.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

вторник, 20 януари 2015 г.

Зелен фасул с грах на фурна


ПРОДУКТИ
300гр.пресен зелен фасул
1 малка консерва грах
1средна по големина глава лук
1,2скилидки чесън
100гр.мариновани червени пиперки/3,4бр./
домати от консерва или 3с.л.доматено пюре
2с.л.зехтин
1ч.л.червен пипер
сол
пресен магданоз




1.Измийте,почистете, нарежете зеления фасул и го поставете в малка тавичка.
2.Към фасула прибавете,нарязаният на ситно лук и чесън.Нарежете пиперките на лентички и ги прибавете,към ястието.
3.Отстранете течността от консерва грах.Прибавете граха,към ястието.
4.Прибавете 3с.л.доматено пюре или домати от консерва.
5.Полейте ястието с 2с.л.зехтин,посолете,поръсете с лъжичка червен пипер.Накълцайте пресен магданоз и с него поръсете ястието.
6.Полейте ястието с вода,колкото да го покрие малко повече от половината.
7.Изпечете ястието в нагряна фурна на 210градуса за около 30минути или докато ястието остане с малко сос/почти само на мазнина/.Разбърквайте ястието от време на време,за да се запече равномерно.


Сервирайте ястието топло,поръсено с накълцан,пресен магданоз и зелена салата.
                                                                               

понеделник, 19 януари 2015 г.

Пилешко филе със соя

Ястието наподобява Винен кебап,но поради факта,че в кебапа не присъстват бобови култури, презентирам рецептата като Пилешко със соя.



ПРОДУКТИ/за 4порции/
300гр.пилешко филе
20мл.олио/или зехтин/
1морков
1средна по големина глава лук
1/2 зелена пиперка
1ч.л.червен пипер
400гр.сварена соя
1ч.ч.бяло вино
1дафинов лист
2с.л.доматено пюре
1литър вода/или пилешки или зеленчуков бульон
прясно смлян черен пипер
пресен магданоз
400гр.сварен ориз
1.Загрейте на котлон тенджера с 2,3с.л.мазнина/олио или зехтин.Запържете за кратко/колкото леко да побелее месото/  пилешкото месо,нарязано на малки хапки.
2.Извадете месото в чиния и го заделете на страна.
3.В същата тенджера,задушете лука,нарязан на ситно,прибавете настърганият на едро ренде морков,пиперката,нарязана на лентички.Към зеленчуците прибавете месото,поръсете с лъжичка червен пипер.Тук е момента,ако желаете да добавите и лъжичка брашно за по-гъсто сосче.
Разбъркайте ястието и го полейте с чаша бяло вино.Прибавете и 1 дафинов лист.
4.Оставете ястието да къкри за около 5,10минути.
5.Добавете сварената соя,към ястието и го полейте с литър вода или бульон.Прибавете и доматеното пюре.
6.Оставете ястието да къкри на слаб котлон за около 20минути.Посолете със сол и прясно смлян черен пипер и поръсете с пресен магданоз.
Поднесете ястието топло със сварен ориз.

петък, 16 януари 2015 г.

Сладкиш Tres leches(Трилече)

 Трилече е неустоим,нежен и топящ се в устата, сиропиран ,млечен сладкиш с карамелена заливка.Смята се,че Трилече е албански национален сладкиш,но според кулинари,корените на сладкиша са от Латинска Америка.Има различни вариации на сладкиша,като най -популярен е приготвянето ми с мляко ,сметана и кондензирано мляко. Аз представя вариант адаптиран според вкуса ни,без кондензирано мляко ,но уверявам ви,че и без кондензирано мляко вкусът е превъзходен.Както при повечето популярни рецепти и тук има спор за произхода на десерта,за това минавам директно,към представянето на рецептата,а вие,ще си решите,как да го представите на дегустаторите си у дома,като Турски,Албански,Карибски или Латиноамерикански сладкиш.

ПРОДУКТИ
За блата
4 яйца
160гр.краве масло
200гр.брашно
200гр.захар
1бакпулвер/10гр./
1ванилия
За сиропа
400мл.прясно мляко
300/400мл.течна сладкарска сметана
1 и 1/3ч.ч.захар
1ванилия
За карамелена заливка
1,5 ч.ч.захар
200мл.течна сладкарска сметана
50гр.масло
1.Разбийте с миксер 4яйца с 200гр.захар.
2.Разтопете маслото и го прибавете на тънка струйка,към яйцата,като продължавате да разбивате.
3.Пресейте брашното,размесете го с бакпулвера и ванилията и го добавете,към тестото.Отново разбийте с миксер до хомогенна маса.
4.Постелете с хартия за печене правоъгълна тава/стандартна тава за фурна/.Сипете тестото в тавата и го разпределете равномерно.Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 12минути или до леко зачервяване.
5.След изпичане,оставете блата напълно да се охлади на стаена температура и го нарежете на квадратни парчета.
6.Кипнете на котлон 400мл.прясно мляко,300мл.течна сладкарска сметана,ванилия и 1 и 1/3ч.ч. захар.Разбърквайте от време на време,за да се разтвори захарта.
7.Залейте охладеният блат с горещ млечен сироп.Оставете блата да се охлади и напои за около час.
8.Направете карамелената заливка,като в малка тенджерка изсипете една и половина чаена чаша захар.Карамелизирайте захарта до кехлибарен цвят.Разбърквайте от време на време за да не останат бучки захар.След като захарта се е карамелизирала,сипете 200мл.течна сладкарска сметана,разбъркайте енергично за около минута и отстранете от котлона.Внимавайте да не се изгорите с глазурата.Прибавете бучка масло и разбърквайте,докато маслото се разтопи.
9.Залейте сладкиша с карамелената глазура и бързичко разпределете равномерно с помощта на лъжица.
 10.Охладете сладкиша първо на стаена температура за около час а след това може да го приберете в хладилник.
Рецептата е адаптирана от тук

неделя, 11 януари 2015 г.

Angel cake

Най-бързото представяне на торта за което се сещам е "страхотна е " с нежни и сочни бадемови блатове, млечно-карамелен крем а шоколада си е перфектно допълнение.Най-големият критик на сладкиши у дома съм аз и затова доста често се случва да приготвя някоя торта или десерт,но поради нещо, което аз не съм одобрила било то дори и декорация не споделям рецептите в блога.Доста се двоумих дали да напиша рецептата,защото не се постарах с декорацията,честно да си призная, поради липса на търпение но,вкусът е както казах страхотен и тортата си заслужава да бъде опитана.
ПРОДУКТИ
За блата
190гр.белени сурови бадеми
170гр.светло кафява захар/ситно смляна/
4 яйца/размер М/
100гр.меко масло
1ч.л.ванилена водка/или друг алкохол
50гр.брашно
1ч.л.бакпулвер
   За крема
1малка консерва/или бурканче Дулсе де лече
150гр.бита сладкарска сметана
100гр.масло
  За намазване
1/2 бурканче мармалад от шипки,сливи или някакъв друг с тъмен цвят
 За шоколадов ганаш
250гр.шоколад за сладкиши
200мл.течна сладкарска сметана

1.В блендер смелете захарта и я заделете на страна./
***Захарта е с по-едри кристали и затова е необходимо да се смели.Блата се приготвя успешно и с обикновена бяла захар.
2.В блендер смелете и 190гр.сурови,белени бадеми и ги заделете на страна.
3.Отделете белтъците от жълтъците и разбийте с миксер белтъците и половината количество захар.Заделете ги на страна.
4.В купа разбийте с миксер 100гр.меко масло с останалото количество захар.Добавете един по един жълтъците,като продължавате да разбивате с миксер.Към сместа прибавете 1ч.л.ванилена водка или някакъв друг алкохол/бренди,коняк,ром/
   ***Ванилена водка си приготвям,като в малко шише,стъклено или пластмасово от 330мл. поставя една ванилена шушулка и напълня шишенцето с водка.Шишето се затваря с капачка и се оставя да престои.Алкохолът променя цвета си и се ароматизира от ванилията.Така приготвената водка използвам,като добавка към десерти.
5.Размесете смлените на ситно бадеми с 50гр.пресято брашно и една чаена лъжичка бакпулвер.
6.Добавете сухата бадемова смес,към маслената смес и разбийте с миксер.Сместа става тиклява и гъста,но при добавянето на разбитите белтъци става пухкава и мека.
7.Към тестото добавете на 2,3 пъти разбитите на сняг белтъци.Задължително разбърквайте с шпатула,дървена или пластмасова лъжица.
8.Постелете стандартна правоъгълна тава с хартия за печене.Изсипете сместа за блата и разстелете равномерно.Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 9,10минути.
***Тестото е подходящо и за изпичане на кръгъл блат с диаметър около 24см.,като времето за печене се увеличава с 10минути.
9.След изпичане на блата го оставете напълно да се охлади и го нарежете на 4 вертикални еднакви парчета.Режете внимателно,защото блата е мек и пухкав.
    ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА
1.Разбийте с миксер 100гр.меко масло.
2.Към маслото прибавете 350гр.карамелизирано кондензирано мляко/Дулсе де лече/ и разбийте с миксер.
3.Добавете на 2,3 пъти 150мл.бита сладкарска сметана,като разбърквате с лъжица.
Приберете крема в хладилник за да се стегне.
     ЗА ШОКОЛАДОВИЯТ ГАНАШ
1.Загрейте на котлон 200мл.течна сладкарска сметана.Дръпнете тенджерката от котлона преди да кипне сметаната.
2.Към горещата сметана прибавете 250гр.начупен на парченца шоколад за сладкиши.Оставете шоколада да се отпусне за 2,3минути и разбъркайте до хомогенна маса.
Приберете глазурата в хладилник,като внимавате да не се стегне прекалено.

         СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА
1.Намажете черите парчета блат с мармалад.
2.Върху първият блат поставете част от крема.Върху крема поставете вторият блат и намажете с част от крема.По същият начин процедирайте с останалите два блата.
Приберете тортата в хладилник за да се стегне.
С приготвеният шоколадов ганаш намажете тортата.Приберете тортата в хладилник за да се стегне за няколко часа а най-добре за една нощ.Декорирайте с шоколадови стърготини,филирани бадеми или захарна декорация.
Други рецепти с Дулсе де лече
1.Орехово-меден сладкиш с мармалад от сини сливи и шоколадов крем
2.Шоколадова торта с маскарпоне,карамелизирано мляко и шоколад
3.Шоколадови бисквитки с карамелизирано мляко
4.Сладкиш с Дулсе де лече,лешници и шоколад
5.Пай с шоколадово-бананов крем и карамелизирано мляко
6.Торта с шоколад,Дулсе де лече и ягода
7.Торта Шоколадов рай

сряда, 7 януари 2015 г.

Маслен сладкиш с ябълки

ПРОДУКТИ
150 гр.меко масло
200 гр.светло кафява захар
6 бр.яйца/размер М/
кората и сок на 1/2 лимон
280 гр.брашно
1 бакпулвер
100 мл.студена вода
за плънката
2 големи ябълки/430гр./
2с.л.захар
1/2ч.л.канела
кората на 1/3лимон
2с.л.лимонов сок
пудра захар за поръсване
форма за печене с отделящо се дъно 24см.



1.Измийте,подсушете и обелете ябълките.Нарежете ги на тънки резенчета и ги подредете в чиния.Поръсете резенчетата ябълки с 2 с.л.захар и 1/2 ч.л.канела.Настържете кората на 1/3 лимон и поръсете ябълките.Полейте нарязаните резенчета ябълки с 2с.л.лимонов сок.
2.Пригответе тестото,като разбийте с миксер 150гр. меко масло с 200гр.светло кафява тръстикова захар.
3.Към маслената смес прибавете едно по едно яйцата,като продължавате да разбивате.
4.Настържете кората на половин лимон и я прибавете към тестото.Към тестото прибавете и сока на половин лимон.
5.Пресейте 280гр.брашно,размесете го с 10гр.бакпулвер и го прибавете към тестото.Разбийте с миксера до хомогенна маса.
6.Към тестото добавете 100мл.студена вода и отново разбийте с миксер.
7.Намажете с масло обла форма за печене 24см.с отделящо се дъно.Поръсете формата с брашно.
8.Пресипете половината количество тесто във формата за печене.С помощта на лъжица разпределете равномерно тестото.
9.Подредете резенчетата ябълки върху тестото.
10.Върху ябълките с помощта на лъжица разпределете останалото тесто.Приберете формата в хладилник за около 15минути.
11.Изпечете сладкиша в нагряна фурна на 180градуса за около 35минути.
12.След изпичане оставете сладкиша да се охлади на стаена температура, поръсете го с пудра захар и го нарежете на квадратни или правоъгълни парченца.

събота, 27 декември 2014 г.

Баница с царевично брашно

ПРОДУКТИ
250гр.кори за баница
3яйца
70гр.царевично брашно
1/2ч.л.сол
250гр.кисело мляко
200гр./250гр.сирене
100мл.олио
200мл.газирана вода
черен сусам за поръсване


1.Направете плънката за баницата,като в купа разбиете 3 яйца,добавете едно по едно,като продължавате да разбивате -царевичното брашно,солта и киселото мляко.Натрошете сиренето и го прибавете към плънката.
2.Намажете с мазнина обла тава и я поръсете с царевично брашно.В тавата постелете първата кора и я намажете с олио.Върху намазаната с олио кора поставете втора кора и разпределете част от плънката.По същият начин подредете останалите кори и плънката до изчерпване на количествата.
3.Приготвената баница намажете с олио,нарежете я на триъгълни или квадратни парчета и я поръсете с черен сусам.Полейте баницата с 200мл.газирана вода.
4.Изпечете баницата в нагряна фурна на 200градуса до зачервяване за около 35минути.
5.След изпичането на баницата я извадете от фурната и я покрийте с чиста кърпа.Оставете баницата леко да се охлади,нарежете я на парчета и сервирайте с каничка Айран.

вторник, 23 декември 2014 г.

Шоколадово- маслени бисквитки


ПРОДУКТИ
100гр.меко масло
60гр.мас
2с.л. с калпаче неподсладено какао
100мл.прясно мляко
140гр.пудра захар
1ванилия
кората на 1/4лимон
250гр.брашно
1бакпулвер

100гр.шоколад за глазура


1.Разтопете на водна баня 50гр.масло,60гр.свинска маса и 2супени лъжици с калпаче неподсладено какао.Сипете сместа в купа.
2.Към сместа прибавете останалите 50гр.меко масло,пудрата захар и прясното мляко.Разбъркайте до хомогенна маса.Дори и да останат малки бучки масло,не е проблем,при добавянето на брашното,ще се смесят с останалите продукти.
3.Прибавете 1ванилия и кората на 1/4линон.
4.Пресейте брашното,размесете го с бакпулвера и го добавете на 2,3 пъти към тестото.
5.Замесете меко тесто,покрийте го със стреч фолио или чиста кърпа и го приберете в хладилник за да се охлади за около 20минути.
 Оформяне
От тестото късайте с ръце части с големина на малък орех,оформете с длани топчета и ги подредете върху тава с постлана хартия за печене.По-средата на всяко топче забучете бадем.
Изпечете сладките в нагряна фурна на 200градуса за около 12минути.
Подредете сладките върху метална скара.Разтопете на водна баня 100гр.шоколад с 1/2ч.л.олио.
Глазирайте сладките със шоколад,оставете ги върху металната скара за да се оттече шоколада.Подредете сладките в подходяща чиния за сервиране.

понеделник, 22 декември 2014 г.

Веган бонбони "Черно и бяло"

Повечето ми рецепти за десерти в блога не са съобразени с нуждите на вегетарианците или за хора с диетичен режим на хранене,но това не важи за тези изкусителни сурови бонбони без захар и без продукти от животински произход.По здравословни причини ми се наложи да променя драстично начина си на хранене,като заменя всичките си любими продукти, като кашкавали,сирена,захар,бяло брашно,масло,сметана и месо с алтернативни храни.Общо взето първоначално храненето ми се състоеше от зеленчуци,плодове,сурови ядки, боб,леща и подобни,но ми се наложи бързичко да се ориентирам и да опитам храни непознати и екзотични за мен, с които да набавям на организма си необходимите витамини,минерали,аминокиселини,протеини,калции,желязо и др.Най-много ми липсват сладкишите,тортите с много млечен шоколад и сметана и баничка с много сирене и яйца,но пък хубавото е,че доста се вталих и съм изпълнена с енергия за ужас на близки и приятели.:) :) :)

ПРОДУКТИ за 20бр.
80гр.сурови белени бадеми
100гр.фурми без костилки
3с.л.неподсладено обезмаслено какао
2с.л.разтопено Кокосово масло
2с.л.мед/може да се замени с сироп от Агаве/
2 с.л.сварен Амарант
20гр.пуканки от Просо
30гр.бял сусам за овалване
20гр.черен сусам за овалване

1.В кухненски чопър поставете суровите белени бадеми и ги смелете.
2.Към смлените бадеми прибавете 100гр.почистени от костилките фурми и 3с.л.какао и разбийте до хомогенна маса.
3.Разтопете на водна баня 3,4 ч.л. кокосово масло и го добавете към  останалите продукти в контейнера на чопъра.
4.Подсладете бонбоните с 2 пълни суп.лъжици мед.
5.Прибавете 2с.л.сварен Амарант и разбъркайте до хомогенна маса.
6.Към сместа добавете 20гр.пуканки от Просо/или пуканки от Киноа или Амарант/ и разбъркайте с лъжица за да се разпределят равномерно пуканките.
7.Приберете сместа в хладилник за около 20минути.
8.От охладената смес с ръце оформете топчета с големина на малък орех и ги оваляйте едно по едно в бял и черен сусам.
Ако сусама не полепва по топчетата,леко си навлажнете ръцете с вода при оформянето на топчетата.
  ***Всички продукти описани в рецептата,могат да се закупят от всички био и диетични магазини и магазини за подправки.

неделя, 21 декември 2014 г.

Коледни меденки

ПРОДУКТИ
100гр.меко масло
60гр.кафява захар
110гр.мед /5с.л. с калпаче/
2яйца
350гр.брашно за тестото +
брашно за замесване и разточване
1ч.л.бакпулвер
1ванилия
1ч.л.канела
1/2ч.л.джинджифил на прах
За глазура и за пълнеж
200/250 гр.шоколад 
1ч.л.олио
мармалад от сини сливи или шипки

1.В купичка сложете кафявата захар,половината масло и меда и загрейте на водна баня,докато се разтопят захарта и маслото.Отстранете сместа от котлона и охладете на стаена температура.
2.В купа пресипете маслено-медената смес,прибавете останалото масло и разбийте.
3.Към сместа прибавете едно по едно яйцата,като продължавате да разбивате.
4.Пресейте брашното и го размесете с бакпулвера ванилията,канелата и джинджифила.Прибавете на 2,3 пъти брашното към сместа за меденките.Получава се лепнещо тесто. Пресипете тестото върху набрашнен,кухненски плот и замесете меко и гладко тесто,да не лепне по ръцете.Количеството допълнително брашно при замесването е около 100/200гр.
5.Приберете тестото в хладилник за около 20минути.

        От приготвеното тесто, може да си направите два вида меденки.

***Единият вид е меденки изрязани с резец/формичка елха/,слепени две по две с мармалад от сини сливи или шипки и шоколадова глазура.От тестото се получават,около 25/28бр. меденки.
Пригответе ги,като върху набрашнен плот разточите тестото на кора с дебелина около 5мм.
Потапяйте резеца/формичката/в брашно и изрежете елхички.Подредете изрязаните меденки в тава,постлана с хартия за печене.Изпечете меденките в нагряна фурна на 190градуса за около 5,6минути или до леко зачервяване.
Охладете меденките на стаена температура и ги слепете две по две.
Разтопете на водна баня шоколад за сладкиши с 1ч.л.олио.
Поставете меденките върху метална скара,за да се оттича излишният шоколад и ги полейте с глазурата.С леки потупвания на скарата и с нож,отстранете шоколада,за да не се получи прекалено дебел слой шоколад.Поставете глазираните меденки,върху хартия за печене.След като се стегне шоколада,с помощта на лъжичка от останалият шоколад,направете  линийки и поръсете със захарни цветни перли.
Съхранявайте меденките в кутия на стаена температура.

 ***Оформяна на меденки 2
Извадете от хладилника охладеното тесто и с ръце късайте и оформете топчета с големина на орех.Ако ви лепне тестото потопете ръцете си в брашно.
Подредете топчетата в тава,постлана с хартия за печене на разстояние едно от друго.Сплескайте леко топчетата с ръце.
Изпечете меденките в нагрята фурна на 180градуса за около9/10минути или до леко зачервяване.Охладете меденките на стаена температура и ги слепете две по две.Подведете меденките върху метална скара и ги полейте с разтопен шоколад.
Съхранявайте меденките в кутия на стаена температура.
***Меденките са най-вкусни,ако ги приготвите 3,4 дена преди Коледа.

понеделник, 10 ноември 2014 г.

Пай с тиква

Днешното ми сладичко предложение със сигурност,ще допадне на любителите на тиквата.Прекрасен сладкиш с маслена,хрупкава платка,сладко от сини сливи,тиква,ситно натрошени орехови ядки и меренге.


ПРОДУКТИ
За платката
150гр.меко масло
210гр.брашно
1ч.л.бакпулвер
щипка сол
120гр.захар
1ч.л.бренди
2жълтъка
За плънката
4с.л.сладко от сливи
500гр.тиква
2,3с.л.захар
канела на вкус
100гр.орехи
2белтъка
80гр.захар

1.Направете платката,като пресеете брашното в купа.Размесете брашното с щипчица сол и чаена лъжичка бакпулвер.
2.Направете кладенче и в него сипете мекото масло,захарта,жълтъците и лъжичка бренди.Замесете меко тесто,завийте го в стреч фолио и го приберете за около 5.10минути в хладилник.
3.Настържете обелената и почистена тиква на едро ренде или я нарежете с помощта на блендер. Към тиквата прибавете 2,3с.л.захар и канела.
4.Поставете тестото,между две парчета стреч фолио и го разточете на обла кора.Прехвърлете внимателно кората в обла форма за печене с отделящо се дъно и с диаметър около 24см.С ръце оформете платката  и направете борд по стените на формата.
5.Намажете блата с 4с.л.сладко от сини сливи.Поръсете с половината количество смлени орехови ядки.Върху орехите разпределете равномерно настърганата тиква.Поръсете с останалото количество смлени орехови ядки.Загладете плънката с помощта на лъжица.
6.Покрийте пая с парче алуминиево фолио и с помощта на нож,клечка за зъби или шиш,набучете на 4,5 места фолиото,за да излиза парата.
7.Изпечете пая в нагряна фурна на 210градуса за 35минути.След изтичане на определеното време,извадете пая от фурната и отстранете фолиото.
8.Разбийте с миксер 2белтъка с 80гр.захар до твърди върхове.Покрийте пая с разбитите белтъци и запечете сладкиша за около 5,10минути или до леко зачервяване на разбитите белтъци.
9.След изпичане,оставете сладкиша напълно да се охлади и отстранете формата за печене.
10.Сладкишът може да се сервира веднага след охлаждане,но ако го сервирате след като престои няколко часа е още по-вкусен.
Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...