.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

петък, 13 септември 2013 г.

Кексчета с кори за баница,праскови и ядки и мини банички с моцарела и шунка

Вероятно ви се е случвало при приготвянето на баници или баклави да ви останат 3,4 листа кори за баница и да се чудите как да ги оползотворите.В днешният пост ви предлагам две идеи в сладък и солен вариант.Семпли но много вкусни кексчета с кори за баница,кексово тесто и плънка от праскови,орехи или бадеми и канела,които със сигурност ще допаднат на любителите на щрудели и сладки баници,и мини банички във формички за мъфини с плънка от шунка,печена пиперка,моцарела и босилек.
ПРОДУКТИ
За кексчета 6бр.
3,4бр.кори за баница
50гр.разтопено масло
1бр.праскова
50гр.ядки/орехи или бадеми/
щипка канела/или ванилия/
2с.л.галета
2с.л.захар
  За кексовото тесто
1яйце
3с.л.захар
3с.л.разтопено масло
3с.л.прясно мляко
1ванилия
4с.л.брашно с малко калпаче
1ч.л.бакпулвер
1смокиня за декорация
пудра захар за поръсване

Измийте и обелете прасковата,нарежете я на малки парченца.
В купа смесете нарязаната праскова,счуканите на едро ядки,захарта,канелата и галетата.
Намажете с разтопено масло една кора и върху нея сложете втора.
Отново намажете кората с масло и поставете трета кора.
Поръсете корите с плънка и навийте на руло.
Нарежете рулото на 6 еднакви по големина части и внимателно ги прехвърлете с разреза нагоре във формички за мафини.
Леко притиснете рулцата.
В купа разбийте яйцето и захарта.Добавете маслото,като продължавате да разбивате.Към сместа прибавете и прясното мляко.
Пресейте брашното и го размесете с бакпулвера и ванилията.
Добавете брашното на 2,3пъти,към кексовото тесто.Разбъркайте до хомогенна маса.
С помощта на чаена лъжичка,загребвайте от кексовата смес и с нея полейте всяко кексче до изчерпване на количеството.
Върху всяко кексче сложете по парченце нарязана смокиня.
Изпечете кексчетата в нагряна фурна на 180градуса за около 20минути или до зачервяване.
След изпичане оставете кексчетата да се охладят,извадете ги от формичките и ги поръсете обилно с пудра захар.

   Мини банички с моцарела и шунка
ПРОДУКТИ за 4бр.

3,4бр.кори за баница
50гр.разтопено масло
1печена пиперка
20/30гр.шунка
50/80гр.моцарела
пресен босилек или щипка сух


Намажете корите една по една с разтопено масло,като ги подреждате една върху друга.
Подредете продукти за плънката,нарязани на лентички.Поръсете с босилек.
Навийте корите на руло.
С остър нож нарежете рулото на части/по 3 за всяка формичка/.
Внимателно прехвърлете нарязаните мини рулца в формички за мъфини по 3бр.на формичка.
Намажете баничките с масло и по желание с разбито яйце.
Изпечете баничките в нагряна фурна на 200градуса за около 14минути или до зачервяване.
Около 2минути преди да ги извадите от фурната ги поръсете с настъргана моцарела или кашкавал,върнете ги във фурната за да се разтопи кашкавала.
Извадете баничките от фурната, напръскайте ги леко с вода и ги завийте с чиста кърпа за около 2,3минути.
Оставете баничките да се охладят и внимателно ги извадете от формичките.
Да ви е сладко!

четвъртък, 12 септември 2013 г.

Шоколадова торта с маскарпоне и портокалови корички

Преди два дена имах повод да почерпя, имах си рожденничка у дома.От седмици се позамислях каква торта да и спретна,въртяха ми се из главата първоначално много идеи,някакви въображаеми красиви торти, розова фонданова с цветя,бродерии,като за момиче,тортичка с еклери и много,много крем,детска торта с къщичка,пеперуди,гъбки и животинчета,никога не съм правила и имах голям мерак да направя такава детска приказка...ама къде ти то детето е 15 годишна млада дама,която си пожела шоколадова торта,но да не била обикновена а с много шоколад.А аз се постарах и да е малко кичозна като добавих и фонданови цветя,направени с помощта на фондан от  др.Йоткер и подръчни материали и инструменти.Ето я шоколадовата тортичка за моята щерка,която остана очарована от съчетанието на шоколад,портокалови корички и сочни медени блатове.
Продукти
За блата
4яйца
1ч.ч.захар
1ч.ч.с калпаче брашно
1ч.л.бакпулвер
1ч.л.сода бикарбонат
2ванилии
   За крема
300гр.черен шоколад
или шоколад за глазури
350мл.течна сладкарска сметана
100гр.захар
250гр.маскарпоне
кората на 1/2портокал
3жълтъка
за напояване захарен или меден сироп
   За глазура
200гр.шоколад
200мл.течна сладкарска сметана
фонданови цветя за декорация

В купа разбийте яйцата със захарта до побеляване.Пресейте брашното и го размесете с бакпулвера,содата и ванилията.
Прибавете брашното на порции към яйчената смес.
Пресипете тестото за блата във форма с отделящо се дъно с диаметър около 24см,постлана с хартия за печене.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за 30минути.
След изпичане оставете блата напълно да се охлади и го нарежете на 3 хоризонтални части.
Приготвяне на шоколадовият крем
1.Кипнете на котлон 200мл.течна сладкарска сметана.Отстранете от огъня сметаната и към нея прибавете 300гр.тъмен шоколад,оставете шоколада да се отпусне за около минута и разбъркайте  с лъжица до хомогенна маса.
Оставете шоколада да се охлади,като от време на време разбърквате за да не хване коричка.
2.Разбийте до побеляване жълтъците с 50гр.захар.Оставете разбитите жълтъци да се охладят.
3.В купа разбийте 150мл.течна сладкарска с останалите 50гр.захар.
4.В купа разбийте сиренето с миксер за да не остане на бучки при приготвянето на крема.
5.Към Маскарпонето прибавете настъргана кора на половин портокал.
6.Добавете на порции охладените жълтъци.
Към крема прибавете и разтопеният и охладен шоколад.
7.Разбърквайте с дървена лъжица а не с миксер за да остане пухкав крема.
8.Прибавете крема в хладилник за около 30/40минути за да се стегне.
9.Извадете крема от хладилника и към него добавете на порции 150гр. битата сметана .
Приберете шоколадовият крем в хладилник за да се охлажда.
Сглобяване.
В подходяща декоративна чиния поставете едната част от нарязаният блат.
Сиропирайте и прибавете част от шоколадовият крем.Разпределете крема равномерно с помощта на лъжица и поставете вторият блат.Отново сиропирайте и прибавете шоколадов крем.Имайте в предвид,че крем ще ви е необходим и за декорация.
Разпределете равномерно крема и поставете третата част от нарязаният блат.Отново сиропирайте.Стегнете тортата с ринг и я приберете в хладилник за да се стегне за около 2,3часа.
Извадете тортата от хладилника,отстранете ринга и с останалият крем намажете тортата от всички страни.
     За глазура и декорация
Предлагам два варианта за глазура.
   1 вариант мека шоколадова глазура
Кипнете на котлон 200мл.сладкарска сметана.Към топлата сметана прибавете 200гр.тъмен шоколад.Оставете няколко секунди шоколада да се отпусне и го разбъркайте до хомогенна маса.Оставете глазурата леко да се охлади и с нея полейте тортата.Загладете бързичко и оставете шоколада леко да се разтече по страните на тортата.
2вариант твърда глазура
Разтопете на водна баня 200гр.шоколад с 1,2с.л.олио.Разбъркайте шоколада до пълното му разтапяне,оставете леко да се охлади и с него полейте тортата,като оставите шоколада леко да се стече по стените на тортата.
Аз съм избрала да декорирам тортата с фонданови цветя но ще е много красива и ако я декорирате с шоколадови фигурки.

сряда, 4 септември 2013 г.

ШОКОЛАДОВИ ТАРТАЛЕТИ С ОРЕХОВА ПЛЪНКА И ШОКОЛАДОВИ СЛАДКИ С ЛОКУМ

ПРОДУКТИ
100гр.шоколад
100гр.меко масло
3с.л.пудра захар
50мл.соево мляко
220гр.брашно
1ч.л.бакпулвер

За пълнеж1
локум
За пълнеж2
50гр.шоколад
1белтък
4с.л.пудра захар
100гр.орехи
50гр.шоколад за декориране

В купа разбийте 100гр.меко масло.Разтопете на водна баня 100гр.шоколад,леко охладете и го прибавете към разбитото масло.Към сместа добавете и 50мл.соево мляко.
****Ще се затрудните със смесването на млякото с маслено-шоколадовата смес, но това да не ви притеснява.При добавянето на брашното сместа,ще се хомогенизира.Соево мляко може да намерите във всички големи търговски вериги или магазини за здравословни храни.
Смесете брашното и бакпулвера и ги прибавете към тестото на 2,3пъти.
Омесете меко и гладко тесто.
   **Оформяне на сладки с локум
От тестото късайте топчета с големина,колкото малък орех.Сплескайте в дланта си топчето на питка и по-средата поставете парченце локум.Затворете и оформете с длани отново на топче.

Подредете в тавичка оформените сладки с локум.
По желание набучете по средата на всяка сладка парченце шоколад.
Изпечете сладките в нагряна фурна на 200гр.за около 13минути. Декорирайте сладките с разтопен шоколад.
**Оформяне на тарталети с орехова плънка и шоколад 12бр.
Тестото се приготвя по същият начин, описан по-горе.
Върху леко набрашнен плот разточете тестото на кора.С ринг изрежете кръгчета.Поставете всяко кръгче в силиконови форми за кексчета.Оформете с пръсти кошничките.
В купа разбийте 1белтък с 100/120гр.смлени орехи.
Във всяка тарталета поставете парченца шоколад и лъжичка от ореховата плънка.
Изпечете тарталетите в нагряна фурна на 200гр.за около 11/12минути.

Декорирайте сладките с разтопен шоколад.
Да ви е сладко!

неделя, 1 септември 2013 г.

ПАЙ С ШОКОЛАДОВО-БАНАНОВ КРЕМ И КАРАМЕЛИЗИРАНО МЛЯКО

Днес предлагам на вниманието ви отново един сладкиш,който с малко фантазия предоставя много възможности за импровизации с плодови пълнежи,шоколадови и кремове.Имах отворена консерва карамелизирано мляко/Дулсе де лече/ и два банана в хладилник ,които бяха започнали да почерняват и се замислих как да ги оползотворя.Е не сгреших с идеята за шоколад с банани и карамел. Сладкишът е много вкусен с хрупкава маслена платка и шоколадово-бананов крем и обилно полят с карамелизирано мляко.
ПРОДУКТИ
За тестото
2ч.ч.брашно
125гр.меко масло
1ч.ч.захар
2жълтъка
1ч.л.бакпулвер
1с.л.бренди/или друг алкохол/

За плънката
60гр.бисквити
300гр.шоколад
2бр.банани
1/около 300гр./малка консерва карамелизирано мляко
/Дулсе де лече/

Тестото е достатъчно за направата на платка с диаметър 24/27и за декорацията с тестени лентички но за да ви е по лесно може да си направите доза и половина тесто за да сте сигурни че ще ви стигне  за декорацията.
 Пресейте брашното и го размесете с бакпулвера.
Направете кладенче и в него сипете захарта,жълтъците,мекото масло нарязано на кубчета и алкохола. Замесете меко и гладко тесто.Отделете 1/3от тестото.
Завийте тестата във стреч фолио и ги приберете в хладилник за около 15минути.
Постелете върху плот парче стреч фолио,леко го поръсете с брашно,поставете по голямата част от тестото и върху него още едно парче фолио.
Разточете тестото на обла кора по голяма от формата за печене.
Внимателно прехвърлете кората с помощта на точилка в тава намазана с масло.
Оформете платката с ръце и направете борд.
Приберете формата в хладилник докато си приготвите плънката.
Разтопете на водна баня 300гр.шоколад.Оставете го да се охлади и го смесете с 2 пасирани банана.
Натрошете 60гр.бисквитки и ги поръсете върху платката.
 ***Бисквитките ги поръсвам за да не стане тикляво дъното на сладкиша а да е хрупкаво и добре изпечено.
Върху бисквитките сипете до малко над-
средата на пая шоколадовият-бананов крем и го загладете.
Върху крема с помощта на чаена лъжичка разпределете тук там 250/300гр.карамелизирано мляко/Дулсе де лече/като на е необходимо да заглаждате при печенето ще се разпредели само.
 Останалото тесто го разточете и  изрежете лентички.Поставете лентичките върху пая.С малка формичка изрежете и украсете пая с цветя,сърца или др.
Изпечете сладкиша в нагряна фурна на 200градуса за около 30минути като 5 минути преди изтичането на времето намалете фурната на 180градуса.
След изпичане оставете сладкиша да се охлади напълно.Сервирайте пая нарязан на триъгълни парчета или квадратни нежно поръсен с пудра захар.Ако издържите да запазите сладкиша за следващият ден вкусът му ще е още по вкусен.
Да ви е сладко!

събота, 31 август 2013 г.

АГНЕШКО С КАРТОФИ,МАСЛИНИ И НАХУТ

ПРОДУКТИ
600/800гр.агнешко месо
2скилидки чесън
150мл.бяло вино
сол,черен пипер
1/2връзка магданоз
1ч.л.червен пипер

1глава лук
1зелена пиперка
20мл.олио/зехтин/
2с.л.доматено пюре
1кг.картофи
150гр.сварен нахут
1дафинов лист
10бр.черни маслини
сол,магданоз
Измийте, почистете и нарежете месото.Поставете месото в купа и към него прибавете накълцаният на ситно магданоз,нарязаният на ситно чесън,червен пипер,прясно смлян черен пипер и сол на вкус.Разбъркайте месото за да се смеси с подправките и прибавете около 150мл.бяло вино.
Оставете месото да се маринова за около 2,3часа.
Загрейте на котлон тиган и в него поставете месото леко отцедено от виното.Оставете месото в тигана колкото леко да побелее и да се запечата за около 2,3минути.
Извадете месото от тигана и го прехвърлете в глинен съд или тавичка.
В тиган с 2,3с.л.олио или зехтин задушете нарязаният на ситно лук и нарязаната на лентички чушка за около 2минути.
Прехвърлете зеленчуците към месото.Полейте ястието с зеленчуков бульон или вода,колкото да покрие месото до средата.Печете на фурма на 210градуса за около 30минути.
Към ястието прибавете 1дафинов лист,нахута,маслините и доматеното пюре.Разбъркайте ястието и ако е необходимо долейте още вода.Посолете и върнете ястието във фурмата за около 30минути.
Измийте,обелете и нарежете картофите.Прибавете ги към ястието,поръсете с магданоз и черен пипер на вкус и запечете във фурната до готовност.Сервирайте ястието топло със зелена салата.
Да ви е сладко!

четвъртък, 29 август 2013 г.

СЛАДКО ОТ СМОКИНИ И ДЕСЕРТ С ДУЛСЕ ДЕ ЛЕЧЕ И СЛАДКО ОТ СМОКИНИ

Обожавам сладко от смокини.До преди няколко години не се престрашавах да си направя,попадах на рецепти, които не ми допадаха. Смокините се накисват във вар и това ми звучеше някак си  много странно и страшно.А и да намеря вар е малко трудна, да не кажа невъзможна задача.Затова се доверих на Пенка Чолчева .Първите нещо които сложих в куфара си при идването ми в Испания и поради ограничения в багажа бяха една извехтяла готварска книга на Пенка Чолчева и една любима книга на Емили Бронте. Ако можех бих си взела цялата си библиотека е и няколко бурканчета сладко от смокини, приготвени от свекърва ми но уви на първо време нямаше как да взема всичко любимо.Та да не се отплесвам и да се върна към сладкото.Много сполучливо и вкусно сладко се получава и без да се накисват смокините във варена вода.С малки изменения от мен при приготвянето ви записвам рецептата и начина на приготвяне.
ПРОДУКТИ
30 бр.узрели смокини
1кг.захар
3ч.ч.вода
1ч.л.лимонена киселина
1 кухненска кърпа или кухненска попивателна хартия




 1.Измийте и отрежете дръжките на смокините.Още веднъж измийте плодовете, защото при отрязването на дръжките потича бяла течност като мляко,която лепне.
 2.Сложете плодовете в подходяща тенджерка полейте ги с вода,колкото да ги покрие.Изварете плода за около 5 минути.
 3.Изсипете водата,извадете смокините една по една върху кърпа или попивателна хартия за да се подсушат.
 4.В тенджера кипнете на котлон 1кг.захар и 3ч.ч.вода.Оставете захарният сироп леко да се сгъсти за около 15 минути и прибавете една по една смокините.
 5.Оставете сладкото да къкри до необходимата гъстота.От време на време отпенвайте сладкото.По време на варенето си проверявайте на 2,3пъти готовността на сладкото.С лъжичка капвайте по капка от сладкото върху чинийка.Първоначално капката ще се разлива но постепенно при сгъстяването ще спре.
Сладкото ви е готово ако капната капка от сладкото спре да се разлива.
 6.Няколко минути преди да отстраните сладкото от огъня около 2,3минути прибавете лимонтозу за да не се захароса сладкото.
Отстранете сладкото от огъня и го оставете за няколко часа да престои.
След охлаждане сиропа се отпуска и затова трябва отново да се върне на котлона и да се вари за около 10 минути  до леко сгъстяване.
Още топло го пресипете в  измити и подсушени бурканчета,затворете с капачки, като внимавате да не се изгорите.Обърнете бурканчетата с капачката надолу за да се запечатат от топлината на сладкото.Не е необходима допълнителна обработка за консервиране.
 Сладкото от смокини освен че си го хапваме директно от бурканчетата :)
намира приложение и като добавка към торти,сладкиши и десерти.
Споделям и една нова рецепта за десерт със смокини,бита сметана,бисквитки напоени с кафе и дулсе де лече/карамелено мляко/.
Продукти

400мл.течна сладкарска сметана
1малка консерва Дулсе де лече
1ч.ч.приготвено кафе/нес/
5,6бр.бисквити
4,5бр.смокини от сладко
какао за поръсване

Разбийте сметаната и заделете на страна.
В купа разбийте карамеленото мляко и към него прибавете сметаната,като си заделите за декорация.
В 4купички разпределете крема.
Потопете няколко бисквитки в разтворено нес кафе и ги разпределете върху крема.
Нарежете смокините и ги прибавете към бисквитките.Приберете кремовете в хладилник за да се охладят и стегнат.
Преди да поднесете декорирайте с остатъка от битата сметана и поръсите с какао.
Сервирайте десертите охладени.
Дулсе де лече може да си направите и в домашни условия.Желателно е да си направите няколко консерви защото се вари над 2часа и не си заслужава да се прави с една консерва.
Начинът на направа е следният.
В подходяща тенджера поставете консервите подсладено кондензирано мляко,цели консерви без да се отварят.Покрийте изцяло с вода консервите и варете на котлона за около 2,3часа.При варенето водата се изпарява затова е необходимо да доливате на няколко пъти с  вода за да са покрити консервите.След изтичане на времето оставете кутиите да се охладят и са готови за употреба.
Да ви е сладко!

понеделник, 26 август 2013 г.

ШАРЛОТА АСОРТИ

ПРОДУКТИ
20бр.бишкоти
200мл.сироп за напояване

200мл.течна сладкарска сметана
2жълтъка
100гр.захар
5с.л.кондензирано подсладено мляко
200гр.цедено кисело мляко
3лентички желатин
1банан
1праскова
За декорация
различни плодове
праскови,круши,банан и др.

Идеята за тази вкусна тортичкa
е адаптирана от  Аrca de recuerdos
В купа разбийте сметаната и я приберете в хладилник.Разбийте на водна баня жълтъците със захарта до побеляване и ги оставете да се охладят.
Към жълтъците прибавете на порции 5с.л.кондензирано мляко.Разбийте с вилица киселото мляко за да няма бучки при смесването.
Към крема прибавете киселото мляко.
Пасирайте 1банан и го прибавете към крема.Нарежете на малки парченца 1праскова и я прибавете към крема.
Накиснете в студена вода 3 лентички желатин за около 5минути.Прехвърлете накиснатият желатин в топъл сок/2с.л./
Оставете желатиновата смес да се охлади и я приберете във фризер за кратко,колкото да се желира съвсем леко.
Смесете желатина с крема,разбъркайте добре и приберете крема в хладилник за да се стегне леко за няколко часа.Към крема прибавете на порции битата сметана.
Нарежете бишкотите на две половинки.
Потапяйте леко бишкотите в сок от компот или захарен сироп.
Наредете бишкотите,като леко се застъпват по борда  на форма с отделящо се дъно и диаметър около 24см.Стените на формата е добре да са облицовани със  стреч фолио.Запълнете и дъното на формата с бишкоти.
Пресипете крема във формата и внимателно загладете.
Приберете шарлотата в хладилник за да се стегне.Декорирайте тортата с нарязани плодове с каквито разполагате.
Ако не я хапвате веднага е желателно да се глазират плодовете за да не почернеят.Розовото кремче за декорация е на dr.Oetker Delicia fresa
Да ви е сладко!

АРОМАТНО ПЕЧЕНО БОН ФИЛЕ


ПРОДУКТИ
800гр.свинско бон филе
сол,черен пипер
1к.л.къри
4с.л.горчица
1скилидка чесън
галета за овалване
олио за изпържване
3,4скилидки чесън
стръкче розмарин
За соса
1с.л.доматено пюре
1глава лук
2,3моркова
1ч.ч.бяло вино
1дафинов лист
Измийте и почистете месото от ципите.Посолете го със сол ,прясно смлян черен пипер и къри.
Намажете месото обилно с горчица,поставете го в купа,завийте го в стреч фолио и го приберете на хладно за няколко часа.Идеята за мариноване с горчица я видях в Блоговодите от блога на Драго Вкусни моменти
Бон филето може да го замените с контра филе или свински врат.Аз лично предпочитам врат по крехко и вкусно месо е, но децата ми предпочитат бон филе.
Загрейте на котлон тиган или тенджера с около 3с.л.олио.В тигана прибавете 2,3скилидки чесън и стръкче розмарин.
Оваляйте месото в галета и го запържете в нагрято олио за около 2,3минути от едната страна и 2,3от другата или до леко зачервяване.При обръщането внимавахте да не отстраните галетата по месото.
Извадете месото от тигана и го поставете в подходяща тавичка.Поръсете го още розмарин.
В тигана в които запечатахте месото задушете за около 2минути лука нарязан на ситно,морковите,2,3 цели скилидки чесън.
Размийте в чаша вино една супена лъжица доматено пюре и полейте зеленчуците.Прибавете 1дафинов лист.Оставете да покъкри за около 3,4минути , посолете и поръсете с черен пипер.
Прехвърлете сос в тавичката при месото и долейте вода,колкото да покрие 1/2от месото.
Завийте тавичката с алуминиево фолио и печете в нагряна фурна за около час и 10минути на 220градуса.
След изтичане на времето махнете фолиото,намалете фурната на 200градуса и допечете месото до леко зачервяване.
С помощта на клечка за зъби проверете готовността на месото.
Извадете месото в подходяща чиния за сервиране.Нарежете го на тънки филийки , полейте със соса от тавичката и поръсете ситно накълцан магданоз.
**По желание сгъстете соса по следният начин.
Загрейте на котлон касеролка с кубче масло или олио.Прибавете 1с.л.соево брашно или бяло,разбъркайте енергично и полейте с прецеденият сос от месото.
Сервирайте печеното, ароматно и вкусно месо топло с една идея от мен за печени картофки за гарнитура.Е при мен идеята не ми се получи ,защото фурната ми пак отказа и сервирах месото с варени картофи и зелена салата.
Да ви е сладко!





КЮФТЕТА ЯХНИЯ С НАХУТ

ПРОДУКТИ за 3порции
400гр.кайма смес
сол на вкус
щипка чубрица
щипка кимион
щипка смлян черен пипер
1/2малка глава лук
40гр.ориз/2щепички/
пресен магданоз
брашно за овалване на кюфтетата
олио за изпържване

За соса
3,4с.л.олио
1глава лук
1морков
300гр.белени домати от консерва
800мл.зеленчуков бульон или вода
дафинов лист
3скилидки чесън
2с.л.соево брашно
1ч.л.червен пипер
250гр.сварен нахут

Омесете каймата с подправките,ориза,посолете и направете малки кюфтенца около 12бр.Оваляйте кюфтетата в брашно и ги изпържете в олио,толкова колкото леко да се запечатат без да ги препържвате.
В нагряна тендера с 3,4с.л.олио запържете за минута лукът нарязан на ситно.Добавете морковът нарязан на тънки шайбички.Прибавете и почистените скилидки чесън без да ги нарязвате.
Прибавете и 2с.л.соево брашно и 1ч.л.червен пипер,като разбърквате енергично .
Към ястието прибавете около 300мл.белени домати които предварително сте пасирали.
Долейте и около 800мл.зеленчуков бульон или вода.
Оставете ястието да заври и прибавете кюфтенцата.Посолете ястието,прибавете дафиновият лист,захлупете с капак и оставете ястието да къкри на слаб огън за около 15/20минути.
Към ястието прибавете 200/300гр.сварен нахут.Оставете ястието да покъкри за още 5/10минути и отстранете от огъня.Сервирайте ястието топло,поръсено с магданоз.
Да ви е сладко!

сряда, 21 август 2013 г.

КРОСТАТА С ПРАСКОВИ И ШОКОЛАД

ПРОДУКТИ
За тестото
2ч.ч.брашно
125гр.меко масло
1ч.ч.захар
2жълтъка
1ч.л.бакпулвер
1с.л.бренди/или друг алкохол/

100гр.бисквити
100гр.парченца шоколад
170гр.подсладено кондензирано мляко
2яйца
300гр.праскови




Пресейте брашното и го размесете с бакпулвера.
Направете кладенче и в него сипете захарта,жълтъците,мекото масло нарязано на кубчета и алкохола.


Замесете меко и гладко тесто.
Отделете 1/3от тестото.Завийте двете теста и в стреч фолио и ги приберете в хладилник.
Разточете по-голямото тесто на кора и внимателно я поставете във форма с отделящо се дъно с диаметър около 24/26см.За улеснение разточете тестото с помощта на две парчета стреч фолио.Едното парче фолио поставете на плота под тестото а другото над тестото,така ще се улесните при разточването на тестото и при прехвърлянето му във формата за печене.
Оформете борд по стените на формата за печене.
Приберете формата в хладилник докато приготвите продуктите за пълнежа.
Начупете 100гр.бисквити с каквито разполагате и ги разпределете равномерно по дъното на  сладкиша.
Върху бисквитите разпределете парченца шоколад около 80гр.
В купа разбийте с миксер 2яйца на и към тях прибавете на порции 200гр.кондензирано мляко със стаена температура.
Разпределете равномерно яйчено-млечната смес върху шоколада.
Измийте и обелете около 300гр.праскови.Нарежете ги на малки парченца и ги разпределете върху сладкиша.
Тестото което отделихте,настържете на едро ренде върху сладкиша.
Изпечете сладкиша в нагряна фурна на 200градуса за около 30/35минути.
След изпичане оставете сладкиша да се охлади и отстранете ринга от формата за печене.
Поднесете сладкиша нарязан на триъгълни парчета или квадратни,поръсен с пудра захар или с шоколадова заливка.Ако оставите сладкиша да престои няколко часа а най-добре за нощ,ще е още по вкусен.
Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...