.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

понеделник, 19 август 2013 г.

ТОРТА С ОРЕХОВО-МАСЛЕН КРЕМ И ШОКОЛАДОВА ГЛАЗУРА

ПРОДУКТИ
За блата
всички продукти да са на стаена
температура
125гр.меко масло
80гр.кафява захар
100гр.бяла захар
4яйца
3с.л.олио
160мл.подсладено кондензирано мляко
340гр.брашно
1бакпулвер
2ванилии
100мл.прясно мляко
За крема
3жълтъка
200гр.захар
125гр.масло
40мл.сок по избор
2лентички желатин
200гр.заквасена сметана
250гр.маскарпоне
150/200гр.орехи
200гр.шоколад за декорация
50гр.шоколад за поръсване
карамелен сироп за напояване

В купа разбийте 125гр. меко масло с двата вида захар.
Към разбитото масло прибавете едно по едно яйцата,като продължавате да разбивате.Добавете 3с.л.олио на тънка струйка.
Към сместа прибавете кондензираното мляко.
Към тестото,започнете да прибавяте на 3,4пъти пресятото брашно размесено с бакпулвера и ванилията,като го редувате с прясното мляко до изчерпване на количествата.Започвате с брашното и завършвате с брашното .Разбърквайте с дървена лъжица.
Намажете с масло или олио обла форма за печене с махащо се дъно с диаметър около 26см.
Постелете по дъното и по стените на формата хартия за печене.
Пресипете тестото във формата за печене и загладете.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 40минути.За да сте сигурни,че блата е изпечен си направете проверка с клечка за зъби.
Оставете блата да се охлади и го нарежете на три части.
    Приготвяне на крема
Разбийте на водна баня жълтъците с половината количество захар.
В купа разбийте меко масло с останалото количество захар.Към маслото прибавете охладените разбити жълтъци.Накиснете в студена вода 2лентички желатин.Кипнете на котлон 40мл.сок по ваш избор портокалов,лимонов или др.Прибавете желатина към топлия сок.След като се охлади приберете сока за кратко във фризер леко да се желира.
Към яйчено масленият крем прибавете леко желираният сок.Разбийте маскарпонето и го прибавете към крема.Смелете около 150гр.орехи и ги добавете към крема.
С вилица леко разбийте заквасената сметана и я добавете към крема,като разбърквате с дървена лъжица.
Приберете крема в хладилник за да се стегне и охлади.
На дъното на обла форма с отделящо се дъно постелте обло парче хартия за печене.Изрежете 2ленти и ги поставете по стените на формата. Поставете едната част от блата във форма.Напоете с карамелен сироп приготвен по следният начин.
    В касеролка карамелизирайте около 1/2ч.ч.захар.След като захарта придобие необходимия карамелен цвят добавете около 1/2ч.ч.гореща вода.Оставете сиропа да покъкри докато се разтвори захарта.
Върху напоеният блат разпределете половината количество от крема.Поръсете с настърган шоколад.
Поставете вторият блат, напоете с карамелен сироп и разпределете останалият крем.Отново поръсете с шоколад и поставете третата част на блата.
Напоете със карамелен сироп.
Приберете тортата в хладилник за няколко часа а най-добре за нощ за да се стегне и охлади.
Разтопете на водна баня 150/200гр.шоколад с 1ч.л.олио.Оставете шоколада леко да се охлади и полейте тортата.Захладете бързо защото шоколада се стяга много бързо.Рингът на тортата не се маха защото шоколада ще се разтече.
Приберете тортата в хладилник за да се стегне шоколада.
Преди сервиране отстранете ринга на тортата и отстранете лентите от страните.
Загладете отстрани ако е нужно.
Декорирайте тортата със ситно настърган или едро настърган шоколад и шоколадови фигури.
При разрязването на тортата използвайте остър нож задължително потопен в топла вода за да не се начупва шоколада при рязането.
Да ви е сладко!

СЛОЕСТИ ХЛЕБЧЕТА

ПРОДУКТИ
500гр.брашно
15гр.мая за хляб
1чаена чаша и половина прясно мляко
1яйце
2с.л.олио
1,5ч.л.сол
3ч.л.захар
брашно за доомесване и разточване
1жъртък за намазване
60гр.масло



В купа пресейте брашното.Направете кладенче и в него сипете чаша и половина хладко прясно мляко в което сте разтворили маята,захарта,солта,яйцето и олио.
Замесете меко и гладко тесто,покрийте с чиста кърпа и го оставете да втаса за около 30/40минути.

Премесете тестото оставете го да почине за около 5/10минути и го разточете на правоъгълна кора.

Намажете кората с меко масло и завийте на стегнато руло.Разделете рулото на две части за да ви е удобно.
Завийте рулата в стреч фолио и ги приберете във фризер за да се стегнат.
Нарежете рулата на шайби с диаметър 1см.
Разточете всяка шайбичка върху набрашнен плот на тънки питки.Във всяка питка по средата поставете плънка по избор/сирене и яйца,кашкавал и шунка,печено агнешко със зеленчуци и др./ но да не е прекалено течна за да не изтече при печене.
Оформете питката на триъгълник като хубаво прищипете краищата.

Оформените хлебчета подредете в тави с постлана хартия за печене на разстояние едно от друго с прищипаните краища надолу.
Оставете ги да починат за около 10/15минути и по желание ги намажете  с жълтък, разбит с около една чаена лъжичка прясно мляко или ги изпечете без глазура като по възможност с мека четка внимателно отстраните излишното брашно.
Изпечете хлебчетата в нагряна фурна първоначално на 220градуса а след около 5минути намалете градусите на 180градуса.Печете за около 20минути или до зачервяване.
Поднесете хлебчетата топли.Ако ви останат изрезки от нарязаните рулца и имате малки дечица си направете хлебчета във формата на пеперуди :)
Да ви е сладко!







сряда, 14 август 2013 г.

ОБРЕДНА ПИТА ЗА УСПЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво тържествено от православната и католическата църква.  Той е посветен на смъртта на Божията майка .Народната традиция почита пресветата Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище. Православната църква определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигане на хляба".
На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това се раздават за здраве ,а за починалите близки се раздават осветени подавки с хлябове,грозде,диня и жито. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми. На този ден се правят родови срещи,приготвя се курбан  за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша,грозде,мед, варено жито, царевица и тиква. Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, кърпа и пари.
 Тази погача е направена за здраве,благоденствие,мир и любов за цялото ми семейство и най-вече за здраве на моята дъщеря Марияна,която на този свят ден е именичка.Да ни е жива и здрава!
ПРОДУКТИ
1кг.брашно
+брашно за закваската  и
за разточване 
2яйца
3с.л.олио
20гр.мая
3с.л.кисело мляко
3ч.л.сол
6ч.л.захар
2ч.ч.прясно мляко
За намазване
2жълтъка
2,3с.л.прясно мляко
5,6капки олио
семена за поръсване
медена вода
Количеството тесто е направата на средна по големина пита.Ако приготвяте по-голяма пита удвоете количеството тесто.
В купичка си направете закваската,като в 2,3с.л.прясно мляко разтворите маята.Към сместа прибавете няколко супени лъжици брашно за да получите гъста каша.Покрийте закваската с чиста кърпа и я приберете на топло докато удвои обема си за около 10/15минути.
В купа пресейте брашното,направете кладенче и в него сипете 2ч.ч.хладко прясно мляко,киселото мляко,двете яйца,солта,захарта,олиото и закваската.
Замесете меко и гладко брашно.По ваша преценка при замесването ако е необходимо добавете допълнително брашно.
Завийте тестото с чиста кърпа и го оставете да почива за около час.
Премесете тестото и го разделете на три части.
Оформете на топки и ги оставете да починат за около 15минути.Разточете едната топка на голяма правоъгълна кора.Измерете си диаметъра на тавата и така определете дължината на кората.
От втората част на тестото направете дълъг фитил с дължина колкото първата кора.
Поставете фитила по средата на разточената кора.Направете разрези на кората по показаният на снимката начин.Оформете и прехвърлете оформеното тесто в тава постлана с хартия за печене.
Третата част на тестото разделете на две.От едната част оформете топка за средата на питата а от другата част си направете рози,листенца или цветчета.
Оставете питата да удвои обема си за около 30/40минути.
Намажете питата с разбит жълтък с няколко капки олио и прясно мляко.Поръсете я със семена.
Изпечете питата в нагряна фурна на 180гр.за около 40,45минути.Наблюдавайте питата за да не изгори.Около 20-та минута може да я покриете с алуминиево фолио.
След изпичане намажете питата със захарен сироп/1ч.л.мед,1ч.л.вода/ и я завийте с чиста кърпа.
Честит празник!
Нека света Богородица да помага на всички и да ни пази от болести и лошотии!




понеделник, 12 август 2013 г.

Мерлуза с доматен сос,ябълка и зеленчуци и картофена салата със сьомга

Мерлуза с доматен сос,кисела ябълка,джинджифил,чесън и зеленчуци.Първоначално идеята ми беше да приготвя рибата със сос от пиперково пюре.Купих си няколко бурканчета с пюре от червени чушки, с много ниска цена и с много идеи за употреба от моя страна.Замечтах се как няма да пека и да меля червен  пипер за лютеница :) Чета на етикета мармалад от чушки без да предполагам,че наистина си е сладко от чушки.И така прибрах се у дома с прясна мерлуза и сьомга и солидно количество сладко от чушки.Добре че го опитах предварително и ..може да си представите изненадата ми.Ако в близките дни изскоча с публикация с някой десерт със сладко от червени  пиперки да не се изненадвате :)
A салатката е с картофи,тученица,маслини,лук,царевица,настърган пармезан и сусам.С дресинг от зехтин,балсамов оцет и малко лимонов сок.
ПРОДУКТИ
За Мерлузата
около 600гр.Мерлуза нарязана на шайби
/рибата може да се замени и с друга по ваш избор/
сол,смлян черен пипер
брашно
олио
За соса
100мл.доматено пюре
100мл.рибен бульон
1зелена пиперка
1малка глава лук
1морков
1,2скилидки чесън
1малка кисела зелена ябълка
пресен джинджифил/или сух/
магданоз
сол,млян черен пипер
Почистете и измийте рибата нарежете я на шайби.Посолете всяка шайба със сол и прясно смлян черен пипер.От главата и перките си направете вкусен рибен бульон,които ще ви трябва за соса.
Оваляйте рибата в брашно и я изпържете.Отделете изпържената риба в чиния.
В тиган с 2с.л.олио задушете един по един зеленчуците.Чесъна на цели скилидки,нарязаният лук,пиперката нарязана на лентички,джинджифила на тънки лентички/ако не разполагате с пресен заменете го със сух/,моркова половината на лентички другата половина  на кръгчета. Нарежете една малка кисела ябълка на малки кубчета и я прибавете към зеленчуците.
Задушете за около 3,4минути ако е нужно добавете малко мазнина.
Към задушените зеленчуци прибавете около100мл.доматено пюре и около 100мл.прецеден рибен бульон.Разбъркайте ястието и оставете да покъкри за около 2минути или до сгъстяване на соса.Посолете със сол и черен пипер.
Към соса прибавете рибата,разбъркайте леко като внимавате да не разкъсате рибата.
Отстранете ястието от огъня и сервирайте рибата в подходящи чинии с картофена салата.
За салатата
около 800гр.картофи
150гр.сьомга
шепа тученица
1/2глава лук
шепа маслини
и царевица
настърган пармезан
сусам

За дресинга
5с.л.зехтин
2с.л.балсамов оцет
лимонов сок
Сварете около 800гр.картофи.Оставете картофите да се охладят и ги поставете в купа.Към картофите прибавете нарязаният на полумесеци лук,маслини без костилки,тученица,царевица,рибата на кубчета/предварително изпържена или приготвена на пара/.
Поръсете салатата с настърган пармезан и сусам.
Сервирайте салатата с дресинг от зехтин,балсамов оцет и сока на половин лимон.
Повече информация какво е тученица и за полезните вещества които съдържа този бурен ще намерите тук.
Да ви е сладко!


МЛЕЧНИ ХЛЕБЧЕТА

Много апетитни малки  хлебчета с аромат на мляко и масло,подходящи за закуска.Приготвила съм ги в два варианта сладки и солени,като разликата е в количеството сол и захар.Подходящи са за закуска или поднесени като хамбургери с печено месо и салата.


ПРОДУКТИ
500гр.брашно
260мл.прясно мляко
50гр.масло
50гр.захар
щипка сол
1яйце
15гр.мая за хляб
20мл.захарен/меден/ сироп за намазване
20мл.прясно мляко за намазване
За соления вариянт на хлебчета намалете количеството захар 2ч.л.захар и съответно увеличете количеството сол на 1,5ч.л.



В купа пресейте брашното,направете кладенче и в него сипете солта,захарта,меко масло,яйцето,и 260мл.хладко прясно мляко в което сте разтворили 15гр.прясна мая за хляб.

Замесете меко и гладко тесто. Ако е необходимо добавете малко брашно при замесването.
Завийте тестото с чиста кърпа и го оставете да почива за около час.
Премесете леко тестото и го разделете на малки части около 40/50гр.

Оформете малки продълговати хлебчета.

 **Аз съм избрах сладките хлебчета да оформя продълговато а солените хлебчета ги оформих като малки обли питки в форма на венец.

Поставете продълговатите хлебчета в тава с постлана хартия за печене на разстояние едно от друго.С остър нож направете върху всяко хлебче по четири или пет разреза.

Намажете хлебчетата със меден сироп/1ч.л.мед+1ч.л.вода/
Оставете хлебчетата да удвоят обема си за около 40минути.

Изпечете ги в нагряна фурна на 220градуса до зачервяване.
След изпичане намажете леко хлебчетата с прясно мляко.Оставете хлебчетата да се охладят преди сервиране.
Да ви е сладко!


петък, 9 август 2013 г.

КЕЙК С АНАНАС


ПРОДУКТИ
4яйца
120гр.захар
125гр.масло
8пълни с.л.подсладено кондензирано мляко
3с.л.олио
180гр.брашно
+30гр.брашно
3с.л.какао
1бакпулвер
1ванилия
кората на 1/2лимон
1консерва ананас на шайби
десетина череши
1с.л.кафява захар




Пресейте брашното/180гр/ и го смесете с бакпулвера и ванилията.
Отделете белтъците от жълтъците и в купа разбийте белтъците с половината количество захар.
В друга купа разбийте меко масло с останалото количество захар.Прибавете един по един жълтъците,като продължавате да разбивате.
кейк с ананас
Към тестото прибавете 8пъни супени лъжици кондензирано мляко.
Добавете на тънка струйка 3с.л.олио,като продължавате да разбивате.Настържете кората на половин лимон.
Към кексовото тесто на 3пъти прибавете размесеното с бакпулвера и ванилията брашно,като го редувате с белтъците.
Започвате с брашно и завършвате с брашно,като разбърквате с дървена лъжица.

Отделете част от кексовото тесто около 1/3от сместа.Смесете 30гр.брашно с 3с.л.какао и ги добавете към по малката част от тестото.
Намажете с масло или олио и постелете дъното и страните на кексова форма с отделящо се дъно с диаметър около 26см.
На дъното на формата поръсете равномерно 1с.л.кафява захар.Подредете шайбичките с ананас изцедени от сока /колкото е възможно/По средата на всяка шайбичка поставете по една череша.
Върху плодовете внимателно разпределете бялото тесто,като си оставите малко настрана.
Загладете с помощта на лъжица.
Върху бялото тесто разпределете тук там от кафявото тесто.Останалото бяло тесто разпределете върху кафявото.Загладете леко с помощта на лъжица.
Изпечете кейка в нагряна фурна на 180градуса за около 50минути.За да сте сигурни,че сладкиша е изпечен си направете проверка с клечка за зъби.
След изпичане оставете кейка да се охлади,обърнете го върху подходяща чиния и отстранете внимателно хартията за печене.Може да си изрежете с ринг кръгли пастички и да ги декорирате по ваше желание.Преди сервиране поръсете кейка с пудра захар.
Да ви е сладко!

понеделник, 5 август 2013 г.

Торта шоколадов кестен и предизвикателство Liebstar Blog Award

След тиквеници разни аз отново поднасям  необичаен за сезона сладкиш, този път с кестени.Е кестени посред лято няма, но една приятелка ми подари едно бурканче с кестеново пюре че не знаела какво да го прави.А аз съм си на принципа дават ли ти взимай,гонят ли те бягай е с идеята десертът да е от мен а кафето от нея.Не бях опитвала кестенов крем и си нямах и идея за вкусът му,оказа се нещо като мармалад,подсладено, с леко трапчив вкус подходящ за сладкиши.Така му се зарадвах,че няма да го пазя за есента я.Покрай  един  сладкиш с който участвах в един конкурс, за който ще разкажа в следваща публикация се сдобих и с огромно количество кондензирано мляко,което веднага влезе в употреба.Ето го и полученият  резултата.Торта с пухкав блат с аромат и вкус  на мед,кафява захар и масло ,два крема с кондензирано мляко,сладко от кестени,крема сирене,смокини и млечен шоколад.

ПРОДУКТИ
За блата
всички продукти да са на стаена температура
320гр.брашно
1ч.л.бакпулвер
1ч.л.сода бикарбонат
2ванилии
60гр.кафява захар
120гр.бяла захар
200гр.меко масло
2с.л.мед
4яйца
3с.л.олио
50мл.прясно мляко

За  крема
100гр.захар
2яйца
400гр.подсладено кондензирано мляко
2лентички желатин
150гр.крема сирене
170гр.крем от кестени
100гр. млечен шоколад
3,4бр.смокини от сладко

За декорация
100гр.млечен шоколад
1ч.л.олио
шоколадови листа
шоколадови дражета или
някакви други дребни шоколадови бонбони

Приготвяне на блата
В купа смесете сухите съставки брашното,содата.бакпулвера,ванилията.
В друга купа разбийте мекото масло с двата вида захар.Може да сложите 180 гр.само бяла захар но резултата няма да е същият.Блата е с много приятен карамелено/меден цвят.
Към разбитото масло прибавете едно по едно яйцата,като продължавате да разбивате.Добавете 3с.л.олио на тънка струйка.
Към сместа прибавете  2с.л.мед и кондензираното мляко.
Към тестото,започнете да прибавяте на 3,4пъти сухата смес с брашното,като го редувате с прясното мляко до изчерпване на количествата.Започвате с брашното и завършвате с брашното .Разбърквайте с дървена лъжица.
Намажете с масло или олио обла форма за печене с махащо се дъно с диаметър около 26см.
Постелете по дъното и по стените на формата хартия за печене.
Пресипете тестото във формата за печене и загладете.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 40минути.За да сте сигурни,че блата е изпечен си направете проверка с клечка за зъби.
Оставете блата да се охлади и го нарежете на три части.
Приготвяне на кремовете
1.В купа разбийте 2белтъка с 100гр.захар и ги оставете на страна.По желание разбийте белтъците със захарта на водна баня до сгъстяване.
2.В купа разбийте 2жътъка./По желание разбийте жълтъците на водна баня до сгъстяване./
3.Към жълтъците прибавете на порции 400мл.кондензирано мляко.
4.Накиснете 2лентички желатин в студена вода за около 5минути.
Загрейте на котлон желатина с около 1с.л.вода без да кипва.Към топлия желатин прибавете 1с.л.крем от кестени.Към желатина прибавете и 1,2с.л.от сместа с кондензираното мляко за да се изравни температурата на желатина.
Прибавете желатина към крема с жълтъци и кондензирано мляко.
5.Разделете крем на две.
6.В едната част от крема добавете 150гр.крема сирене предварително разбито за да не се получат бучки в крема.Добавете и 170гр.крем от кестени
Приберете крема в фризер за кратко леко да се стегне.
7.След като крема се е стегнал прибавете 1/2 от разбитите белтъци и отново приберете крема в хладилник.
   Крем 2
1.Към втората част на крема с кондензираното мляко прибавете 100гр.разтопен на водна баня и охладен шоколад.Прибавете и другата половина от белтъците.приберете крема в хладилник за да се стегне.
Сглобяване
Поставете в метален ринг едната част от блата.
Блатът е много нежен и сочен и не се нуждае от напояване.
Върху блата разпределете половината от крема с кестени.Нарежете няколко смокини от сладко и ги разпределете върху крема.Прибавете и останалата част от крема и загладете.
Поставете вторият блат,намажете с вторият крем с шоколад ,като си помагате с лъжица потопена в топла вода.
Поставете третият блат и приберете тортата  в хладилник за да се стегне най-добре за една нощ.
За глазурата разтопете на водна баня 100гр.шоколад с 1ч.л.олио.Оставете шоколада да се охлади.
Отстранете ринга от тортата и полейте с разтопен шоколад.
Направете си шоколадови листа и с тях украсете тортата. Идеята за декорация с фигури от шоколад не е много удачна през летният сезон аз се затрудних много с направата на листата и се получиха грознички.Заради високата температура почти е невъзможно да се работи с шоколад затова ако ви допадне рецептата си направете декорацията по ваш избор.
Да ви е сладко!

А сега ще почерпя с парченце тортичка Кремена Русева и ще  отговоря  на предизвикателството Liebstar Blog Award ,което ми отправи авторката на Cook with a smile 
да отговоря на няколко въпроса.
 1. С каква цел създадохте своя блог? 
Блога Вкусно и сладко създадох преди година и половина съвсем спонтанно ей така без много да му мисля.Съвсем на шега публикувах първата си рецепта като експеримент ,опит че дори и доза любопитство.Много се радвам че създадох блога и покрай него експериментирам с много нови непознати за мен продукти,ястия,готварски техники.Научих и продължавам да уча все нови неща за готвенето за необятният свят на тортите,шоколада и за вкусният и ароматен хляб.
2. Какво ви вдъхновява най-често?
 Нямам си определено нещо което да ме вдъхновява  често.Важното е да има вдъхновение ,че без него...нищо не върви както трябва.Било то блогър,някое ястие, някой филмче или прочетена книга,градина с цветя ,една голяма купа с плодове и зеленчуци или пък красив сервиз за хранене.Дори и самата идея да зарадвам децата си и бате Светльо/съпруга ми/.
3. Кои три (може и четири) думи ви описват най-точно? 

Е този въпрос ме затрудни много.Първата дума с която се определям е Инат но умерен :).Знам ли може би съм  принципен човек,което много често ми вреди.Винаги държа на думата си,обичам точноста .
 4. Сладко или солено?
Определено без да се замислям и сладко и солено.Май към третият въпрос трябва да добавя и лакома :)
5. Имате ли провал в кухнята и какъв е той?  
Разбира се,че имам провали в кухнята я някой спаднал блат,я объркана рецепта,че и да загоря ядене ми се случва .И в кухнята важи максимата Човек се учи цял живот. Поводи да се посмеят децата на мои гръб с някой загорял боб имам много. 
 6. Коя е любимата ви подправка?
Оле много любими си имам ванилия,канела,джоджен,чубрица,шафран,кимион,черен пипер и много много други. 
7. Кое е любимото ви българско ястие?
Тук мога да изреждам много мусака,таратор,кавърма,дроб сърма,лютеница,баници,шопска салата задължително с люта чушка и българска ракия. 
 8. Какво може да ви изкара извън нерви?
Бързо избухвам,като атомна бомба съм добре че ми минава бързо.Извън нерви ме изкарват лъжата,предателство,нахалство,завист,простотията.
 9. Какво ви прави щастливи?
Радвам се на малките неща,едно цветенце,добра дума,цветно камъче,морето,успехи на приятел.Щастлива ме прави семейството ми и приятели онези които се броят на едната ми ръка,онези които ми носят безсъние,онези пред които не крия колко крехки са надеждите ми,онези които винаги са до мен независимо какви изпитания ни поднася животът.
10. За какво мечтаете?
В момента си мечтая най-вече за здраве да се излекува детенцето ми ,мечтая си за морето нашето моренце ,мръсно,непочистено , ама си го обичам много  и  Бургас мечтая си за Бургас моето незаменимо родно и мило местенце.


понеделник, 29 юли 2013 г.

Разядки с патладжан и хляб Фугас с лук, Маздам ,маслини и хамон

В днешният пост,ще представя три разядки с патладжан.Едната разядка е Баба Гануш  много вкусна ,простичка и лесна за приготвяне разядка с патладжани от кухнята на Близкият изток.Основните съставки за приготвянето на разядката са патладжани,кисело мляко ,сусамов тахан и подправки.Поднася се като мезе,гарнитура или на препечени филийки.
Продукти за Баба Гануш
2бр.Патладжан
1с.л.Сусамов тахан
сока на 1/2лимон
3с.л.кисело мляко
2,3ск.чесън/или по ваш вкус/
2с.л.зехтин
щипка кориандър
щипка кимион
магданоз
сол на вкус
по желание  щипка канела и
20гр.смлени орехи
Изпечете патладжаните на фурна или чушкопек.Обелете патладжаните и ги намачкайте с вилица или ги сложете в блендер и пюрирайте,като добавяте и останалите продукти чесъна,тахана,зехтина и киселото мляко.
Добавете и подправките.По желание добавете канела и смлени орехи.Поднесете разядката поръсена с ситно нарязан магданоз.




Втората разядка Кьопоолу е типично нашенска но се среща и в почти всички Балкански страни.В някой краища на страната ни приготвят разядката само от патладжан,чесън и олио.Съществува и вариант към който се добавят и печени чушки и домати.Традиционно продуктите за разядката се счукват в дървена гаванка но в съвременната кухня по често се смилат.Варианта на смилане на продуктите  съм избрала и аз заради децата.Не искат да опитат Кьопоолу в едро смлян вариант и със семки и затова го приготвям в блендер.
Аз добавих повече червени чушки и се получи с изразен вкус и цвят на червени чушки.

Продукти за Кьопоолу
2бр.патладжан
2бр.червени пиперки
2ск.чесън
6,8с.л.олио
сол
Патладжаните и чушките се изпичат.Начукват се или се слагат в блендер.Прибавят се едно по едно чесънът, олиото,сол и по желание магданоз.
Третата разядка е с продукти като за Кьопоолу само че към тях добавям крема сирене и майонеза на вкус,които омекотяват вкуса на чесъна.
Разядките могат да се поднесат с препечени филийки хляб или прясно изпечен хрупкав домашен хляб Фугас с лук,кашкавал Маздам нежно поръсен с кристалчета сол , маслини и хамон.Няма да разказвам повече за ароматното,хрупкаво хлебчето а ви записвам рецептата.

ПРОДУКТИ
За тестото
500гр.брашно
1и1/2ч.ч.вода
15гр.мая за хляб
2с.л.зехтин
1и1/2ч.л.сол
1ч.л.захар
За плънката
1/2глава лук
пресен розмарин
щипка едра сол
50гр.кашкавал Маздам
маслини,хамон
В купа пресейте брашното.Добавете сол и захар и направете кладенче.Разтворете маята в хладка вода и я пресипете в кладенчето.Към продуктите прибавете и 2с.л.зехтин.
Замесете тесто,завийте го с чиста кърпа и го оставете да почива за около час.
Премесете леко тестото и го разделете на две части.
Разточете всяка част на правоъгълник оформете леко като листо.Направете голям диагонален разрез през центъра и няколко по малки отстрани на разреза.
Прехвърлете хлябовете в тави постлани с хартия за печене.Поръсете леко с брашно и едра сол.
Задушете нарязания на тънко лук за минутка.Разпределете лука върху хлебчетата,поръсете с кашкавал,розмарин,маслини и парченца бекон.
Оставете Фугасите да починат за около 20минути и ги изпечете в нагряна фурна на 240градуса  един по един до зачервяване за около 13/15минути.
Рецептата за хляба е адаптирана от Good Food.







Кавърма със свинско месо и гъби


Продукти
800гр.Свинско месо
2 глави лук
и 1стрък праз лук/
1дафинов лист
1скилидка чесън
200гр.пресни Печурки
1зелена пиперка
1червена пиперка
1/2ч.л.червен пипер
200гр.белени домати от консерва
3с.л.олио
магданоз
Сварен ориз за гарнитура
Нарежете месото на хапки,посолете го с сол и прясно смлян черен пипер.Оваляйте месото в брашно и го запържете в тенджерка с 2,3с.л.олио.
Прехвърлете месото в глинен гювеч.
В тенджерката едно по едно задушете нарязаният на ситно лук и бялата част на праз лук за минута.Добавете скилидката чесън и чушките нарязани на лентички.Задушете за около минута и прибавете измитите и нарязани на филийки гъби.Задушете за още минута две.
Към ястието добавете половин лъжичка червен пипер.
Добавете и нарязаните на ситно домати и дафиновият лист.

Задушените зеленчуци прибавете към месото в глиненият съд.
Посолете със сол и черен пипер,полейте ястието със зеленчуков бульон или вода толкова,че да не покрива изцяло месото.Разбъркайте ястието и го изпечете на 220градуса в студена фурна за да не се спука глиненият съд.
Времето за печене е около час,час и двадесет минути.
Сервирайте кавърмата в подходяща чиния в която сте направили пръстен от сварен ориз.
По средата на оризовият пръстен пресипете кавърмата заедно със сосчето и поръсете ситно накълцан магданоз.По желание може да поднесете ястието с картофено пюре.
Да ви е сладко!



петък, 26 юли 2013 г.

ПИЛЕШКИ БУТЧЕТА С КАРТОФИ,ГЪБИ И РОЗМАРИН

С изненада преди известно открих в малката ми скромна импровизирана градинка малко храстче Розмари скрило се между Розите и едвам, едвам се забелязва.Първоначално го помислих за бурен и за малко да му видя сметката. :) откъснах листенце да го помириша и бурена ме изненада много приятно .Много ми харесва леко сладникавата свежа миризмата на Розмарин,наподобяващ леко мириса на бор. Като подправка освен към агнешко не съм се престрашила да го добавя към други ястия заради леко пикантния и леко остър вкус,който не мислех че ще допадне на децата.Като за проба го добавих към пилешко месо с картофи и гъби в комбинация с чесън и къри и се получи страхотно ястие,което стана любимо на семейството ми.
ПРОДУКТИ
4бр.пилешки бутчета
1кг.картофи или 1,5кг.
100/150


гр.пресни печурки
брашно за овалване
олио,сол,черен пипер
щипка къри
стръкчета пресен розмарин
2,3цели скилидки чесън
1глава лук
олио
Измийте,подсушете и нарежете пилешките бутчета.Посолете месото със сол и прясно смлян черен пипер.
Оваляйте месото в брашно и го запържете в тенджерка с олио.Извадете месото от тенджерката и го поставете в подходяща тавичка.Полейте месото с 2с.л.олио или зехтин и долейте толкова количество вода,колкото да покрие порциите месо до средата.Запечете бутчетата за около час,час и половина на 220градуса.
В тенджерката в която запечатахте пилешкото месо добавете стръкчета пресен розмарин количеството е по ваш избор,като се стараете да не прекалите.Добавете и 2,3цели скилидки чесън.Към ястието прибавете и една глава ситно нарязан лук.

Задушете лука за около минута на слаб огън и прибавете нарязаните на филийки гъби.

Задушете за около минута две и прибавете почистените,измитите и нарязани на колелца картофи.
Задушете ястието за около минута,две като разбърквате,ако е нужно добавете още малко олио.
Добавете щипка къри,сол,прясно смлян черен пипер и комбинирани сухи подправки.
Към тавичката с  изпечените бутчета прибавете и картофите с гъби.Покрийте до средата ястието с вода или зеленчуков бульон.
Върнете ястието във фурната и допечете ястието до готовност.
Сервирайте ястието топло с Шопска салата.
Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...