.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

събота, 13 септември 2014 г.

Торта - Шоколадова" Алмонд"

При прочитане на рецептата,някой със сигурност може да се фрапира от количеството шоколад,който съм използвала.Бързам да спомена,че огромното количество шоколад е вложено в направата на две торти за Рожденият ден на дъщеря ми.Едната торта беше за да почерпки приятелите си а другата ..е тя си беше за наша почерпка.Детето  доста се изненада от бройката на  тортите и полюбопитства  да разбере как така и защо са две.Празник имам и аз все пак ,нищо че рожденният  ден си е личен празник,аз го приемам и за свой а и ние няма само да се облизваме,както гледаме тортата.Според мен тортата беше страхотна а и по думите  на рожденичката.Е имаше и дегустатори на които им беше прекалено сладка,прекалено шоколадова ,но пък имаше и такива,които си поискаха трето парче.Какво да се прави здраве да е,де да можеше да се угоди на всеки,вкусове различни.Тортите бяха с крехки и ароматни шоколадови блатове,сочен бадемови блатове,слепени с два крема ,бял крем от бял шоколад и заквасена сметана и кафяв крем от тъмен шоколад и разбити на сняг белтъци,с шоколадова глазура,декорирани с шоколадови трохи,морски фигурки от шоколад, нежно поръсени с щипчица пудра захар.
 П.С.Заглавието на тортата със сигурност не се връзва много на английско говорещите и ще има и критики със сигурност,че и злобни може би,но...изпращам им много усмивки :) :) :)
 ПРОДУКТИ
  ***За шоколадовите блатове
/продуктите са за направата на 2 правоъгълни блата/
300 гр.натурален шоколад
125гр. масло
1/3 ч.ч.какао/чаена чаша с вместимост 250мл./
1ч.ч.вода/250мл./
1 и 1/2 ч.ч.захар
4 яйца
125 гр.кисело мляко
230гр.брашно
1 ч.л.бакпулвер
1 ч.л.сода бикарбонат
  ***За бадемовият блат
100гр.смлени бадеми
100гр.пудра захар
50гр.брашно
1/2ч.л.бакпулвер
1/2ч.л.сода бикарбонат
3жълтъка
100мл.слънчогледово олио
125гр.кисело мляко
3белтъка
30гр.захар
   ***За крем- бял шоколад
100мл.течна сладкарска сметана
300 гр.бял шоколад
40гр.масло
200гр.заквасена сметана
  ***За крем-кафяв шоколад
100гр.течна сладкарска сметана
200гр.тъмен шоколад
20гр.масло
2 белтъка
2с.л.захар
  ***За глазура
100мл.течна сладкарска сметана
200гр.тъмен шоколад за глазури
20гр.масло
  *За декорация шоколадови фигурки,трохи от шок.блат,пудра захар за поръсване
Всички описани продукти са за направата на две торти.
          ***Приготвяне на шоколадовите блатове
1.В тенджерка сипете водата,маслото,захарта и какаото.Поставете тенджерката на котлон и оставете сместа да заври,като разбърквате с дървена лъжица от време на време за да се смесят продуктите и да не загорят.Отстранете сместа от огъня и към нея прибавете начупеният на парченца черен шоколад.Оставете за кратко шоколада да се отпусне и разбъркайте до хомогенна маса.Оставете шоколадовата смес да охлади на стаена температура,като разбърквате от време на време,за да не се образува коричка.
2.В купа разбийте с миксер яйцата и киселото мляко.Към сместа прибавете охладената шоколадова смес.Пресейте брашното,размесете го с бакпулвера и содата и го прибавете към тестото.
3.Намажете с олио правоъгълна тава с размери около 37см./25см.Постелете правоъгълна тава с хартия за печене.Изсипете в тавата 1/2 от тестото и загладете с помощта на шпатула.Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 12/14 минути.Изпеченият блат охладете върху метална скара.По същия начин си изпечете и вторият блат.
  ***Приготвяне на бадемовият блат
 1.Разбийте с миксер белтъците с 30гр.захар и ги заделете на страна
 2. В купа смесете смлените бадеми,пудрата захар,брашното и набухвателите.Разбъркайте сухите съставки за да се смесят.Прибавете жълтъците,олиото и киселото мляко.Разбийте с миксер до хомогенна маса.Към тестото с помощта на дървена лъжица прибавете на 2,3 пъти разбитите на сняг белтъци.Разбърквайте леко за да остане пухкаво тестото.
 3.Постелете правоъгълна тава с приблизителни размери 37см./25см.Пресипете тестото и разпределете равномерно сместа с помощта на шпатула.Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 22/25минути.Направете си проверка с помощта на клечка за зъби.
След изпичане оставете блата напълно да се охлади върху метална скара.
           *** Приготвяне на крем-бял шоколад
Кипнете на котлон 100мл.течна сладкарска сметана.Отстранете от огъня и към сметаната прибавете 300гр.бял шоколад.Оставете шоколада за кратко да се отпусне и разбъркайте до хомогенна маса.Прибавете бучка масло и отново разбъркайте до пълното разтапяне на маслото.Охладете шоколада на стаена температура и към него прибавете заквасена сметана.Не във всички хранителни магазини може да се намери заквасена сметана и затова си я приготвям сама.Има няколко познати ми начина за приготвянето на заквасена сметана. С лимонов сок,със закваска и с лимонена киселина.В случая аз си я приготвих  много бързо и лесно с лимонена киселина/лимонтозу/.
Необходими са ви 200мл.течна сметана/35% масленост/ и 1/2 ч.л.лимонена киселина.Сипете в купичка добре охладена сметана,разбъркайте с лъжичка до еднородна смес и прибавете половин чаена лъжичка лимонена киселина.Разбъркайте с лъжица за да се разпредели равномерно лимоновата киселина.За секунди сметаната започва да се сгъстява.Приберете сметаната в хладилник за да се сгъсти и охлади.
Приготвения крем приберете в хладилник за да се стегне и охлади.
               ***Приготвяне на крем кафяв шоколад
Разбийте с миксер 2 белтъка с 2с.л.захар.
Кипнете на котлон100мл.течна готварска сметана.Отстранете сметаната от огъня и към нея прибавете 200гр.тъмен шоколад.Оставете за кратко шоколада да се отпусне и разбъркайте до хомогенна маса.Прибавете бучка масло и разбърквайте до стопяването на маслото.Оставете шоколада напълно да се охлади и към него прибавете на 2,3 пъти разбитите на твърд сняг белтъци.Приберете крема в хладилник за се стегне и охлади.
       СГЛОБЯВАНЕ НА ПРАВОЪГЪЛНА ТОРТА/с приблизителни размери 18см./12см./
  1.Разделете шоколадовият блат на две еднакви вертикални части.Поставете едната част на блата в метален правоъгълен ринг.Ако не разполагате с метален ринг може да стегнете тортата с помощта на ленти от алуминиево фолио.
 2.Върху шоколадовият блат разпределете равномерно 1/2 от крема с бял шоколад.
 3.Разрежете бадемовият блат на две еднакви вертикални части.Едната част от бадемовият блат поставете върху крема с бял шоколад./Заделете на страна втората част от блата.Тя ще е необходима за направата на втората торта.
 4.Върху бадемовият блат разпределете 1/2 от крема с кафяв шоколад.
 5.Върху крема с кафяв шоколад поставете кафявият блат.Леко притиснете с пръсти блата.Приберете тортата за няколко часа в хладилник за да се стегне.
     СГЛОБЯВАНЕ НА ОБЛА ТОРТА/с размери 18см./
 1.С помощта на метален ринг 18см. или на форма за торта с отделящо се дъно/18см/ изрежете две кръгчета от шоколадовият блат.
 2.Изрежете и останалият бадемов блат.
 3.Поставете едната шоколадова платка във форма за торти/18см./ с отделящо се дъно.
 4.Върху шоколадовият блат разпределете равномерно останалата половина от белият крем.
 5.Поставете бадемовият блат.
 6.Разпределете равномерно останалият крем с кафяв шоколад.
 7.Поставете и последният шоколадов блат.Леко притеснете с пръсти.
 8.Приберете тортата за няколко часа в хладилник за да се стегне.
 ***Приготвяне на глазурата
Кипнете на котлон100мл.течна готварска сметана.Отстранете сметаната от огъня и към нея прибавете 200гр.тъмен шоколад за глазури.Оставете за кратко шоколада да се отпусне и разбъркайте до хомогенна маса.Прибавете бучка масло и разбърквайте до стопяването на маслото.Оставете глазурата много леко да се охлади и с нея полейте тортите.
С останалите изрезки от кафявите блатове поръсете тортите с трохички.Поръсете леко трохите с пресята пудра захар.Завършете декорацията,като поставите върху тортата фигурки от шоколад.
Приберете тортите в хладилник за да се охладят и стегнат.
 
След толкова писане остана само да ви спомена,че ми останаха мъничко шоколадови изрезки и ги уползотворих в направата на тортичка.  Идеята ми беше да приготвя някакъв десерт в чаша с шоколадови трохици,лек бадемов крем и малиново желе.Да ама си запазвам идеята за по нататък.Докато мислено си дооформях

 идеята,неусетно се оказах отново с форма за торта в ръце и то любимата ми,най -малката и симпатична формичка за торти с която разполагам.Получи се  друга сладка картина с краски по
към жълто,оранжево,с меки бишкоти,напоени със сок от ананас,нежен яйчен крем с вкус на ананас и заквасена сметана.

Прибавих и плътен слой от шоколадови трохички от  изрезките от шоколадовата торта ,а за подсилване на плодовият аромат добавих и желе от домашно приготвено сладко от ананас и пресни плодове. Получи се малка семпла тортичка,която се приготвя много бързо и сравнително лесно а и най-важното с прекрасен вкус.



неделя, 31 август 2014 г.

Ривиера с крем кафе и шоколад

Привет!Ето ме и мен,появих се най-накрая и то заредена с позитивна енергия,добри новини,мечти,че и блянове даже.Бързичко забравям изживените кошмари през, които минахме. С детенцето за сега всичко е наред,операцията мина успешно и моята гъбка се възтановява лека по лека.Радостна новина нали :)Е малко съм "поочукана"от житейските уроци с които за пореден път ме сблъска животът,малко променена за добро или лошо времето ще покаже,позагубих детското в себе си макар,че минах числото започващо с четири,малко примирена,малко тъжна от загубени и отсяти от живота  приятелства,които се измерват с купени нови коли и имоти а не в човещина. Благодарна съм за тези приятели,които останаха до мен ей така без корист. Тези които едвам,едвам се побират в шепата ми, благодарна съм,че ги има и в добро и лошо.Скоро бях прочела някъде за мостовете ,които горим след себе си и несъмнено си задаваме въпроса - А сега на къде? Отговорът за мен е много простичък без много,много философски разсъждения Напред без да поглеждам назад изгорелия път.Напред с вяра,надежда и много любов. И за да е сладко още повече и да не стана досадна ,да взема и да напиша и рецептата за най-новото попълнение в рецептурника на блога..Бях си намислила да приготвя торта Опера но поради липса на основни съставки приготвих подобна по шаблон торта с неотстъпващ по нищо вкус.Сладичкото изкушение с орехови блатове,крем от нес кафе и неустоим шоколадов ганаш.Едвам я опазих за няколко часа,поне малко да постегне и да си поеме вкусовете.Е за това съм си виновна само аз.Дадох на децата да си хапнат отрязаните парченца от изравняването на тортата и може да се сетите оттам нататък каква психо атака имаше,само и само да изядат тортата.Децата са най-добрия показател за вкуса.Ще се радвам ако и на вас ви допадне на вкус.
Бързичко започвам да пиша,че вече има нетърпеливи за рецептата и начина на приготвяне.
ЗА БЛАТА
4 белтъка
120гр.захар
120гр.смлени орехи
3 супени лъжици с калпаче брашно/70гр./

ЗА КРЕМ КАФЕ
150мл.прясно мляко
100мл.кафе/шварц или 100мл.гореща вода+2 ч.л.нес /истантно кафе/
80гр.захар
4 жълтъка
2с.л.брашно
200гр.меко масло
80гр.пудра захар

ЗА ШОКОЛАДОВ ГАНАШ
220 мл.течна сладкарска сметана
200гр.черен шоколад
50гр.масло

ЗА ШОКОЛАДОВА ГЛАЗУРА
100 мл.прясно мляко
200гр.млечен шоколад
50гр.масло
1.В купа разбийте с миксер белтъците със захарта до твърди върхове.Прибавете към белтъците смлените орехи,размесени с 3 пълни супени лъжици пресято брашно.Разбъркайте внимателно с дървена лъжица за да остане пухкава сместа.
2.Постелете с хартия за печене правоъгълна тава с размери около 37см./25см..Изсипете в тавата сместа за блата и загладете равномерно с помощта на шпатула.Изпечете блата в нагряна фурна за около 15минути.След изпичане оставете блата да се охлади и го нарежете на 3 или 2 равни части.Аз съм приготвила тортата с две части но вие по желание може да си направите тортата с 3 платки.
3.Пригответе си кафе крема,като в малка купичка разбъркате жълтъците с 2 с.л.брашно и малко от прясното мляко около 1,2 лъжици до получаване на гладка кашичка.В касеролка изсипете останалото мляко,100мл.шварц кафе  или /100мл.вода +2с.л.нес кафе/ и захарта и кипнете сместа на котлон.Излейте към жълтъците малко от горещата смес и изсипете сместа в касеролката.Загрейте на котлон и бъркайте докато крема се сгъсти.Охладете крема,като разбърквате от време на време за да не хване коричка.
4.Разбийте с миксер 200гр.меко масло с 80гр.пудра захар.Смесете разбитото пухкаво масло с вече охладеният кафе крем.Разбъркайте до хомогенна,пухкава маса и приберете крема в хладилник за да се охлади.
5.Пригответе си шоколадовият ганаш,като загреете на котлон сметаната до кипване.Прибавете начупеният на парченца шоколад,изчакайте около половин минута шоколадът да се отпусне и разбъркайте до гладък шоколадов крем.Прибавете мекото масло и отново разбъркайте до гладък и лъскав крем.
6.Поставете единият блат на дъното на форма с отделящо се дъно или тавичка.Намажете блата с половината крем кафе и загладете с помощта на шпатула.Върху кафе крема разпределете шоколадовият ганаш.
Намажете вторият блат с крем кафе и го поставете върху шоколадовият ганаш.Притиснете леко блатовете.Приберете тортата във фризер за кратко за да се охлади.
7.Пригответе си шоколадова глазура,като кипнете на котлон 100мл.прясно мляко.Отстранете от котлона млякото и добавете начупен на парченца шоколад.Оставете шоколада за кратко да се отпусне и разбъркайте глазурата.Прибавете 50гр.масло и отново разбъркайте до гладък крем.
Покрийте тортата с шоколадова глазура.От шоколадовата глазура остава малка част по желание може да разделите продуктите на две и да направите по-малка доза глазура.
8.Извадете тортата от фризера и я намажете с шоколадова глазура.
Приберете тортата във хладилник за да се стегне и охлади за няколко часа а най-добре за една нощ.Отстранете ринга и ако е нужно изрежете краищата на тортата.
Декорирайте тортата по ваш избор.
Поднесете тортата охладена и нарязана на правоъгълни или квадратни парченца.


неделя, 27 юли 2014 г.

Сладкиш Линцер с мармалад от сини и орехи


ПРОДУКТИ
125гр.меко масло
170гр.захар
5бр. яйца
кората на 1/3портокал или лимон
270гр.брашно
1бакпулвер
1/2ч.ч. прясно мляко
мармалад от сини сливи
счукани орехи за овалване





В купа поставете 125гр.меко масло и 170гр.захар и ги разбийте с помощта на миксер.Прибавете едно по едно яйцата,като продължавате да разбивате с миксера.Добавете и настърганата на ситно портокалова кора.Пресейте брашното заедно с бакпулвера и го добавете на 2,3 пъти към сместа,като го редувате с прясното мляко до изчерпване на количествата.Разбърквайте с дървена лъжица.Брашно+прясно мляко+брашно...
Постелете правоъгълна тава с хартия за печене.Пресипете тестото и загладете.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 13минути.
След изпичане оставете блата леко да се охлади за около 10минути.
Намажете блата с част от мармалада.Разрежете блата на две равни вертикални половинки и ги слепете.
Полученият правоъгълен сладкиш отново намажете с мармалад от всички страни.Нарежете сладкиша на малки квадрати и намажете всяко квадратче с допълнително мармалад,за да полепнат по- добре натрошените орехи.
Поръсете/оваляйте/ всяко квадратче с ситно натрошени орехи.Орехите могат да се заменят с всякакъв вид ядки с които разполагате у дома или с кокосови стърготини.
Приберете приготвените сладкишчете в хладилник за да се охладят,преди да ги сервирате.
Да ви е Сладко!

понеделник, 7 юли 2014 г.

Тарта с ананас,шоколад и крем дулсе де лече

ПРОДУКТИ
За платката
2ч.ч.брашно
125гр.меко масло
1/2ч.ч.захар
2жълтъка
1бакплувер
1ч.л.бренди

За пълнежа
100гр.шоколад
500гр.пресен ананас/или от консерва/
За крема
2жълтъка
1ч.ч.прясно мляко
3с.л.с калпаче пшенично нишесте
320гр.подсладено Дулсе де лече/карамелизирано кондензирано мляко/
За глазурата
2белтъка
4с.л.захар

1.В купа пресейте брашното заедно с бакпулвера.Направете кладенче и в него сипете меко масло,захарта,жълтъците и алкохола.Омесете меко и гладко тесто.Завийте тестото в стреч фолио и го приберете в хладилник за около10 минути.
Разточете тестото на кръг и внимателно го разстелете във форма за пай или в обла форма с отделящо се дъно/диаметър на формата за печене около 24см./Притеснете леко с пръсти и оформете кората с лек борд по стените на формата/ с височина около 2см. Приберете оформената платка в хладилник,докато си приготвите крема и останалите продукти за пълнежа.
2.В малка касеролка разбийте 2 жълтъка,3с.л.с калпаче пшенично нишесте и 1ч.ч.прясно мляко.
Пригответе крема на слаб котлон,като постоянно разбърквате с дървена лъжица.За да не се получат бучици много е важно да се разбърква постоянно и температурата на котлона да е много слаба.
Охладете крема на стаена температура и към него прибавете около 320гр/350гр..Дулсе де лече.
Разбъркайте до хомогенна маса.Как да си приготвите Дулсе де лече,ще намерите тук.
3.Нарежете ананаса на шайби,обелете кората и отстранете сърцевината.Нарежете ананаса на кубчете.Пресният ананас може да се замени с ананас от консерва.
4.Извадете платката от хладилника и поръсете по дъното и 100гр.настърган шоколад.Количеството шоколад може малко да се увеличи.
Върху шоколада разпределете приготвеният крем с Дулсе де лече.Върху крема разпределете нарязаните парченца ананас.
 Изпечете тартата в нагрята фурна на 200гр.за около 40минути.Извадете тартата от фурната и оставете за около 5минути леко да се охлади.
Намажете тартата с разбити на твърд сняг белтъци с 4с.л.захар.С помощта с лъжица оформете леки връхчета.Увеличете градусите на фурната на 220гр. и върнете тартата във фурната за около 3,4минути или колкото да се зачервят връхчетата на разбитите белтъци.
Извадете сладкиша от фурната и го оставете напълно да се охлади,преди да го извадите от формата за печене.Сервирайте прекрасният сладкиш охладен,нарязан на триъгълни или правоъгълни парчета.
Да ви е сладко! 

понеделник, 30 юни 2014 г.

Маслен сладкиш с череши и мед

ПРОДУКТИ
150гр.меко масло
140гр.захар
4жълтъка
2 суп.лъжици с калпаче мед
240гр.брашно
1бакпулвер
100мл.гореща вода
4 белтъка
60гр.захар
300гр.череши
60гр.маслени бисквити/4,5бр./
пудра захар за поръсване





1.Измийте и почистете черешите от костилките.Натрошете 5,6 бр.маслени бисквити и ги прибавете,към черешите/оваляйте

черешите в натрошените бисквитки.
При печенето бисквитените трохи,ще поемат част от сиропа/влагата/ на плодовете.
2.В купа разбийте с миксер 4белъка с 60гр.захар и ги заделете на страна.
3.В друга купа разбийте с миксер 150гр.меко масло с 140гр.захар.Към сместа прибавете един по един жълтъците и разбийте до хомогенна маса.
Към сместа прибавете 2 пълни/с калпаче/ супени лъжици мед,като продължавате да разбивате с миксер.*Моят мед е леко захаросан,но ако вашият мед е с по- течна консистенция, увеличете количеството мед на 2 и половина супени лъжици.
4.Пресейте брашното,размесете го с бакпулвера и го добавете към тестото на 2,3пъти,като го редувате с 100мл.гореща вода до изчерпване на количествата.
Започвате с брашно,разбърквате с дървена лъжица и добавяте част от горещата вода,като продължавате да разбърквате енергично.Завършвате с брашно.
брашно+гореща вода+брашно..
5.Към тестото добавете разбитите на сняг белтъци.Разбъркайте леко с помощта на дървена лъжица до пухкава хомогенна маса.
Постелете с хартия за печене правоъгълна тава с размери около  24см./35см.
Пресипете тестото в тавата и загладете равномерно.
Разпределете върху тестото черешите и трохите.
Изпечете сладкиша в предварително нагряна фурна на 180гр.за около 18минути.
За да сте сигурни,че сладкишът ви е изпечен си направете проверка по познатият начин с клечка за зъби.
След изпичане оставете сладкиша да се охлади напълно и го нарежете в желаната от вас форма на квадрати,правоъгълни парченца или с помощта на ринг на кръгчета.Поръсете сладкиша с пудра захар.
Да ви е сладко!

понеделник, 9 юни 2014 г.

Кейк с череши и орехи

Нежен орехов кейк с пресни хрупкави череши,лимонова кора, мед и глазура крем Страчатела.

ПРОДУКТИ
300гр.череши
5белтъка
100гр.захар
100гр.меко масло
120гр.захар
1с.л.мед
5жълтъка
50мл.прясно мляко
кората на 1/3лимон
160гр.брашно
1бакпулвер
100гр.смлени орехи
2с.л.какао/подсладено/

 Измийте и почистете от костилките 300гр.пресни,добре узрели череши.
В купа разбийте с миксер 5 белтъка с 100гр.захар и ги заделете на страна.
В купа разбийте с миксер 100гр.меко масло с 120гр.захар.Към маслената смес прибавете 1 с.л.мед.Към сместа прибавете един по един жълтъците,като продължавате да разбивате.
Към тестото прибавете на тънка струйка прясното мляко,като продължавате да разбивате до хомогенна маса.
Пресейте брашното,заедно с бакпулвера и го добавете,към сместа.Разбъркайте с дървена лъжица до хомогенна маса.
Разбитите на сняг белтъци добавете на 2,3 пъти,към тестото.Рабърквайте с дървена лъжица бавно,за да остане пухкаво тестото.
Намажете с масло стените и дъното на обла форма за печене/около 24см./ с отделящо се дъно.
Отрежете 2 ленти хартия за печене и ги поставете по стените на формата за печене.
Пресипете във формата за печене 1/2 от тестото.Поръсете с 2с.л.какао.Върху какаото разпределете измитите и почистени череши.
Добавете и останалото количество тесто.
Загладете с помощта на лъжица.
Изпечете кейка в нагряна фурна на 180градуса за 40минути.
След изпичане оставете кейка да се охлади и го извадете от формата за печене.
За глазура и декорация може да използвате шоколад,пудра захар,крем или мус,пресни череши
 или конфитюр от череши.

За глазура съм използвала крем Страчатела на dr.Oetker.
Как се приготвя домашен крем Страчатела,ще напиша в следваща публикация.

Разрежете кейка преди поднасяне и сервирайте с топка сладолед или черешово сладко.
Да ви е сладко!



четвъртък, 1 май 2014 г.

Бисквитена торта с ягодов мус

Продукти
2пакета маслени бисквити
200мл.прясно мляко
За ягодовият мус
*2белтъка
  80гр.захар
  щипчица лимонтозу 
*200мл.течна сладкарска сметана
   40гр.захар
*2жълтъка
  40гр.захар
*250гр.Маскарпоне
  кората на 1/2лимон
*300гр.ягоди
  40гр.захар
  4 лентички желатин
За декорация
100/150гр.ягоди

***1.В купа разбийте с миксер 2белтъка с 80гр.захар до твърди върхове.Прибавете към белтъците щипчица лимонова киселина/лимонтозу/.
***2.В друга купа разбийте с миксер 200мл.течна сладкарска сметана с 40гр.захар.
***3.В друга купа разбийте с миксер 2жълтъка с 40гр.захар.Ако ви притесняват суровите жълтъци,може да ги разбиете със захарта на водна баня.
***4.В купичка разбийте с миксер 250гр.сирене Маскарпоне и към него прибавете кората на половин лимон.
***5.Измийте и почистете 300гр.пресни ягоди.Пасирайте ягодите,като се стараете да не са гладко пасирани а да останат и малки парченца от плодовете.
Към ягодовото пюре прибавете около 30/40грама захар и кипнете за кратко,колкото да се разтвори захарта и да се затопли ягодовото пюре за около 1/2минути.
***6.Накиснете лентичките желатин в студена вода за около 5минути.Извадете накиснатите лентички желатин и ги пуснете в горещото ягодово пюре.Разбъркайте с лъжица до разтварянето на желатина.Оставете ягодовото пюре да се охлади на стаена температура.
***Към разбитите жълтъци прибавете Маскарпонето.Разбъркайте с миксер до хомогенна маса.
Към крема с помощта на дървена лъжица прибавете на 2,3пъти битата сметана.
Прибавете ягодовото пюре и отново внимателно разбъркайте с лъжица.
Най-накрая към крема добавете и разбитите белтъци.Разбъркайте леко,за да остане пухкав крема.
Приберете крема за няколко часа в хладилник за да се стегне.
  СГЛОБЯВАНЕ
Пригответе си форма за торти с отделящо се дъно с диаметър 24см.Изрежете си две ленти хартия за печене и ги поставете по стените на формата.За да се задържи хартията леко навлажнете с вода стените на формата.
Подредете по дъното на формата маслени бисквити,напоени много леко в прясно мляко.Там, където остава не запълнено място,го попълнете с начупени парченца бисквити.
Върху пласта бисквити разпределете част от крема.
Върху крема подредете отново бисквити,леко потопени в прясно мляко.Прибавете крем и загладете.Следва трети последен пласт бисквити и останалото количество крем.Загладете крема и приберете тортата в хладилник за няколко часа а най-добре за ден/ една нощ.
Извадете тортата от хладилника отстранете ринга и хартията и декорирайте тортата с нарязани на парчета ягоди.За да запазите ягодите свежи,може да ги глазирате с по-течно сладко от ягоди или гъст захарен сироп,като използвате мека сладкарска четка.Поднесете тортата добре охладена.
Да ви е сладко!

Бърза содена закуска

ПРОДУКТИ

3яйца
1/2ч.ч.зехтин
1ч.л.сол
250мл.кисело мляко
1ч.л.винен оцет
280гр.брашно
1ч.л.бакпулвер

3-4с.л.доматено пюре
100гр.сирене
щипка чубрица или риган
1стрък пресен лук
60гр.кашкавал
В купа разбийте яйцата със солта.Към сместа прибавете зехтина,като продължавате да разбивате.Добавете киселото мляко и една чаена лъжичка оцет.Пресейте брашното,размесете го с бакпулвера и го добавете,към сместа.
Разбъркайте до хомогенна маса.
Намажете със зехтин обла форма за печене с диаметър около 24см.
Пресипете тестото във формата за печене и загладете.
Намажете с помощта на лъжица тестото с 3,4супени лъжици доматено пюре.
Натрошете сиренето и го разпределете равномерно върху доматеното пюре.
Поръсете с щипка чубрица или риган.
Нарежете на ситно само перата на стрък пресен лук и ги разпределете върху тестото.
Поръсете закуската с настърган кашкавал. Изпечете в нагряна фурна на 200гр.за около 30/35минути.Оставете закуската да се охлади и я нарежете на парченца.
Да ви е сладко!

вторник, 29 април 2014 г.

Бадемов сладкиш

ПРОДУКТИ

4 белтъка
100гр.захар

4 жълтъка
80гр.захар
1ванилия
5с.л.олио
3с.л.мед
2с.л.сусамова паста/сусамов тахан/
200мл.течна сладкарска сметана/35% масл./
3с.л.брашно/90гр./
1ч.л.бакпулвер
160гр.бадемово брашно/фино смлени бадеми/
200гр.мармалад от сини сливи
пудра захар за поръсване

В купа разбийте с миксер 4 белтъка със 100гр.захар.
В друга купа разбийте с миксер 4жълтъка с 80гр.захар и 1ванилия.Към сместа прибавете 5с.л.олио,като продължавате да разбивате.Добавете 3с.л.мед и 2с.л.сусамова паста/сусамов тахан/.
На тънка струйка прибавете течната сметана,като продължавате да разбивате с миксер,до хомогенна маса.
Пресейте 3с.л./90гр.брашно/.Размесете брашното с една чаена лъжичка бакпулвер и го прибавете,към 160гр.бадемово брашно или много фино смляни сурови бадеми.
С дървена лъжица прибавете част от бадемовата суха смес,към тестото,като редувате с разбитите на твърд сняг белтъци.Разбърквайте с дървена лъжица до хомогенна маса..Започвате със сухата смес и завършвате с нея.Бадемова суха смес,белтъци,бадемова суха смес...до изчерпване на количествата.Тестото за блата се получава малко по-рядко от стандартните теста за блатове.
Постелете с хартия за печене правоъгълна тава с размери 24см./35см.
Пресипете тестото за блата и разпределете равномерно.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 12,13минути.Блатът при разрязване, на пръв поглед изглежда,като леко тестен, но не е така.На вкус е много нежен , сочен и вкусен.
След изпичане на блата го оставете да се охлади и го отрежете вертикално на две еднакви равни части.
Намажете блата с мармалад от сини сливи.Слепете внимателно блатовете.
Поръсете сладкиша с пудра захар или го декорирайте с разтопен шоколад.
Преди да сервирате сладкиша го нарежете на квадратни или правоъгълни парченца.
Поднесете сладкиша охладен на стаена температура.
Да ви е сладко!



неделя, 16 март 2014 г.

Шоколадов кекс

ПРОДУКТИ
4яйца
160гр.кафява захар
100гр.масло
100гр.шоколад
300гр.брашно
80гр.подсладено какао
1бакпулвер
100мл.кока кола
За глазурата
200гр.черен шоколад за глазури






В купа разбийте с миксер 4яйца със 160гр.кафява захар.
Разтопете на водна баня 100гр.масло и 100гр.шоколад.Оставете сместа да се охлади и я прибавете,към разбитите яйца.Разбъркайте с миксер до хомогенна маса.
В купа пресейте и смесете сухите продукти- брашното,какао,бакпулвер.Към сухата смес прибавете шоколадовата и разбъркайте внимателно с дървена лъжица.Добавете и 100мл.кока кола,както разбърквате с дървена лъжица до хомогенна маса.
Намажете с масло тефлонова форма за кекс с дупка по средата.Поръсете леко формата с брашно и пресипете кексовото тесто.Внимателно загладете сместа с дървена лъжица.
Изпечете шоколадовият кекс в нагряна фурна на 180градуса за около 40минути.
За да сте сигурни,че кекса е изпечен,направете проверка по познатият начин с клечка за зъби.
След изпичане оставете кекса да се охлади и го извадете от формата.
Разтопете на водна баня 200гр.черен шоколад за глазури и с него полейте кекса.
Приберете кекса в хладилник за около 20минути за да се стегне глазурата.
За декорация поръсете кекса с шоколадови стърготини.
Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...