.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

неделя, 9 декември 2012 г.

СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ,ОРЕХИ И СУШЕНИ СИНИ СЛИВИ

ПРОДУКТИ
За тестото
125гр.меко масло
100гр.кафява захар
2с.л.мед
100мл.прясно мляко
1яйце
1ванилия
1ч.л.бакпулвер
400/420гр.брашно

За плънката
2ябълки
2с.л.захар
100мл.мармалад от дюли
канела
80/100гр.орехи
2с.л.захар
10бр.сушени сини сливи
пудра захар
В купа пресейте брашното и го размесете с бакпулвера.
Направете кладенче и в него сипете меко масло,захарта,ванилия,две супени лъжици мед,100 мл.прясно мляко,едно яйце.
Замесете меко и гладко тесто.Завийте тестото във стреч фолио и го приберете за кратко в хладилник.
Пригответе плънката,както измиете,обелите и нарежете ябълките на тънки филийки.Поръсете ябълките с канела и две супени лъжици захар.Извадете костилките на сливите и ги нарежете на половинки.

Разточете тестото на правоъгълна тънка кора.За ваше улеснение най-добре разточете кората върху хартия за печене.
Намажете кората със мармалад от дюли.
Поръсете с едро смлени орехи и разпределете половината от ябълките по средата на кората.

Отново поръсете с орехи и разпределете останалата част от ябълките.
Разпределете и нарязаните сушени сливи.
Поръсете с две супени лъжици захар и по желание с допълнително канела.

Внимателно запечатайте, оформете като руло и набучете с вилица сладкиша.
Запечатайте и краищата,като  прищипете тестото.С ръце оформете рулото.Заедно с хартията преместете рулото в правоъгълна тава.
Изпечете в нагряна фурна на 200гр.за около 45/50минути.
Оставете сладкиша да се охлади и го поръсете с пудра захар.
Да ви е сладко!

четвъртък, 6 декември 2012 г.

КОЛЕДНИ ОРЕХОВИ КУРАБИЙКИ С ЯБЪЛКА И КОНДЕНЗИРАНО МЛЯКО

Коледната поредица от сладки изкушения продължава...
ПРОДУКТИ
100гр.маргарин
150гр.кафява захар
2яйца
1/2ябълка
120гр.смлени орехи
1ванилия
3с.л.кондензирано мляко
380/400гр.брашно
1ч.л.сода бикарбонат
2с.л.какао
В купа разбийте маргарина със захарта.Прибавете едно по едно яйцата,като продължавате да разбивате.Прибавете 3с.л.кондензирано мляко.
Към сместа прибавете 120гр.смлени орехи и една ванилия.
Настържете на едро ренде половин ябълка леко изстискайте сока и прибавете ябълката към тестото.

Пресейте брашното размесете с содата бикарбонат и две супени лъжици какао и на части го добавете към останалите продукти.
Замесете меко и гладко тесто.





**1.Късайте от тестото малки топчета с големина колкото орех.Направете топчето на питка и по
средата поставете парченце локум и завийте.Оформете и оваляйте топчетата в смлени орехи или бадеми.Ако смлените ядки на полепват,потопете курабийките в разбит белтък и след това ги оваляхте в смлени ядки.Подредете в тава на разстояние едно от друго.
Изпечете курабийките в нагряна фурна на 180гр.до леко зачервяване.
**2.Късайте от тестото малки топчета с големина колкото орех.Направете топчето на питка и по средата поставете парченце локум и завийте.Подредете ги в тавичка и ги изпечете по горе описаният начин.
След като се охладят ги декорирайте с разтопен шоколад.
**3. Късайте от тестото малки топчета с големина колкото малко орехче.Потопете напръстник в канела и леко притиснете по средата на всяка курабийка.Изпечете ги по горе описаният начин.
**4.Късайте от тестото малки топчета с големина колкото орех.Направете топчето на питка и по средата поставете парченце локум и завийте.С ръце оформете малки цилиндърчете.
След изпичане още топли ги оваляйте в пудра захар.
Да ви е сладко!!!



ПЕЧЕНА ДОРАДА С БЯЛО ВИНО, КАРТОФИ и ЛУК


 На 6 декември Българската православна църква отбелязва празника на Свети Никола.Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. Честит именният ден на всички които празнуват днес - бъдете живи и здрави! Честит празник на всички рибари, банкери, моряци с пожелание за много късмет и успехи! Честит празник и на бургазлии и на моя скъп роден град Бургас!


ПРОДУКТИ
2 бр.риба Дорада/Ципура/
1кг.картофи
1глава лук
100/150мл.бяло вино
1бр.лимон
сол,черен пипер
зехтин или олио
Почистете,измийте и подсушете рибата.
Направете напречни разрези и във всеки разрез пъхнете по резенче лимон.Посолете рибата със сол и прясно смлян черен пипе.
Обелете и нарежете картофите на шайби.Подредете ги в подходяща тавичка.
Нарежете лука на тънки шайби и го разпределете върху картофите.
Посолете със сол и смлян черен пипер.Полейте с 2,3с.л.зехтин или олио.
В нягряна фурна на 210/220градуса печете зеленчуците за около 15минути.
Извадете картофите от фурната и сложете рибата.Полейте с бяло вино и зехтин и допечете ястието за около 30минути. 

понеделник, 3 декември 2012 г.

Коледни маслени бисквитки с мед и бадеми

 Крехки,леко хрупкави маслени бисквитки с аромат на мед,ванилия и лимонова коричка.
ПРОДУКТИ
100гр.меко масло
100гр.пудра захар
2с.л.мед
1яйце
60гр.смлени бадеми
1ванилия
кората на 1/2лимон
около 300гр.брашно
1/2ч.л.сода бикарбонат
4с.л.подсладено какао
200гр.бял шоколад

В купа разбийте маслото със захарта.Към сместа прибавете две супени лъжици мед.
Добавете едно яйце,като продължавате да разбивате.
Към сместа прибавете смлените бадеми,ванилията и кората на половин лимон.
Пресейте брашното,размесете го със 1/2ч.л.сода бикарбонат.Прибавете на порции половината количество брашно.
Разделете тестото на две части. Към едната част, която ще бъде бяла добавете останалото количество брашно и замесете меко и гладко тесто.
Към втората част,която ще бъде кафява прибавете  4 с.л. какао.
Замесете меко и гладко тесто да не лепне по ръцете.
Завийте двете теста в стреч фолио и ги приберете за кратко в хладилник.
Разточете бялото тесто на тънка кора с диаметър 0,5см.
С обла формичка изрежете кръгчета и ги подредете в тава с постлана хартия за печене на разстояние едно от друго.
От останалите изрезки си оформете дълги бели пръчици.От кафявото тесто също оформете дълги пръчици.
Съединете бяла пръчица и кафява и леко ги усучете.
Внимателно поставете усуканото цветно тесто върху кръгчетата.
Приберете бисквитките  в хладилник за около 10/15минути.

Изпечете бисквитките в нагряна фурна на 180градуса за около 10/12минути или до леко зачервяване.
Оставете бисквитките да се охладят.На водна баня разтопете 150гр.бял шоколад за сладкиши.Аз използвам бял шоколад на Нестле за сладкиши.
Напълнете всяка бисквитка с бял шоколад и украсете с бели бонбони и захарни сърчица.

*Маслени сладки 2
Разточете бялото и кафявото тесто на кора с дебелина 0,5см.
Изрежете си с малка формичка
звездички,като ги редувате със застъпване бяла с кафява звездичка.
Изпечете сладките по горе описаният начин.


*Маслени сладки4
От бялото тесто с ринг изрежете кръгче. Изрежете второ кръгче със същият диаметър и с помощта на по-малък ринг изрежете средата на кръгчето/да се получи,като геврече/
маслени сладки 4
Подредете бисквитките в тава и ги изпечете по горе описаният начин.
Слепете бисквитките със черешово сладко или някакво друго по ваш избор.Декорирайте с разтопен шоколад.




неделя, 2 декември 2012 г.

ВАРЕНИ ХЛЕБЧЕТА


ПРОДУКТИ
0,500кг.брашно
20/30гр.мая за хляб
1ч.л.сол
370мл.вода
/1 и1/2ч.ч./
 сол за поръсване


Варени хлебчета..е не точно по правилно е да се каже,че са варени и печени.Приготвят се много лесно,че и забавно от обикновенно тесто за хляб.
От изброените продукти замесете тесто. Покрийте го с чиста кърпа и го оставете на топло да втаса за около 50 минути.
Премесете тестото и оформете малки топчета с големина,колкото голям орех.

Подредете  топчетата върху набрашнен плот на разстояние едно от друго.

Направете леки разрези върху хлебчетата и ги оставете на топло да удвоят обема си за около 30/40минути.

В малка тенджерка с вряща подсолена вода пускайте хлебчетата едно по едно за около 15/20секунди.

Извадете хлебчетата  от водата с решетъчна лъжица и ги
подредете в тава с постлана хартия за печене на разстояние едно от друго.
 Поръсете леко със сол за декорация.

Изпечете хлебчетата в нагрята фурна на 220 градуса до зачервяване.

събота, 1 декември 2012 г.

СОДЕНА ПИТКА С КАШКАВАЛ И СИРЕНЕ

ПРОДУКТИ
500гр.брашно
1ч.л.сол
300мл.кисело мляко
1ч.л.сода бикарбонат
60мл.мас/или масло/
60мл.олио
150гр.сирене
100/150гр.кашкавал
1жълтък за намазване 
брашно за доомесване и разточване

В купа пресейте брашното.Направете кладенче и в него сипете солта,киселото мляко в което предварително сте разтворили 1ч.л.сода бикарбонат,олио,60мл.разтопена мас/или масло/.Към сместа прибавете и  натрошено сирене,като си запазите част, която ще ви потрябва при оформянето на питата.Настържете кашкавала и го прибавете към останалите продукти,като си заделите част от кашкавала за оформянето на питката.
Омесете средно твърдо тесто.Разделете го на 3части  за да ви е по удобно при разточването.
Върху тава постелете хартия за печене.
Малка част от тестото разточете на кръг и го поставете в средата на тавата.Този кръг ще ви послужи за основа на плънка.
Върху набрашнен плот
разточете тесто на тънка обла кора.Разрежете кората на  триъгълници.Във всеки триъгълник поставете парченце кашкавал и завийте на рулце.
Получените кифлички или рулца подредете в тавата една до друга.
По средата поставете кашкавала и сиренето което заделихте.
Намажете питката с жълтък разбит с няколко капки олио или прясно мляко.
Изпечете питката в нагрята фурна на 180градуса до зачервяване.
Сервирайте питката още топла с каничка айран.
Да ви е сладко!!!








неделя, 25 ноември 2012 г.

КОЛЕДНИ БИСКВИТКИ С ДЕКОРАЦИЯ


ПРОДУКТИ
100гр.меко масло
140гр.захар
2яйца
3с.л.кондензирано мляко
3,4с.л.смлени бадеми
5,6капки есенция ром
300/400гр.брашно
1ч.л.бакпулвер
1ванилия

За айсинг
2белтъка
щипка лимонена киселина
около 300гр.пудра захар
лимонов сок

В купа разбийте маслото със захарта.Прибавете едно по едно яйцата,като продължавате да разбивате.Добавете кондензираното мляко и 5,6капки
есенция ром.
Пресейте брашното и към него прибавете ванилия и една чаена лъжичка бакпулвер.
Прибавяйте на части брашното към маслено яйчената смес.
Омесете средно твърдо тесто/да на лепне по ръцете/.
Разделете тестото на две части,оформете ги на топки и ги приберете за кратко в хладилник.
Най красивата бисквитка на Мими
Върху набрашнен плот разточете тестото с дебелина около половин сантиметър.

С формички изрежете бисквитки и внимателно ги прехвърлете върху тава постлана с хартия за печене.С мека четка отстранете излишното брашно от бисквитките.

Изпечете бисквитките в нагрята фурна на 180градуса до леко зачервяване 8/10минути.
Оставете бисквитките да изстинат и ги украсете с айсинг.

Айсинга си пригответе,като в купа разбиете 2белтъка.Прибавете щипка лимонена киселина.Постепенно добавяйте пудра захар до получаване на нужната гъстота за декориране.

За контур на бисквитките айсинга трябва да е  по гъст.Разделете айсинга и оцветете с сладкарски боички.Ако от боичките айсингът ви се получи по рядък,просто си добавете пудра захар.

Ако не разполагате с нужните инструменти за декорация си направете малки фунийки,напълнете ги с айсинг оцветен по ваш избор и декорирайте бисквитките.
След като украсите бисквитките ги оставете да засъхнат.
Весeло и забавно е украсяването на коледни бисквитки ако си имате и някое сладурче да ви помага цапаницата си заслужава.:) :) :)





четвъртък, 15 ноември 2012 г.

ПИЛЕШКО С ГЪБИ ШИЙТАКЕ

ПРОДУКТИ
За 2порции
4бр.обезкостени пилешки бутчета
щипка къри
150/200гр.пресни гъби шийтаке
2моркова
100мл.бяло вино
соев сос
царевично нишесте или брашно
за овалване
1белтък
смлян черен пипер

Нарежете обезкостените пилешки бутчете на лентички.Поръсете месото със смлян черен пипер и къри.Оваляйте месото в нишесте или брашно.Потопете в разбит белтък и отново оваляйте в нишесте/брашно/.

В подходящ съд загрейте олио и изпържете месото до леко зачервяване.

Извадете в чиния с решетъчна лъжица приготвеното пилешко месо.

В тиган с 2,3с.л.олио задушете  нарязаните на тънки лентички моркови и гъбите нарязани на филийки.Прибавете месото и полейте ястието с бяло вино.
Добавете и 2,3с.л.соев сос и оставете ястието да покъкри до сгъстяване на соса,като разбърквате от време на време.
Сервирайте ястието топло със зелена салата.Да ви е сладко!!!


ТУТМАНИК

ПРОДУКТИ
500гр.брашно
30гр.мая за хляб
1ч.л.сол
1ч.л.захар
2с.л.олио
1ч.ч.вода
1/2ч.ч.прясно мляко
брашно за доомесване и
разточване
За плънката
2яйца
150/200гр.сирене
1жълтък за намазване
семена за декорация

В купа пресейте брашното.Направете кладенче и в него сипете солта,захарта,млякото,олио и разтворената в хладка вода мая.
Омесете меко и гладко тесто.Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете на топло да втаса за около час.
Премесете тестото и го разделете на две части за да ви е по удобно.
Върху набрашнен плот разточете едната част от тестото на обла кора с големината на тавата/диаметър около28см./ в която ще печете.
Постелете върху тавата хартия за печене,полейте леко с олио или масло и внимателно прехвърлете кората.С пръсти оформете лек борд по стените на тавата.
Разбийте яйцата и към тях прибавете ситно натрошено сирене.Плънката трябва да е гъста.
По ваша преценка може да удвоите количеството плънка.
*Ако приготвяте тутманика в по голяма тава  удвоете количеството на тестото и на плънката.
Разстелете плънката върху кората.
Разточете другата част от тестото.С ринг изрежете кръгчета и ги подредете едно по едно със леко застъпване върху плънката.
След като сте покрили плънката с малки кръгчета леко оформете краищата на тутманика за да не изтече плънката.
Оставете тутманика да почине за около 30/40 минути на топло.
Намажете с разбит жълтък и декорирайте със семена по избор.
Изпечете тутманика в нагряна фурна на 200градуса до зачервяване.
Сервирайте тутманика леко охладен с каничка айран и.... да ви е сладко!!!





вторник, 6 ноември 2012 г.

СЛАДКИШ С ДЮЛИ, ОРЕХИ,МЕД И КАНЕЛА

  Ароматен есенен сладкиш с дъх на мед,ароматни дюли, орехи и канела.

ПРОДУКТИ
За платката
100гр.меко масло
3с.л.кафява захар
2с.л.мед
2жълтъка
125гр.кисело мляко
1ч.л.сода бикарбонат
100гр.бяло брашно
60гр.соево брашно
1/2ч.л.канела

конфитюр от дюли
50/100гр.орехи

За  конфитюра от дюли
1кг.дюли
1кг.захар
2ч.ч.вода
1пръчица канела
1к.л.лимонена киселина

В купа разбийте  маслото със захарта.Добавете две супени лъжици мед.Прибавете едно по едно жълтъците.
Към сместа добавете киселото мляко размесено с една чаена лъжица сода бикарбонат.
Смесете двата вида брашно и канелата и на порции ги прибавете към сместа за платката.
Консистенцията на тестото е с гъстота на гъсто кексово тесто.
Постелете хартия за печене във обла форма за пай.
С помощта на лъжица разстелете тестото.
Върху тестото подредете парченцата конфитюр от дюли/около половин бурканче/ и поръсете с едро нарязани орехи.
Изпечете сладкиша в нагряна фурна на 180градуса за около 25,30минути.
Изпеченият сладкиш оставете да се охлади извадете го внимателно от формата и го поставете в подходяща чиния за сервиране.
Сервирайте сладкиша напълно охладен нарязан на правоъгълници и декориран със сметана.
Нежен и ароматен есенен сладкиш с дъх на мед,ароматни дюли, орехи и канела.

Конфитюрът от дюли може да си го приготвите,като измиете и обелите 3големи дюли около един килограм.
Нарежете дюлите на резенчета с дебелина около половин сантиметър.Поставете нарязаните дюли в тенджета и ги залейте с вода колкото да покрие плода.
Варете дюлите за много кратко,колкото леко да омекнат.
Извадете ги в тавичка на един ред и ги оставете да престоят за няколко часа а най добре за една нощ.
В тенджерка сипете 1кг.захар с 2ч.ч.от сока в който сте сварили дюлите или 2ч.ч.вода.Сгъстете леко сиропа и в него прибавете дюлите.Прибавете и пръчица канела.
След като сиропа се сгъсти прибавете лимонена киселина.
Наредете внимателно резенчетата дюли в бурканчета и полейте внимателно със горещият сироп.




Затворете с капачка бурканчетата и обърнете с капачката надолу.От топлината на конфитюра бурканчетата се запечатват и няма нужда от допълнителна обработка.Към дюлите,може да добавите и някакви други плодове например грозде.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...