Невероятно вкусна и пухкава сладка пита ,ухаеща на ванилия,мляко,канела и плодове.С хрупкава коричка и мека среда.С пълнеж от кайсиено сладко и сушени плодове потопени в бяло вино.Оформена на меки и пухкави рози..Пита е на конци и е нежно поръсена с пудра захар.Невероятно съчетание на вкусове и аромати.
ПРОДУКТИ
За закваската
30гр.мая
100мл.хладко прясно мляко
1с.л.захар
4/5с.л.брашно
За тестото
500гр.брашно
250мл.хладко прясно мляко
1яйце
5с.л.олио
1ч.л.канела
5с.л.захар
1/2ч.л.сол
брашно за доомесване и
разточване
За плънката
30гр.разтопено масло
100гр.сушени плодове
/стафиди,боровинки или др.
50мл.бяло вино
4с.л.захар
6,7 суп.лъж.кайсиено сладко
пудра захар за поръсване
В купичка направете закваската,завийте я с чиста кърпа и я приберете на топло за около 15минути докато удвои обема си.
В купа смесете течните съставки.Закваскара,1ч.ч.прясно мляко,1яйце,захарта,солта,5с.л.олио.Прибавяйте по малко от брашното,размесено с канела.
Замесете меко и гладко тесто.Накиснете сушените плодове в бяло вино.
Завийте го с чиста кърпа и го оставете на топло да почива за около 1,5-2часа.Разделете тестото на две равни части,без да го премесвате.Разточете двете части една по една на правоъгълни кори.
Намажете ги с разтопено масло и сладкото от кайсии.Поръсете леко с захар и изцедените от виното сушени плодове.Навийте на рула.Нарежете двете рула на еднакви равни части.Подредете малките рулца в обла кексова форма с махащо дъно на разстояние едно от друго.
Оставете питата да втаса на топло за около час.
Изпечете розичките в нагряна фурна на 180градуса до зачервяване за около 35минути.Оставете питата леко да се охлади и я поръсете с пудра захар.
ПРОДУКТИ
За закваската
30гр.мая
100мл.хладко прясно мляко
1с.л.захар
4/5с.л.брашно
За тестото
500гр.брашно
250мл.хладко прясно мляко
1яйце
5с.л.олио
1ч.л.канела
5с.л.захар
1/2ч.л.сол
брашно за доомесване и
разточване
За плънката
30гр.разтопено масло
100гр.сушени плодове
/стафиди,боровинки или др.
50мл.бяло вино
4с.л.захар
6,7 суп.лъж.кайсиено сладко
пудра захар за поръсване
В купичка направете закваската,завийте я с чиста кърпа и я приберете на топло за около 15минути докато удвои обема си.
В купа смесете течните съставки.Закваскара,1ч.ч.прясно мляко,1яйце,захарта,солта,5с.л.олио.Прибавяйте по малко от брашното,размесено с канела.
Замесете меко и гладко тесто.Накиснете сушените плодове в бяло вино.
Завийте го с чиста кърпа и го оставете на топло да почива за около 1,5-2часа.Разделете тестото на две равни части,без да го премесвате.Разточете двете части една по една на правоъгълни кори.
Намажете ги с разтопено масло и сладкото от кайсии.Поръсете леко с захар и изцедените от виното сушени плодове.Навийте на рула.Нарежете двете рула на еднакви равни части.Подредете малките рулца в обла кексова форма с махащо дъно на разстояние едно от друго.
Оставете питата да втаса на топло за около час.
Изпечете розичките в нагряна фурна на 180градуса до зачервяване за около 35минути.Оставете питата леко да се охлади и я поръсете с пудра захар.
Много апетитно изглежда.Утре ще я забъркам за закуска с айрянчееее
ОтговорИзтриване