.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

вторник, 16 юли 2013 г.

СЛАДКИШ МОРЕНО

Уникален сладкиш с който ще оберете овациите у дома!
Вкусен,ароматен и сочен сладкиш с череши,кафява захар,сусамов тахан и печени филирани бадеми,нежно поръсен с пудра захар за разкош!
:)
ПРОДУКТИ
100гр.меко масло
140гр.кафява захар
1яйце
3ч.л.сусамова паста/Тахан,Tahini/
125гр.кисело мляко
1бакпулвер
3,4капки есенция Ром
140гр.брашно
100гр.череши
шепа филирани бадеми
3,4бисквитки Орео
пудра захар за поръсване

В купа разбийте 100гр.меко масло с 140гр.кафява захар.Добавете 1яйце,като продължавате да разбивате.
Прибавете 3ч.л.Сусамова паста/Сусамов тахан,Tahina,Tahivi,Tahin,Tahan/ и няколко капки есенция Ром.



Към сместа добавете 125гр.кисело мляко,размесено с бакпулвера.

Пресейте брашното и го прибавете на 2,3пъти към тестото.
Измийте,подсушете и почистете 100гр.череши.
Добавете черешите към тестото.

Пресипете сместа в малка правоъгълна тавичка,постлана с хартия за печене.
Загладете сладкиша и го поръсете с начупени бисквитки Орео.

Поръсете шепа филирани бадеми.
Изпечете сладкиша в нагряна фурна за около 35/40минути.



След изпичане оставете сладкиша да се охлади и го нарежете на квадрати.Сервирайте сладкиша поръсен  с пудра захар.
Да ви е сладко!






петък, 12 юли 2013 г.

БРАУНИС С ЧЕРЕШИ И ШОКОЛАДОВ КРЕМ

Сладкиш Браунис е един от любимите ни сладки изкушения у  дома.Много лесен за приготвяне,нежен ,сочен сладкиш с много приятен шоколадов вкус и аромат.Днес ще ви предложа Брауни с череши и ядки и една импровизация на Браунис блат ,крем с шоколад,мед,сметана и крема сирене.Черен шоколад и бисквитки Орео за декорация.
ПРОДУКТИ
3яйца
80гр.захар
100гр.меко масло
70гр.черен шоколад/70%какао/
80гр.череши
60гр.брашно
20гр.ядки смес
Измийте,подсушете и почистете черешите.Нарежете ги на половинки.Натрошете ядките на ситни парченца.
В купа разбийте белтъците със захарта.В друга купа разбийте мекото масло,прибавете един по един жълтъците,като продължавате да разбивате.Прибавете разтопеният и охладен шоколад.
Към сместа прибавете 1/2от белтъците,като разбърквате с лъжица.
Добавете черешите и нарязаните на ситно ядки.
Към тестото прибавяйте на порции пресятото брашно,като го редувате с остатъка от белтъците.Започвате с брашно и завършвате с брашно.
Разстелете тестото в малка правоъгълна тавичка постлана с хартия за печене.Изпечете сладкиша в нагряна фурна на 180градуса за около 20минути.След изпичане сладкиша трябва да сочен.Ако се прекали с печенето ще се получи сух и ронлив.
Оставете сладкиша да се охлади и го нарежете на квадрати или кръгчета.По желание го декорирайте с разтопен на водна баня шоколад/50гр.шоколад+1ч.л.олио/
За направата на мини тортички Брауни,ще са ви необходими 6 бр.рингове.
С рингове изрежете 6кръгчета.От хартия за печене си изрежете 6 лентички и ги поставете от вътрешната страна на ринговете.С лентичките ще ви е по лесно след приготвянето на тортичките да отстраните ринговете без да залепват.

За крема
200гр.течна сладкарска сметана
80гр.захар
300гр.крем сирене
2с.л.пудра захар
60гр.черен шоколад
2лентички желатин
1с.л.мед
В купа разбийте сметаната със кристалната захар.
Разтопете на водна баня шоколада и го оставете да се охлади
Накиснете 2лентички желатин в студена вода за около 5минути.
В купа разбийте крем сиренето с 2с.л.пудра захар.Прибавете шоколада и една супена лъжица мед.
Загрейте лентичките желатин с около 1,2с.л.вода без да кипва.
Към крема прибавете битата сметана,като разбърквате с лъжица.Към желатина прибавете 2,3с.л.от крема ,разбъркайте и прибавете смес към крема.

Приберете крема в хладилник за да се стегне.
Подредете във всеки ринг по кръгче от Браунис платка.Сипете крем и загладете.Приберете тортичките в хладилник за да се стегнат най-добре за една вечер.

След като кремът се е стегнал извадете ринговете и отстранете хартията за печене.

Полейте всяка мини тортичка с тънък пласт разтопен и охладен шоколад и поръсете с натрошени бисквитки Орео.
Сервирайте мини тортичките с шоколадов сладолед.
Да ви е сладко!















понеделник, 3 юни 2013 г.

ГЛАЗИРАНИ СВИНСКИ РЕБЪРЦА

ПРОДУКТИ
1,5кг.Свински ребра
1глава лук
1ск.чесън/или щипка сух/
щипка джинджифил
2/3с.л.олио
3с.л.захар
100мл.ябълков оцет
150мл.кетчуп
100мл.сос Уочестър
сол,млян черен пипер
Измийте и почистете ребрата от ципите.Нарежете ги на парчета с по 3ребра.Кипнете на котлон около 3литра вода и поставете ребрата в кипяща вода,като месото трябва да бъде напълно покрито с вода.Леко посолете и оставете ребрата да се варят за около час,час и половина.Ако е нужно добавете допълнително вода.
За марината
Обелете и нарежете на ситно една глава лук и една скилидка чесън.Загрейте 2,3с.л.олио в малка тенджерка.Запържете лука и чесъна.Прибавете оцета,захарта,сос Уочестър,кетчупа и джинджифила.
Варете сос на умерен огън около 10минути.Поправете със сол и черен пипер на вкус.
Разпределете ребрата върху тава постлана с хартия за печене.По желание може да нарежете ребрата по единично.
Намажете ребрата с половината сос и ги изпечете в нагряна фурна на 200градуса за около 15минути.
Отново намажете с останалият сос и отново печете за около 20минути.
Сервирайте  ребърцата със зелена салата .

От варенето на ребрата ми остана страхотно ухаещ бульон и направих супа.
Ще напиша само продуктите за супата без точен грамаж.
Кипнете на котлон прецеден бульон от свински ребра.Нарежете предварително свареното месо на ситно и го прибавете към бульона.Прибавете листа от целина и 1малка цяла глава лук.
Нарежете картоф на малки парченца и пресни гъби печурки и ги добавете към супата.
Варете на слаб огън докато се сварят картофите. Извадете от супата главата лук и застройте  с жълтък и кисело мляко.Посолете на вкус със сол и прясно смлян черен пипер.По желание поръсете с пресен магданоз.
Да ви е сладко!



неделя, 2 юни 2013 г.

КЕЙК С ЧЕРЕШИ И ШОКОЛАДОВИ БИСКВИТКИ

ПРОДУКТИ
250гр.череши
3яйца
120гр.бяла захар
60гр.кафява захар
2ванилии
7с.л.олио
2с.л.гореща вода
140гр.брашно
2с.л.царевично нишесте
2с.л.какао
щипка канела
1ч.л.бакпулвер
1к.л.сода бикарбонат
70гр.шоколадови/какаови/
маслени бисквити
2с.л.какао
пудра захар и какао за декорация
Измийте и почистете черешите от костилките.
В купа разбийте яйцата с бялата и кафявата захар.Прибавете на тънка струйка олиото.Към сместа добавете 2с.л.гореща вода,като продължавате да разбивате.
В купа смесете сухите съставки брашното,нишестето,содата,бакпулвера,ванилията,канелата и 2с.л.какао.
Прибавете на 2,3пъти сухата смес,към яйчената,като разбърквате с лъжица до хомогенна маса.
Намажете с масло или олио и набрашнете форма за кекс.
На дъното на формата начупете на парченца половината от количеството бисквити а другата половина от бисквитите натрошете на ситно.Посипете половината череши.
Разделете кексовото тесто на две.В едната част прибавете 2с.л.какао.
Редувайте двете кексови смеси 2с.л.от по светлата и върху нея 2с.л.от по тъмното тесто и така до изчерпване на количествата.Прибавете и останалото количество череши.
Изпечете кейка в нагряна фурна на 180градуса за около 45минути.
Направете проверка за да сте сигурни,че кейка ви се е изпекал по познатия начин с клечка за зъби.При печене кейка се напуква но това в никакъв случай няма да развали вкусът му.
Оставете кейка да се охлади и го обърнете върху подходяща чиния.
Декорирайте кейка с пудра захар и какао.Сервирайте кейка охладен на стаена температура с черешов или ванилов сладолед.
Да ви е сладко!






четвъртък, 30 май 2013 г.

КЕЙК С МОРКОВИ,ЛЕШНИЦИ И БЕЛТЪЧНО-КАРАМЕЛЕНА ГЛАЗУРА

Нежен кейк от моркови,печени лешници,канела,боровинки и в допълнение пухкава белтъчно карамелена глазура.
ПРОДУКТИ
1яйце
70гр.бяла захар
30гр.кафява захар
60мл.олио
суха смес
50гр.бяло брашно
30гр.пълнозърнесто
брашно/интеграл/
10гр.какао
1равна кафена лъжичка бакпулвер
1равна кафена лъжичка сода бикарбонат
1ванилия
щипка канела
щипка сол

30гр.печени счукани лешници
80гр.настъргани моркови
шепа сушени боровинки
/или др.сушени дребни плодове/
   За белтъчно карамелена глазура

2белтъка на стаена температура
3/4с.л.захар за разбиване на белтъците
2/3с.л.захар за карамела
В купа смесете сухите подправки брашната,какаото,содата,бакпулвера,ванилията,канелата и солта.
В друга купа разбийте до побеляване едно голямо яйце с двата вида захар.Прибавете на тънка струйка олиото,като продължавате да разбърквате.
Прибавете на 2,3 пъти сухата смес,към яйчената,като разбърквате с лъжица.
Настържете морковите и ги прибавете към тестото.Натрошете печените лешници и ги прибавете към сместа.Разбъркайте тестото и прибавете шепичка боровинки или някакви други дребни сушени плодове.
Намаслете форма с диаметър 18см.Постелете на дъното на формата хартия за печене изрязана по формата за печене.
Изрежете лентичка от хартията за печене и я постелете по стените на формата.
Пресипете тестото във формата за печене и леко загладете.
Изпечете кейка в нагряна фурна на 180градуса за 40минути.След изтичане на времето за печене направете проверка с клечка за зъби за да се уверите,че кейка е изпечен.
След изпичане оставете кейка напълно да се охлади и отстранете внимателно хартията за печене,като внимавате да не натрошите кейка защото е много нежен.
Рецептата за кейка е адаптирана от Alimenta
Белтъчно карамелена глазура


е адаптирана от тук
В купа разбийте 2белтъка на стаена температура с една ванилия и 3 или4с.л.захар.
Карамелизирайте на котлон 2,3с.л.захар/само захар/ като внимавате да не прегори.
Горещата карамелизираната захар веднага смесете на тънка струйка с белтъците,като продължавате да разбивате.
С готовата глазура декорирайте кейка.Украсете с пресни череши или по ваш избор. Противно на емблематичния виц за зайчето в случая кейка с моркови не е гаден.Кейкът е страхотен и горещо го препоръчвам и в комбинация с шоколадов крем или шоколадов ганаш.
Да ви е сладко!


вторник, 28 май 2013 г.

КИФЛИЧКИ,СОЛЕНКИ И ХЛЕБЧЕТА

ПРОДУКТИ
60гр.меко масло
1яйце
1жълтък
2с.л.олио
1ч.л.захар
1/2ч.л.сол
125гр.кисело мляко
1ч.л.сода бикарбонат
100гр.пълнозърнесто брашно
/интеграл/
100гр.соево брашно
щипка сух джинджифил
80/100гр.бяло брашно
Плънка за кифличките
60гр.студено масло
100гр.настърган кашкавал
Плънка за соленките и хлебчетата
крема сирене и мак
белтък за намазване
мак за овалване
 
В купа разбийте 60гр.меко масло с едно яйце и жълтък.Добавете две супени лъжици олио.
Към сместа прибавете 125гр.кисело мляко,размесено със содата.
Прибавете захарта,солта и щипка джинджифил.
Към тестото прибавете пълнозърнестото брашно,соевото и бялото брашно.
Замесете меко и гладко тесто да не лепне по ръцете.
Приберете тестото за кратко в хладилник.

      Оформяне на кифличките
Разточете тестото на кора с дебелина около 0,5мм.С ринг изрежете кръгчета и ги подредете по 5 със застъпване.
Поръсете с част от плънката ,поръсете мак и навийте внимателно кръгчетата на руло.
С остър нож разрежете по средата на рулцето.Получават се 2розирчи.
Прехвърлете кифличките в формички за кексчета.
Изпъчете кифличките в нагряна фурна на 200градуса за около 15минути.

   Оформяне на соленки
Разделете тестото на две равни части.Върху набрашнен плот разточете тестото на правоъгълна кора.
Намажете леко кората с разбит белтък и намажете с плънка от крема сирене и мак.
Навийте кората на руло и приберете в хладилник за около 20минути.
Намажете рулото с белтък и го оваляйте в мак.
С остър нож нарежете рулото на малки парченца около 1см/1,5см.С пръсти леко оформете соленките и леко притиснете.Подредете соленките в тава с постлана хартия за печене с разрезите нагоре.
Изпечете соленките в нагряна фурна на 200гр.за около 10минути или до леко зачервяване.

Оформяне на хлебчетата
Тестото за хлебчетата се оформя както соленките.Разликата е, че рулото се нарязва на по големи парчета правоъгълни,квадратни или по ваш избор.Пекат се отново на 200градуса до леко зачервяване.На вид хлебчетата са малко неугледни,но  от трите вариации са най-вкусни.
Да ви е сладко!

 

понеделник, 27 май 2013 г.

ТОРТА С ЧЕРЕШИ,КРЕМ МАСКАРПОНЕ,БЯЛ ШОКОЛАД И КРЕМ СТРАЧАТЕЛА

ПРОДУКТИ
За блата
4яйца
1ч.ч.захар
1ч.ч.с калпаче брашно
1ч.л.бакпулвер
1ч.л.сода бикарбонат
2ванилии

За крем с череши
400мл.течна сладкарска сметана
100гр.захар
500гр.Маскарпоне
кората на 1/2портокал
300гр.пресни череши
80гр.захар
2с.л.вода
3с.л.сладко от череши
2лентички желатин
1ч.л.ром/бърбън или др.
200гр.бял шоколад за сладкиши
За декорация
1пакетче крем Стачатела на др.Йоткер
плодове за декорация
филирани бадеми
За напояване
захарен сироп с мед
В купа разбийте яйцата със захарта до побеляване.Пресейте брашното и го размесете с бакпулвера,содата и ванилията.
Прибавете брашното на порции към яйчената смес.
Пресипете тестото за блата във форма с отделящо се дъно с диаметър около 24см,постлана с хартия за печене.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за 30минути.
След изпичане оставете блата напълно да се охлади и го нарежете на 3хоризонтални части.
 Приготвяне на черешовият крем
1.В купа разбийте сметаната с 100гр.захар и я приберете на студено.
2.В купа разбийте маскарпонето и към него прибавете настъргана кора на половин портокал.
3.Измийте,почистете и махнете кокичките на 300гр.череши.Поставете черешите в касеролка с 80гр.захар и 2с.л.вода.Кипнете на котлона черешите и варете за около 10минути до леко сгъстяване на черешовият сироп.
4.Накиснете в студена вода за около 10минути 2 или 3/ за по стегнат/ крем лентички желатин.
Кипнете на котлон 3,4с.л.сладко от череши размесено с 1ч.л.ром или друг алкохол.Към сладкото прибавете желатина и разбъркайте до пулното му разтваряне.
5.Разтопете на водна баня 200гр.бял шоколад за сладкиши.Аз използвам този шоколад.Оставете разтопеният шоколад да се охлади и го смесете с помощта на миксер със сладкото от череши.
6.Прибавете към маскарпонето белият шоколад с черешово сладко.
7.Към крема прибавете на порции битата сметана,като разбърквате с лъжица.
Прибавете крема в хладилник за да се стегне.
  Сглбяване.
Поставете единият блат в подходяща чиния и го напоете със захарен сироп.100мл.вода,120гр.захар,2с.л.мед.
Поставете ринга от формата за блат около блата.Разпределете половината от крема.
Поставете втората част на блата и върху него разпределете черешите.Върху черешите разпределете останалият крем загладете и поставете третата част от блата.Сиропирайте леко и приберете тортата в хладилник/или фризер/ за да се охлади.
Декорирайте тортата с крем Страчатела,филирани бадеми или крокан и пресни плодове.
Крем Страчатела/бял крем с парченца шоколад/ аз добавих и 2капки червена сладкарска боя и леко разбърках с лъжица.
Получи се леко розов крем с откроени розови линии,които за съжаление на снимките не си личат много. 
Преди сервиране,оставете тортата в хладилник за да се охлади за няколко часа.



неделя, 5 май 2013 г.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!


Нека светлината на Неговото воскресение озари пътя ни!





Нека има мир и любов в сърцата ни!
                         
Нека бъдем по-добри,благодарни и по-смирени!
                         
    
Честито Възкресение Христово!!! Нека в домовете ни винаги да има светлина, здраве и любов! Светъл празник!!!





сряда, 24 април 2013 г.

БАНИЦА СЪС СИРЕНЕ,МАГДАНОЗ И КАШКАВАЛ

На първи прочит плънката за баницата ми се стори малко страна магданоз,риган,сирене че и чесън но тъй като обичам да експериментирам реших да приготвя една малка баничка с тази малко странна на съчетания плънка,но за моя изненада останах много очарована от резултата.
ПРОДУКТИ
400гр.тесто за хляб
200гр.сирене
1яйце
2с.л.кисело мляко
1ск.чесън/или щипка сух/
пресен магданоз
100гр.кашкавал
2с.л.масло
щипка сух риган
За намазване
1жълтък
1с.л.кисело мляко
1с.л.олио



Нарежете листата на 1/2връзка пресен магданоз.
Прибавете 200гр.натрошено сирене,настърган кашкавал,счукана скилидка чесън или щипка сух чесън/аз използвах сух чесън заради децата.Сухият чесън не е много силен аромат и е по приемлив вариант за хора които не харесват чесън/,2с.л.кисело мляко,щипка риган и 1яйце.
Размесете плънката.
Върху набрашнен плот разточете тестото на правоъгълна кора.
По желание може да увеличите грамажа на тестото или си направете по голяма баничка,защото е много вкусна и ароматна.У дома свърши за секунди с отзиви,че е много вкусна.
Намажете кората с разтопено масло и разпределете равномерно плънката.
Навийте кората на стегнато руло.
Нарежете рулото парченца и ги подредете с разрезите нагоре, не много плътно в малка обла тавичка намазана с масло.
 Рецептата е адаптирана от Самые вкусные рецепты.
Оставете закуската да почине за около 30минути и я намажете с разбит жълтък,1непълна супена лъжица кисело мляко и 1непълна супена лъжица олио.
Изпечете баницата в нагряна фурна на 180градуса за около 40минути или до зачервяване.
След изпичане оставете вкусната и ароматна баничка леко да се охлади и я поднесете с каничка айран.
Да ви е сладко!





понеделник, 22 април 2013 г.

ТОРТА С ШОКОЛАД,ДУЛСЕ ДЕ ЛЕЧЕ И ЯГОДИ

ПРОДУКТИ

За блатa
6яйца
190гр.брашно
60гр.какао
200гр.захар
щипка сол
1ч.л.бакпулвер
За крема
400мл.течна сладкарска сметана
200гр.охладено Дулсе де лече
300гр.Млечен шоколад
100гр.пресни ягоди
захарен сироп за сиропиране 1:1
печени смлени лешници за
декорация




В купа разбийте яйцата със захарта до пухкав крем.
Пресейте брашното и го размесете с какаото,щипка сол и една чаена лъжичка бакпулвер.
Прибавете на 2,3пъти сухата смес към яйчената смес.
Разстелете тестото в правоъгълна тава постлана с хартия за печене.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 12минути.
След изпичане оставете блата да се охлади и го нарежете на три равни вертикални части.
Направете си крема,като загреете на котлон 200мл.от сладкарската сметана без да я оставате да кипва.
Прибавете начупеният на малки парченца шоколад./По желание може да приготвите крема с два вида шоколад.Примерно 100гр.черен шоколад и 200гр.млечен шоколад./
Разбъркайте шоколада до хомогенна гладка маса.Оставете шоколада напълно да се охлади.
В купа разбийте останалите 200мл.сладкарска сметана без да добавяте захар,защото кондензираното мляко и шоколада са достатъчно сладки.
В купа разбийте 200мл.охладено Дулсе де лече.Прибавете на 2,3пъти шоколада.
Като разбърквате с лъжица, към крема прибавете битата сметана.Приберете крема в хладилник за да се стегне и охлади.
Сглобяване.
В правоъгълен ринг /ако не разполагате с ринг си направете такъв с помощта на лентички от алуминиево фолио/поставете едната част от блата,леко сиропирайте и поставете част от крема ,нарежете ягоди на малки парченца и загладете.
Поставете вторият блат,отново леко сиропирайте ,поставете крем,ягоди и загладете.
Поставете третият блат,притиснете леко и сиропирайте.
Приберете тортата в хладилник за няколко часа да се стегне.Останалият крем използвайте за декорации.Отстранете ринга и декорирайте тортата с крем и смлени лешници.
Сори, няма снимки на цялата тортичка по обичайни причини.Някой посред нощите си отрязал солидно правоъгълно парченце без да му дреме,че ще ми стане лошо ,като си видя тортичката на сутринта. :)
Аз си заделих малко защото в движение ми хрумна да си направя няколко шоколадови мини сладоледа,снимани набързичко че иначе...Ето ги и резултата.

Напълнете с крем силиконови формички за бонбони.Поставете във всяко кремче по пръчица за сладолед и приберете формичките във фризер за да се стегнат за няколко часа.
Разтопете на водна баня млечен шоколад около 100гр.+няколко капки олио.
Разбърквайте шоколада до хомогенна гладка маса и охладете.
Извадете сладоледите от фризера и един по един с помоща на лъжичка ги полейте с шоколад.Бързичко ги оваляйте/защото шоколада засъхва за секунди/ с декорация по избор и ги приберете във фризера за да се стегнат.
До скоро приятели и да ви е сладко.:)
 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...