете още вода или бульон.Когато месото поомекне добавете 1,2с.л.доматено пюре.
Доварете месото на слаб огън докато напълно омекне.
Преди да го сервирате извадете месото в голяма подходяща чиния,нарежете го на тънки филиики.Прецедете соса и претрийте зеленчуците през гевгир.Така полученият сос от приготвянето на месото го кипнете на котлон и към него прибавете малко сос около 1с.л. Уорчестър, сока на половин лимон и накълцан магданоз.Поръсете с 1ч.л.брашно.Оставете соса да се сгъсти и с него полейте месото.
Полейте месото със соса и го сервирайте топло с гарнитура от варен ориз,задушен грах,картофени крокети или задушени картофи с масло и зелени подправки.Е задължително и салата- мешена салата или зелена.
За месото може да си приготвите и други сосове по избор.
Е това е моето свинско задушено,надявам се да си го приготвите и вие у дома.
Да ви е сладко!!!