.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

четвъртък, 31 май 2012 г.

ДЪРПАНА БАНИЦА С КАРТОФЕНА ПЛЪНКА

Продукти

За тестото
1кг.брашно
30гр.мая
3ч.ч.вода
3с.л.сол





 олио за намазване

За плънката
1кг.картофи
20гр.масло
150гр.сирене
щипка индийско орехче
щипка чубрица
настъргана моцарела или
настърган кашкавал
 Обелете и измийте картофите.Сварете ги в подсолена вода.Прецедете картофите и ги пасирайте.Оставете ги леко да се охладят и прибавете кубче масло, натрошеното сирене и подправките.
Разтворете маята в леко топла вода.В купа смесете всички продукти за тестото без олиото.Замесете средно твърдо тесто,като за хляб.Намажете тестото с 1с.л.олио и както е в купата го покрийте с чиста кърпа и приберете на топло да втаса за около 40минути.

След като тестото е удвоило обема си,скъсайте една част,голяма колкото голяма ябълка оформете леко на топче.Разточете първото топче на обла кора.Полейте плота си и кората с няколко супени лъжички олио и започнете да издърпвате краищата и да приглаждате с длани от средата на кората към краищата на кората.Като със всяко дърпане и приглаждане кората става все по голяма и по голяма.Не забравяйте мазнината е много важна.Ако е нужно добавяйте още.От нея кората става мека и податлива на разтягане.
Ако случайно ви се прокъса на места,не се притеснявайте не е фатално.Наръсете в единият край на кората  от предварително направената картофена плънка.Завийте кората на руло и го усучете леко.В намаслена и набрашнена тавичка прехвърлете готовото фитилче.Пригответе и останалото тесто по същия начин до запълването на тавата.Поръсете баницата с  настъргана моцарела или кашкавал.
Ако искате да бъде по надута баницата оставете я да почине за около 15минути.Времето е горещо и 15 минути са достатъчни за втасване.А ако искате да е по тънка и хрупкава я изпечете веднага след като сте я направили.Загрейте фурната на 250градуса.Печете баницата първоначално на 250градуса за около 5 минути.Намалете градусите на 210 и допечете баницата до зачервяване.

1 коментар:

  1. Много оригинална идея с картофена плънка нещо като пататник ще да е.Много апетитно изглежда.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...